Vaarbewijs voor snelle motorboten

Bij een aanvaring tussen een snelle rib en een sloep op de Nieuwe Maas bij Rotterdam is een dodelijk slachtoffer gevallen en enkele (zwaar) gewonden. Ironisch genoeg was de schipper van de rondvaart sloep zelf net hersteld van een eerdere aanvaring vorig jaar.
Op de Nieuwe Maas geldt geen snelheidsbeperking en naast de bekende watertaxi's varen er veel andere schepen rond die snelheden kunnen halen die de 50 km/uur ver overschrijden. Onlangs presenteerde het Havenbedrijf nog een nieuwe snelle patroeilleboot die zelfs de 100 km/uur zou kunnen halen. Als sommige schepen zo hard kunnen, dan moeten de handhavers ze immers wel bij kunnen houden.

Niet het eerste ernstige ongeluk waarbij een snelvarende boot betrokken is en uit diverse hoeken vraagt men zich af of het huidige klein vaarbewijs nog wel voldoet voor de snelheden die sommige snelle motorboten kunnen halen. Hoe zit het ook al weer?

In Nederland en in veel andere Europese landen geldt een vaarbewijsplicht voor een snel varende motorboot als deze sneller kan varen dan 20 km/uur. Is de boot kleiner dan 25 meter dan volstaat een Klein Vaarbewijs I en vaart men op grotere wateren zoals het IJsselmeer dan moet men Klein Vaarbewijs II hebben. Hoewel een Klein Vaarbewijs dus bedoeld is voor schippers van snelle motorboten (en onder andere ook voor pleziervaartuigen van 15-25 meter) bestaat de voorgeschreven leerstof vooral uit meer algemene kennis van het varen. Er wordt eigenlijk nauwelijks aandacht besteed aan het varen met een snelle motorboot (of een groter motorschip). Een aanzienlijk deel van de kandidaten die examen doet voor het Klein Vaarbewijs doet dat omdat ze (ook) met een snelle motorboot of waterscooter willen kunnen varen. In Nederland of op vakantie. Het Klein Vaarbewijs is dus onder andere bedoeld voor snelle motorboten, een groot deel van de houders van een Klein Vaarbewijs vaart ook met een snelle motorboot, maar varen met een snelle motorboot komt niet of nauwelijks aan bod in de leerstof. Alsof elke motorrijder rijdt met een gewoon fiets rijbewijs.

Daarnaast is er nog iets aan de hand. Steeds meer ondernemers en organisaties bieden vaartochten aan. Zolang men niet meer dan 12 passagiers meeneemt en het schip kleiner is dan 20 meter volstaat een Klein Vaarbewijs voor de schipper. En dankzij het zogenaamde 'Giethoorn arrest' is soms zelfs meer toegestaan mits men altijd in een vast gebied vaart en het om een open rondvaartboot gaat. Vaartochten met snelle motorboten zijn sterk in opkomst. Niet meer dan 12 passagiers ook dan volstaat dus een Klein Vaarbewijs.

De oorzaak van de recente aanvaring in Rotterdam is nog onbekend. Maar wel dat het om twee boten ging die vaartochten aanbieden. Een sloep en een rib. Voor beide schippers volstaat dus het Klein Vaarbewijs. Welke opleiding beide schippers hebben is niet bekend. Het blijft echter opmerkelijk dat iedereen met een Klein Vaarbewijs mag varen als schipper op een snelle motorboot met soms net zo veel vermogen als een Formule 1 raceauto. Het verschil is alleen dat Max Verstappen en co op een afgesloten circuit rijden. De varende snelheidsmonsters varen echter gewoon tussen al het overige scheepvaartverkeer. De vraag of het huidige Klein Vaarbewijs wel voldoende is voor deze snelle schepen is naar onze mening dus een terechte vraag.

Dode bij aanvaring motorsloep ...

Huidig vaarbewijs voldoet niet

Bezorgde booteigenaren

5 opmerkingen:

 1. Ik zou er voor pleiten dat een ieder op
  het water enige vaarkennis zou moeten hebben dus klein vaarbewijs . Vaar je met passagiers of hogere snelheid (20 km/u dan groot vaarbewijs .
  Ook vandaag weer wordt ik op de Dokkumer Ee opgelopen door sloepen , grote jachten aan de SB zijde
  Men heeft geen besef dat wanneer ik groot schip tegenkom ze mij in de problemen brengen . Zelf varen we met voormalig vrachtscheepje 29 x5M
  Dus nogmaals een ieder enige vaarkennis gelijk
  Op de weg moet je boven 20 km/u een certificaat hebben op het water is het een vrijgevochten bende

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi artikel!

  Helemaal mee eens. Zelf ook snelle motorboot, maar met weinig ervaring moet je zo voorzichtig zijn en gewoon heel goed opletten. Ik weet en zie dat er som onverantwoorde dingen gebeuren, onvoorstelbaar.

  Zelf nog nooit iets geks meegemaakt, maar ben wel eens op zoek geweest naar een cursus voor snel varen. Misschien is het leuk om dat eens een keer te vermelden wat goed zou zijn en bij wie je een goede praktijk cursus kan volgen? (ook daar zijn weer beunhazen in)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tot onderstaande alinea was uw artikel over 'Vaarbewijs voor snelle motorboten' neutraal en beschouwend. In de laatste alinea maakt u echter heel duidelijk uw persoonlijke voorkeur kenbaar middels een ongefundeerde mening. Deze stigmatiserende alinea is niet alleen schadelijk voor de watersport in het algemeen, maar ook voor uw positie binnen de nautische media, dat hiermee is verzand tot het niveau van de Telegraaf. Daarbij meldt u keurig dat het slechts uw mening betreft, maar vergeet u gemakshalve om uw naam aan dit artikel te koppelen en communiceert u onder de noemer van 'Redactie'. Ik kan mij eerlijk gezegd niet voorstellen dat er ook maar één iemand zit te wachten op uw persoonlijke mening en al helemaal niet als deze gestoeld is op een eenzijdige belichting op basis van calamiteiten en niet gehinderd door enige kennis omtrent het voorval. Ja, er ontstaan ongelukken en hoe treurig ook daar vallen ook doden bij, maar om nu fel gekant te reageren op 'de groep' eigenaren met snelle boten is toch echt iets te kort door de bocht en een digitaal medium als de Vaarwijzer onwaardig. Althans dat lijkt mij zo.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor de reactie. Het artikel gaat onder andere over de vraag of het Klein Vaarbewijs wel voldoende is voor snelle motorboten die de grens daarvoor (20 km/uur) vele malen overstijgen (tot wel 5x sneller). En meer specifiek die snelle schepen die gebruikt worden voor het aanbieden van vaartochten. Het Klein Vaarbewijs is momenteel in veel gevallen voldoende om daar mee te mogen varen.
   Naar ons idee een goed fundament voor onze mening op het einde, namelijk dat het een terechte vraag is of het Klein Vaarbewijs voor dergelijke schepen wel voldoet.

   Het gaat dus over een zeer specifieke groep en we hebben het dus niet over de grote groep snelle motorboten die dergelijke snelheden helemaal niet kunnen halen. Wel vinden wij het vreemd dat het examen Klein Vaarbewijs, oa. bedoelt dus voor snelle motorboten, daar niet of nauwelijks op toetst.

   Dat u ons net zo veel invloed toedicht als de Telegraaf beschouwen we als een compliment :-)

   Verwijderen
 4. Naschrift: een paar dagen later werd bekend dat de snelvarende rib wel is waar een exemplaar was dat een groter aantal personen kan vervoeren, maar niet voor het aanbieden van vaartochten wordt gebruikt. De rib is eigendom van een scheepswerf en op dat moment was er een medewerker van de werf aan boord die naar een bestemming elders in de haven onderweg was.
  De sloep was bezig het vaarwater over te steken en volgens getuigen aan boord van de sloep had de schipper daarvan melding gedaan via de marifoon.

  BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.