Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 19


Papieren voor de marifoon

De sluis- of brugwachter oproepen, doorgeven dat u in de problemen zit of luisteren naar wat er verder om u heen op het water gebeurt: de marifoon is het perfecte communicatiemiddel op het water. In Nederland bestaan verschillende diploma's of bedieningscertificaten. Welke u moet hebben, hangt af van waar u vaart en welke apparatuur u gebruikt. Weet u dat u al een certificaat moet hebben zodra u een marifoon (zendinstallatie) aan boord heeft? De redactie van zeilen heeft een en ander op een rijtje gezet.

In de Vaarwinkel vindt u ook alle leerboeken voor de verschillende bedieningscertificaten.

Als u goed zicht wilt hebben op de scheepvaart om u heen dan zijn radar en AIS mooie hulpmiddelen. Pleziervaartuigen onder de 20 zijn in Nederland niet verplicht AIS, radar of een marifoon aan boord te hebben. Het is wel aan te raden om een marifoon aan boord te hebben, zeker als u ook op open of drukkere wateren vaart. Heeft u AIS en/of radar dan is een marifoon beslist onmisbaar. Immers weten dat er ergens een ander schip vaart is één, er mee kunnen communiceren is verhoogt de veiligheid in grote mate en neemt ook veel onzekerheid over de bedoelingen van het andere schip weg.

Met een AIS ontvanger ziet u de andere schepen met AIS, met een AIS Transponder (zender én ontvanger) kunt u ook aan de andere schepen en de verkeersleiding laten zien waar u vaart. Voor het installeren en gebruiken van een AIS Transponder moet u ook een bedieningscertifcaat voor de marifoon hebben. Dus zelfs als u geen marifoon aan boord heeft!

In de Vaarwinkel vindt u diverse mooie en nuttige boeken over radar én AIS. Nieuw in ons aanbod is het praktische boek Werken met Digitale Radar en AIS van René Westerhuis.


Beds on Board overgenomen

Bootverhuurplatform Borrow a Boat heeft Beds on Board overgenomen. Beds on Board is een soort AirBnB voor slaapplaatsen op boten. 


Beeld: www.marinetraffic.com

Opstopping vrachtschepen in Shanghai

De strenge lockdown van China eist niet alleen zijn tol van de bevolking, maar ook van de economie. Fabrieken staan stil en de grootste haven ter wereld ziet bijna geen enkele beweging. De BBC meldt dat tot 500 schepen wachten om te laden en naar hun bestemming te varen. Nu de haven van Shanghai op halve snelheid draait als gevolg van lange weken onder strikte afsluiting, groeit de bezorgdheid over de hele wereld dat dit nieuwe tekorten kan veroorzaken.


Frans Naerebout

Frans Naerebout (1748-1818), mensenredder en 'Vader van het Nederlandse Loodswezen', maakte in zijn woonplaats Vlissingen de Patriotten- en de Bataafs-Franse tijd op z'n allerheftigst mee. Smokkelarij, kaapvaart, slavenhandel, Oranjeliefde en Oranjefurie, plundering, godsdiensttwist en burgerstrijd – alles speelde zich hier voor zijn ogen af. Een roerige tijd en voldoende stof voor een boeiend boek over het Vlissingen uit zijn tijd.

Dirk Kolff neemt ons mee in het grote verhaal van Vlissingen in de jaren tussen 1748 en 1818. Die turbulente geschiedenis komt in dit boek tot leven in het boeiende wel en wee van de zeeheld Frans Naerebout en zijn stadgenoten. – Els van Eijck van Heslinga, maritiem historicus.


Kogge ontdekt in Estland

Archeologen zijn door het dolle heen na de vondst van het grootste en best bewaard gebleven vrachtschip uit de middeleeuwen. Het stelde Hanzesteden in staat de Oostzee te beheersen. Begin 14e eeuw zonk een vrachtschip bij Tallinn in Estland. En nu, ruim 700 jaar later, hebben bouwvakkers het wrak gevonden. Voorlopig archeologisch onderzoek wijst uit dat de kogge het grootste en best bewaard gebleven exemplaar van dit type is dat tot nu toe is gevonden. Het schip had een laadvermogen van zo'n 200 ton.

Over Koggen en het belang van dit Middeleeuwse schip leest u bijvoorbeeld in het mooie boek Koggen, Koolieden en Kantoren.


Beeld: Gemeente Den Haag

Den Haag krijgt een nieuwe haven

Langs de Prinsessegracht en vlakbij het Centraal Station krijgt Den Haag een nieuwe maar kleine haven. De gemeente heeft al langere tijd plannen voor een haven met een aanlegplek en opstapplek voor kleine boten, langs de Prinsessegracht, op de hoek met de Bezuidenhoutseweg. De gemeente wil bij de Prinsessegracht een fijne plek aan het water maken. Midden in de stad, aan de rand van het groen. De gemeente onderzoekt of zij aan het trafohuisje dat er staat functies zoals bijvoorbeeld een informatiepunt kan toevoegen.


Reeds reeds uitverkocht

De Reeds Nautical Almanac is waarschijnlijk de meest bekende nautische almanak na de ANWB Wateralmanak. Wereldwijd is de Reeds dus de onbetwiste leider. Weinig schepen kiezen zee zonder de Reeds op de kaartentafel. Dit jaar zal dat helaas wel eens anders kunnen zijn.

Eigenlijk elk jaar verschijnt de nieuwe almanak steeds een beetje eerder. Afgelopen jaar verscheen de 2022 editie al in augustus. Op dat moment was de 2021 editie ook al even uitverkocht. Wij schreven daar al over in de Vaarwijzer Nieuwsbrief en gaven tegelijk de waarschuwing niet te lang te wachten met bestellen.
Profetische woorden, want deze week kregen wij bericht van de uitgever dat de 'gewone' Reeds Nautical Almanac 2022 nu al is uitverkocht. Er wordt nog gedacht aan een herdruk, maar gezien de gestegen prijzen voor papier en de langere levertijden waar uitgevers rekening mee moeten houden is dat een lastige beslissing. Wij achten de kans dan ook klein dat er een herdruk komt.

Het goede nieuws is dat er wel alternatieven zijn.

De Cruising Almanac 2022. Deze heeft minstens dezelfde kwaliteit als de Reeds, maar omvat een iets kleiner gebied. Dit is naar onze mening het beste en meest volledige alternatief.

De Reeds Eastern Almanac 2022. Een goed alternatief voor Nederland, België en de Engelse Oostkust richting het noorden tot aan de Shetland en Orkney eilanden.

De Reeds Channel Almanac 2022. Deze omvat de kusten langs het Engelse Kanaal, maar geen Nederland en België.

De Reeds PBO Small Craft Almanac omvat een kleiner gebied en minder aanvullende informatie. Wel goedkoper, maar in vergelijking met de Cruising Almanac minder waar voor uw geld.

Tot slot is er nog een losbladige uitvoering van de Reeds Nautical Almanac. Voordeel van deze uitgave is dat deze komt in een mooie bewaarmap, waar u dan volgend jaar alleen een nieuwe vulling voor hoeft aan te schaffen. In Nederland eigenlijk nauwelijks bekend, wat mede komt omdat het prijsverschil van een navulling met de 'gewone' Reeds betrekkelijk klein is.


Werken met digitale vaarkaarten

Steeds meer watersporters gebruiken digitale vaarkaarten en kaartplotters, maar hoe gebruik je zo'n kaart nu eigenlijk? Dat komt niet of nauwelijks aan bod in een cursus of opleiding voor het vaarbewijs. Daarom is er nu het praktische boek Werken met digitale zee- en vaarkaarten van Renë Westerhuis.

Een leuk boek om te lezen nu u nog bezig bent met plannen te maken voor de komende vaarvakantie. Het helpt u niet alleen om meer uit de digitale kaart te halen, maar ook om de juiste kaarten te kiezen.


Prinses moet bijbetalen

De renovatie van de Groene Draeck, het zeiljacht van prinses Beatrix (84), valt duurder uit dan gepland. De kosten 'overschrijden het vastgestelde vijfjarenbudget (voor de periode 2021 tot en met 2025 het totaalbedrag van 435.000 euro) van het ministerie van Defensie', maakte de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) maandag bekend. Beatrix zal als eigenaar de meerkosten betalen.


Colin Archer Memorial Race

De Colin Archer Memorial Race (CAMR) wordt om de twee jaar gezeild. De startplaats is Lauwersoog en de finish nabij het Noorse Larvik. De afstand is ongeveer 365 zeemijl. In tijd doet men er in het algemeen 2 tot 5 dagen over om de afstand te overbruggen. Dit is natuurlijk afhankelijk van het weer en het schip waarmee gevaren wordt.
In 1982 werd de race voor het eerst georganiseerd. Er verschenen toen 35 schepen aan de start en uiteindelijk haalden 18 schepen de finish. Het jaar 2008 kende het grootste aantal deelnemers; er kwamen 120 schepen aan de start en 112 schepen haalden reglementair de finish.
Vaak maakt een deel van de wedstrijdbemanning plaats voor familie, die dan een heerlijke vakantie gaat houden in de Scandinavische wateren. De wedstrijdbemanning neemt dan de auto weer mee terug waar de familie mee gekomen is.

Voor vertrek worden de schepen gecontroleerd en moet een bepaalde minimale uitrusting aan boord zijn. Waaronder een aantal kaarten en boekwerken. De minimale set bestaat uit de volgende kaarten en boeken:

(*) Deze kaartensets mogen volgens de organisatie vervangen worden door de actuele Cruising Almanac (of de Reeds). Aanlopen van een haven met alleen een kaartje uit een almanak is niet wat wij adviseren. In geval van nood of slecht weer is het wel mogelijk, maar juist in die omstandigheden wilt u zeker zijn van uw zaak.
Kaarten en boeken moeten uiteraard recent zijn en zijn bijgewerkt.

Op onze website staat een meer uitgebreide lijst. Hierin mogelijke alternatieven en boekwerken.

De organisatie zal afhankelijk van de verwachte weersomstandigheden per startgroep een baan bekend maken. De banen A en B hebben een lengte van ca. 390 en 450 mijl. Klassen met snellere schepen varen over het algemeen de langere baan, de kleinere minder snelle schepen de kortere. Door de 2 banen komen de deelnemers zoveel mogelijk tegelijk binnen, waardoor er minder wachttijd is tot de gezellige barbeque waar de CAMR traditioneel mee wordt afgesloten.


Naar Frankrijk

Eerder dit jaar besloot de Franse uitgever van vaarkaarten voor de binnenwateren van Frankrijk en Belgë, Fluviacarte, er mee te stoppen. Afgelopen weken zijn wij druk geweest met het opkopen van diverse voorraden van de uitgever en andere leveranciers. Met redelijk succes, want wij hebben toch nog een aardige hoeveelheid kaarten binnen weten te krijgen. 

Gaat u dit jaar richting Frankrijk dan vindt u in de Vaarwinkel nog een breed aanbod van de Fluviacarte kaarten. En aanvullend zijn er de 3 nieuwe kaarten in boekvorm van Imray. Wellicht iets minder gedetailleerd dan de kaarrten van Fluviacarte, maar wel actueel en ook leverbaar.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.