Bladenland

"Beroepsmatig" lezen wij natuurlijk een groot aantal - maar niet allemaal - Nederlandse watersportbladen. In die wereld is volop beweging. Bladen wisselen van eigenaar en redacties worden gereorganiseerd. Deze week werd bekend gemaakt dat de zelfstandige redactie van de Waterkampioen ophoudt te bestaan en wordt ondergebracht bij de ‘Themaredactie Vrij Tijd’ die ook motorrijden, wandelen en fietsen in het pakket krijgt. Dit alles onder één gezamenlijke hoofdredacteur. Onder andere met als gevolg dat de huidige hoofdredacteur van de Waterkampioen, Jan Briek, moet vertrekken. Samen met hem vertrekken nog de hoofdredacteur van het blad Kamperen en 7 redacteuren. Overblijft een kernredactie die veel meer dan voorheen zal samenwerken met freelance redacteuren.
Het goede nieuws is dat het blad Waterkampioen blijft bestaan als uitgave van de ANWB waarbij eerder al was besloten het accent steeds meer te leggen op waterrecreatie en (iets) minder op het eigen bootbezit.

Onlangs werd ook bekendgemaakt dat het blad Motorboot een nieuwe eigenaar heeft. Eén van de directeuren van eigenaar BDU Media wilde voor zichzelf beginnen en doet dat door het blad Motorboot mee te nemen naar zijn nieuwe eigen uitgeverij. De redactie is mee overgestapt naar de nieuwe uitgeverij. Men zit boordevol plannen en hoopt die in de nieuwe kleine organisatie vorm te kunnen geven.

Uitgevers in bladenland hebben het niet makkelijk. De concurrentie van internet is enorm en de markt voor Nederlandstalige watersporters is niet groot en staat ook onder druk. Een eigen boot bezitten is voor steeds minder mensen een doel, recreatie op en langs het water kent een steeds grotere variatie. Aan de andere kant is het maken van een kwalitatief goed blad relatief duur. Gelukkig zijn er nog steeds uitgevers en ondernemers bereid te investeren en het risico te nemen. Toch vraag ik mij af hoe lang de papieren bladen in de huidige vorm blijven bestaan en waarom initiatieven als Zilt Magazine of bijvoorbeeld de Classic zeiler zo weinig navolgingkrijgen.
Reageren kan onder dit artikel ...

3 opmerkingen:

 1. prijs kwaliteit verhouding is zeer matig en zeker een blad als de Waterkampioen met 3/4 reclame is een oudbollig blad met weinig vernieuwende informatie zeker als je het vergelijkt met de betere Engelse bladen,ik sta er dan ook niet van te kijken dat dit nu gebeurt want 20 jaar geleden heb ik het al de deur uitgedaan en zelfs nooit meer los gekocht om genoemde redenen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De Waterkampioen is een paar jaar terug grondig beet gepakt en naar mijn mening stukken beter geworden en is dat nog steeds. 20 jaar het blad niet lezen, maakt u niet de juiste persoon om te oordelen. Ben het wel eens dat ze in Engeland goede bladen maken, maar in Nederland dus ook.

   Verwijderen
 2. Reactie per e-mail ontvangen5 december 2015 om 11:28

  Het zou de water sportbladen een stuk aantrekkelijker maken wanneer de lezer hierdoor wat meer zicht zou krijgen in de duistere wereld van prijzen en kwaliteit van de op de markt aangeboden scheepvaart benodigdheden. Zou heb ik onlangs bij 8 bedrijven gevraagd naar de kosten van inbouw van een boegschroef met dezelfde randvoorwaarden. De bedragen lopen uiteen van € 2600 tot € 4600. Het vervelende is nu dat ik geen inzicht krijg in de kwaliteit en dus de opmerking , dan had maar de duurdere aanbieder moeten kiezen, me ten deel valt bij een storing. Laat de bladen dus eens wat meer naar de consumentengidsen kijken, en dit soort prijsverschillen eens analiseren. Geef de watersporter een flinke ruimte in het blad waarin hij opbouwende kritiek en vragen kan plaatsen zonder dat er drempels worden opgeworpen.
  Zo kunnen ook eens de wantoestanden in havens aan het licht worden gebracht. Eerst inschijfgeld betalen €350-€450 en elk jaar clubgeld €80 dan maar afwachten of je over 1,2,3 jaar je boot mag stallen. €800-1000/jaar tussen 4 houten palen. Het dubbel betalen, eerst voor je eigen ligplaats en na uitvaren nog eens betalen in een andere haven noem ik geldklopperij.
  Het is dus wel begrijpelijk dat veel jongeren afzien van dit soort vermaak.
  Kortom, maak de watersport weer aantrekkelijk door meer openheid te geven in kosten en kostenvergelijkingen tussen de diverse aanbieders

  BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur automatic identification system avontuur baz beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartnieuws binnenwater boeken boordboeken boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr buitenland caledonia cartografie cevni communicatie cruises cursus cvo cwo discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo enc engeland Europa evenementen examen financieel Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss golfsurfing gps griekenland groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC IJsselmeer inland-ECDIS innovatie internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leren lesmateriaal ligplaatsen magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen onderhoud oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid pilot plannen platbodem plezierbootbelasting politiek productnieuws promanent radar recycling reddingsbrigade regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rpr RYA satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst topsport tuigage tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Recente berichten

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.