Vaarbewijzen per 1 juli 2009

De Binnenvaartwet met het bijbehorende Binnenvaartbesluit, de Binnenvaartregeling en de Invoeringswet Binnenvaartwet worden per 1 juli 2009 van kracht. De Binnenschepenwet en een groot aantal bijbehorende besluiten en regelingen komen dan te vervallen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de Binnenvaartwet per 30 december 2008 van kracht zou worden, tegelijk met de invoering van de Europese richtlijn voor de binnenvaart (2006/87/EG). In heel Europa is deze Europese richtlijn ondertussen van kracht, behalve in Nederland. Vanaf 1 juli is het dan zover en worden de nieuwe regels van kracht. De nieuwe Binnenvaartwet is rechtstreeks gekoppeld met de Europese richtlijn voor de binnenvaart.

De nieuwe regels hebben betrekking op de vaarbewijzen en op de technische uitrustingseisen voor schepen die op de Nederlandse binnenwateren varen. Op de technische eisen kom ik later terug. Hieronder ga ik in op de betekenis van de nieuwe regels voor de vaarbewijzen.

Na de invoering van de nieuwe Binnenvaartwet komen er feitelijk drie nieuwe vaarbewijzen bij. Deze zijn het beperkt groot vaarbewijs voor rivieren, kanalen en meren en het beperkt groot vaarbewijs voor alle binnenwateren voor binnenvaartschepen met een lengte van 20 tot en met 40 meter. En speciaal voor de pleziervaart komt er een vrijstelling van de verplichting om voor schepen van 25 tot 40 m lengte een beperkt groot vaarbewijs te hebben, in de vorm van het "groot pleziervaartbewijs".

De achterliggende gedachte bij deze nieuwe vaarbewijzen is de noodzaak voor harmonisering van de vaarbewijzen binnen Europa. De opbouw van de vaarbewijzen gaat daarmee meer lijken op de rijnpatenten. Deze kennen al een getrapte opbouw van sportpatent, klein patent en groot patent afhankelijk van de lengte van het schip waarmee gevaren mag worden. Deze opbouw wordt nu vertaald naar de opzet voor de vaarbewijzen in Nederland.
Voor het rijnpatent en het radarpatent verandert er overigens niets.

De artikelen 14, 15 en 16 van het Binnenvaartbesluit vermelden respectievelijk wie een groot, beperkt groot of klein vaarbewijs moet hebben.

Na 1 juli is een groot vaarbewijs verplicht voor:


  • alle schepen van 40 meter of langer;
  • passagiersschepen die bedrijfsmatig meer dan 12 passagiers (mogen) vervoeren;
  • veerponten die meer dan 12 passagiers mogen vervoeren of veerponten die sneller kunnen varen dan 30 km/uur;
  • sleep- en duwboten en andere schepen die bedrijfsmatig schepen met een lengte van 20 meter of meer slepen, duwen of langszij meenemen.
Het nieuwe beperkt groot vaarbewijs is verplicht voor:


  • schepen met een lengte van 20 tot 40 meter die gebruikt worden voor bedrijfsmatig vervoer;
  • pleziervaartuigen met een lengte van 25 tot 40 meter.
Schippers van een pleziervaartuig met een lengte van 25 tot 40 meter kunnen een ontheffing krijgen voor het beperkt groot vaarbewijs als zij beschikken over het groot pleziervaartbewijs. De exameneisen voor het behalen van een groot pleziervaartbewijs zijn minder zwaar als voor een beperkt groot vaarbewijs en er geldt geen eis van drie jaar vaartijd. In plaats daarvan bestaat het examen voor het groot pleziervaartbewijs uit een theorie examen en een praktijkexamen.

Een klein vaarbewijs is verplicht voor het varen met:

  • een pleziervaartuig dat sneler dan 20 km/uur kan varen;
  • een pleziervaartuig met een lengte van 15 tot maximaal 25 meter;
  • schepen met een lengte van 15 tot en met 20 meter die bedrijfsmatig gebruikt worden.
Voor sleep-, duw- en sleepduwboten die uitsluitend als pleziervaartuig gebruikt worden geldt het vaarbewijs dat bij hun eigen lengte hoort, mits het schip is voorzien van een verklaring van de Minister van Verkeer en Waterstaat.

Geen vaarbewijs is nodig voor pleziervaartuigen niet langer dan 15 meter en die niet sneller kunnen varen dan 20 km/uur.

Iemand met een groot vaarbewijs mag op alle schepen varen. Iemand met een beperkt groot vaarbewijs mag ook varen op schepen waarvoor een klein vaarbewijs verplicht is. Voor het behalen van het groot pleziervaartbewijs is een klein vaarbewijs II vereist. Schippers met een groot pleziervaartbewijs mogen dus op alle pleziervaartuigen tot 40 meter lengte varen.
Van alle vaarbewijzen bestaat een A en een B (of II en I) variant voor alle binnenwateren, respectievelijk alleen voor rivieren, kanalen en meren.

De examens voor de beperkte en grote vaarbewijzen worden afgenomen door de afdeling CCV van het CBR. De examens voor het klein vaarbewijs en het groot pleziervaartbewijs worden afgenomen door de stichting Vamex.

Voor schippers/eigenaren van pleziervaartuigen van 25 meter of meer verandert er per 1 juli dus nog al wat. Zolang zij maar niet op de Rijn boven het Spijkse Veer kwamen hadden zij genoeg aan een klein vaarbewijs. Na 1 juli moet men een (beperkt) groot vaarbewijs of een groot pleziervaartbewijs hebben. Voor schippers/eigenaren die voor 1 juli 2009 een klein vaarbewijs hebben gehaald geldt een overgangsregeling. Deze eigenaren mogen met hun schip en een klein vaarbewijs blijven varen tot 1 juli 2011, mits men zich aanmeldt voor de overgangsregeling. Als u in die tijd aan Vamex kunt aantonen dat u op 1 juli 2009 eigenaar was van uw schip, of in het geval van verenigingen of stichtingen, dat u gemachtigd was om met het schip te varen en als u op 1 juli 2009 in het bezit was van een klein vaarbewijs, dan kunt u bij de stichting Vamex een groot pleziervaartbewijs aanvragen. Schippers/eigenaren van een schip van 40 meter of langer krijgen daarbij een speciale aantekening "40 meter plus". Hiermee krijgt u ontheffing voor het (beperkt) groot vaarbewijs.
Opvallend is dat ook naaste familieleden van de eigenaar onder deze overgangsregeling kunnen vallen. De wetgever gaat er daarbij vanuit dat ook zij zelfstandig met het schip moeten kunnen blijven varen.

Als u na 1 juli 2009 een pleziervaartuig koopt van 25 meter of meer of u beschikt op 1 juli 2009 niet over een machtiging van de vereniging of stichting die eigenaar is van het schip, dan mag u tot 1 juli 2011 met dit schip varen, mits u een klein vaarbewijs heeft dat u behaald heeft voor 1 juli 2009. In die tijd kunt u dan uw (beperkt) groot vaarbewijs of groot pleziervaartbewijs halen.
Haalt u uw klein vaarbewijs na 1 juli 2009, dan mag u dus niet varen met een schip van 25 meter of meer.

Na 1 juli 2011 kan een groot pleziervaartbewijs alleen nog gehaald worden door examen te doen.

Naast de genoemde vaarbewijzen bestaan er nog twee bijzondere vaarbewijzen, namelijk het zeilbewijs voor de zeilende beroepsvaart (chartervaart) en schipper rondvaartboot voor schippers van rondvaartboten (> 12 passagiers) die alleen met passagiers in een specifiek gebied mogen varen (grachten van Amsterdam). Verder bestaan er nog uitzonderingen voor schippers van niet-vrijvarende veerponten, zoals veerponten die aan een kabel of ketting varen. Deze uitzonderingen staan in de Binnenvaartregeling.

Uw schip:
Groen: groot vaarbewijs
Rood: beperkt groot vaarbewijs
Geel: beperkt groot vaarbewijs of groot pleziervaartbewijs
Blauw: klein vaarbewijs
Wit: geen vaarbewijs


Een meer uitgebreid artikel hierover vindt u op de website van Janneke Bos ...

Lesmaterialen voor alle vaarbewijzen vindt u in de Vaarwinkel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.