Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 21


Foto"Varen doe je samen

Geen praktijkexamen vaarbewijs

Interview Alexander Pechtold, CBR: "Praktijkexamen vaarbewijs gaat er niet komen"

Het vaarseizoen is weer gestart. Het CBR is niet alleen van de examens voor de auto, motor en vrachtauto, maar ook van de theorie-examens voor recreatievaart, zoals Klein Vaarbewijs I & II, Groot Pleziervaartbewijs en het Groot Vaarbewijs en straks de maritieme radiocommunicatie. Begin mei ging Varen doe je samen in gesprek met Alexander Pechtold, algemeen directeur bij het CBR, en vroegen hem onder andere naar de feiten en fabels rondom het vaarbewijs.

"Als we naar de cijfers kijken dan kan ik wel stellen dat het Klein Vaarbewijs in populariteit toeneemt. We zien in de afgelopen drie jaar waarin we de vaarbewijsexamens afnemen ieder jaar iets meer examens worden afgenomen. Die groei is overigens al sinds 2015 gaande. In dat jaar werden er 25.000 examens afgenomen. Inmiddels zijn dat er meer dan 40.000", vertelt Pechtold. "De zwaarte van het examen is gelijk aan de examens die VAMEX afnam. We zien 60 procent van de kandidaten slagen voor hun eerste examen Vaarbewijs I. Voor Vaarbewijs II ligt het gemiddelde op 72 procent".

Toen de examinering voor het vaarbewijs naar het CBR ging, staken er al snel geruchten op over de komst van een praktijkexamen. Komt dat er? Hierover is Pechtold duidelijk: "Die geruchten kennen we, en moeten we regelmatig de kop indrukken. Ik kan hier heel duidelijk over zijn: er is geen praktijkexamen voor het Klein Vaarbewijs en het gaat er ook niet komen".


Uitdiepen geul IJsselmeer ligt stil

In de herfst van 2021 legde Rijkswaterstaat het uitdiepen van de vaargeul tussen Kornwerderzand en Urk plotseling stil. Het werk was amper 2 kilometer gevorderd. Hervat werd het nooit. Havenplaatsen als Lemmer, Makkum en Urk kijken verlangend uit naar het moment waarop hun bedrijven bereikbaar zijn voor grotere, diepstekende schepen. Waarom ligt het werk al twee jaar stil?


Trans-Atlantische oversteek

Bent u een avontuurlijke en ervaren zeezeiler die altijd al heeft gedroomd van een zeezeiltocht over de Atlantische Oceaan? Dan is dit uw kans om deze droom werkelijkheid te laten worden! Stap aan boord van het zeiljacht van zeilschool Demarage, de MariFlex Challenge (67 ft Challenge jacht) en bereidt u voor op een epische reis vol uitdagingen en mooie ervaringen. Hoe gaat deze zeilreis er ongeveer uit zien?
Vertrek uit Dinteloord in de tweede helft van augustus 2023. U kunt één traject meevaren, maar natuurlijk kunt u ook meerdere of alle trajecten mee.

  • Dinteloord - Lissabon vertrek tweede helft augustus 2023. Tijdsduur ongeveer 14 dagen.
  • Lissabon - Lanzarote (Canarische Eilanden), vertrek tweede helft september. Duur ongeveer 7 dagen.
  • Canarische Eilanden - Kaapverdië. Vertrek tweede helft november 2023. Tijdsduur ongeveer 7 dagen.
  • Kaapverdië - Caribbean. Vertrek begin December 2023 tijdsduur ongeveer 14 dagen.

Voorafgaand aan het vertrek is er de mogelijkheid om deel te nemen aan diverse cursusdagen aan boord waarin u zich kunt bekwamen in de praktische meteo, communicatie VHF, korte golf, satelliet, navigatie, AIS, radar, zeilhandelingen, zeil trim en nachtvaren. Tijdens deze cursusdagen kunt u ook het jacht en zijn bemanning/ andere geïnteresseerden leren kennen.

Geïnteresserd of wilt u geheel vrijblijvend meer informatie; stuur dan even een mailtje naar info@demarage.nl


Zorgen over Staande Mastroute

Tijdens het gemeenschappelijk routeoverleg Oost-West over de Staande Mastroute, bleek dat de onderhoudsopgave aan kunstwerken voor alle partijen dermate groot is, dat er een planning ontstaat die doorloopt tot in 2030. De verwachting is dat de hinder voor de scheepvaart die hieruit voortvloeit betekent dat de afspraken van het Routeakkoord over de Staande Mastroute niet gehaald kunnen worden.

Drie bruggen in verschillende delen van de Staande Mastroute zijn momenteel langdurig gestremd. Waardoor deze delen van de route niet te bevaren zijn met een staande mast. Lastig voor de pleziervaart, maar zeker ook voor bijzondere transporten en andere hogere beroepsvaart.

Bovenop deze stremmingen zijn de komende jaren nog andere werkzaamheden voorzien die gedurende langere tijd hinder zullen opleveren. Dit nog los van mogelijke calamiteiten en andere onvoorziene storingen.

De Staande Mast Route is een veilige doorgaande route voor zeil- en motorboten met een mast- of opbouwhoogte van meer dan 6 meter. Het traject loopt van Breskens tot Delfzijl. Het wordt bevaren door de recreatievaart en de beroepsvaart. Waterbeheerders stemmen de bedieningstijden van bruggen en sluizen zoveel mogelijk op elkaar af.

De staande mastroute wordt in zijn geheel getoond in de ANWB Wateratlas voor de Staande Mastroute.


Dutch Water Week barst bijna los

Op zaterdag 27 mei begint de tweede editie van de Dutch Water Week. Hoewel de week gebouwd is rondom de Allianz Regatta, waarin de wereldtop vanuit Almere in de Olympische klassen strijdt, is er voor de gewone zeiler ook van alles te doen. Rond Amsterdam, Muiden, Lelystad en Almere bieden verschillende organisaties vele zomerse watersportactiviteiten aan.


Meer Nederlanders varen

Nu de zon eindelijk is gaan schijnen en plezierschippers massaal het water op gaan, roept Rijkswaterstaat op om toch vooral de vaaretiquette in acht te nemen. Voordringen bij de sluis, andere bootjes geen ruimte geven en hoe zit het ook alweer met bakboord en stuurboord? Het gaat regelmatig mis op het water. En veel schippers vinden vooral andere schippers irritant, blijkt uit het Belevingsonderzoek Recreatievaart van Rijkswaterstaat en de provincies.

De helft van de bootjesvaarders die meededen aan het onderzoek is ontevreden over het gedrag van medevaarweggebruikers. Die ergernissen komen soms doordat mensen de regels niet kennen. Een schipper van een rondvaartboot ziet vooral dat mensen blunderen doordat ze de regels niet kennen. "Soms is dat gevaarlijk, maar het is vooral onhandig".


The Ocean Race Stopover

Van zondag 11 tot en met donderdag 15 juni 2023 is de haven van Scheveningen het middelpunt van The Ocean Race, de legendarische zeilrace rond de wereld. De tien deelnemende teams van The Ocean Race stoppen in Den Haag voordat ze aan de laatste etappe beginnen naar de finish in Genua. Tijdens de stopover zijn alle ogen van de Nederlandse en internationale zeilgemeenschap gericht op het Haagse 'Ocean Live Park', waar alle bezoekers gratis vijf dagen lang kunnen genieten van een avontuurlijk programma voor watersporters, dagjesmensen en het bedrijfsleven.

Wilt u de aankomst, in-port races of het vertrek van nabij meemaken. Er worden door diverse partijen arrangementen aangeboden. Bijvoorbeeld door de Zeezeilschool in Scheveningen. Vanaf een zeilboot kijken naar de zeilwedstrijden.

Maar er zijn ook arrangementen vanaf een tallship of een snelle rib.


WK Zeilen zoekt nog vrijwilligers

Na The Ocean Race is het Allianz WK Zeilen het tweede spectaculaire topsportevenement dat deze zomer gaat plaatsvinden. Dit wereldkampioenschap vindt plaats van 7-20 augustus in Scheveningen. Met 1.400 zeilers uit meer dan 100 verschillende landen kent dit evenement een heel andere maar minstens zo spannende dynamiek als bij de Oceanrace.

Als vrijwilliger op het Allianz WK Zeilen heb je de kans om van dichtbij te ervaren hoe het is om deel uit te maken van een internationaal evenement. Het evenement is nog vooral op zoek naar vrijwilligers voor de rol 'beachmaster'. Beachmasters komen daadwerkelijk in contact met de beste zeilers ter wereld. Het boatpark of de slipway, dat is jullie domein gedurende dit WK. Het is de plek waar jullie de zeilers zien voordat ze aan hun belangrijke wedstrijd beginnen en ook de plek waar jullie ze als eerste zien als ze weer aan land komen. 

Voor deze functie zijn we op zoek naar fitte mensen die het niet erg vinden fysiek bezig te zijn en af en toe een stukje het water in te moeten lopen om zeilers te assisteren. Je wisselt dat af met het uitgeven van de juiste trackers aan de juiste personen. Zeilkennis is geen vereiste, maar het is wel belangrijk dat je flexibel bent ingesteld. Als er geen wind is, is het heel rustig. Maar het kan zomaar ineens hectisch zijn als de wind ineens aantrekt.  Hoe soepeler het hier loopt, hoe vriendelijk jullie de zeilers te woord staan en helpen, des te relaxter en beter beginnen zij aan hun wedstrijddag. En uiteindelijk komt dat de totale sfeer van het WK ten goede.

Wat ga je als beachmaster doen?

  • Zeilers helpen te water te gaan.
  • Ervoor zorgen dat alles goed doorloopt en er geen opstoppingen ontstaan
  • Trolleys overnemen en deze netjes sorteren, bij terug keer juiste trolleys aan waterlijn zetten.
  • Assisteren bij het in/uitchecken zeilers.
  • Uitgeven van trackers.

Er zijn ook genoeg andere leuke functies voor zowel zeilers als niet zeilers die graag een bijdrage willen leveren Zo zoeken we nog mensen voor het communicatieteam, de flexpool en equipment inspection.


Baltic Cruising

De Oostzee is en blijft een populaire bestemming voor een langere vaarvakantie. Levendige badplaatsen, prachtige wilde kustlijnen die zich kilometers ver uitstrekken, serene en afgelegen baaien, afgelegen eilanden en vriendelijke mensen. 

Het nieuwe Adlard Coles Book of Baltic Cruising is de perfecte vaargids voor iedereen die de Baltische Zee wil verkennen, of u nu door Denemarken en Duitsland slentert, oversteekt naar Zweden of verder weg vaart, naar Oost-Europa. Het mooi uitgevoerde boek bevat voorgestelde routes voor reizen van alle lengtes, van korte trips in de Sly Firth of Flensburg Fjord geschikt voor mensen met minder tijd of ervaring, tot langere cruises naar prachtige locaties zoals Svendborg of Marstrand, bezoeken aan drukke steden zoals Aarhus, Kopenhagen en Stockholm en meer avontuurlijke tochten naar eilanden als Anholt, Bornholm of Gotland.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.