Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 20


Versoepelingen gaan door

De versoepelingen van de coronamaatregelen vanaf 19 mei gaan definitief door. Dat heeft het demissionaire kabinet bekend gemaakt. Dit betekent onder andere dat bootverhuurders sinds gisteren weer de deuren mogen openen. Ook zijn er nu weer meer mogelijkheden om buiten te sporten en mogen de terassen onder voorwaarden weer open. Wel blijven gezamelijke voorzieningen als kleedkamers en douches nog gesloten. Attractie- en dierentuinen, openluchttheaters en openluchtmusea mogen weer open. En is reizen naar landen met een laag besmettingsniveau of met een groen/geel reisadvies weer mogelijk.

Belangrijke versoepelingen omdat het een mooie vaarvakantie in eigen land, maar ook naar andere landen weer dichter bijbrengt.

De website van de ANWB geeft steeds een bijgewerkt en actueel overzicht over reizen naar het buitenland. 


Stevinsluizen weer open

De scheepvaart kan weer gebruikmaken van de Stevinsluizen bij Den Oever. De sluizen zijn sinds woensdag 15.00 uur weer open, zo laat Rijkswaterstaat weten. Rijkswaterstaat heeft het werk vooral in de wintermaanden uitgevoerd om de hinder voor de scheepvaart zo veel mogelijk te beperken. Door uitgelopen bouwwerkzaamheden duurde de stremming echter wel enkele weken langer.
Sinds 26 oktober vorig jaar wordt er gewerkt aan de bouw van een nieuwe keersluis aan de Waddenzijde. Ook werd de bestaande schutsluis gerenoveerd. Door die werkzaamheden waren de sluizen de afgelopen maanden volledig gestremd voor de scheepvaart. De renovatie van de schutsluis is nu afgerond.


Staande mastroute varen

Volgende week donderdagavond 27 mei organiseert Varen doe je Samen een webinar 'Vaar mee op de Staande Mast Route'. Bijzonder geschikt voor mensen die zich voorbereiden op het varen van de Staande Mast Route. In een digitale presentatie van ongeveer een half uur krijgt u tips van experts op de Staande Mast Route. Het webinar wordt gemodereerd door Eline Huiting, plaatsvervangend havenmeester bij Port of Amsterdam. Wilt u alvast meer lezen over het varen van de route, lees dan het kennisartikel Staande Mast Route op de site van Varen doe je Samen.

Een Staande Mastroute atlas van de ANWB is onmisbaar als u de Staande Mast Route gaat varen. De nieuwe editie is nog maar net verschenen en te bestellen in de Vaarwinkel. Bestel bijtijds dan heeft u deze voor volgende week donderdag in huis.


Jacht op patserboten

Bootbezitters hebben weinig zin om eigenaren aan te geven die met een grote boot varen. De politie Zeeland-West-Brabant heeft een actie opgezet om jachten op te sporen die zijn betaald met drugsgeld. 'Maar ik kan op het water toch niet in iemands portemonnee kijken?', is een regelmatig gehoorde reactie in de havens. Volgens de politie zijn boten voor criminelen een geliefd middel om geld wit te wassen. Een waterdicht systeem voor de registratie van jachten ontbreekt, waardoor er al langer een vermoeden is dat er mee wordt gesjoemeld. Vandaar de oproep om verdachte boten door te geven aan de politie. Onlangs kregen alle watersporters op het Veerse Meer daarover een bericht op hun smartphone of tablet. Toch zien botenbezitters in de haven in Kamperland weinig in het initiatief.

Ik zou niet bellen, zegt Frank de Wolf. Hij heeft een plezierjacht dat hij, naar eigen zeggen, zeker niet zwart heeft betaald. De oproep van de politie geeft De Wolf dubbele gevoelens. Een actie is prima, maar aan deze verklikkersmentaliteit doe ik niet mee.

Wat ons betreft mogen criminelen dubbel zo hard in de portomonnee geraakt worden, maar toch zetten wij wel enkele vraagtekens bij deze actie.

  • Registratie is niet een oplossing. Auto's en snelle motorboten staan al heel lang op naam geregistreerd en toch weten criminelen daar ook wel raad mee. Het raakt echter wel de goedwillende burger.
  • Hoe kunnen watersporters een crimineel op een boot herkennen? Varen die allemaal met een opzichtige snelle blinkende boot? Of dragen ze overdreven veel gouden kettingen? Vroeger was er toch echt een bekende topcrimineel die een oude reddingsboot als jacht had en daarop voer vaak een nette jonge dame mee, dochter van een keurige banker, die later nog met een Prins in het huwelijksbootje stapte?
  • Er werd een bericht gestuurd naar smartphones of tablets van watersporters op het Veerse Meer. Hoe komt men aan die informatie en is dit middel wellicht erger dan de kwaal? Als men zo gericht in staat is om te achterhalen wie watersporters zijn en waar zij zich bevinden, waarom is men dan niet in staat om daar de criminelen tussen uit te vissen?

Wordt het gevaarlijk op het water?

Door corona zoeken veel mensen vertier op het water, waar het steeds drukker wordt en bootjes en jetski's almaar sneller gaan. Afgelopen donderdag knalden er twee op elkaar op het Veluwemeer. Was dat een voorbode van een levensgevaarlijke zomer? Woordvoerder Marc van der Jagt van Reddingsbrigade Nederland: Over het algemeen kunnen we stellen dat veel mensen vorig jaar door corona in eigen land zijn gebleven. Hoe zich dat exact vertaalt in drukte op het water, weet ik niet. Havenmeester Nathalie Hendriks van Jachthaven Deventer weet het wel. Iedere mafkees koopt tegenwoordig maar een boot, maar ze weten niets van vaarbewijzen, verzekeringen en ligplekken, analyseerde zij de situatie afgelopen zomer.


Oplossing bemanning grote jachten

De bemanning speelt een grote rol tijdens de nieuwbouw, verbouw en onderhoud van jachten langer dan 24 meter. Tot nu toe werd bemanning van buiten Europa geweigerd bij de grens. Non-EU bemanning van vrachtschepen hadden dit probleem niet. NMT heeft aan diverse instanties uitgelegd dat het vreemd is om bemanning van grote jachten anders te behandelen dan bemanning van vrachtschepen, en met succes. Vanaf 15 mei wordt aan het EU-inreisverbod de uitzonderingscategorie toegevoegd "Zeevarenden van commerciële schepen met een lengte van meer dan 24 meter." Hieronder vallen ook zeevarenden die voor een niet-Europese opdrachtgever/eigenaar werkzaam zijn ten behoeve van de bouw, verbouw, onderhoud en oplevering van alle schepen met een lengte van meer dan 24 meter in Nederland.


5G op de Noordzee

5G is de nieuwe techniek voor het mobiele telefonienetwerk. T-Mobile krijgt toestemming om vanaf medio mei 5G-communicatie op zee aan te bieden op de 700MHz-band. Deze verbinding zou gebruikt kunnen worden voor personeel op schepen, windparken en platforms op zee. T-Mobile schrijft in een blogpost dat het bedrijf de veiling van de 700MHz-frequentieband voor het Noordzeegebied heeft gewonnen, en dat het bedrijf vanaf vandaag 5G-dekking biedt op 'bepaalde delen van het Noordzeegebied'. Aldus ook het persbericht van het Agentschap Telecom.

Sinds de lancering van haar landelijk dekkend 5G-netwerk in 2020, biedt T-Mobile haar netwerk al aan in delen van het directe kustgebied van de Noordzee, tot circa 22 kilometer uit de kust. De veiling van de vergunningen voor het bieden van 5G-dekking via de 700 MHz op de Noordzee, vanaf twaalf nautische mijlen uit de kust, startte op 15 april en werd afgelopen week afgerond.

Volgens het agentschap moet de komst van 5G op zee een alternatief vormen voor satellietcommunicatie. Waarmee internet en telefonie ook voor een grotere groep op zee toegankelijk wordt. "Marifonie blijft het belangrijkste communicatiemiddel voor de directe communicatie met en tussen schepen", aldus het Agentschap Telecom.


Taalprobleem zorgt voor meer aanvaringen

Taalproblemen zorgen in toenemende mate voor aanvaringen en scheepsongelukken. Daarom moet Engels als officiële voertaal worden ingevoerd voor de binnenvaart. Dat zeggen Koninklijke BLN Schuttevaer en Nationale Nautische Verkeersleiders Opleiding in een reactie op een reportage van het KRO NCRV-radioprogramma Pointer dat zondagavond wordt uitgezonden. In de documentaire komt naar voren dat veel aanvaringen terug te voeren zijn op miscommunicatie of een taalbarriere.

Gemiddeld een keer per week vindt er een aanvaring plaats tussen twee binnenvaartschepen. Bijna de helft van die aanvaringen komt door communicatieproblemen omdat schippers niet dezelfde taal spreken, zo blijkt uit een rapport van Intergo. Als Engels als officiële voertaal wordt ingevoerd, zou dat de veiligheid ten goede komen, is de opvatting van veel betrokkenen.

Binnenvaart heeft 'Seaspeak' nodig

Spraakverwarring op de Europese binnenwateren kan leiden tot ongelukken. In NRC pleit Elizabeth Molt voor een speciale korte versie van het Engels; 'seaspeak'.

Ongelukken door communicatieproblemen

'Het verbaast me niet.' Dat is wat onderzoeksjournalist Joga Brouwers van het KRO-programma Pointer zegt over het rammen van de Gerrit Krolbrug door een Duits vrachtschip. Het komt met enige regelmaat voor, zegt ze. Deze schipper heeft een proces-verbaal gekregen voor slecht vakmanschap. Dat is ook een van de oorzaken die uit mijn onderzoek naar voren kwamen.

Wat een aanvaring en een documentaire al niet los kunnen maken. Laten we voorop stellen dat het natuurlijk toevallig is dat een buitenlandse schipper met een slok op net tegen een brug vaart terwijl de documentaire van Pointer uitkomt. Als onderzoeker en journalist zit het je soms mee.

De discussie over taalproblemen in de binnenvaart is al vele jaren ouder. Zie ook de link in het artikel op de website van NRC. Al langer wordt getracht om de binnenvaart richting het Engels of 'seaspeak' te bewegen. 

Het beeld dat zou kunnen ontstaan dat de binnenvaart een onveilige sector is met starre schippers die niet willen afwijken van hoe zij het al generaties doen, is denk ik niet terecht. Uiteraard stereotypes zijn ergens op gebasseerd, maar wie de binnenvaart volgt zal zien dat het ook een sector is waar hard en serieus gewerkt wordt. Er is continu vernieuwing en de Nederlandse binnenvaartsector en haar toeleveranciers is beslist innovatief en toonaangevend. Met niet voor niets de grootste vloot van Europa. Uiteraard zijn er ook knelpunten en problemen. Bewaking van kwaliteit en veiligheid, instroom van nieuwe bemanning en opleiding en de doorgaande schaalvergroting terwijl de vaarwegen niet 'meegroeien' zijn er een paar van.


Vlaanderen gaat bruggen op afstand bedienen

De Vlaamse Waterweg gaat fors investeren in afstandbediening van de verschillende bruggen en sluizen. Tegen 2032 moeten alle bruggen en sluizen van de Vlaamse vaarwegbeheerder op afstand worden bediend vanuit bediencentrales.


Doorvaart windparken in de knel

De komst van nieuwe windparken maakt het steeds drukker op de Noordzee. Daarom besloot de Nederlandse overheid in 2018, op aandringen van het Watersportverbond, om drie bestaande windparken (Egmond aan Zee, Prinses Amalia windpark en Luchterduinen) onder bepaalde voorwaarden open te stellen voor kleine scheepvaart tot 24 meter. Verwacht werd dat een vrije doorvaart ook uitgebreid zou worden naar de nieuwe windparken, maar dat blijkt momenteel niet het geval. Meer nog; in de blauwdruk van de toekomstige bouwplannen zijn de bestaande afspraken rond een vrije doorgang zelfs gedeeltelijk teruggeschroefd, tot grote droefenis van het Watersportverbond. De Redactie van Zeilen zocht het uit en geeft een goed overzicht op de website.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.