Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 19


Nachtregister in Enkhuizen

De Gemeentehaven van Enkhuizen is deze maand gestart met een online register voor recreatieschepen die komen overnachten. In het nachtregister worden de gegevens van het schip en de opvarende genoteerd. Iedereen die overnachtingen aanbiedt heeft de verplichting om een nachtregister bij te houden, dit staat in het Wetboek van Strafrecht. Ook Urk en Hoorn gaan in een pilot een nachtregister voor recreanten bijhouden.

In Enkhuizen gaat het invullen van het register tegelijk met het betalen van de havengelden via een website. Voor het nachtregister wordt slechts één persoon geregistreerd.

De gemeente Enkhuizen laat weten met de invoering van het betaalsysteem te voldoen aan de wettelijke verplichting om een nachtregister bij te houden. "Met het nieuwe systeem kunnen bezoekers zich zowel registreren als gelijk het havengeld betalen. Om de registratie mogelijk te maken is het oude systeem vervangen door een nieuw systeem."


Schippers zijn gewaarschuwd

De politie heeft vorige week vrijdag een controle gehouden op de pleziervaart bij Bruinisse. De agenten controleerden onder meer of er werd voldaan aan de reglementen. Gecontroleerd werd aan de wachtsteiger van de sluis van Bruinisse. Ter controle ging de politie aan boord van diverse pleziervaartuigen om te zien of er werd voldaan aan het Binnenvaart Politie Reglement (BPR). Ook controleerden de agenten of het marifooncertificaat en de registratie van de marifoon aanwezig en in orde waren. De agenten deelden diverse waarschuwingen uit, maar bij een groot aantal schepen was alles perfect in orde.

Op de Nederlandse wateren gelden vele regels en toezicht en handhaving is daardoor ook een veelomvattende taak. Een taak waarbij diverse instanties betrokken zijn. Vaak trekken deze samen op, zoals bij de controle in Bruinisse waarbij ook het Agentschap Telecom betrokken was.

In de vaargebieden waar het BPR geldt, bent u bijvoorbeeld verplicht om een geldende editie van het BPR aan boord te hebben. Alleen open boten, kano's, surfplanken ed. zijn daarvan vrijgesteld. Heeft u een marifoon aan boord dan moet deze zijn geregistreerd bij het Agentschap Telecom en er moet iemand aan boord zijn met een bedieningscertificaat. En u moet aan boord een exemplaar hebben van het Handboek Marifonie in de binnenvaart. Hier wordt ook op gecontroleerd.
Precies om die reden is de ANWB Wateralmanak deel 1 zo handig. Hierin staan alle vaarregels van Nederland en België en onder andere ook een speciale watersport editie van het Handboek marifonie. Met de ANWB Wateralmanak deel 1 aan boord voldoet u dus op alle Nederlandse en Belgische wateren aan de verplichting de vaarregels aan boord te hebben.

De schipper van een schip is ondermeer verantwoordelijk voor het schip, de uitrusting en dat de papieren kloppen. Hoe zit dat als u echter een schip huurt of leent? Ook dan is de schipper verantwoordelijk. Hij of zij moet dus voor vertrek controleren of aan de regels voldaan wordt.


Surfen op de vulkaan

Voor The Last Line hebben kitesurfer Roderick Pijls en fotograaf Rein Rijke opnieuw de grens opgezocht van wat fysiek mogelijk is. Na hun succesvolle poging om op een giftig heet meer in Tanzania te kitesurfen in 2018 trok het avontuurlijke duo afgelopen oktober naar de hooglanden van IJsland om daar te kitesurfen in vulkaankraters, tussen ijsschotsen van gletsjers en op de rand van een waterval. Van dit avontuur maakte fotograaf Rein Rijke opnieuw een prachtige serie foto's. Nieuw was dat het duo dit keer ook gevolgd werd voor de documentaire The Last Line - Iceland. De documentaire is nu online te bekijken ... (na registratie met mailadres)

The Last Line is een initiatief van vrienden Rein (fotograaf) en Roderick (kitesurfer). De twee gaan samen op zoek naar bijzondere meren, rivieren en zeeën over de hele wereld om op te kitesurfen. Hoe extremer hoe beter. Rein Rijke: "We willen de kijker op een bijzondere manier laten zien hoe mooi onze planeet is en hoe tof het is om avontuur te beleven in de rauwe, in dit geval IJslandse, landschappen en het kitesurfen op deze plekken."

Roderick Pijls: "Tegelijkertijd zien we overal om ons heen dat de natuur negatief aan het veranderen is door de invloed van de mens. Met het project The Last Line laten we locaties zien die er misschien binnenkort niet meer zijn. We hopen een stukje bewustzijn te creëren over het waarom we met zijn allen bewuster moet leven. De impact van de klimaatverandering is real. De natuur is niet eindig."


Archeologische kaart IJsselmeergebied

De Archeologische kaart IJsselmeergebied bundelt de beschikbare landschappelijke en archeologische kennis van de bodem van het IJsselmeer, het Markermeer en de Randmeren. Ter ondersteuning is er een animatiefilmpje, dat de verandering in dit gebied in de afgelopen 12.000 jaar laat zien. De landschappelijke en archeologische ontwikkeling van het IJsselmeergebied is in 5 perioden opgedeeld. Per periode is een landschapskaart en een kaart met archeologische zones gemaakt. Elk kaartbeeld wordt toegelicht.


Nieuwe Shell Channel Pilot

Onlangs verscheen de nieuwe druk van de legendarische Shell Channel Pilot; dé vaargids voor het Engelse Kanaal inclusief de Kanaaleilanden. Al meer dan 80 jaar is deze pilot de bron van alle informatie voor schippers die het Kanaal doorkruisen. Tegenwoordig onder redactie van Ton Cunliffe die daarbij de hulp heeft van een groot aantal ervaren vrijwilligers en professionals die hem continu van nieuwe informatie voorzien. 

"De Shell Channel Pilot is meer dan een havengids. Het is die geruststellende hand op uw schouder". Praktische vaaraanwijzingen, heldere illustraties en plankaarten, gecombineerd met een goede vormgeving, maken deze vaargids een onmisbare hulp aan boord en tijdens de voorbereiding van uw vaartochten door en naar het Engelse Kanaal.


Roemruchte Pijlstaart is niet meer

De lemsteraak Pijlstaart is gesloopt. Aannemer Zijsling in Jutrijp heeft het roemruchte schip, dat in zeer slechte staat verkeerde, uit elkaar gehaald. De Pijlstaart was de enige van de 453 stamboek-lemsteraken van teakhout. Het schip werd in 1919 gebouwd in Amsterdam en ging in de decennia daarna door half Europa. Het lag onder meer in Sicilië, waar de Duitse bezetter hem vorderde in de Tweede Wereldoorlog.

Het probleem was dat het onderhoud erg duur is, zeker 5.000 tot 10.000 euro per jaar. Het schip lag recent in Heeg, waar het snel was afgetakeld. Onder de laatste eigenaar was het half gezonken in de Langweerder Wielen. De provincie Fryslân liet het schip weghalen en afvoeren naar Zijsling. Toen de eigenaar een laatste kans voorbij liet gaan om de bergingskosten te betalen en het schip op te halen, besloot de provincie het te laten slopen.


Versoepelingen per 19 mei

Dinsdagavond 11 mei presenteerde het kabinet de volgende stap van verlichting van de coronamaatregelen uit het openingsplan die per 19 mei aanstaande, als de ziekenhuiscijfers het toelaten, in zullen gaan. Het Watersportverbond windt er geen doekjes om; we zijn er voor de watersporter niet veel mee opgeschoten.

Tegelijkertijd is dit de eerste stap in het openingsplan van de regering op weg naar een "vrije zomer". Dat betekent dat buitensporten in groepsverband ook vanaf 27 jaar weer zijn toegestaan. Maximaal 30 personen per groep en op 1,5 meter.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.