Soap met Vaaratlas gaat door

Zo langzamerhand beginnen de ontwikkelingen rond de Vaaratlas de vorm van een langdurige soap aan te nemen. Met als gevolg onzekerheid voor kopers en verkopers van de cd's en papieren versies van de Vaaratlas. Hieronder het verhaal tot nu toe.


Wat vooraf ging

Enkele jaren terug bracht de firma Eurocartografie de papieren vaaratlas op de markt. Een serie van drie boeken met vaarkaarten en almanak informatie in een. Goedkoper als losse kaarten en een losse almanak. Tegelijkertijd bracht de firma Cosmic Navigation de digitale vaaratlas voor Tomtom op de markt. Dit product maakte handig gebruik van de mogelijkheid van de Tomtom om extra informatiepunten (zogenaamde Points of Interest - POI) over de kaart heen te projecteren. De groothandel Kortjacht werd aangewezen als exclusief verkoopkanaal en alle watersportwinkels en wederverkopers konden daar terecht. Alle drie de genoemde firma's timmerde flink aan de weg en binnen korte tijd waren de verschillende versies van de Vaaratlas overal te koop. Tot zo ver prima.


Met name werd de detailhandel overtuigd om de producten in de winkel te leggen door hen een retourgarantie aan te bieden. Op het moment dat er een nieuwe versie zou verschijnen kon de handel de oude niet verkochte versies weer terugleveren. Ook dat is niet bijzonder. Het probleem ontstond toen de verkopen toch niet zo goed liepen als verwacht. Het risico dat men dus grotere aantallen onverkochte voorraden zou moeten terugnemen was niet aantrekkelijk. Hierdoor was men terughoudend in het maken van nieuwe versies. Met name de Digitale Vaaratlas had daar mee te kampen. Gevolg was wel dat de verkopen hierdoor nog minder goed gingen. Want waarom een nieuwe versie kopen als die er niet is?

Vorig jaar ging vervolgens de groothandel Kortjacht failliet. Het ging daar al langer slecht en tegen beter weten in waren zowel Eurocartografie als Cosmic Navigation door gegaan met het leveren en bleven zij dus zitten met grote onbetaalde rekeningen. Cosmic Navigation was zelf ook actief in de markt van goedkope Tomtom klonen. Een markt, die zoals we allemaal sinds gisteren weten, veel te maken heeft met de concurrentie van routeplanners op de smartphone. Het gevolg was dat Cosmic Navigation in februari 2011 failliet ging.


Voor de detailhandel betekende dit al meteen dat alle voorraden van cd's met de Digitale Vaaratlas niet teruggestuurd konden worden naar de groothandel (Kortjacht) en dat andere watersportgroothandels die deze winkels nu waren gaan bevoorraden dat ook niet meer konden doen. De Digitale Vaaratlas voor de Tomtom en de later ook verschenen pc versie zijn wat dat betreft nog steeds te koop. Het gaat daarbij dus om een versie die nog stamt uit 2008/2009. Op zich was daar niets mis mee, want ondanks het faillissement was de website van de Vaaratlas nog steeds in de lucht. Klanten konden dus registreren en updates ophalen. De updates waren weliswaar van 2010, maar in ieder geval bruikbaar. En voor de pc versie is activatie via de website vereist om er mee te kunnen werken. Zolang de website in de lucht was ging ook dat nog gewoon door. Echter ...


Afgelopen maand

Als een bedrijf failliet is wordt er door de rechtbank een curator aangewezen en die heeft als voornaamste boel zo veel mogelijk geld uit het faillissement te achterhalen zodat de rekeningen van de schuldeisers (gedeeltelijk) betaald kunnen worden. Omdat domeinnamen tegenwoordig misschien nog belangrijker zijn als een kantooradres vertegenwoordigen deze een waarde en de curator van Cosmic Navigation heeft daarom alle domeinnamen die dit bedrijf in bezit had laten veilen. Vanuit strategisch oogpunt heeft Promanent op de veiling geboden op ondermeer de domeinnaam Vaaratlas.nl. Goede watersport domeinnamen zijn schaars en wij hebben zelf nog wel wat plannen op de plank liggen die bij deze domeinnaam passen. Na de sluiting bleken wij de hoogste bieder en mochten wij ons de nieuwe eigenaar van de domeinnaam Vaaratlas noemen.


Na afloop van de veiling kwam het de firma Eurocartografie (de uitgever van de papieren vaaratlas en maker van het bronmateriaal voor de digitale vaaratlas) ter ore dat wij deze domein hadden gekocht. Wij hebben vervolgens met hen gesproken en zij hebben aangegeven dat zij in principe door wilden gaan met de papieren als met de digitale versie van de Vaaratlas. Wij hebben hen toen aangeboden om op Vaaratlas.nl een doorverwijzing naar hun website te plaatsen. Wat er de afgelopen weken daarna gebeurde is voor ons nog steeds niet helemaal duidelijk. Ik geef hieronder een samenvatting van wat ik wel weet:


De firma Eurocartografie is zelf een nieuwe website www.vaaratlasonline.nl gestart. Hier werden de verschillende versies van de Vaaratlas te koop aangeboden.


Met de overdracht door de curator van de domeinnaam Vaaratlas.nl aan Promanent ging de oude website voor de activatie, registratie en updates van de Vaaratlas uit de lucht.


Op de nieuwe website van Eurocartografie werden alleen vaaratlassen verkocht, maar stond geen support informatie. Op de website van Eurocartografie zelf (www.eurocartografie.nl) stond nog wel een aankondiging van de nieuwe versie van de Vaaratlas.


Precies op het moment dat de verhuizing van Vaaratlas.nl naar Promanent een feit was ging de nieuwe website www.vaaratlasonline.nl uit de lucht en bleek de firma Eurocartografie niet meer bereikbaar. Wel verwijst de website vaaratlasonline.nl nu door naar Vaaratlas.nl.


De week daarna bleek ons dat de drukkerij Chevaillier Groep failliet was. Eurocartografie was gevestigd in hetzelfde pand en liet de papieren vaaratlas ook door de Chevaillier groep drukken. Daardoor is op dit moment de nieuwe papieren Vaaratlas maar beperkt leverbaar.


Zover ik kan nagaan is de firma Eurocartografie dd. 30 juni 2011 niet failliet, maar aangezien er sterke banden zijn met de Chevaillier Groep vermoed ik dat men op dit moment andere zorgen heeft.


Promanent is daarop in overleg gegaan met de curator van Cosmic Navigation en de vroegere directie van dit bedrijf. Onze inzet is om het support systeem van de digitale Vaaratlas weer online te krijgen. Wij hebben aangeboden om deze onder de door ons overgenomen domeinnaam en een internetserver van ons te huisvesten. Als dit lukt dat moet het voor klanten en gebruikers van de Vaaratlas weer mogelijk zijn om de software te activeren, te registreren en updates op te halen. En voor de detailhandel betekent dat dan dat de voorraad cd's gewoon weer verkocht kunnen worden.


Op Vaaratlas.nl kunnen geinteresseerden zich inschrijven voor een mailinglijst. Zodra wij dan iets meer weten kunnen wij u informeren.




EU wil harmonisatie regels voor zeilende chartervaart

De Europese Unie wil dat Duitsland en Denemarken de Nederlandse certificaten van Nederlandse zeegaande charterschepen accepteren. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu maakte dit nieuws gisteren bekend tijdens een Algemeen Overleg over de scheepvaart in de Tweede Kamer. De EU is een infractieprocedure
(juridische procedure tegen lokale regels) gestart. ‘Er moet nog een aantal stappen worden gezet, maar de landen zijn formeel op de vingers getikt en dat is vrij ernstig', zegt een woordvoerder van het ministerie. Traditionele Nederlandse zeilschepen konden tot nu toe problemen komen in Duitse en Deense wateren, omdat die landen de specifieke certificaten voor traditionele zeilschepen niet erkennen.

Bron: Schuttevaer

Alle Nederlandse WOII-oorlogsschepen online

Op de website www.go2war2.nl is sinds kort informatie te vinden over alle Nederlandse oorlogsschepen die vochten in de Tweede Wereldoorlog. De schepen worden in verschillende artikelen per klasse uitgelicht en per eenheid beschreven. De feiten worden ondersteund door een groot aantal foto´s. Veel van die foto´s zijn afkomstig uit privé-collecties. Bron: Historiek.net

ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs

Wij hebben nog een kleine voorraad van het ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs en enkele exemplaren van de combi van boek en de cd met examentraining weten te bestellen. Daarom is de combi sinds vandaag weer leverbaar in de Vaarwinkel.



De uitgeverij van de ANWB is namelijk door haar voorraad heen. Hoewel het boek op dit moment in herdruk is, kan men nog niet precies aangeven wanneer het boek en de combi weer volop leverbaar zijn.



Ook van de cd is de ANWB door de voorraad heen en is een herdruk onderweg. Helaas hebben wij van de losse cd nog echt maar een paar exemplaren op voorraad. Daarna is het dus even wachten. Als u nu uw lesmateriaal voor het klein vaarbewijs in huis wilt hebben, dan raden wij u aan om meteen te bestellen.






Erkenning buitenlandse vaarbewijzen

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft in verband met de invoering van het Groot Pleziervaartbewijs ook besloten per 1 juli 2011 de Binnenvaartregeling aan te passen. Het gaat met name om een aantal buitenlandse vaarbewijzen die als gelijkwaardig met het Klein Vaarbewijs worden beschouwd. Deze vaarbewijzen zoals genoemd in paragraaf 1.3 en 1.4 van bijlage 7.1 van de Binnenvaartregeling zullen gelijkwaardig worden gesteld aan het Groot Pleziervaartbewijs mits het buitenlandse vaarbewijs is afgegeven voor 1 juli 2011. Buitenlanders in het bezit van genoemde vaarbewijzen, behaald na 1 juli 2011, kunnen na 1 juli 2011 in Nederland alleen nog varen met een schip kleiner dan 25 meter.

Groot Pleziervaartbewijs

Vanaf 1 juli is het eindelijk zo ver; dan moet iedere schipper van een pleziervaartuig langer dan 25 meter minimaal een groot pleziervaartbewijs hebben. Op 1 juli komt een einde aan de overgangsperiode. Watersporters die nog vóór 1 juli zonder examen in het bezit willen komen van het Groot Pleziervaartbewijs, zullen dit via de overgangsregeling moeten doen. Na 1 juli 2011 kan het Groot Pleziervaartbewijs uitsluitend nog via het theorie- en praktijkexamen Groot Motorschip van de Commissie Watersportopleidingen behaald worden.


De invoering van de nieuwe Binnenvaartwet per 1 juli 2009 betekende de introductie van een nieuw vaarbewijs, het Beperkt Groot Vaarbewijs. Dit vaarbewijs is verplicht voor schippers van bedrijfsmatig gebruikte schepen van 20 meter of langer en kan behaald worden via een examen bij CCV (CBR), waarbij drie jaar vaartijd moet worden aangetoond. Omdat drie jaar vaartijd voor de pleziervaart grotendeels onhaalbaar is, is er voor watersporters een vrijstelling in de vorm van het Groot Pleziervaartbewijs. Hiervoor kan men dus het examen CWO Groot Motorschip doen. Net als het examen klein vaarbewijs worden deze afgenomen door de Vamex.


Het Groot Pleziervaartbewijs is gekoppeld aan het Klein Vaarbewijs en is geldig tot de leeftijd van 70 jaar en is daarna iedere vijf jaar te verlengen. Met het Groot Pleziervaartbewijs mag uiteraard niet bedrijfsmatig gevaren worden.

Wandelen en lekker eten langs het water

De wandelgids 'Lekker wandelen langs het water' bevat 20 wandelroutes langs de kust en oever van rivieren en meren. Genieten van Hollandse vergezichten, onderweg en/of ’s avonds lekker eten in een bijzonder restaurant. Met tips voor een overnachting in een charmant hotelletje of een Bed & Breakfast onderweg. U kunt deze wandelgids van de ANWB in de Vaarwinkel bestellen ...

Bataviahavendagen 2011

Op 25 en 26 juni barsten de Bataviahavendagen weer los. Een gezellig en veelzijdig maritiem evenement in en rond de Bataviahaven in Lelystad. Het programma is breed en biedt voor een ieder wat wils. Voor de sloepen en bootliefhebbers is er de Nationale Sloepenshow. Rond de 140 sloepen, vletten en RIB's zullen in en rond het water aanwezig zijn. Voor de aspirant sloepvaarder het perfecte moment om nog een keer het complete aanbod in sloepenland te kunnen aanschouwen. En dan is de afweging een stuk makkelijker te maken. Ook een proefvaart behoort tot de mogelijkheden. Maar ook voor de liefhebber die van mooie boten houdt is even lekker kijken, dromen en snuffelen natuurlijk ook goed. Op beide dagen is er een maritieme markt, met meer dan 40 kramen vol nautische en minder nautische koopjes. Op deze markt staan ook weer een aantal oude ambachten. Dit jaar zullen onder meer een sigarenmaker, mandenmaker, nettenboeter en pottenbakker acte de presence geven. Dit jaar zorgt Artifest voor de nodige muzikale, culturele en culinaire afleiding. In meer dan 40 kramen tonen kunstenaars hun creaties. Er is op twee podia live muziek in alle genres, op het derde podium is een mogelijkheid je danstalent te showen. Met een springkussen en verschillende activiteiten is er ook voor de kleintjes is er voldoende te doen. Op verschillende plaatsen kan je lekker eten en drinken. Op zaterdag vinden de Drakenbootraces plaats. Op onze site vind je veel meer informatie over dit spectaculaire evenement. Een van de teams bestaat uit Het College van Burgemeester en Wethouders van Lelystad. Komt dit allen zien! De zaterdagavond wordt knallend afgesloten met het door ECL georganiseerde symfonisch vuurwerk. Het thema dit jaar is Queen. Het vuurwerk wordt vanaf het water vlak voor de Bataviahaven afgestoken, dit wordt een spektakel. Tijdens beide dagen kan je een rondvaart maken met de prachtige salonboot De Veerman van Kampen. De Bataviahavendagen zouden natuurlijk niet compleet zijn zonder een doorlopend optreden van het dames blaasorkest Pardoes. Zij zullen op verschillende momenten het dak er af spelen. Al met al een overvol programma, wat voor iedereen iets te bieden heeft. Kom het weekend van 25 & 26 juni naar de Bataviahaven in Lelystad.


Tijden: Zaterdag en Zondag 25 & 26 Juni 10:00-18:00 uur:
Nationale sloepenshow, Maritieme Markt, Blaaskapel Pardoes, Artifest Kunstmarkt en activiteiten Artifest culinair is op zaterdag geopend van 10:00-24:00 uur
Rondvaarten met de Veerman van Kampen worden aangegeven op de borden rond de haven. Drakenbootrace zaterdag van 12:00-16:00 uur
Symfonisch vuurwerk zaterdag van 22:30-23:30 uur

Groot binnenvaartschip versus bovenmaats zeeschip (vervolg)

Vorige week schreef ik over de verwarring die er bestaat in de verschillende vaarregels voor bovenmaatse schepen. Doordat de regels de ene keer spreken over bovenmaats schip, dan weer over bovenmaats zeegaand schip en ook over bovenmaats zeeschip wordt het er niet duidelijker op. De regels voor bovenmaatse schepen gelden in specifiek aangewezen vaarwateren die bevaarbaar zijn voor zeeschepen. Vanwege de omvang van deze schepen zijn deze op de binnenwateren beperkt in de mogelijkheid goed te manoeuvreren en uit te wijken. Daarom moeten alle andere scheepvaart voorrang verlenen aan een bovenmaats schip.


Ook schreef ik dat er tegenwoordig binnenvaartschepen in de vaart komen die zo groot zijn dat ze op basis van hun lengte in bepaalde vaarwaters aangemerkt zouden kunnen worden als bovenmaatse schepen. Daarmee zou ik onbedoeld de suggestie gewerkt kunnen hebben dat een binnenvaartschip vanaf een bepaalde lengte aangemerkt kan worden als bovenmaats schip. Dat is niet zo. Bijna alle regels hebben het over een bovenmaats zeeschip danwel bovenmaats zeegaand schip. Daarmee ga ik er vanuit dat ook de regels waarin 'zeegaand' of 'zee' wordt weggelaten, wel degelijk bestemd zijn voor een bovenmaats zeegaand schip. Wel wil ik de overheid oproepen om bij een volgende wijziging van de vaarregels hier duidelijkheid in te geven en in alle regels hetzelfde begrip te gebruiken en bovenmaats alleen te gebruiken in combinatie met zeeschip of zeegaand schip.

Vaarbewijs voor kitesurfers

Afgelopen weekend moest de kustwacht zes keer uitrukken voor kitesurfers die op het water in de problemen waren gekomen. Kitesurfen wordt steeds populairder en vanwege het risico van de sport wil de Nederlandse Kustwacht dat kitesurfers een vaardigheidsbewijs moeten halen voordat ze het water op mogen. Bron: UitgesprokenEO


Al eerder deed ik op deze plaats een oproep dat voor iedere bestuurder op het water een vaarbewijs verplicht zou moeten zijn. Ik ben van mening dat iedereen die met een vaartuig het water op gaat goed voorbereid moet zijn. Daar horen kennis van de vaarregels en van de vaareigenschappen van het vaartuig (of kiteboard plus kite) bij. Net zo goed als kennis van het water waar men gaat varen als van de weersomstandigheden die te verwachten zijn. Niet voor niets is 'beter voorbereid het water op' al jaren het motto van Vaarwijzer.


Positief vind ik de manier waarop de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) reageert op de stellingname van de Kustwacht. Hoewel voorzitter Rotmans geen voorstander is van een verplicht vaardigheidsbewijs, is hij het wel met de kustwacht eens dat "iedereen die wil kitesurfen eerst een aantal lessen moet volgen. Onvoldoende voorbereid het water op te gaan, is onverstandig". Een dergelijke open opstelling heb ik nog niet eerder gehoord als er over een verplicht vaarbewijs voor andere varende watersporters wordt gesproken.


Het is naar mijn mening niet zinvol om alle kitesurfers, kanovaarders of SUP'ers (Stand-up-paddle surf, staand op een surfplank paddelen) straks op te zadelen met dezelfde exameneisen als voor het klein vaarbewijs. Het klein vaarbewijs is gericht op de gemiddelde watersporter met een boot. Verplicht vaarbewijs ja, maar dan wel beginnen met een klein vaarbewijs op een niveau onder het huidige Klein Vaarbewijs I en werken met certifcaten toegesneden op de doelgroep. De diplomalijn van de Commissie Watersport Opleidingen (CWO) biedt daarvoor een goede basis.


Als we het bericht van de Kustwacht zonder emotie en zonder media hype bezien ontstaat overigens nog een heel ander beeld. Afgelopen weekend zijn er 6 incidenten geweest met (kite)surfers. Maar waren er meer dan 12x zoveel incidenten met 'gewone' watersporters. Dus waarom de Kustwacht niet oproept voor een verplicht vaarbewijs voor alle watersporters is mij niet duidelijk!

ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs

Het ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs is het meest verkochte leerboek voor het examen klein vaarbewijs. De keerzijde van dat succes is wel dat de voorraad soms sneller op is dan voorzien. De ANWB is momenteel door haar voorraad aan cursusboeken voor het Klein Vaarbewijs heen. Het boek en de combi met cd zijn op dit moment daarom ook in herdruk. Helaas betekent dat voor u dat het cursusboek en de combi op dit moment beperkt leverbaar zijn. De combi met de cd is al uitverkocht en het losse boek en de losse cd zijn nog beperkt leverbaar.

Om het gemis van de combi enigzins te compenseren rekent de Vaarwinkel geen verzendkosten over het losse boek en/of de losse cd. Klik hier ... Wees er dus snel bij, want de voorraad is beperkt!

Zeekaarten bijwerken met de BAZ

Vorige week schreef ik over het bijwerken van de zeekaarten en de handige tekenmal die de Vaarwinkel daarvoor aanbiedt. Ik kreeg veel leuke reacties op dat stukje. Onder andere van 'Zeildude' himself.

In 2008 schreef ik al over de handige dienst die Paul Jongen (alias Zeildude) had opgezet om de Berichten aan Zeevarenden (BAZ) op een overzichtelijke manier te presenteren en om deze te kunnen importeren in diverse navigatieprogramma's.
Deze dienst bestaat nog steeds, maar onder een andere naam en op een andere website. Elke week de BAZ bewerkt en geschikt voor gebruik in verschillende navigatieprogramma's. Gratis!

Wat BAZ POI feitelijk doet is elke BAZ analyseren en bewerken. Vervolgens kunnen de BAZ als een informatielaag op de digitale kaart geprojecteerd worden. De kaart zelf wordt dus niet bijgewerkt, maar u ziet de BAZ op de juiste plek op de kaart. Met een laptop naast de papieren kaart kunt u dan snel en gemakkelijk de kaart op papier bijwerken. En natuurlijk gebruikt u daar dan ook onze handige tekenmal bij.

Snel varen

Speciaal voor de bestuurders van snelle motorboten brengt het project Veilig varen doe je samen een folder met voorschriften (bestuurder en vaartuig), spelregels en tips. Voor het verkeer op het water gelden regels. Elke schipper moet ze kennen, zodat hij zelf goed vaart en weet wat andere schippers doen. Regels zijn nodig om het scheepvaartverkeer in goede banen te leiden. Ze helpen ongevallen, roekeloos vaargedrag en hinder te voorkomen. Download daarom nu de folder ...

Ook is er een mooie kaart beschikbaar met alle gebieden waar u met een motorboot snel mag varen. Deze kaart kunt u ook downloaden ..

Het nieuwe Binnenvaartpolitiereglement

Vorige week schreef ik dat het nieuwe Binnenvaartpolitiereglement (BPR) van kracht is geworden. Deze week zet ik voor u de belangrijkste wijzigingen op een rij.

  • Het toepassingsgebied van het BPR is aangepast en ook zijn alle grenzen van de andere vaarregels, zoals Binnenvaartwet, -Besluit ed. met elkaar in overeenstemming gebracht. Nooit meer kan er discussie zijn welke regels waar van kracht zijn. Belangrijkste wijzigingen zijn dat het eiland Noorderhaaks nu binnen het BPR gebied valt. Ook is de grens van het toepassingsgebied van het Scheepvaartreglement Westerschelde naar het Westen verlegd, zodat deze gelijk loopt met de grens aangegeven in de Binnenvaartwet. Zodra u dus deze nieuwe grenzen overgaat valt u onder de wetgeving en regels voor de Nederlandse binnenwateren en is bijvoorbeeld een klein vaarbewijs verplicht voor een snelvarende motorboot.

  • Kleine schepen die zijn uitgerust met een marifoon zijn nu verplicht deze uit te luisteren op kanaal 10 of op het zogenaamde blokkanaal, het kanaal dat op de VHF-borden langs het vaarwater wordt aangegeven.

  • Veerponten moeten het groene licht doven als zij buiten gebruik zijn en bepaalde kleinere veerboten op kleinere doorgaande vaarwegen zijn niet langer een 'groot schip'. Dat betekent onder andere dat ze dan geen marifoon aan boord hoeven te hebben (mag natuurlijk wel).

  • Oefenen voor of het deelnemen aan wedstrijden met snelle motorboten in verenigingsverband is toegestaan voor personen die de van 18 jaar nog niet hebben bereikt, mits zij ontheffing hebben van de bevoegde autoriteit. Omdat je onder de 18 nog geen klein vaarbewijs kunt krijgen, betekent dit dat je in dat geval dus ook zonder klein vaarbewijs mag varen.

  • Op de scheepvaartwegen in beheer van het Rijk is toegestaan om naast het Nederlands onderling de Duitse taal te gebruiken. Alleen op scheepvaartwegen die in bijlage 11 van het BPR zijn opgenomen, waar zowel binnen- als zeevaart voorkomt, is tevens Engels toegestaan.

  • Het inland AIS apparaat wordt ingevoerd in de regeling; AIS is opgenomen als definitie. Het apparaat mag worden gebruikt volgens de regels die zijn opgesteld door de Centrale Rijnvaart Commissie.

  • Handhavingdiensten, brandweer en erkende reddingsbrigades krijgen nu allemaal blauwe zwaailichten en mogen zo nodig overal hard varen.

  • Het gebruik van spudpalen wordt gelijk gesteld aan ankeren. Dat heeft direct gevolg voor de te voeren dag- en verlichtingstekens.

  • Vrachtschepen moeten een actuele stabiliteitsberekening aan boord hebben, inclusief de daarbij gebruikte berekeningsmethode.

  • De regels voor het samen schutten van schepen met gevaarlijke stoffen aan boord worden verruimd: containerschepen met 2 kegels mogen zowel met elkaar schutten als met schepen met 1 kegel.

De volgende uitgaven zijn al bijgewerkt met de nieuwe regels:

Graven naar missende schakel in de scheesbouw

Een team bestaande uit onder meer archeologiestudenten is maandag in Lelystad begonnen met de opgraving van een belangrijk scheepswrak. Het wrak vormt mogelijk de missende schakel in de kennis over scheepsbouw tussen de middeleeuwen en de moderne tijd.

Het in 1975 gevonden wrak is nog bijzonder compleet. Volgens een van de onderzoekers is het wrak interessant, omdat schepen na de middeleeuwen een rondere romp kregen en de vorm aannamen van de huidige schepen. Het schip dat nu wordt opgegraven vertoont de eerste tekenen van die vormsverandering en kan veel informatie opleveren over die overgangsperiode naar de moderne tijd.
Bron: Stentor

Opmerkelijk

Nog even heel iets anders. In China moet alles kloppen volgens de Feng Shui. Wat dat betreft is het jaar 2011 een bijzonder jaar. De data 1-1-11 en 11-1-11 zijn al geweest en we krijgen nog 1-11-11 en natuurlijk 11-11-11. Veel mensen die hun trouwdag op een van deze dagen plannen. Maar wist u dat als u voor 2000 bent geboren u de laatste twee cijfers van uw geboortejaar kunt nemen, daar de leeftijd die u dit jaar wordt (of al bent geworden) bij kunt optellen. Het resultaat is dan altijd 111. En als u na 2000 bent geboren dan pakt u ook de laatste 2 cijfers van uw geboortejaar, tel daarbij de leeftijd die u dit jaar bereikt (of al bereikt heeft) en het resultaat is 11. Opmerkelijk!

Naar het schijnt komt een dergelijk jaartal eens in de 823 jaar voor. Volgens de Chinezen zijn dergelijke jaren de zogenaamde 'geldzak' jaren.


Ik kreeg deze informatie per e-mail kettingbrief met als opdracht om de boodschap te verspreiden, dus bij deze. Binnen vier dagen moet er dan bij mij een zak met geld verschijnen. Ik ben benieuwd en hou u op de hoogte. En als u ook kans wilt maken op een zak met geld, dan moet u dit bericht doorsturen aan minstens 8 andere mensen. Kunt u ze meteen wijzen op het bestaan van de Vaarwijzer Nieuwsbrief.

Klein schip versus pleziervaart

Het binnenvaartpolitiereglement (BPR) kent het begrip 'klein schip', waarmee een schip met een lengte van minder dan 20 meter wordt bedoeld. Plezier-, recreatievaart of een term als 'sportboot' kent het BPR dus niet. Verwarrend is dat de borden en tekens uit de bijlagen van het BPR wel de aanduiding 'sport' gebruiken. Daarmee wordt echter gedoeld op kleine schepen en dus op schepen kleiner dan 20 meter.


Dat dit tot verwarring kan leiden en dat zelfs medewerkers van de overheid niet altijd het verschil goed begrijpen leert het verhaal van Cor Laan. De heer Laan vaart voor zijn plezier op een voormalig vrachtscheepje van 24 meter lengte. Zijn schip is duidelijk als pleziervaartuig te herkennen, maar is door zijn lengte geen klein schip.


De heer Laan was met zijn schip, het MS IJsselstroom, op weg naar Belgie via de Zuid-Willemsvaart. Tegen de avond koos hij ligplaats boven Sluis 0 op een ligplaats aangeduid met het bord A13 (BPR bijlage 7), verboden voor kleine schepen (< 20 m). Het vak met met bord E 16 (ligplaats toegestaan voor kleine schepen) was namelijk vol . De sluismeester kwam hem vertellen dat dat niet mocht; ‘Want wij waren recreatie'. Uiteindelijk mocht hij dan toch voor 1 nacht blijven liggen.


De heer Laan heeft zich later tot Rijkswaterstaat gericht en deze heeft hem nu volmondig in het gelijk gesteld.


Bron: Schuttevaer

Spiegel der Zeilvaart 35 jaar

Spiegel der Zeilvaart het blad voor liefhebbers van zeilende rond- en platbodems, van de zeilende beroepsvaart of zeevaart met zeilschepen. In full colour schrijven deskundige en enthousiaste auteurs elke keer over de geschiedenis van de zeilvaart, over zeilreizen, over zeilende pleziervaart, over nieuwbouw en ontwikkelingen bij de bedrijven die zich toeleggen op de zeilvaart. Dit jaar bestaat 'de Spiegel' 35 jaar en het komende nummer is een speciale extra dik jubileum nummer. Op de website van Spiegel der Zeilvaart kunt u vast de inhoudsopgave bekijken ...

Burgernet op het water

In Friesland begint de Politie met een burgernet op het water. Burgernet op het water is een telefonisch netwerk. Deelnemers krijgen naar aanleiding van meldingen een bericht via de (mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of vaartuig. De bedoeling is om op deze manier gezamenlijk b.v. diefstallen van boten en buitenboordmotoren op te sporen. Inmiddels doen 19 Friese gemeenten mee aan Burgernet. Deze gemeenten en de politie willen graag het aantal deelnemers van Burgernet op het water vergroten, om op die manier de leefbaarheid en veiligheid op het Friese water te vergroten. Vorig jaar werden dankzij Burgernet op het water twee gestolen boten teruggevonden.
Lees verder op de website ...

Marifoon verplicht in Belgie

In Nederland wordt er alleen maar over gesproken, maar in Belgie zijn ze sinds vorig jaar al zo ver. Namelijk dat elk schip langer dan 7 meter verplicht een werkende marifoon aan boord moet hebben. Met eveneens als consequentie dat er tijdens het varen altijd iemand aan boord moet zijn met een geldig bedieningscertificaat. Deze verplichting geldt ook voor bezoekende schepen. Dus als u deze zomer richting de zuiderburen vaart, zorg dan dat u een werkende marifoon heeft en dat u minstens in het bezit bent van een geldig basiscertificaat marifonie.


Persoonlijk ben ik het met onder andere Ben Ros eens, dat dit een goede zaak is. Een marifoon is bij uitstek het communicatiemiddel voor op het water met als belangrijkste voordeel dat je andere schepen in jouw omgeving kunt oproepen en zij jou kunnen oproepen. Een binnenschipper die u wil waarschuwen dat hij de haven even verder op gaat indraaien heeft immers niet het telefoonnummer van uw mobiele telefoon op zak. Als u een marifoon aan boord heeft en deze op het juiste kanaal uitluistert kan de schipper met u contact leggen en aankondigen wat zijn bedoelingen zijn. De beroepsvaart kan niet meer zonder. In Nederland geldt een marifoonplicht voor de beroepsvaart en voor de pleziervaart als u met slecht zicht op een goedgekeurde radarinstallatie wilt gaan varen, dan moet u ook een marifoon aan boord hebben. Om het bezit en gebruik van de marifoon in Nederland te bevorderen is een paar jaar terug wel de verplichte vergunning en jaarlijkse bijdrage afgeschaft. U hoeft uw marifoon en andere zendapparatuur nu alleen nog maar bij het Agentschap Telecom te registeren. Deze registratie is gratis.


En u moet natuurlijk een bedieninscertificaat hebben. Voor het binnenwater is het basiscertificaat marifonie afdoende. Vaart u ook op zee en heeft u een zogenaamde zeevaartmarifoon dan moet u minimaal een Marcom-B certificaat hebben. Lesmateriaal voor beide examens kunt u vinden op de website van de Vaarwinkel ...


Het geheim van de smid

In het gratis informatiemagazine Info20M van Henk en Janneke Bos dit keer een special over slijpen en wetten, natuurlijke slijpmiddelen en oude technieken. U kunt het magazine downloaden op de website ...

Bovenmaatse schepen

De verschillende vaarregels kennen het begrip bovenmaats schip. Een bovenmaats schip is een schip dat door zijn grote diepgang of lengte slechts een beperkt deel van de vaarweg kan gebruiken en dus beperkt is in zijn manoeuvreerbaarheid. De plaatselijke autoriteiten bepalen welke schepen in het door hen beheerde vaarwater aangemerkt worden als bovenmaats. Onlangs verscheen de nieuwe Regeling aanwijzing bovenmaatse schepen waarin per vaarwater wordt bepaald welke categorie schepen in dat water als bovenmaats schip worden beschouwd. Deze regeling is sinds 25 mei jl. van kracht.

Welke schepen bovenmaats zijn is relevant, omdat andere schepen een bovenmaats schip voorrang moet verlenen.

De wetgever spreekt wisselend over een bovenmaats schip en over een bovenmaats zeegaand schip, danwel over bovenmaats zeeschip. In het Scheepvaartreglement Eemsmonding (SRE) en het Scheepvaartreglement Westerschelde (SRW) wordt gesproken over een bovenmaats schip. Terwijl het Scheepvaartreglement voor het kanaal Gent-Terneuzen (SRKGT) het weer heeft over een bovenmaats zeeschip. Het Binnenvaartpolitiereglement (BPR) is wat 'slordig' omdat wisselend over bovenmaats en bovenmaats zeegaand schip wordt geschreven. Het Rijnvaartpolitiereglement (RPR) kent geen bovenmaats schip. De Regeling aanwijzing bovenmaatse schepen tot slot heeft het alleen over bovenmaatse schepen, waardoor we er vanuit mogen gaan dat de begrippen aan elkaar gelijk zijn en we uitsluitend hoeven te kijken naar de lengte en diepgang in relatie tot het betreffende vaarwater om te mogen concluderen of het om een bovenmaats schip gaat. Nu steeds meer binnenvaartschepen als bovenmaats aangemerkt zouden kunnen worden, vraag ik mij af of het woord 'zeegaand' niet geschrapt moet worden in bijvoorbeeld BPR artikel 10.03. Zeker ook omdat het woord zeegaand ontbreekt in de titel van dit artikel. Zelf heb ik overigens nog nooit een binnenschip gezien dat deze kenmerken toonde.

De wateren waar bovenmaatse schepen varen zijn met name vaarwaters die bevaarbaar zijn voor grotere zeegaande schepen. Op die wateren waar zee- en binnenvaart mengen is het noodzakelijk om aanvullende regels te stellen voor schepen die door hun afmetingen beperkt zijn in hun mogelijkheden.

Voor de verschillende doorgaande vaarwaters zijn steeds andere lengtes en/of diepgangen bepaald, die bepalen of een schip als bovenmaats schip wordt gezien. Op de Oude Maas is dat bijvoorbeeld langer dan 135 meter of een diepgang van meer dan 7 meter. Op de Dordtse Kil is dat respectievelijk 135 meter en 5,5 meter. Sommige nieuwe binnenschepen vallen wat betreft lengte in deze groep en kunnen op deze wateren dus als bovenmaats schip worden aangemerkt. Ook de meeste zeeschepen moeten daarom als bovenmaats aangemerkt worden.

Een bovenmaats schip moet de lichten van een door zijn diepgang beperkt manoeuvreerbaar schip tonen. 's Nachts zijn dat naast de navigatieverlichting, drie rode rondomschijnende lichten in de mast en overdag een zwarte cilinder. Naast het tonen van de lichten en het dagmerk moet een bovenmaats schip dit ook kenbaar maken in communicatie over de marifoon en dit ook aangeven in de AIS signalen die het schip uitzendt.

Jurisprudentie leert tot slot nog dat als een schip zich naar andere schepen toe niet kenbaar maakt als bovenmaats schip, dit schip zich ook niet automatisch kan beroepen op de regel dat alle andere schepen voorrang moeten verlenen. Omgekeerd mag het andere schip er niet automatisch vanuit gaan dat een niet als bovenmaats aangeduid schip toch niet door zijn afmetingen beperkt is in de mogelijkheden om uit te wijken. Bij twijfel pakt de schipper daarom beter meteen de marifoon en roept het andere schip op.

Hefbrug Waddinxveen weer beperkt open

De problemen met de hefbrug in Waddinxveen leken donderdagavond 16 juni even voorbij Eerder dan verwacht werd de brug donderdag weer opengesteld en kon de brug ook weer voor de scheepvaart open.
Helaas werd afgelopen zaterdag een zogenoemde rechthoudkabel door de harde wind beschadigd. Maandag stelde provinciale waterstaat Zuid-Holland voor deze week een nieuw bedieningsregime in, waarbij de brug tot 16,40 meter omhoog gaat en eens per dag om 11:00 uur tot de maximale doorvaarthoogte van 34 meter. Voor de pleziervaart betekent dat in ieder geval dat de Staande mastroute nu weer in zijn geheel gevaren kan worden.

Bron: Schuttevaer

Meer informatie over de Staande Mastroute vindt u op de ANWB Waterkaart voor deze route ...

Historische Havendagen in Coevorden

Van 7 tot en met 10 juli 2011 bent u van harte welkom op de Historische havendagen in Coevorden.

Het is al weer de 17e keer dat de Havendagen worden georganiseerd. De oorsprong van de Havendagen vindt men in het feit, dat de Havenvereniging is ontstaan uit het promoten van de waterwegen van en naar Coevorden. Veel bedrijven ontleenden begin jaren negentig van de vorige eeuw, hun bestaan aan de toelevering van producten en materialen via het water.
Meer informatie vindt u op de website ...

Uit de oude doos

De Vaarwijzer Nieuwsbrief is een van de activiteiten van Promanent. Promanent is daarnaast bekend van ondermeer de online Vaarwinkel en de cd-roms met examentraining voor bijvoorbeeld Klein Vaarbewijs en maritieme radiocommunicatie. Wist u dat wij echter zijn begonnen met het maken van software voor navigatie? Dat was in de tijd dat Windows nog gewoon 'ramen' betekende en dat je software op een diskette van 5,25" of 3,5" kon zetten.


Het eerste programma dat Promanent verkocht was ProNAV. Een programma voor navigatie en reisvoorbereiding met waypoints en werkend onder MS DOS. Bij het programma kreeg u een groot aantal waypoints en kon u ook zelf uw eigen bibliotheek van vaargebieden en routepunten bijhouden. Al snel kreeg dit programma gezelschap van de kleine programma's ProSUN en ProSTAR. Programma's om de gegevens uit te rekenen nodig voor astro-navigatie. Later is ProNav nog opgevolgd door NavCalc, ons eerste programma op Windows 3.1. Omdat er daarna veel navigatieprogramma's uit het buitenland met vaarkaarten op de Nederlandse markt kwamen hebben wij besloten de koers te verleggen naar de software voor de vaaropleidingen.

Er zijn in die tijd echter nog best veel van de programma's ProNAV, ProSUN, ProSTAR en NavCalc verkocht en wij zouden graag eens in contact willen komen met mensen die deze programma nog kennen. Wat waren uw ervaringen? En misschien gebruikt u ze nog steeds? Reageren kan onderaan dit stukje.

Rijkswaterstaat maakt navigatieverlichting duurzaam

Rijkswaterstaat start op 1 juli met het duurzaam maken van tussen de 600 en 700 vaste navigatielichten opgesteld langs de Rijkswateren. Deze lichten helpen de scheepvaart bij een veilige vaart.

Het navigatielicht wordt vervangen door energiezuinige en onderhoudsvriendelijke ledlampen in combinatie met zonnepanelen. Na de vervanging van deze lichten kan hierdoor vanaf eind 2014 jaarlijks zo'n ca. 50% op de onderhoudskosten worden bespaard. Bovendien worden de lampen beter zichtbaar voor vaarweggebruikers en draagt Rijkswaterstaat met het duurzaam maken van de navigatielichten bij aan het verminderen van CO2 uitstoot. Meer leest u hier ...

Zendmast Trintelhaven veroorzaakt schade aan communicatieapparatuur

Al jaren zijn er klachten over schade aan apparatuur aan boord van schepen die een bezoek brengen aan Trintelhaven, gelegen aan de dijk Enkhuizen-Lelystad. De beschuldigende vinger wordt daarbij gewezen naar de zendmast op deze haven. Ook afgelopen jaar waren er opnieuw klachten.

Het Watersportverbond is daarover in overleg met de autoriteiten en hoort graag recente positieve en negatieve ervaringen van watersporters, die deze haven bezochten. Meer leest u op de website ...

Nieuwe boeken in de Vaarwinkel

Afgelopen dagen zijn er wederom een aantal leuke en interessante boeken verschenen. U kunt deze allemaal vinden in de online Vaarwinkel ...


ANWB Wateratlas Staande mast route
Voor watersporters die hun mast niet kunnen strijken en toch door heel Nederland willen varen, biedt de nieuwe editie van de 'ANWB/VVV Wateratlas Staande Mastroute' een verrassend perspectief. De Staande Mastroute is voor zeilers het alternatief voor de route over de Noordzee en loopt van Willemstad naar Delfzijl en vice versa.

Deze combinatie van routekaart met direct benodigde informatie is praktisch in gebruik. De kaartbladen worden gevolgd door een alfabetische beschrijving van de vaarwateren en de plaatsen van de route. Dit is aangevuld met diverse informatie zoals vaarregels, maximumsnelheden, maximumdiepgang, algemene waarschuwingen, naam en telefoonnummer van vaarwegbeheerders en de waterstanden. Een uitgebreide legenda met uitklapbare kaart maakt deze wateratlas compleet.

De nieuwe editie van de Wateratlas Staande mast route is nu in de Vaarwinkel te bestellen ...


Imray overzeiler Hoek van Holland naar Harwich
De firma Imray is uitgever van een zeer grote reeks aan vaargidsen, cruising guides en almanakken. Imray heeft verder een heel groot portfolio aan vaarkaarten van watersportgebieden over heel de wereld. Vaarwinkel zal de komende weken het complete aanbod van vaarkaarten van Imray op de website zetten.


Waarschijnlijk is de kaart voor het Zuidelijke deel van de Noordzee van Hoek van Holland tot Harwich de meest verkochte kaart van Imray. Deze week verscheen de nieuwe editie voor 2011. De kaart 'C30 Harwich to Hoek van Holland' bevat alle nieuwe posities van boeien, de meest recente dieptemetingen en de laatste windmolenparken. Informatie van vitaal belang voor de veilige vaart en een oversteek naar Engeland. De nieuwe editie van de Imray kaart C30 is te bestellen ...


Fietsen langs het water
Nederland is naast een watersportland bij uitstek ook een land om te fietsen. Niet voor niets nemen veel watersporters hun fietsen mee als zij met de boot op vakantie gaan. Daarom heeft de ANWB nu een handige gids gemaakt met 31 fietsroutes langs het water. Ideaal om de omgeving van uw ligplaats eens beter te verkennen en meer van Nederland te zien. De ANWB Fietsgids Rivieren, meren en kust is te bestellen in de Vaarwinkel ...

Nieuwe Imray Almanak voor de Middellandse zee

De nieuwe editie van de Mediterranean Almanac van Imray komt er aan. Deze week komt de nieuwe editie 2011-2012 binnen. U kunt nu al vast bestellen en zodra de boeken binnen zijn sturen wij ze naar u toe. Klik hier voor de Mediterranean Almanac 2011-2012 ...

Cursus Weer en Watersport

In samenwerking met het Watersportverbond organiseert MeteoVista in Zeist op zaterdag 18 juni de cursus Weer en Watersport. Kennis over de verschillende weersystemen kan onbegrip en onzekerheid over weersveranderingen wegnemen en bijdragen aan de veiligheid op het water.

Daarbij geldt ‘hoe beter je het weer begrijpt, des te beter kun je inspelen op de mogelijkheden (wedstrijdzeilen), de ongemakken (neerslag), maar ook op de gevaren (harde wind en onweer)’. Meer informatie en inschrijven op de website ...

Vaarwijzer en social media

Uiteraard maakt ook Vaarwijzer gebruik van de nieuwe sociale media, zoals Twitter en Facebook. Toch merken wij dat de interesse om hier ook gebruik van te maken nog wat achterloopt. De Vaarwijzer Nieuwsbrief heeft namelijk net iets meer dan 6.600 lezers. Onze Twitter account heeft op dit moment echter (maar) 559 volgers. Dat moet beter kunnen. Daarom wil ik u oproepen om vandaag nog 'volger' te worden van onze Vaarwijzer tweets. Ga naar de site en als u al bij Twitter bent ingelogd klikt u meteen op de knop "Follow". Anders eerst even inloggen, ga naar onze account en klik op volgen.
De Vaarwijzer tweets tonen uiteraard linkjes naar de stukjes uit de nieuwsbrief zodra deze op ons online archief verschijnen, maar tonen ook live tweets van verschillende andere informatie bronnen en discussies over actuele onderwerpen.

Vaarwijzer heeft ook een eigen pagina op Facebook. Daar zijn we net mee begonnen en we beginnen nu pas de mogelijkheden te begrijpen. Ook hier ziet u op het prikbord korte berichten en linkjes naar ons archief. Er is een forum met ruimte voor discussie. Het forum zullen wij de komende tijd vaker gaan gebruiken om rechtstreeks met u de discussie aan te gaan.
Een eigen pagina op Facebook wordt een fanpage genoemd omdat vaste bezoekers 'fan' kunnen worden door op de knop "Like" of "Vind ik leuk" te klikken. Hiermee geven ze aan dat de inhoud van de pagina hen aanspreekt. Hoe meer fans een pagina heeft hoe meer Facebook toestaat extra functies aan die pagina te hangen. En met meer functionaliteit trek je natuurlijk weer nieuwe fans. Om dat zichzelf versterkende mechanisme voor Vaarwijzer op gang te brengen wil ik u verzoeken om naar Facebook te gaan, in te loggen met uw account en dan naar de Vaarwijzer Fanpage te gaan en op de "Like" knop te klikken. Daarna kunt u dan meedoen in de discussie op het forum of een eigen boodschap achterlaten op ons prikbord.

Wimpel van de KNRM

Het goede werk van de vele vrijwilligers bij de Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) kent u natuurlijk al. Jaarlijks doen vele watersporters in nood een beroep op de KNRM. En ook jaarlijks doet de KNRM een beroep op u om het werk van de KNRM te helpen door bijvoorbeeld Redder aan de wal te worden. Nu kunt u ook overal laten zien dat u het werk van de KNRM steunt, door een KNRM wimpel in de top te hijsen. Ziet er vrolijk uit, laat zien uit welke hoek de wind waait en u laat meteen zien dat u staat voor veiligheid op het water.

De nieuwe KNRM Wimpel 2011 kunt u nu ook in de Vaarwinkel bestellen ...



Met uw aankoop steunt u het werk van de KNRM. Van elke wimpel die verkocht wordt gaat € 5,- naar de KNRM.

Vaarwinkel op Twitter

Op de Twitter account van Vaarwinkel kon u al volgen welke nieuwe producten er in de winkel worden aangeboden. Nieuw is dat als een klant een beoordeling over een van de aangeboden producten schrijft u dat nu ook op Twitter kunt volgen. Zo blijven volgers van de Vaarwinkel goed op de hoogte van wat anderen van de aangeboden boeken, vaarkaarten, passers, plotters. etc. vinden.


Wist u trouwens dat wij de schrijvers van een beoordeling belonen? Als u een beoordeling op de Vaarwinkel website achterlaat, dan krijgt u een waardebon van 2,50 euro. Als u dus recent iets bij de Vaarwinkel heeft gekocht dan gaat u naar de pagina van dat artikel. Klik op de tab Beoordelingen en voer daar uw beoordeling in. Of lees wat anderen van dat betreffende product vinden.

Tip: Ook als u een artikel niet in de Vaarwinkel bestelde kunt u een beoordeling van het betreffende artikel schrijven en krijgt u toch de waardebon voor 2,50 euro. Dus zelfs als u niet bij ons bestelde kunt u iets verdienen!

ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs

Het ANWB Cursusboek Klein Vaarbewijs is het meest verkochte leerboek voor het examen klein vaarbewijs. De keerzijde van dat succes is wel dat de voorraad soms sneller op is dan voorzien. De ANWB is momenteel door haar voorraad aan cursusboeken voor het Klein Vaarbewijs heen. Het boek en de combi met cd zijn op dit moment daarom ook in herdruk. Helaas betekent dat voor u dat het cursusboek en de combi op dit moment beperkt leverbaar zijn. De combi met de cd is al uitverkocht en het losse boek en de losse cd zijn nog beperkt leverbaar.

Om het gemis van de combi enigzins te compenseren rekent de Vaarwinkel geen verzendkosten over het losse boek en/of de losse cd. Klik hier ... Wees er dus snel bij, want de voorraad is beperkt!

Vaarbewijs straks kwijt

Schippers in de plezier- en beroepsvaart raken hun vaarbewijs straks kwijt als ze met te veel drank op achter het roer staan. In de pleziervaart kan te hard varen hetzelfde gevolg hebben. De Tweede Kamer heeft ingestemd met een wetsvoorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. “Riskant vaargedrag is onacceptabel. Snelle motorboten die een gevaar vormen pakken we aan”, aldus de minister.

Te hard varen in de pleziervaart is een grote bron van ergernis voor vaarweggebruikers. Ook leiden alcoholgebruik en te hard varen tot gevaarlijke situaties en ongelukken. De laatste jaren vielen gemiddeld acht doden per jaar door ongelukken met snelle motorboten op het water.

Zodra het wetsvoorstel is goedgekeurd door de Eerste Kamer, krijgt de rechter een extra sanctiemogelijkheid. Naast het geven van een boete of een celstraf, kan de rechter personen die te hard varen of herhaaldelijk met een alcoholpercentage van meer dan 0,5 promille een schip besturen de vaarbevoegdheid ontzeggen. Varen is dan niet meer toegestaan.

Incidenten met snelle motorboten doen zich op alle wateren voor, maar de meeste komen voor op recreatiewateren, zoals de Friese meren en kanalen, de Waddenzee en de Zeeuwse Delta.
Bron: Rijksoverheid

Grootste aanbod van huurboten op ANWB Watersport

ANWB en Aquavarius hebben een overeenkomst gesloten waarbij Aquavarius haar aanbod van vaarvakanties ook via de website van de ANWB aanbiedt. Hierdoor kunnen bezoekers van de druk bezochte ANWB website nu ook een zeil- of motorboot huren in binnen- en buitenland.


Aquavarius heeft als missie het plezier op en aan het water zo groot mogelijk te maken. Dat betekent ondermeer het aanbieden van huurboten en vaarvakanties. Hiertoe zijn contracten afgesloten met gerenommeerde aanbieders zoals o.a. TUI-Marine (Sunsail, LeBoat en Sunrise), Kiriacoulis, Waterland Yachtcharter, Tornado Sailing, Centerpoint, Venturi Sailing, Kunhle Tours, Nicols, Hoek Watersport, Sailing Classics, Mola Yachtcharter, Midnight Sun Sailing, Friesland Boating, Barbaros yachting en Yachtcharter Sweden.

Met al deze partijen biedt Aquavarius nu een wereldwijde dekking, zodat u kunt varen waar u maar wilt en wel op betrouwbare schepen. Of u nu op de Stille Oceaan, in Azië, in de Carieb, op de Middellandse Zee, op de Oostzee of gewoon in Nederland wilt varen. Naast het huren van een boot kunt u via anwb.nl/watersport ook een fiets-vaarvakantie, een zeilvakantie op een traditioneel schip en een rivier- of zeecruise boeken.

Varen doe je samen! opstapdagen

Varen doe je samen! is in 2007 in het leven geroepen met als doel de veiligheid op het water te vergroten, en dan vooral op plaatsen waar beroeps- en recreatievaart het water delen. Het blijkt dat er toch veel watersporters zijn die naast informatie over het passeren van drukke knooppunten van vaarwegen behoefte hebben aan praktijk. Om die reden worden op zaterdag 18 juni 2011 en op zondag 3 juli 2011 de ‘Varen doe je samen! opstapdagen’ georganiseerd. Met een motorboot van CWO vaarschool Nautiek (Veemkade 267 te Amsterdam) wordt met een ervaren schipper/ instructeur gevaren op het IJ en het Amsterdam-Rijnkanaal. Uiteraard worden ook de Oranjesluizen gepasseerd. Het programma is toegespitst op de combinatie beroeps- en recreatievaart. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere de beperkingen van de beroepsvaart, gewenst vaargedrag van de recreatievaart, reisvoorbereiding en tochtplanning, onderlinge communicatie, plaats op de vaarweg en het passeren van sluizen en beweegbare bruggen.

De kosten voor een dagdeel bedragen € 45 p.p. inclusief koffie of thee. U kunt zich aanmelden via info@varendoejesamen.nl onder vermelding van naam, adres- en contactgegevens, gewenste datum en ochtend (9 – 13 uur) of middag (14 – 18 uur). Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar aan boord.

Een routebeschrijving naar Nautiek is te vinden op de website www.nautiek.com.

Staande mastroute gestremd

Door het ongeluk met de hefbrug bij Waddinxveen is de Staande mastroute door het hart van Holland gestremd. Voor dit deel van de route bestaat geen alternatief. Dat betekent dat de mast naar beneden moet of via Hoek van Holland en IJmuiden over zee. Met een niet al te grote doorvaarthoogte is omvaren mogelijk via Delft, Leidschendam en Leiden. De maximale afmetingen voor het omvaren zijn: 70 meter lang x 7 meter breed en een diepgang van 2 meter. De maximale hoogte op deze route is 5,60 meter. Er moet dan via de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en de Kagerplassen worden gevaren.
Meer informatie over de Staande Mastroute vindt u op de ANWB Waterkaart voor deze route ...

Vaarwijzer Het Kanaal

Recent verscheen de 3e druk van de populaire Vaarwijzer voor het Kanaal. Deze nieuwe versie is 40 pagina's dikker geworden en staat bomvol met vaaraanwijzingen voor het Kanaal.


Mooi uitgevoerd boek: duidelijke kaarten, prachtige kleurenfoto's, stevig glanspapier en een heldere lay-out. Dit deel behandelt Het Kanaal, van IJmuiden tot Bretagne in Frankrijk en tot Land's End in Engeland. Het beschrijft per gebied de routes, de waypoints, de havens en allerlei bezienswaardigheden. Veel anekdotes ook: de schrijver put ruim uit eigen ervaring. Voor het droge feitenmateriaal blijft een boek als Reed's Nautical Almanac onmisbaar. Maar voor een persoonlijke kennismaking met het vaargebied is dit een voortreffelijke gids.


De nieuwe Vaarwijzer Het Kanaal is in de Vaarwinkel te bestellen ...

Nieuwe boeken in de Vaarwinkel

Afgelopen dagen zijn er een aantal leuke en interessante boeken verschenen. U kunt deze allemaal vinden in de online Vaarwinkel ...


Boordboek Mast en tuigage
De tuigage is de motor van het zeiljacht en wordt gevormd door mast met zalings en verstaging, giek, spi–of gennakerboom, vallen en schoten, trimlijnen, blokken en lieren, klemmen, zeilen en niet zelden handige extra's in de vorm van een rolrif of een vaste giekneerhouder.

Als alle onderdelen helemaal op elkaar zijn afgestemd zal deze motor maximum vermogen leveren.


In de praktijk is dat niet altijd het geval, en kun je toch voor de nodige vragen komen te staan. En hoe herplaats je de mast na de winterstalling, hoe vervang je versleten onderdelen of maak je een vastgelopen trommel of schijf weer gangbaar?

Dit boordboek helpt u de antwoorden te vinden, maar ook problemen te voorkomen en verbeteringen aan te brengen. Aan de hand van beschrijvingen, foto’s, tekeningen, checklists, stap-voor-stap instructies en slimme tips worden alle aspecten rond mast en verstaging tot in details belicht, inclusief het trimmen! Bestel dit Boordboek nu in de Vaarwinkel ...


ANWB Handboek Zeiltrimmen
Hoe haal je het maximale uit de zeilen bij verschillende weersomstandigheden? Hoe vind je de optimale zeilstand rekening houdend met de invalshoek van de wind, de windsterkte en bij aandewindse koersen ook nog de eventuele zeegang? De 2e druk van het Handboek zeiltrimmen van de ANWB behandelt dit fascinerende krachtenspel tussen wind, schip en de bemanning.


In de 2e druk zijn drie hoofdstukken toegevoegd. Zo is er een nieuw hoofdstuk over de verschillende typen tuigages en hun voor- en nadelen. Ook erg handig is het hoofdstuk over wat te doen als het echt gaat stormen. En tenslotte besteedt het boek uitgebreid aandacht aan het meten van de zeilprestaties en hoe deze te optimaliseren. Het Handboek is nu leverbaar en te bestellen in de Vaarwinkel ...


Boordboek Scheepsdiesels
Ook van het populaire Boordboek Scheepsdiesels is een tweede druk verschenen. Dit praktische boekje bevat allerlei nuttige tips en trucs en daarmee lost u het motorprobleem vaak zo op. Ook periodiek onderhoud wordt duidelijk beschreven. Dit alles wordt ondersteund door veel duidelijke illustraties in kleur. U kunt de bladzijden gerust met natte of vette vingers omslaan omdat ze allemaal van stevig karton zijn en waterafstotend gelamineerd. Nu bestellen ...


Kleine Franse kanalen blijven open

De afsluiting van kleine Franse kanalen is van de baan. Dit blijkt uit de toekomstplannen van de Franse vaarwegbeheerder Voies Navigables de France. Wel moet de pleziervaart rekening houden met een herziening van de bedieningstijden en een toename van het aantal automatische en op afstand bediende sluizen. Lees verder op de website ...

In de Vaarwinkel vindt u twee prima boeken over de Franse binnenwateren en kanalen.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.