Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 18

Neuschäfer wint Golden Globe Race

27 april – 21:45 uur: Het heeft toch nog langer geduurd dan gedacht, want de wind liet het even helemaal afweten maar het is officieel: Kirsten Neuschäfer heeft de Golden Globe Race 2022 gewonnen! Ze schrijft hiermee geschiedenis: nog nooit eerder won een vrouw de Golden Globe Race én een non-stop solo zeilrace langs de drie grote kapen. Minnehaha wordt op dit moment, door gebrek aan wind, de haven van Les Sables d'Olonne binnengesleept en dan is het wachten op Abhilash Tomy, die naar verwachting zaterdag 29 april finisht. Op de wal wachtte Neuschäfer in elk geval een flinke schare fans, haar familie en vrienden, én voorraad ijsjes.


Opvarenden herdacht in Rotterdam

De ruim 4.100 opvarenden van Nederlandse koopvaardijschepen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen werden ook dit jaar herdacht in Rotterdam. In zijn toespraak bij het Nationaal Koopvaardijmonument De Boeg verwees de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb naar de belangrijke rol die deze mensen en schepen hebben gespeeld in de oorlog.


Toertochten in Duitsland

Met 23 Toertochten in Duitsland brengt Frank Koorneef een groot en gevarieerd vaargebied binnen handbereik. Het maken van een vaartocht door Duitsland is voor velen een wens. Voor motorbootvaarders die al een flink aantal seizoenen op de Nederlandse en Belgische wateren hebben doorgebracht, is een vaartocht door Duitsland een prachtige manier om de grenzen letterlijk te verleggen, zonder dat je meteen heel ver van huis hoeft te gaan.

Frank Koorneef is de bekendste motorbootschrijver van ons land. Met zijn Korenbloem heeft Frank alle mogelijke wateren van Nederland en talloze in de buurlanden bevaren. Sinds 2000 schreef hij meer dan vijftig verhalen voor de Waterkampioen en ook in Zeilen en Motorboot heeft hij regelmatig gepubliceerd. Daarnaast schreef hij diverse watersportboeken, waaronder het populaire Toertochten voor motorboot en sloep in Nederland.

Een serie artikelen over de Moezel en de Rijn brachten Frank Koorneef in aanraking met het Duitse vaarwater. Vanuit Drenthe maakte hij ook tochten naar Oost-Friesland en sindsdien heeft Frank Duitsland varend in kaart gebracht. Dat heeft geresulteerd in het nieuwe boek 23 Toertochten in Duitsland. Een boek dat met open armen zal worden ontvangen door veel watersporters. Als geen ander kent Frank de wensen en vragen van motorbootvaarders en met deze titel komt voor hen een heel nieuwe vaarvakantie in beeld. De vele natuurgebieden, heuvels en historische steden maken varen in Duitsland onvergetelijk. Van een rondje over de Moezel of een toertocht naar Berlijn tot korte rondjes dichterbij, zoals in Oost-Friesland via de Eems: 23 Toertochten in Duitsland beschrijft de populairste bestemmingen in Duitsland en vertelt alles over de reisvoorbereiding, de kaarten en de regelgeving.

Het nieuwe boek met 23 toertochten over de Duitse binnenwateren is een mooie bron van inspiratie voor uw vaarvakantie(s) naar Duitsland. Aanvullend op dit boek zijn er verschillende kaarten en boeken voor de Duitse vaarwegen.


Topdrukte bij marifonie examens

Van verschillende kanten horen wij dat het op dit moment storm loopt bij de instanties die door de overheid zijn aangewezen als exameninstelling voor de examens voor het basiscertificaat marifonie en Marcom-B. De aanleiding is dat binnenkort de examinering voor de theorie-examens over gaat naar het CBR. Hoewel dit geen wijziging betekent van de leerstof vinden veel kandidaten het toch fijn om bij een kleinere exameninstelling examen te doen. Veel exameninstellingen geven zelf ook opleidingen en het voelt meer vertrouwd om bij de eigen opleider examen te doen. Ook organiseren diverse examineerders examens op locatie. Bijvoorbeeld in het clubgebouw van een watersportvereniging. Het motiveert kandidaten om samen les te nemen, samen te studeren en dan ook samen examen te doen.

Het is  verheugend om te zien dat er kennelijk toch nog steeds veel mensen van mening zijn dat de marifoon het aangewezen communicatiemiddel is op het water. Dat meer mensen met een marifoon het water op gaan is weer bevorderlijk voor de veiligheid en het onderlinge begrip.

Vanaf 1 juli as. worden de theorie-examens voor de marifonie afgenomen door het CBR. Op de website van het CBR is alvast een speciale pagina aangemaakt met meer informatie.

Voor zover nu bekend blijven de prijzen verder gelijk. Het CBR zal alleen de theorie examens afnemen. Nieuw is dat deze examens net als de examens voor het Klein Vaarbewijs vanaf 1 juli digitaal en dus op een computer worden afgenomen. De vraagstelling met meerkeuze vragen blijft vooralsnog gelijk aan de huidige wijze van examineren. Te verwachten valt dat op termijn er ook andere vraagtypen zoals sleepvragen ed. toegevoegd zullen worden.

De praktijkexamens worden niet door het CBR afgenomen. Exameninstellingen die nu ook al praktijkexamens afnemen kunnen zich door het CBR laten certificeren en mogen dan onder toezicht van het CBR de praktijkexamens voor Marcom-B (GMDSS) en Marcom-A afnemen. Op dit moment is nog niet bekend welke instellingen al gecertificeerd zijn. 


Kijkje bij Kirsten Neuschäfer

Kirsten Neuschäfer won als eerste vrouw de Golden Gobe Race. In deze video neemt de redactie van Zeilwereld een kijkje aan boord. Ze geeft over elk detail zowel aan dek als binnen in de kajuit een uitgebreide uitleg. Bent u ook benieuwd hoe de boot, van een zeiler die solo in acht maanden de wereld rond gaat, eruit ziet?


Verkeersmaatregelen op Buiten-IJ

Op het Buiten-IJ bij Amsterdam, waar zowel veel recreatie- als beroepsvaart de vaarweg gebruikt, zal de verkeerssituatie dit jaar anders zijn; Rijkswaterstaat neemt maatregelen om onveilige situaties op het ondieper wordende Buiten-IJ te minimaliseren. Hiermee worden vaarweggebruikers beter geïnformeerd over de beperkte diepte en kunnen zo nodig kiezen voor de diepere beroepsvaartgeul. Recreatie- en beroepsvaart zullen vaker dezelfde vaargeul gebruiken.


Overname Technautic

Met de overname van Technautic en Technik Fürs Boot zet de Mercator Marine Group een grote stap de grootste (B2B) leverancier te worden op het gebied van watersport in Europa. Tegelijk met de overname is ook de nieuwe naam en identiteit van de groep technisch-nautische bedrijven gelanceerd. De Mercator Marine Group bestaat nu uit vijf bedrijven in Nederland en Duitsland. In 2021 werden al Allpa Marine Equipment uit Nijmegen en Allpa Marine Equipment GmbH uit Duitsland overgenomen. Combi Noord uit Grou volgde vorig jaar. Met de overname van Technautic uit Wormerveer en Technik Fürs Boot uit Paderborn in Duitsland dit jaar worden stappen gezet om de grootste Europese leverancier te worden op technisch-nautisch gebied.


The Ocean Race Europe in 2025

Om de tijd tussen twee edities van The Ocean Race te overbruggen bedacht de organisatie een korte versie; The Ocean Race Europe. De eerste editie was in coronatijd. En hoewel de vierde etappe van The Ocean Race nog vol aan de gang is, maakt de organisatie nu bekend dat de volgende The Ocean Race Europe in de zomer van 2025 zal zijn. Men roept steden op die de race willen ontvangen om zich te melden.


Verhalen over de Nederlandse koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog

Bij de invasie van nazi-Duitsland was het grootste deel van de Nederlandse koopvaardijvloot buitengaats. Onder de Vaarplichtwet waren de bemanningen verplicht te blijven varen. Zo'n vierhonderd Nederlandse koopvaardijschepen gingen naar de kelder door oorlogsgeweld. Duizenden bemanningsleden vonden daarbij een zeemansgraf. Welke verschrikkingen opvarenden hebben doorstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog is lang onderbelicht gebleven. Albert Kelder tekende hun aangrijpende herinneringen op.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.