Docentenbijeenkomst TKN

Gisterenavond was een bijeenkomst voor opleiders Theoretische Kustnavigatie (TKN) in het nieuwe kantoor van het Watersportverbond te Utrecht. De examencommissie vindt het belangrijk om op die manier contact te hebben met betrokkenen bij de kustnavigatie. Voor het eerst had men ook mensen uitgenodigd die niet direct bij TKN betrokken zijn. En traditioneel was er ook iemand van de Dienst der Hydrografie aanwezig. Een nuttige bijeenkomst die soms erg diep inging op de materie.

Er was een formeel moment omdat inmiddels alle nieuwe leskaarten verschenen zijn waarmee het traject van vernieuwing van de leskaarten voor TKN voorlopig is afgerond. De reeks bestaat uit de leskaarten 1630, 1631, 1632 en 1633. Met op de achterkant een aantal andere leskaarten. De reeks dekt gehele Nederlandse kust en maakt het mogelijk om oefenopgaven te maken met denkbeeldige vaartochten in de range van Oostende tot aan de aanloop van Delfzijl. De nieuwe leskaarten zijn het resultaat van samenwerking tussen de examencommissie en de Dienst der Hydrografie en zijn speciale uitgaven van officiƫle zeekaarten waarbij variabelen als stroom en variatie zijn uitvergroot. Dit zodat het juist toepassen van deze variabelen in de navigatiesommen ook echt invloed heeft op de uitkomst. Een kleine impressie ziet u hier ...

Helaas blijkt het aantal kandidaten dat examen TKN doet steeds iets te dalen. In 2017 denkt men op ongeveer 237 uit te komen (het najaarsexamen is binnenkort, maar de inschrijving is gesloten). En dat is jammer want kennis van navigatie blijft onontbeerlijk ook al wordt de dagelijkse plaatsbepaling overgelaten aan GPS en laat de kaartplotter, kaartprogramma of -app precies zien waar u bent en welke stroom u kunt verwachten. En navigeren is ook leuk. De voldoening om precies op de kentering van het tij de Nieuwe Waterweg uit te varen en zo maximaal te profiteren van stroom mee is groot. Het maakt daarbij niet uit hoe u dat resultaat bereikt, kennis van de basisnavigatie is wel essentieel ook als u alle digitale hulpmiddelen tot uw beschikking heeft.
De examens TKN worden georganiseerd door het Watersportverbond en zij hoeven geen winst te maken op dit diploma, maar er komt een moment dat het voor opleiders en uitgevers niet meer een interessante groep is om te bedienen. En dat u met een Certificaat TKN toch het Internationaal Vaarbewijs (ICC) Coastal Waters krijgt en TKN plus Klein Vaarbewijs I u ook recht heeft op het Klein Vaarbewijs II.

Tot slot werd stilgestaan bij de laatste drie afgenomen examens. De examencommissie probeert deze examens zo veel mogelijk op te stellen als een vaartocht langs de Nederlandse kust met vragen en opgaven over zaken die u daarbij tegenkomt. Opvallend genoeg blijken sommige basisvaardigheden als een kompaspeiling in de kaart zetten of het bepalen van de tijden waarop u een getijdehaven kunt aanlopen voor velen toch een struikelblok. Ook het oversteken van een verkeersscheidingsstelsel is lastig, terwijl het juist op de drukke Noordzee extra relevant is. Waarbij wel opgemerkt dat met de rest van het examen voldoende punten te halen waren zodat men toch kon slagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur automatic identification system avontuur baz beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartnieuws binnenwater boeken boordboeken boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr buitenland caledonia cartografie cevni communicatie cruises cursus cvo cwo discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo enc engeland Europa evenementen examen financieel Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss golfsurfing gps griekenland groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC IJsselmeer inland-ECDIS innovatie internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leren lesmateriaal ligplaatsen magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen onderhoud oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid pilot plannen platbodem plezierbootbelasting politiek productnieuws promanent radar recycling reddingsbrigade regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rpr RYA satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst topsport tuigage tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Recente berichten

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.