Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 21


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Op 4 en 5 juni organiseert HISWA, de ondernemersorganisatie voor watersport en recreatie, het landelijke Meevaarweekend. Tijdens dit weekend kan iedereen kennismaken met de watersport. Onder andere Zeilschool Aalsmeer biedt op zondag 5 juni jong en oud de kans om te ruiken aan het zeilen in een Optimist (jeugd van 6 tot en met 9 jaar), Kielboot (jeugd vanaf 8 jaar, jongeren en volwassenen) of SUPpen. U gaat anderhalf uur het water op onder begeleiding van een deskundige instructeur. Meedoen is gratis en alleen bedoeld voor echte beginners én vooraf inschrijven is noodzakelijk.


Gebruik AIS gestegen

Het gebruik en vooral ook het juiste gebruik van AIS is de afgelopen jaren flink gestegen. Bijna 95% van de beroepsvaartschepen in de binnenvaart gebruiken de AIS nu op de juiste manier. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de situatie vijf jaar terug.
Een en ander blijkt uit een onderzoek van het Agentschap Telecom

Goed nieuws omdat hiermee de veiligheid op het water toeneemt. Alle beroepsvaart en andere schepen langer dan 20 meter of met een blokmaat groter dan 100 kubieke meter moeten verplicht een AIS Transponder gebruiken. De kleinere pleziervaart is vrijgesteld van de verplichting om AIS te gebruiken, maar ook daar is te zien dat steeds meer pleziervaarders graag goed gezien willen worden en een AIS aan boord installeren. Een belangrijke ontwikkeling omdat uit onderzoek is gebleken dat veel pleziervaartuigen nog steeds slecht gezien worden door bijvoorbeeld de walradar en verkeersbegeleiding. Met AIS is de kans vele malen groter dat u door de beroepsvaart en verkeersleiders wel wordt gespot.

Om een AIS Transponder aan boord te installeren bent u verplichting om minimaal een basiscertificaat marifonie te hebben. Het voordeel is dan meteen dat u ook een marifoon mag gebruiken en er dus geen drempel meer is om deze gelijk ook aan boord te installeren (en te gebruiken).


Test uw vaarkennis: aankomen

Elke maand test docent watersport John Coenders uw vaarkennis met een uit het leven gegrepen casus. Weet u wat er moet gebeuren om ongelukken te voorkomen? Deze maand duik hij op de site van verzekeraar EOC in aanleg- en afvaartmanoeuvres.

Smaakt dit naar meer? John Coenders schreef het praktische en zeer nuttige boek 'De beste stuurlui staan aan bord'. Dit boek is te bestellen in de Vaarwinkel en een mooie aanvulling op de leerboeken voor het Klein Vaarbewijs.


Dutch Water Week

De eerste editie van de Dutch Water Week vindt plaats van 27 mei tot en met 5 juni in de zuidelijke kom van het IJsselmeer tussen Almere, Lelystad, Amsterdam en Muiden. Tijdens de Dutch Water Week komt de watersport in de volle breedte samen.


Beeld: Wikipedia https://commons.wikimedia.org/wiki/User:LimoWreck

'Sprieten' maken Westerschelde veiliger

Met zogenoemde 'sprieten' zullen vanaf dit jaar pincet-nauwkeurige metingen worden verricht vanaf de oevers van de Westerschelde. Ze moeten betrouwbare informatie leveren over waterstand, stromingen en golfbewegingen.

In opdracht van Rijkswaterstaat heeft instituut Deltares onderzoek verricht naar de grillige gedragingen van de Westerschelde. Want van sterke dwarsstromen ondervindt de scheepvaart in die rivier soms fikse hinder.
Vanaf september moet daarin verandering komen. Tussen Perkpolder en Walsoorden, en aan de andere kant bij Waarde, zullen zogeheten sprieten worden geplaatst. Die moeten door metingen ervoor zorgen dat er geen problemen op het water ontstaan. De apparatuur gaat actuele gegevens doorgeven aan de loodsen, zodat deze op de stromingen kunnen anticiperen.


Varen doe je Samen! on Tour

Veiligheidscampagne 'Varen doe je Samen!' (VDJS!) trekt dit jaar weer het land in. In samenwerking met de betrokken partners wordt er in de zomermaanden zowel vanaf de waterkant als op het water voorlichting over veilig varen gegeven met als doel het veiligheidsbewustzijn onder álle vaarweggebruikers te vergroten.
De tour van 'Varen doe je Samen!' is eerder dit jaar al van start gegaan met onder andere webinars en de Ervaardag Drechtsteden. Tegelijk met de start van de zomervakantie trekt VDJS! verder het land in. Door ambassadeurs, vrijwilligers en stewards, en in nauwe samenwerking met de VDJS-partners, wordt deze zomer voorlichting gegeven en voorlichtingsmateriaal zoals de Vaarbewaarkaart, lokale knooppuntinformatie en de diverse brochures uitgedeeld aan vaarweggebruikers.


Maritieme feesten massaal bezocht

Nautische en maritieme evenementen en feesten blijken nog steeds een grote aantrekkingskracht te hebben en zijn na Corona gelukkig weer helemaal terug. Afgelopen weekend werd Dordt in Stoom bezocht door ongeveer een kwart miljoen mensen en ook Oostende voor Anker mocht ruim 185.000 bezoekers verwelkomen.

Goed nieuws voor organisatoren van de evenementen die nog gaan komen.


Laat u niet afschrikken

Er is de afgelopen tijd veel te doen geweest over het CBR en de lange wachttijden. En inderdaad in tijden van Corona liepen de wachttijden soms behoorlijk op. De publiciteit was soms zo somber dat er zelfs mensen maar zijn afgehaakt en hun droom om nog voor de zomer hun Klein Vaarbewijs te halen op de lange baan hebben geschoven. Dat is erg jammer, want nadat de laatste Corona maatregelen werden afgeschaft lijkt het wel of de wachtrijen voor de examens voor de recreatievaart tegelijk zijn verdwenen.

Sinds het examen voor het Klein Vaarbewijs bij het CBR is ondergebracht houden wij in de gaten wat de media en vooral de vakinformatie voor de rijschoolhouders schrijven. Er is nog steeds sprake van langere wachtijden voor de examens voor de verschillende rijbewijzen en zeker voor het praktijkexamen. Dit is een arbeids- en tijdsintensief examen en het aanbod van kandidaten die examen willen doen wisselt ook flink. En het is ook niet zo dat er een overschot is aan examinatoren. Hierdoor nemen wachttijden toe, maar ook weer af. Voor het examen voor het Klein Vaarbewijs is de situatie anders. Ten eerste is het een theorie-examen en heeft u op één van de vele locaties van het CBR alleen maar een plek achter de pc nodig. De recreatievaart examens duren wel langer dan de theorie examens voor de rijbewijzen, maar de planning van het CBR houdt daar rekening mee. En zo voor de zomer houdt men er ook rekening mee dat er normaal meer kandidaten voor het vaarbewijs zijn dan bijvoorbeeld in de herfst. Hiermee probeert men voldoende capaciteit beschikbaar te hebben voor kandidaten. En wordt een examenmoment niet door een vaarbewijs kandidaat geboekt, dan zijn er altijd voldoende kandidaten voor een rijbewijs examen die een eventueel gat kunnen opvullen.

Als proef op de som heb ik op woensdagmiddag 25 mei gekeken of ik mijzelf kon inschrijven. Bewust koos ik voor de drukste locatie in de Randstad, namelijk die bij het CBR hoofdkantoor in Rijswijk (ZH). En voor het examen Klein Vaarbewijs 1 dat logischerwijs de meeste kandidaten trekt. En wat schetst mijn verbazing. Ik kon al gelijk zaterdag 28 mei terecht. Zo maar een willekeurige steekproef, maar toch!

Laat u dus vooral niet afschrikken door sommige 'horror' verhalen over verdubbeling van het aantal kandidaten en oplopende wachttijden. En ja het aantal kandidaten is de afgelopen jaren flink gestegen. Zelfs ondanks, of juist door Corona. Het CBR blijkt echter voldoende flexibel en op dit moment lijkt alles onder controle. Als u voldoende tijd heeft om te studeren dan moet het mogelijk zijn om nog voor de zomer het examen Klein Vaarbewijs te doen.

Het examen Klein Vaarbewijs 1 is prima te doen met zelfstudie of begeleiding op afstand met een online cursus. Samen leren in een lokaal met een ervaren docent is leuker en samen motiveren de kandidaten elkaar om goed te leren en vooral ook veel te oefenen.
Het Klein Vaarbewijs 2 is wel wat lastiger, maar ook daar geldt 'oefening baart kunst'. Door veel te oefenen met de navigatievragen en op de leskaart te oefenen komt u al een heel eind.

Een goed cursusboek bevat de leerstof voor Klein Vaarbewijs 1 en 2. En u hoeft beide examens uiteraard niet in één keer te doen. De meeste boeken zijn ook te koop in combinatie met een online examentraining. Erg handig om extra te oefenen. Daarnaast bestaan er ook nog twee nuttige boeken om extra te oefenen. Een boek met allemaal oefenvragen en een boek waarin diverse praktijksituaties uitgelegd worden zodat u het geleerde leert toe te passen. Iets wat op het examen ook van u verwacht wordt.


Beeld: NOAA

Hoe ontstaat een orkaan?

Het Amerikaanse NOAA maakte een korte en duidelijke video hoe orkanen ontstaan. En hoewel orkanen niet in onze buurt voorkomen is het toch een relevant onderwerp. Al was het maar omdat orkanen afgezwakt tot stormdepressies van Amerika de Atlantische Oceaan oversteken en zo toch hier invloed hebben op ons weer. Een toename in aantal en kracht van orkanen heeft dus zeker ook gevolgen voor het weer in Noordwest Europa.

Meer leren over het weer en meteorologie. Bekijk dan eens de selectie van boeken in de Vaarwinkel.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.