Nieuwe ontwikkelingen examens Klein Vaarbewijs (2)

Vorige week schreef ik vrij uitgebreid over de ontwikkelingen rond de examens voor het Klein Vaarbewijs. U kunt dit stuk nog online nalezen. Ik beloofde u toen ook om nog terug te komen op de nieuwe afbakening, maar eerst wil ik even reageren op een paar veel gestelde vragen die naar aanleiding van het vorige stuk werden gesteld.

Nieuwe examenvragen
Vorige week schreef ik: "De gehele vragenbank (van de Vamex) is doorgespit, vragen zijn herschreven, nieuwe vragen bedacht en sommige oude vragen zijn komen te vervallen. Al met al bevat de vragenbank nu zo'n 800 actieve vragen." Naar aanleiding daarvan kregen wij vragen als " kunt u mij die nieuwe vragen sturen?" of "waar kan ik de nieuwe vragen downloaden?" De vragenbank van Vamex is niet openbaar en ook tijdens het examen mag u geen vragen overschrijven en meenemen. Alleen Vamex en de leden van de examencommissie weten dus hoe de vragen er uitzien. Buiten hen is er dus niemand die toegang heeft tot alle vragen. Zelfs de vragen uit de voorbeelden op de website van de Vamex zijn alleen bedoeld als voorbeeld en komen niet exact overeen met de vragen die wel op het examen gevraagd worden.

Hoever lopen het examen en oefenvragen uit elkaar?
Gelet op bovenstaande is dat antwoord nooit precies te geven. De vragenbank van Vamex bevat momenteel zo'n 800 actieve vragen. Dat zijn dus allemaal vragen op examenniveau voor zowel klein vaarbewijs 1 als 2. Examenbundels en lesboeken bevatten gemiddeld zo'n 600 oefenvragen en de oefen cd's bevatten ongeveer 800 (VBO Examentrainer) respectievelijk 1.200 (ANWB Examentraining) oefenvragen. Dit zijn ook vragen om u te helpen het geleerde beter te onthouden of toe te passen en dus niet noodzakelijkerwijs allemaal vragen op examenniveau. Alleen daarom zullen vragen in het lesmateriaal en op het examen van elkaar verschillen. Verder worden de examenvragen geschreven door de examencommissie en de vragen in het lesmateriaal door de redactie van de verschillende uitgevers. Ieder heeft zo zijn eigen stijl en instructies meegekregen. Ook dat maakt al dat vragen anders gesteld kunnen zijn.

Voor het examen kunt u zich verder voorstellen dat er meerdere vragen zijn te bedenken over een (nagenoeg) zelfde situatie of onderwerp. Simpelweg de windrichting uit een andere kant laten komen, biedt al mogelijkheden genoeg om een vraag over kruisende koersen van twee zeilschepen te stellen. Of een situatie waarbij u een ton nadert met een bepaald topteken kan wat vraagstelling betreft bijna eindeloos gevarieert worden. De software van de examencommisie selecteert dan gewoon steeds een vraag uit die reeks voor het examen.

Tijdens de bijeenkomst voor opleiders heeft een van de leden van de examencommissie zeer duidelijk uitleg gegeven over hoe men de vragenbank opnieuw heeft samengesteld. Alle uitgevers van lesmateriaal waren daar ook bij aanwezig en tevens is afgesproken dat Vamex in de toekomst afzonderlijk met deze uitgevers en vertegenwoordigers van de opleiders zal communiceren met als doel dat alle belanghebbenden voortaan nog beter zijn geinformeerd. De komende tijd zullen de uitgevers hun eigen materiaal met deze kennis tegen het licht houden en mag u verwachten dat lesmateriaal en examen in de toekomst goed op elkaar blijven aansluiten. Maar de tijd dat bijna iedereen letterlijk kon beschikken over de vragen die op het examen gesteld worden is al lang geleden achter ons gelaten. Helaas is dat nog steeds wel een beeld dat bij sommigen hardnekkig blijft hangen.

En als ik binnenkort examen moet doen?
Dan is er niets aan de hand. Boeken, examenbundels en oefen cd's behandelen de leerstof op de juiste manier. De een wellicht wat uitgebreider als de ander. Maar de voorgeschreven examenstof is niet verandert en als u het lesmateriaal goed bestudeert, veel met vragen oefent en/of een cursus bij een goede opleider volgt dan is de kans op slagen onvermindert. En ik schreef het al eerder: "begin op tijd met leren!".

Welk lesmateriaal of welke vorm van leren te kiezen?
Nu het examen Vaarbewijs in beweging is moeten de opleiders en uitgevers ook meebewegen. De keuze voor het juiste lesmateriaal en/of opleider is daarmee belangrijker geworden. Let er bij uw keuze dus op of een uitgever voldoende continuiteit kan garanderen. De drie bekende uitgevers van lesmateriaal voor het Klein Vaarbewijs zijn de ANWB, VBO Vaarbewijsopleidingen en uitgeverij Het Goede Boek. Materiaal van deze drie wordt goed bijgehouden en de oplages zijn voldoende om ook regelmatig een nieuwe druk te laten verschijnen. Promanent maakt voor de twee eerst genoemde uitgevers de oefen cd's en ook daarvan kunnen wij garanderen dat het materiaal goed wordt bijgehouden en dus ook in de toekomst goed blijft aansluiten op de leerstof.
Als u kiest om lessen te volgen bij een vaarschool of een individuele opleider houdt u dan in de gaten met welk lesmateriaal deze werkt. Gebruikt men lesmateriaal van "de grote drie" of werkt men alleen met eigen materiaal? Werkt men met eigen materiaal in aanvulling dan kan dat een plus zijn. Werkt men uitsluitend met eigen materiaal wees dan kritisch en vraag of u dat kunt inzien en vraag ook hoe actueel het materiaal nog is? Er bestaan in Nederland twee verenigingen van opleiders voor het klein vaarbewijs en vaarscholen kunnen zijn aangesloten bij de Hiswa branchevereniging en/of een erkenning van de Commissie Watersportopleidingen (CWO) hebben. De ANWB geeft al jaren geen erkenningen meer uit voor vaarscholen. CWO heeft geen rechtstreekse bemoeienis met het klein vaarbewijs, maar mag u beslist wel zien als een keurmerk voor de kwaliteit van een school. De twee verenigingen van opleiders zijn Univaer en Viok. Op de websites van beiden kunt u zien welke opleiders daarbij zijn aangesloten. Beide verenigingen zijn overigens geen keurmerk, maar de leden wisselen onderling informatie uit en houden de kwaliteit van elkaar natuurlijk ook in de gaten. Alleen de Hiswa kent een uniforme geschillenregeling en algemeen geldende voorwaarden.

Wel maak ik mij zorgen over de kwaliteit van de her en der aangeboden online cursussen en trainingen. Kijkt u vooral goed wie de aanbiedende partij is. Is dat een van de vaarscholen die ook fysieke opleidingen geven, dan zit u waarschijnlijk goed. Is niet duidelijk wie de aanbieder is, klik dan snel door. De wettelijke regels voor online zakendoen vereisen namelijk dat duidelijk moet zijn wie (rechtspersoon) de aanbieder is.
Kijk ook goed naar wat nu eigenlijk wordt aangeboden. Is het een complete online cursus met oefenmateriaal, betreft het alleen een examentraining of juist alleen een online versie van een syllabus. Hoedt u ook voor goedkope App's voor iPhone en Android telefoon of goedkope of zelfs gratis online aanbieders. Het materiaal dat bij ons bekend is, is niet door en niet in samenwerking met opleiders of uitgevers samengesteld. Vaak zijn dergelijke zaken samengesteld door mensen die handig met de computer zijn en zelf eerder examen hebben gedaan. Dat iemand met goede punten voor het examen is geslaagd maakt van hem/haar nog geen opleider en dergelijke partijen komen wij dan ook niet tegen op bijvoorbeeld een docentenbijeenkomst van de Vamex. Bij de actualiteit van het materiaal kunt u dan zeker vraagtekens zetten.
En let al helemaal op als iemand stelt dat hij/zij de officiele Vamex examens aanbiedt. De vragenbank van Vamex is niet openbaar, dus kan ook niet aangeboden worden.

Wordt het examen moeilijker?
Mijn antwoord daarop is nee, maar dat is wel een persoonlijk beeld. In de nieuwe afbakening verschuift de aandacht meer naar het kunnen toepassen van het geleerde. Het examen toetst dus veel meer op het toepassen en minder op feitenkennis. Voor de meesten zal dat prettig zijn, een ander zal dit als lastig ervaren.

Voor 2013 is het de bedoeling om het examen met een aantal vragen uit te breiden. De leerstof zal op dat moment ook iets uitgebreid worden met zaken als milieu ed.. Meer vragen en extra onderwerpen hoeven het examen niet meteen moeilijker te maken. Meer vragen kan immers ook betekenen dat er meer punten zijn om fout beantwoorde vragen te compenseren. De tijd voor het examen zal niet langer worden. U moet straks dus meer vragen in dezelfde tijd beantwoorden. In de praktijk blijkt echter dat nu de meeste kandidaten in de helft van de tijd klaar zijn. Waarschijnlijk zal het aantal extra vragen dus geen problemen geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.