Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 39


Investeringen

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat investeert komend jaar 3,6 miljard euro in onderhoud, vervanging en renovatie aan wegen, vaarwegen, spoor, bruggen en het hoofdwatersysteem. Tegelijk is er extra aandacht voor veiligheid. Behalve verkeersveiligheid gaat het ook om het versterken van dijken, het afvoeren van regenwater en het vasthouden van water bij droogte. Zo is te lezen in de begroting van het ministerie, zoals vorige week op Prinsjesdag gepresenteerd in de Miljoenen Nota.

Het Centraal Overleg Vaarwegen (COV) is teleurgesteld in de Miljoenennota en roept een nieuw kabinet op om meer te investeren in vaarwegen. Het vervoer over water groeit, maar heeft last van achterstallig onderhoud en veel storingen. Het COV, waarin belangenorganisaties van de scheepvaart en waterbouwers samenwerken, ziet in de begroting vergelijkbare bedragen als een jaar eerder. Voor het onderhoud aan vaarwegen is 450 miljoen euro beschikbaar, dat is 50 miljoen meer dan vorig jaar. Volgens het COV is dat echter onvoldoende voor al het grootschalige onderhoud dat nodig is. Het COV hoopt dat een nieuw kabinet zicht dat ook realiseert.

Traditiegetrouw is er in de Troonrede en de Miljoenennota geen aandacht voor de pleziervaart en zijn het vooral de investeringen in de natte infrastructuur waar we het mee moeten doen. "Ook begrippen als recreatie, cultuur of vrije tijd kwamen niet in de tekst voor. Terwijl deze sectoren staan voor plezier. Iets wat we nu echt nodig hebben. Ook voor het herstel van vertrouwen in de samenleving." Aldus Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond.

Tegelijkertijd weten we ook dat de energietransitie betekent dat er meer windmolenparken in zee en het IJsselmeer gebouwd gaan worden. En hangen zaken als een mogelijke verplichte verzegeling van de vuilwatertank nog als dreigende wolken aan de horizon. Zal er in de formatie nog aandacht komen voor onze sector? Wij blijven politiek Den Haag voor u volgen en berichten daarover zodra er relevant nieuws te melden is.


De langverwachte nieuwe editie (2021) van de Hydrografische kaart 1805 – Oosterschelde, het Veerse Meer en het Grevelingenmeer is leverbaar en online te bestellen in de Vaarwinkel.


Scandinavië en de Oostzee

Wie kent ze niet, de Vaarwijzers van uitgeverij Hollandia? Een vaste waarde op menige kaartentafel en een belangrijke inspiratiebron om nieuwe avonturen in Nederland en daarbuiten uit te stippelen. Eerder lieten wij u al weten dat de nieuwe editie is verschenen van de Vaarwijzer Scandinavië en de Oostzee. Geheel bijgewerkt en nog weer uitgebreid. Mede dankzij de inbreng van andere schippers.

De Vaarwijzer Scandinavië en de Oostzee, het populairste deel in de serie, is geschreven door René Vleut, al vele jaren de autoriteit op Oostzeegebied. Dit immense vaargebied blijft, óók in tijden van corona, zeer in trek bij Nederlandse schippers. Voor hen is deze Vaarwijzer dé gids. 

Van de Noorse Fjorden, langs de Deense Eilanden, de Duitse en Poolse kust tot aan de Zweedse Scheren ligt een gevarieerd vaargebied. Uitdagend, maar toch bereikbaar voor elke schipper. Zowel korte dagtochten als lange oversteken zijn mogelijk. Via de Duitse Bocht en het Noord-Oostzeekanaal neemt René Vleut u mee naar zijn favoriete havens en ankerplekken. Hij geeft informatie over welke kaarten en vaargidsen u nodig heeft, hoe het weer zicht gedraagt en essentiële informatie voor het plannen van uw volgende vaarvakantie.


Nederlandse Ocean Race campagne

Carolijn Brouwer is een van de boegbeelden van een nieuwe Nederlandse Ocean race campagne met voornamelijk talentvolle jongeren als crew. Tijdens een besloten bijeenkomst voor stakeholders vond vorige week in Rotterdam de 'kick-off' van de campagne plaats. De oceaan racer Janssen de Jong was een opvallende verschijning op de Rotterdamse Maas. De boot, die al twee keer rond de wereld ging in de Volvo Ocean Race als Team Brunel, meerde aan bij de sociëteit van KRZV de Maas. De campagne is een initiatief van Sailing Holland en DutchSail.

Carolijn Brouwer, winnaar van de laatste Volvo Ocean Race met het Chinese Dongfeng en samen met haar teamgenoot de Franse Marie Riou de enige vrouwelijke winnaar van de race ooit, staat volledig achter het initiatief.


Holland aan de Ganges

Prins Hendrik van Oranje (1820-1879) de 'Zeevaarder' komt eind 1837 aan bij de monding van de Ganges met het marine opleidingszeilschip Bellona. Deze jongste zoon van de latere koning Willem II en Held van Waterloo, is niet de eerste Hollander die deze gevaarlijke rivier bevaart. In de 17e eeuw al voeren schepen naar Chinsurah, de hoofdvestiging van de VOC in Bengalen. In het boek Holland aan de Ganges treedt Bauke van der Pol in de voetsporen van prins Hendrik en de overige 'mannen van de Bellona'.


Eerdere verplichting voor vuilwatertank?

CESNI, het comité dat gaat over de technische eisen voor binnenvaartschepen, neigt naar een vervroegde verplichting tot het hebben van een vuilwatertank. Dat lijkt de uitkomst te zijn van de recente overleggen in Straatsburg. De verplichting zal ingaan bij certificaatvernieuwing vanaf 2030. Alle schepen die huishoudelijk afvalwater produceren moeten dan een opvangtank hebben. Dat betekent dat ook vrachtschepen en passagiersschepen en charterschepen een vuilwatertank moeten hebben. Voor de pleziervaart is dat (nog) niet verplicht, maar geldt al wel een loosverbod. Overigens gelden in de meeste charterhavens al lozingsverboden en dus lijkt het hebben van een tank nu al onvermijdelijk voor de meeste charterschepen.


Eilanden in de Atlantiche Oceaan

Talrijke groepen van eilanden liggen er in de uitgestrekte Atlantische Oceaan. De meest bekende zijn de Canarische Eilanden en de Azoren met Madeira. Als tussenstop voor een oversteek van de Oceaan, maar ook als bestemming voor een zonnige zeilvakantie. Ook de eilanden van Bermuda en Kaap Verdië zijn het waard om te bezoeken, bijvoorbeeld op een Rondje Atlantische Oceaan.

De uitgebreide Imray vaargids Atlantic Islands is zojuist opnieuw verschenen. Deze zevende editie is weer compleet bijgewerkt met de laatste informatie, nieuwe kaarten en veel nieuwe foto's. Het team van drie auteurs is plaatselijk zelf goed bekend en wordt bijgestaan door een netwerk van 'informanten' die hen helpen de informatie in dit dikke boek actueel te houden.

De nieuwe Atlantic Islands Pilot is nu te bestellen in de Vaarwinkel.


Einde rode diesel in Noord-Ierland

In de Europese Unie is het al langer niet meer mogelijk om rode accijnsvrije diesel te tanken voor de motor van pleziervaartuigen. Voor veel jachteigenaren in de UK was het een klein lichtpuntje dat zij na de Brexit als vrijwel enige in Europa legaal rode diesel mogen blijven gebruiken. De Engelse regering heeft het gevecht met de EU hierover zo lang weten te rekken dat de Brexit eerder een feit was dan een dreigend verbod op rode diesel. Maar de EU bleek bij de les toen de Brexit afspraken werden gemaakt, met als gevolg dat de bijzondere status van Noord-Ierland nu ook een einde betekent van de accijnsvrije diesel in dit geïsoleerde deel van het Verenigd Koninkrijk.

Net als in de EU blijft rode diesel nog wel toegestaan voor verwarming en verlichting (generator) mits het in aan aparte tank bewaard kan worden.


Cruising Almanac 2022

De Cruising Almanac wordt gezien als de goedkopere uitvoering van de Reeds Nautical Almanac. Dat is waar en niet waar. De Cruising Almanac is inderdaad een zeer uitgebreide almanak maar voor een kleiner gebied dan de bekende Reeds omvat. En voor een lagere prijs. En inderdaad de informatie over havens, getijden ed. in beide almanakken is vergelijkbaar.

Toch is de Cruising Almanac beslist meer dan alleen maar een goedkopere versie. Doordat deze een kleiner gebied beslaat kan meer aandacht besteed worden aan de actualiteit van de informatie en kunnen meer details per gebied besproken worden. En vooral de vaaraanwijzingen in de Cruising Almanac worden geroemd en gewaardeerd. Dankzij de samenwerking met Imray zijn ook de kaartjes in de Cruising Almanac van grote kwaliteit en zijn de beelden erg herkenbaar als u ook Imray kaarten gebruikt.

Niet voor niets dat de Cruising Almanac ook al weer meer dan 100 jaar bestaat. Waarvan de laatste twintig jaar uitgegeven in samenwerking met Imray. Vanwege dit jubileum dit jaar met een voorwoord van Sir Robin Knox Johnston.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.