Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 37



Stoomsleepboot Noordzee weer operationeel

Na een intensieve en complexe restauratieperiode is de 99 jaar oude stoomsleepboot Noordzee weer volledig operationeel. Op zaterdagmiddag 11 september hebben de drie kleindochters van oud-eigenaar Kees Jongert in Museumhaven Willemsoord te Den Helder de officiële ingebruiknamehandeling verricht.

Het schip wordt nu onder andere ingezet voor vaartochten en is beschikbaar voor de intocht van Sinterklaas, maar zal ook actief deelnemen aan nautische evenementen. De sleper vaart onder Nederlandse vlag en heeft Den Helder als thuishaven. Het toeval wil dat ik zelf afgelopen woensdag in Den Helder was voor het testen van de AIS functionaliteit in de nieuwe Waterkaarten software. Duidelijk was het schip te volgen. Den Helder is trouwens de moeite waard om eens te zoeken. Langs de oude havens is veel te zien en veel oude gebouwen hebben nieuwe functies gegeven. Met het mooie weer beslist geen straf om eens rond te kijken, de diverse historische schepen te bewonderen en de musea te bezoeken.


Botterboek in de aanbieding

Peter Dorleijn heeft in zijn boek 'Vierendertig voet in de kiel – De bouw van een botter' een monument opgericht voor een oer-Hollands scheepstype. Het luxe formaat doet Dorleijns levenswerk ten volle recht: magnifieke tekeningen, gecombineerd met informatie over de botter uit de monden van degenen die ze jarenlang met eigen hand bouwden. En voorzien van bouwtekeningen voor de (model)bouwer.

Dit bijzondere boek staat boordevol oude foto's, historische lijnenplannen en vele honderden scheepstekeningen. Dorleijn levert maatschetsen en knap weergegeven details, met duidelijk omschreven werkwijzen. De heldere tekst is voldoende om zelf een botter – of een schaalmodel – te bouwen. Ook staat het boek boordevol gegevens over onderhoud en reparatie. Dit prachtig uitgegeven werk is één grote ode aan de botter en een monument voor de auteur.

Het boek is nu sterk in prijs gereduceerd en online te bestellen.


Tegenslag op zee

Ieder jaar gebeuren er tientallen ongelukken met zeilboten op zee. We lezen en horen erover in het nieuws of via sociale mediakanalen. Zelden zijn we in de gelegenheid om het direct van de betrokkenen zelf te horen. Wat gebeurde er nou precies? Hoe hebben ze gehandeld? Wat zouden ze weer doen en wat zouden ze anders doen? Welke lessen vallen te leren van deze tegenslagen?
Dit en nog veel meer wordt besproken tijdens de North Sea Regatta lezing 'Tegenslag op zee.' Veel Nederlandse boten namen deel aan de 2021 editie van de Fastnet Race. Enkele daarvan hadden helaas tegenslag op zee. Zeilers van Team Rost (Kerr 45), Firestorm (J/109) en Viseone (ICL 40) vertellen wat er precies gebeurde en welke lessen er geleerd zijn. De avond wordt afgesloten door de KNRM Scheveningen waarin zij hun kant van Tegenslag op Zee vertellen.


Voor- en nadelen van de draaibrug

De draaibrug is zeker niet het meest voorkomende type brug in Nederland. Maar het is wel het eerste concept dat een bredere en hoge overbrugging aankon. Wat zijn de voor- en nadelen van draaibruggen? Op de site van Quest kwamen wij een aardig artikel tegen.


Vaarwijzers

Heeft u ze al? De serie Hollandia Vaarwijzers wordt titel voor titel vernieuwd. Samengesteld door ervaren vaarders in het betreffende vaargebied die lezers willen inspireren en hen daarbij alle noodzakelijke informatie geven om een tocht goed te kunnen voorbereiden. Maar uiteindelijk gaat het om de bestemming van de reis en vooral om de 'droomplekken': het perfecte aanlegplaatsje, die heerlijke haven, dat prachtige stadje en de adembenemende natuur. De Vaarwijzers mogen daarom niet ontbreken in uw boordbibliotheek.


Zelfsturen zonder automaat

Een lijn, twee blokken en een elastiek; meer heb je niet nodig om je boot zelfsturend te maken. Dat heet sheet-to-tiller wat betekent koershouden met stuurzeilen. Of in het Nederlands van schoot naar helmstok.

Bij sheet-to-tiller genereert de kracht die de boot uit koers brengt een evenredige tegenkracht die haar terugbrengt op haar oude koers. Er is positieve koers-feedback, net zoals bij de windvaan en de stuurautomaat. Maar sheet-to-tiller is geen duur en voltage-afhankelijk apparaat maar een slimme techniek die niets kost en waar niets stuk aan kan gaan. Alles wat je nodig hebt, is allang aan boord. Door haar logica en eenvoud is zelfstuur met sheet-to-tiller een klassieke vaardigheid in je zelfredzame trukendoos. Solozeiler Dick Huges ontdekte bij toeval deze klassieke maar 'vergeten' zelfstuurtechniek en raakte gefascineerd.

Aanleiding tot de nodige experimenten en uiteindelijk een leerzaam en praktisch boek.


Boete voor Douwe Bob

Douwe Bob heeft een boete gekregen voor een incident met zijn boot Ellen in maart dit jaar. De zanger botste met zijn vaartuig op de Waddenzee tussen Harlingen en Kornwerderzand tegen een vrachtschip. Hij is veroordeeld tot het betalen van 550 euro omdat hij in de mist en zonder radar heeft gevaren.

Douwe Bob kreeg na het incident een proces-verbaal omdat hij de regels van 'goed zeemanschap' had overtreden. Dat betekent dat de zanger met zijn boot niet alles gedaan heeft om een onveilige situatie op het water te voorkomen. Douwe Bob heeft de boete inmiddels voldaan, voegt de zegsman van het OM Noord-Nederland er aan toe.

Is Douwe Bob nu schuldig aan de aanvaring? Mag je op de Waddenzee niet zonder radar varen? En waarom een boete voor 'slecht zeemanschap'?

De vaarregels kunnen best ingewikkeld zijn. Een kleine uitleg van de regels die in deze zaak relevant zijn. De aanvaring vond plaats in de vaargeul van Kornwerderzand naar Harlingen. Op de Waddenzee geldt het Binnenvaart Politiereglement (BPR). In het BPR staan speciale regels voor het varen met slecht of beperkt zicht. Onder andere staat in artikel 6.29 lid 3 dat op bepaalde nader in bijlage 9 benoemde vaarwegen schepen niet mogen varen bij slecht zicht als zij geen zogenaamde typegekeurde radar hebben. Dergelijke radarinstalaties zijn kostbaar en groot en worden daardoor eigenlijk alleen door grote (beroepsvaart) schepen gebruikt. Zogenaamde jachtenradars zijn niet typegoedgekeurd en gelden voor het BPR dus niet als radar (*). De vaarwegen van zee naar de Waddenhavens zoals Harlingen staan genoemd in Bijlage 9 van het BPR. Niet helemaal duidelijk is of de Boontjes (vaarweg van Harlingen naar Kornwerderzand) hier nu ook onder valt. Immers deze vaarweg loopt niet rechtstreeks van zee naar een Waddenhaven, maar van haven naar haven. Als een lezer daar duidelijkheid over kan verschaffen dan horen wij dat graag. Omdat de Boontjes een belangrijke en drukke route is voor de beroepsvaart is het in onze ogen logisch dat hier bij slecht zicht een vaarverbod geldt voor schepen zonder radar.

Het schip van Douwe Bob had in ieder geval geen radar. Het Openbaar Ministerie gaat er daarom in ieder geval vanuit dat hij daar bij slecht zicht niet had mogen varen. Waarom voer hij daar dan toch? Dat is niet bekendgemaakt, maar het kan zijn dat hij werd overvallen door de mist en conform de bepaling op zoek was naar een geschikte veilige ligplaats. Dat kan een ankerplaats buiten de vaargeul zijn, maar op stromend en droogvallend water is die niet altijd direct gevonden. Als u dit overkomt neemt u het beste contact op met de verkeersleiding en meldt uw positie en vraagt hen advies waar een veilige ligplaats te vinden. De verkeersleiding is dan bekend met uw positie en kan de andere scheepvaart daar ook over informeren. Ga er met een pleziervaartuig nooit vanuit dat men u wel op de radar ziet.

Zeker is dat er een aanvaring heeft plaatsgevonden in de vaargeul met een groot schip. Met de beschikbare informatie kan niet gezegd worden wie schuld heeft aan de aanvaring. Ondanks slecht zicht gelden dan nog steeds de bepalingen voor schepen onderling. 

Het BPR kent net als andere vaarregels de bijzondere bepaling over goed zeemanschap. Die wordt in het algemeen zo uitgelegd dat een schipper in principe alles moet doen om een aanvaring te voorkomen. Dus ook als hij helemaal niet behoeft uit te wijken. Steeds vaker zien wij dat bijvoorbeeld ook rechters bij aanvaringen er vanuit gaan dat ook als de één niet uitwijkplichtig was deze toch mede schuld draagt omdat je volgens goed zeemanschap ook zelf iets moet doen als je merkt dat de ander niets of onvoldoende doet om een aanvaring te voorkomen.

De bekende zanger heeft de boete betaald. Er komt dus geen verdere rechtzaak waaruit eventueel nog nadere lessen zijn te leren.


Historische sleepboot ingezet voor training

JRC/Alphatron Marine is een bedrijf dat zeer actief is op het gebied van ontwikkeling, fabricage, levering, installatie en service van een groot pakket navigatie en communicatie apparatuur op schepen. Het bedrijf is in 1991 opgericht door ervaren scheepvaart mensen. Voor het invullen van vacatures moet inmiddels veelal worden geput uit kandidaten die weinig kennis van de scheepvaart en haar facetten hebben. Met de sleepboot Steenbank gaat Alphatron Marine als eerste bedrijf in de sector starten met het geven van zgn. 'Mariniser trainingen' voor medewerkers. Naast een stukje bedrijfshistorie zal training worden gegeven in maritieme begrippen, typische gewoonten, benamingen, maar ook een stukje bewustwording van hetgeen er allemaal bij komt kijken in de Rotterdamse haven en daarbuiten.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.