Slepen van schepen

Eén van de punten die aangehaald wordt inhet nieuwe nummer van Info20M is het slepen van schepen. Hierbij blijkt er namelijk bedoeld of onbedoeld een juridisch probleem te bestaan. Voor de vaart op de Nederlandse binnenwateren is de Binnenvaartwet één van de belangrijkste wetten waar weer veel regels van zijn afgeleid of op zijn gebaseerd. In de Binnenvaartwet staat onder andere de definitie van bedrijfsmatig vervoer. Bedrijfsmatig vervoer is onder andere "slepen en duwen van schepen met sleep-, duw- en sleepduwboten". Helder, ware het niet dat de definitie van wat een sleep, duw- of sleepduwboot is niet in de Binnenvaartwet staat, maar is opgenomen in het Binnenvaartbesluit. Een sleepboot is bijvoorbeeld een schip dat is bestemd of wordt gebruikt voor het slepen van schepen en niet is bestemd voor het zelfstandig vervoeren van goederen. Een vrachtschip dat sleept is dus geen sleepboot. Een speciaal ontworpen havensleepboot is een sleepboot, maar elk schip dat niet is ontworpen als sleepboot en wel een ander schip sleept is volgens deze definitie ook een sleepboot. Dus een motorboot die een bijboot sleept of een open motorboot van de zeilschool met een sleep van Optimisten zijn alleen sleepboten en volgens de definitie in de Binnenvaartwet bezig met bedrijfsmatig vervoer.

Het lijkt er nu op dat de handhavers van de regels op het water hier iets hebben gevonden om op te handhaven. Een sleep- of duwboot moet bijvoorbeeld een Certificaat van Onderzoek (CvO) hebben. Dus een slepend pleziervaartuig zou dit dan ook moeten hebben. Nu zal die soep wellicht niet zo heet worden gegeten, maar die vele oude sleepboten die gekoesterd worden en alleen als pleziervaartuig worden gebruikt lopen wel degelijk een risico. Zij zijn namelijk vrijgesteld van onder andere het CvO als zij een verklaring van de minister hebben dat zij uitsluitend als pleziervaartuig gebruikt worden. Zodra zij dus maar even een goed bedoeld sleepje geven, handelen zij in strijd met die verklaring met mogelijk alle gevolgen van dien. Leest u vooral ook de informatie in nummer 84 van Info20M.

Ook heeft deze definitiekwestie mogelijk verdergaande gevolgen voor de "gewone" pleziervaart. Immers het BPR dat vanaf 1 januari geldt kent in artikel 1.08 een nieuwe bepaling waarin staat dat bemanningsleden en de andere personen aan boord van een schip bestemd voor bedrijfsmatig vervoer als bedoeld in de Binnenvaartwet, reddingsvesten moeten dragen als er geen verschansing is van minimaal 90 cm of er geen doorlopende reling is geplaatst.

In mijn ogen is de oplossing eenvoudig; pas de definitie van sleep-, duw- en duwsleepboten in het Binnenvaartbesluit aan zodat het feitelijk slepen niet meer bepaalt of iets een sleepboot is. Wij zijn benieuwd naar uw mening.

4 opmerkingen:

 1. het meevoeren van een bijbootje valt niet onder beroepsmatig slepen. (ook bedoeld de nieuwe wet dit niet.)
  er is zoiezo een verbetering van dit onderwerp in de maak.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. U weet kennelijk meer. Een verbetering op dit en nog een paar punten is zeker nodig.

   Verwijderen
 2. De kern van mijn vraagstelling gaat over het slepen:
  Oorspronkelijk werd bij de definitie van een sleepboot gesproken als van een SCHIP (is een „groot” schip) dat andere schepen sleept en of duwt en daarvoor is gebouwd maar ook is ingericht.
  Verder kende de wet KLEINE SCHEPEN. als die (kleine) schepen sleepten etc. waren dat klein assisterende vaartuigen. hieronder vielen altijd de mobo’s etc. die binnen zeilscholen sleepten/assisteerden.
  verder spreekt het „goed zeemanschap” (BPR 1.04/1.05) van de plicht om schepen in nood te helpen, bv omgeslagen (les)boten.
  verder wordt er onderscheid gemaakt tussen slepen/duwen/assisteren en het varen in samenstel/langszij.

  Nu zijn er aanpassingen en wijzigingen in Schepenwet en BPR. ik begrijp dat die qua definities met elkaar in tegenspraak zouden kunnen zijn.
  Er wordt gesproken elke vorm van slepen/duwen/assisteren door welk schip dan ook zou niet meer mogen. bv het zodiactje dat een zeilbootje sleept, maar ook het plezierjachtje met een bijbootje, zeilscholen, verenigingen, verhuurbedrijven, scouting, zij allen zouden daardoor getroffen worden.
  Ook wordt er gesproken over ontheffingen, gehoord € 110,- per boot per jaar? ontzeggingen betreffende de bevoegdheden, wanneer GrootVaarBewijs, wanneer KleinVaarBewijs, helemaal geen speciale bevoegdheid.
  Ik begreep dat er inmiddels al (streng) toezicht gehouden wordt, maar dat KLPD/waterpolitie, Rijkswaterstaat, Provinciale Waterstaat en regionale toezichthouders divers de regelgeving hanteren.

  Mijn vraag nu is:
  Wat is nu de formele definitie van slepen etc. door schepen en kleine schepen, door beroepsvaart en recreatie vaart, groter en kleiner dan 20 meter, gebouwd EN ingericht om te slepen, en gebouwd om te slepen maar niet meer ingericht om te slepen.
  is de (nieuwe) sleepregeling ook van kracht in een „Goedzeemanschap” situatie.

  Wat betekent dit voor zeilscholen: met welke vaartuigen mogen ze nu wel/niet meer zeilschoolboten naar het open water slepen en hoe mogen ze wel/niet reddend optreden en waar liggen dan de grenzen.

  Je ziet een ingewikkelde situatie en vraagstelling. De experts die ik hier over sprak spreken elkaar allemaal tegen. Zijn allemaal van mening dat dit niet de bedoeling is.
  Moet iedereen individueel ontheffingen en uitzondering uitvechten, of moet dat collectief gebeuren, door zeilscholen, verenigingen (incl. scouting), verhuurbedrijven? en de particuliere watersporters?

  Ik denk dat hier ook een taak van CWO ligt om via haar kanalen de krachten te bundelen met o.a. Hiswa, Watersportverbond, ANWB en via hen ook met KLPD, RW, Provincie, Vamex, en overheid (ministeries maar ook 2e kamer/politiek)

  We zijn er mee bezig, groeten, namens de CWO (o.b.v. F. Brenninkmeijer)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Slepen met jachten bij hulpverlening of transport van A naar B is niet veilig . En financieel onverantwoord.
  Als slepende boot ben je verantwoordelijk voor het gesleepte schip en ook voor de (financiele ) schade.
  Als jacht ben je hiervoor niet verzekerd.
  Als het goed mis gaat zijn de
  ( financiele )gevolgen niet te overzien.
  Bij hulpverlening , ontferm je over de mensen indien mogelijk en doe melding bij de kustwacht er is dan snel professionele hulp aanwezig .
  Doe niet stoer en ken je grenzen
  Je opereert bij dergelijke acties totaal onverzekerd
  Horror situatie ; je neemt een jacht op sleep door een sluis er gaat iets mis en het slepende jacht raakt lek door de botsing met de sluisdeur en zinkt in de sluis.
  Overheid stelt je als slepende schip aansprakelijk voor de financiele gevolgen.
  Dit was niet voorzien maar financieel ook niet meer te overzien
  Je bent onverzekerd .

  BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.