Bewijs dat je kunt varen

In 2011 schreef ik al: "Het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) schrijft voor dat een schip alleen mag varen met een "daartoe bekwaam" persoon aan het roer. Diegene die dus aan het roer staat moet kunnen varen. Maar hoe kan je laten zien dat je kan varen? Op de weg is dat redelijk makkelijk; iedereen die een gemotoriseerd voertuig stuurt moet een rijbewijs hebben. Op het water is dat helaas anders. Een beroepsschipper moet een (beperkt) groot vaarbewijs hebben. Een pleziervaarder op een jacht langer dan 15 meter of een motorboot die sneller kan varen dan 20 km/uur moet een klein vaarbewijs hebben. Maar de schipper van een boot (met of zonder motor, met of zonder kajuit) kleiner dan 15 meter en die niet harder kan dan 20 km/u - en dat zijn de meeste - hoeft helemaal geen klein vaarbewijs te hebben. Hoe kan je dan bewijzen dat je kan varen?" Bron: Vaarwijzer Nieuwsbrief

Ben Ros van VBO Vaarbewijsopleidingen: "Er is een heel grote groep watersporters voor wie het klein vaarbewijs niet verplicht is. Wij vinden het belangrijk dat ook deze groep kan aantonen dat zij bekwaam zijn een pleziervaartuig te besturen. Daarom introduceren wij nu het 'Watersport Vaarbewijs'. Een bewijs speciaal voor die (aspirant) watersporters voor wie het Klein Vaarbewijs niet verplicht is. Dus voor hen die varen op een schip kleiner dan 15 meter dat niet sneller kan dan 20 km/uur."
"Het nieuwe watersport vaarbewijs is geen verplicht vaarbewijs, maar toont wel aan dat de houder over de minimaal benodigde kennis beschikt om veilig het water op te gaan", aldus VBO. Welke kennis dat is wordt bekend gemaakt bij de introductie van het nieuwe "vaarbewijs" op 26 september as.. U leest daar later meer over in de Vaarwijzer Nieuwsbrief.

Hierop vooruitlopend heb ik examenorganisatie Vamex om een eerste reactie gevraagd. Ingwer de Boer, voorzitter van de Vamex reageert namens Vamex: "Het Vamex-bestuur vindt het promoten van een nep vaarbewijs een ongepaste en ongewenste actie en neemt daar afstand van. Het bestuur is van mening dat een dergelijk 'vaarbewijs' een negatieve invloed kan hebben op het aantal recreatievaarders dat, hoewel zij dat niet verplicht zijn, wel het officiële 'Klein Vaarbewijs' wil behalen. Het gevaar dit soort (commerciële) vaarbewijzen die een wettelijke basis en status suggereren is, dat er misvattingen bij de consument ontstaan."

Vaste lezers van de Vaarwijzer Nieuwsbrief kennen inmiddels mijn standpunt dat ik het wenselijk vindt als iedere schipper minimaal een "instap" vaarbewijs heeft. Een klein vaarbewijs net onder het niveau van Klein Vaarbewijs I en wellicht beperkt tot een bepaald vaargebied. Ik ben echter van mening dat dit alleen kan via de officiële weg en dus een door de overheid erkend en verplicht diploma moet zijn. Elke opleider mag in principe aan zijn of haar cursisten een certificaat overhandigen waaruit blijkt dat de cursist de cursus met goed gevolg heeft doorlopen. Een dergelijk diploma heeft echter pas waarde als de opleiding volgens een vast en controleerbaar programma wordt gegeven. Naast de officiële vaarpapieren die door de overheid zijn erkend kunt u daarvoor in Nederland terecht bij de erkende CWO opleidingen en enkele aanbieders van RYA opleidingen.
Aan de andere kant verdient VBO toch ook respect dat men het aandurft op deze wijze de discussie over welke kennis nodig is om veilig het water op te gaan in een klap weer bovenaan de agenda zet.

Discussieer mee en reageer op dit onderwerp ...

33 opmerkingen:

 1. Voor het varen is van belang dat je de meest voorkomende en belangrijke regels weet, bv heel simpel is rechts houden, regelmatig achterom zien, het is net auto rijden. Zelf heb ik een marifoon certificaat gehaald, de stompzinnige vragen bij het examen resulteert dat ik niet veel meer weet dan ik al wist, de focus ligt hier op het slagen en niet op het leren van de werkelijke materie. De focus moet liggen op het weten en niet op het papiertje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Persoonlijk ben ikzelf een groot voorstander van eenvoudige vaarregels. Groot wijkt voor klein, stuurboord (=rechts) gaat voor, etc.. Ooit zo geleerd toen ik als 7-jarige met mijn ouders ging meevaren en ook wel eens op de drukke Westeinder mocht sturen. Nooit meer vergeten. En nu leer ik het ook zo aan onze 8-jarige zoon.

   Verwijderen
 2. Ik vraag me af welke regels en onderwerpen niet meer in de stof zitten ,die bij zo'n" extra kleinvaarbewijs" behandeld worden en welke waarde heeft dan zo'n papiertje? Of is het alleen maar om cursisten te trekken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. VBO heeft nu ook een cursusboek voor het nieuwe bewijs uitgebracht. Te bestellen in de Vaarwinkel en daar is ook hoofdstuk 1 in te zien. http://www.vaarwinkel.nl/shop/proddetail.asp?prod=watersportvaarbewijs

   Verwijderen
 3. Als wij ooit tot een Europees Vaarbewijs willen komen, dan moeten wij in Nederland vooral doorgaan met het versnipperen van onze vaar papieren. De ANWB , HISWA en Watersportverbond hebben samen het CWO opgezet. Maar apart daarvan houden we nog het Vaarbewijs 1 en 2, het TKN examen en het Marifoon certificaat. Allemaal geheel of gedeeltelijk nodig om verantwoord te varen op binnenwater en op Zee. Om in het buitenland te varen is dan weer het ICC nodig , wat je krijgt na het behalen van een van de andere documenten. Voeg daar nu weer een exemplaar het nieuwe watersportvaarbewijs. Stel je het rijbewijs voor, voor eenrichting verkeer straten een examen, voor rotondes een apart examen, voor sportwagens een apart examen, voor het lezen van een Tom Tom een apart examen en ga zo maar door. Het totaal vormt dan je rijbewijs. Dat zouden we ook niet accepteren. Dus laten we eens komen tot een echt universeel poldermolen, CWO praktijk gekoppeld aan een theorie examen van de Vamex. Voor slechts 3 categorieën, A water, (Westerschelde, Rijn, en nog een paar) , B water, de rest minus C water, afgesloten plassen en meren. En dan nog harder dan bv 20 km uur en 15 meter. Klaar zijn we.

  Maar weer een nieuw wildgroei papiertje dat niet in de wereld erkend wordt, NEE. We maken os toch belachelijk. Zelfs in burocratische landen als India is er niet zo'n versnippering.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aaldert van der Vlies19 september 2014 om 17:21

   Als je via Zeeuwse wateren en Schelde op en neer naar Parijs bent gevaren is voor mij duidelijk dat het hebben van een vaarbewijs I en Marifoon-certificaat voor een motorboot < 15 m en < 20km/h. vanzelfsprekend dient te zijn. Waarbij het eigentijds is om deze voorwaarden in Europees verband zo uniform mogelijk te maken. Voor afgesloten (!) plassen en meren mag een uitzondering gelden. Laat het basic zijn en noem het een basis-vaarbewijs.
   Maar laten we stoppen met de discussie dat iemand met twee glazen ogen nog steeds op z'n gehoor kan afgaan.

   Verwijderen
  2. Geweldig idee zo'n watersport-certificaat! Leuke eenvoudige theoretische instap basis (zonder onzin) voor pleziervaarders met een bootje kleiner dan 15 mtr.die niet sneller kunnen dan 20 km. p/u. En dan gelijk voor heel Europa.

   Verwijderen
 4. Het is gewoon een instapje om het een en ander te combineren

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat lijkt mij het beste! Nu zij nog.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik zit zelf ook regelmatig op het water met een jacht van 10 meter en heb mijn vaarbewijs van toen ik nog en speedboot had en zie zoveel dingen bijna fout gaan omdat mensen onwetend het water op gaan
  men is zich vaak niet bewust van het gevaar dat ze veroorzaken dus voor wie beter weet, probeer dat soort gebeurtenissen vroegtijdig in te zien.maar ook bij de verhuur van de kleinere boten gaat veel mis;een meerlijnte van nog geen 2 meter waar een anker aanzit,vol met knopen,weinig brandstof geen peddels of roeiriemen en zo worden de mensen het water opgestuurd.onverantwoord....

  BeantwoordenVerwijderen
 7. meneer van Goor,stoppen met je stokpaartje want U bent bezig om de watersport nog meer te beknotten/benadelen met dit soort acties

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beste Anoniem, ik schrijf over wat er speelt in de wereld van de vaaropleidingen en heb inderdaad ook zelf een mening. De watersportsector is nog nooit beknot door het hebben van een mening.

   Verwijderen
  2. het veelvuldig ventileren van een mening kan wel zeker lijden tot beknotten,je creert een papieren tijger die van nul gene waarde is en daar is niemand mee gebaat,

   Verwijderen
 8. Ik woon in Oudeschild en zit veel op Wadden en Ijsselmeer. Ook deze zomer, zoals elke, heb ik weer veel gekloot met schade gezien in sluizen en havens. Het gaat hier dan wel om vaarervaring bij wind en gedrag in sluizen, maar ook elementaire kennis van vaarregels ontbreekt nogal eens. Ook het gedrag van 'schippers' op huurboten is nogal eens abominabel! Ik ben voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een verplicht instap vaarbewijs zou een goede aanzet kunnen zijn voor het halen van een echt vaarbewijs.
  Dat instap vaarbewijs zou dan ook tijdelijk moeten zijn en na bijvoorbeeld na verloop van een bepaalde tijd moeten vervallen.
  Wildgroei van vaarbewijzen moet worden voorkomen, in feite zij er nu al te veel typen en soorten vaarbewijzen (ruim water etc.) en dat maakt de boel wel onnodig onoverzichtelijk. Je mag bijvoorbeeld wel met je bootje op het toch wel gelet op het scheepvaartverkeer gevaarlijke Amsterdam-Rijnkanaal maar niet op het Marker/IJsselmeer en daar is het in feite minder aantrekkelijk bij slecht weer en als je geen goed kaart bij je hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik ben voorstander om mensen beter op te leiden. Maar stel als beginsel voor om het huidige vaar bewijs verplicht te stellen vanaf 10 meter, dan heb je al een grotere doelgroep te pakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Als gepensioneerde beroepsschipper en nu watersporter ben ik van mening dat een vaaropleiding zoals VBO dit graag ziet, geen enkele garantie geeft op een beter vaargedrag. Het is in mijn ogen preken voor eigen parochie, immers het is hun eigenbelang dat watersporters een cursus volgen.
  Ik ken beroepsvaarders en watersporters met alle vaarbewijzen die er maar te krijgen zijn en die op het water er niks van bakken.
  Dit zijn dan mensen die theorie goed kunnen leren.
  Maar varen en aanleggen is een praktijkvak en dat krijg je alleen onder de knie als je het veel en vaak doet.
  Er zal dan ook een verschil in bekwaamheid blijven bestaan, iets wat door de beroepsvaart en sluismeesters nogal eens als amateurisme wordt afgedaan.
  Uit ervaring weet ik dat beroepsschippers en hun vrouwen op de autobanen de zelfde amateuristische stunten uithalen die men watersporters verwijd.
  Ik pleit er daarom ook voor dat de voorlichting die Rijkswaterstaat geeft in acties zoals "varen doe je samen" voortgezet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Alleen wanneer je de hele watersportbranche wil vernietigen moet je een algehele vaarbewijsplicht invoeren. Op dit moment bestaat het contingent bootbezitters uit vooral een grijze massa senioren met een te lage instroom van jongeren. Denkt men een optimistenzeilertje nog in een bootje te krijgen wanneer hij of zij daar eerst een vaarbewijs voor moet halen? De brommercultuur is met de invoering van een rijbewijs geheel verdwenen. Prima, dat scheelt op zich veel dodelijke ongelukken. Op het water is een dergelijk gevaar echter niet aanwezig. Tenminste, ik heb er in de afgelopen 35 jaar op vakantie en in weekenden op wad, ijsselmeer, randmeren en friese meren helemaal niets van gezien. Tuurlijk maakt iemand wel eens een foutje en kan er wat geklooid worden in een sluis. Dat hoort erbij en poets je niet weg met wat theoretische kennis die na het behalen van een suf papiertje direct weer overboord gaat. Praktijkervaring maakt of je goed kunt varen of niet en verantwoordelijkheidsgevoel is een karaktereigenschap.
  De grootste winnaar van het hele vaarbewijscircus is de politie. Die hebben er een speeltuin bijgekregen om hun geliefde bezigheid, het uitschrijven van absurde bedragen, volop in praktijk te brengen. Jammer dat er zoveel regelfetesjisten zijn die het laatste restje vrijheid waar je op het water nog van kan genieten per se om de zeep willen helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat die Optimistzeiler geen probleem hoeft te zijn. Onze zoon is 8-jaar en heeft al een muur vol diploma's van (Zwarte) Pieten-diploma tot alle zwemdiploma's. Komend weekend hopen we daar zijn eerste zeildiploma bij te mogen hangen. Dus leren ed. hoeft geen belemmering te zijn als het maar leuk, boeiend of noodzakelijk genoeg is.
   De vergrijzing in de watersport en te weinig toestroom van nieuwelingen is inderdaad een probleem, maar dat mag nooit reden zijn om dan maar zonder kennis het water op te gaan. Maak de opleidingen ed. leuk en goed toegankelijk (dus ook niet te duur). Laat kinderen op school kennismaken met watersport etc.. De sport aantrekkelijk maken kan op vele manieren. Dat heeft eigenlijk niets met een beetje kennis die nodig is te maken. Als je iets wilt en leuk vindt dan wil je er meer van weten. Maak het leren dan leuk (de wortel) en soms een beetje verplicht (de stok).

   Verwijderen
  2. Overigens denk ik dat het verdwijnen van de brommercultuur niet veroorzaakt is door het invoeren van een brommerrijbewijs, maar door het verschuiven van de interesses van de jeugd. Overigens rijden er in het Westland nog genoeg enthousiastelingen op Zundapp of Kreidler. Worden zelfs toerritten op Solex ed. georganiseerd.

   Verwijderen
 13. In mijn ogen ook eigenbelang om watersporters een cursus te laten volgen. Het hebben van een papiertje zegt niets over goed vaargedrag. Beter zou het zijn om eindelijk eens een aantal praktijkuren verplicht te stellen. Dus niet alleen theorie- maar ook praktijklessen, net als met autorijden. Proberen versnipperen te voorkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mee eens. Een diploma zelf heeft de veiligheid nog nooit vergroot. Het gaat om kennis, bewustwording en gedragsbeinvloeding. Opleiding is daar wel een belangrijk middel voor.

   Verwijderen
 14. Op de website van het Watersportverbond verscheen ook een reactie met de titel: "Watersportbonden zien niets in nutteloos “Watersport Vaarbewijs". De watersportbonden Watersportverbond, KNMC, NWWB en VNM, die een belangrijk deel van de watersporters in Nederland vertegenwoordigen, zien niets in het “vaarbewijs” en zijn van mening dat de watersporters hiermee door VBO op het verkeerde been worden gezet.

  Lees het complete bericht op de website van het Watersportverbond.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het is natuurlijk volkomen krankzinnig dat in een dichtgeregeld en overburocratisch land als Nederland nog steed 98 % van de mensen in boten rondvaren :: zonder enig vaarbewijs ,omdat ze allemaal toevallig op boten varen die kleiner zijn dan 15 mtr dan wel langzamer varen dan 20 km per uur ......de meeste bootvaarders hebben dan ook echt geen FLAUW BENUL van de regels op het water , de voorrangsregels,de regels in sluizen , bij bruggen ,dan wel hoe de boot waarin ze varen reageert op hun handelingen van sturen , zeilen ,of een motor bedienen,nogmaals : GEEN FLAUW BENUL .....!
  Hoe kan dit dan gewoon jarenlang zo door blijven modderen in Nederland -Regelland .....?
  Omdat er nog steeds :: een enorme en commerciele WATERSPORT LOBBY hier MEER gewicht in de schaal legt dan de wetgever of de autoriteit die dus ALLANG bij de huidige botendichtheid een Vaarbewijs voor bijna al deze boten met hun onbekwame mensen aan het roer ,zou moeten instellen !!
  De Nederlandse en commerciele WATERSPORT lobby heeft zoveel en ook onzichtbare macht dat de meest onzinnige argumenten uit de kast worden getrokken om dit tegen te houden , terwijl de grootschalige invoering van het huidige VAARBEWIJS 1 toch ZO SIMPEL is !!
  Doodgewoon de huidige criteria van 15 meter ;engte en 20 km snelheid even naar beneden bijstellen !
  In politieke termen noemt men dit : even aan de juist eknoppen draaien , hoef je verder niks te wijzigen en dus ook geen nep Vaarbewijs te gaan introduceren ,zonder enige rechtsgeldigheid !
  Stel de huidige 15 mter grens voor zeilboten gewoon even naar benden bij : van 15 mtr naar 6 mtr ,en de huidige snelheid voor motoboten .even naar benden bijstellen : van 20 km per uur naar 8 km per uur ....!
  Meer hoeft de wetgever echt niet te doen :: het huidige Vaarbewijs 1 wordt dan gelijk verplicht voor zeil boten boven de 6 mtr en motorboten die harder kunnen varen dan 8 km per uur ,en klaar is KEES ,toch ....?
  JA ! en dan vervolgens zal je de gasten van de watersportlobby in Nederland moord en brand horen schreeuwen :: de watersport wordt zo toch KAPOT gemaakt in Nederland ....!,roepen ze in koor...en de slappe knieen van de politici doen de rest , alles blijft zoals het was , en er komt dus ook echt geen commercileel NEP of INSTAP Vaarbewijs ,zonder enige wettige basis , wat een giller is dat toch !
  De watersportlobby is en blijft de baas in varend Nederland , zo zal het altijd blijven ,met alle wangedrag en overlast op het water die daarbij hoort !

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Leuk deze discussie, maar ik ben het niet met Ben Ros eens. We hebben al genoeg erkende opleidingen, bijvoorbeeld het motorboot diploma nivo 1. Ook een leuk instapnivo (net zoals jeugdzeilen 1 of kielboot 1).

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Het idee van Ben Ros om een schooldiploma vaar bewijs te noemen neigt naar bedrog.
  Ik wil graag aansluiten bij de opmerkingen van Ruud van der Zee en Anoniem. Het niveau van vaarbewijs 1 is al zo laag dat ik me nauwelijks een lager niveau kan voorstellen. Trapsgewijze afbouw naar 10m of 8 km per uur is een goede zaak. Daarnaast vaarwater gebonden, bijv VB1 voor binnenwateren (bijl 15 BPR?), VB2 voor Grotere wateren en zeegaten en TKN voor buitengaats ( zoals territoriale zee). De praktische CWO fasen sluiten hierop aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Reactie via Facebook24 september 2014 om 10:13

  In de asbestbranche hebben wel ook officiële persoonscertificaten voor saneerders en onderzoekers. Voor bijvoorbeeld medewerkers die ermee in aanraking zouden kunnen komen of gebouwbeheerders worden echter vereenvoudigde cursussen gedraaid met een deelnamecertificaat om aantoonbaar onderricht te zijn. Mijn advies aan de branche: vereenvoudigde vaarcursus is top. Noem het certificaat geen vaarbewijs maar deelnamecertificaat. Geen verwarring en toch broodnodige aantoonbare basiskennis bij de aspirant schipper. Goede Vaart.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het lijkt er op dat men deze suggestie ter harte neemt. Zie onderstaand bericht.

   Verwijderen
 19. Breaking news!
  Vandaag liet Ben Ros van VBO mij weten dat men zich de kritiek erg aantrekt en dat de discussie nu vooral over de naam gaat en niet over de kennis die je nu eigenlijk nodig hebt om goed voorbereid het water op te gaan.
  Daarom heeft men besloten de naam aan te passen naar Watersport Certificaat. Dat wordt vandaag tijdens de officiële lancering bekend gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Als ik op de weg wil rijden met een voertuig voortbewogen door een mechanische aandrijving heb ik een wettelijk bevoegdheidsbewijs nodig doe dit ook op het water. Dus gemotoriseerd varen een wettelijk bevoegdheidsbewijs dan ben je gelijk af van de jongeren die van hun ouders te snelle boten mogen varen als ze nog maar 8 jaar zijn

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ook ik zie regelmatig ronduit gevaarlijke situaties op het water, al dan niet veroorzaakt door onkunde of gewoon roekeloos gedrag. Daarbij is het gevaar voor anderen doorgaans groter dan voor de veroorzaker zelf. Ik ben dan ook een groot voorstander van een verplicht vaarbewijs met een praktijktoets. Theorie plus vaartuigbeheersing.
  En dan voor elk 'niet door handkracht voortbewogen vaartuig'. Het is toch van de gekke dat ik met een stalen kajuitsloep van 9,50 mtr en ruim 6 ton zonder enige formele opleiding het water op mag. Zeilen zonder enige kennis van wind en wendbaarheid zou niet moeten mogen. De combinatie van beroepsvaart, zeilen en gemotoriseerde pleziervaart eist gewoon dat iedereen op de hoogte is van de (basis)verkeersregels en de mogelijkheden cq onmogelijkheden van de diverse schepen.
  Een extra opmerking die ik graag wil maken is dat ik wil pleiten voor het harmoniseren van de diverse reglementen (BPR, RPR, SRE, SRW, SRKGT). Diverse verschillen zijn onnodig en creëren slechts verwarring met het risico van het maken van fouten op het water. Harmonisatie vergroot de duidelijkheid en zal m.i. ook de veiligheid op het water ten goede komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Mijn zorg is in eerste instantie niet de kennis, maar de mentaliteit van sommige mede-watersporters. Ik kan me helemaal vinden in de reactie van Ikm Blind. En wat is dan "eenvoudige stof". Begin eens met het uitgeven van een boekje dat die eenvoudige stof zou moeten omvatten met veel visuele stof. Max. 20 - 30 bladzijden, zodat ook elke verhuurder het aan zijn huurders beschikbaar kan stellen. En dan heel praktijkgericht. Thema''s als:
  - Hoe ga je met elkaar op het water om,
  - Hoe ga je om met afmeren,
  - Voorrangs- en gedragsregels,
  - Passeren van bruggen en sluizen,
  - Waar haal je informatie vandaan om veilig te varen (zoals weersomstandigheden en stremmingen).
  Voor de rest zal je het toch in de praktijk moeten leren.
  -

  BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.