Marifoon zonder papieren

Voor het bedienen van een marifoon is een registratiebewijs en een bedieningscertificaat vereist. De registratie is makkelijk en gratis. Voor het bedieningscertificaat moet u een examen afleggen. Een slimme leverancier heeft daar nu een oplossing voor gevonden. Een radio-ontvanger die wel de marifoonkanalen kan ontvangen. Omdat het geen zender is hoeft u deze ontvanger niet te registreren en heeft u geen bedieningscertificaat nodig. Handig als u wel de marifoonkanalen wilt uitluisteren, maar niet hoeft te zenden. Altijd beter dan niets zou ik zeggen. En ook handig als u graag langs het water staat en naar het scheepvaartverkeer wilt luisteren. Of als tweede ontvanger aan boord. Meer leest u hier ...

Maar ... natuurlijk is dit geen vervanging voor de marifoon. Juist doordat u met een marifoon kunt zenden, draagt de marifoon bij aan de veiligheid op het water. U kunt om hulp vragen als het echt nodig is. U kunt aan dat andere schip vragen wat de bedoeling van zijn manoeuvre is. Etc.. Ikzelf ben van mening dat u op open water niet zonder marifoon kunt. Wat denkt u? Reageren kan onderaan dit artikel.

21 opmerkingen:

 1. Deze "Marifoon" is al 5 jaar op de markt in Nederland. Ik heb zo'n apparaat, als radio ontvanger is hij bruikbaar. Als marifoon uitluisteraar volkomen waardeloos. Ik heb nog nooit een bruikbaar kanaal ontvangen. En doordat er geen squelch op zit nog minder geschikt op de VHF band. Deze info ter voorkoming van een teleurstellende aanschaf.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dan heb ik blijkbaar geluk gehad, die van mij werkt perfect, heb 'm aangesloten op een marifoonantenne en zowel de marifoonkanalen als de FM/MG/LG omroep komen luid en duidelijk door. Ik heb een zwarte uitvoering, mischien scheelt dat ;)

   Verwijderen
 2. Op open water, maar ook op drukkere kanalen is een marifoon eigenlijk een noodzaak geworden voor de pleziervaart. Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor vlotte communicatie met bruggen en sluizen.

  Pleziervaarders zouden eigenlijk altijd uit moeten luisteren. Nu doen veel van ons dat niet waardoor de beroepsvaart vaak niet meer de moeite neemt om jachten op te roepen, om te overleggen.

  Ik pleit voor goed marifoon gebruik. Alleen een ontvanger is leuk maar niet zo zinvol het is meer een speeltje. De prijs is zodanig dat men er ook een marifoon voor kan kopen. Iedereen die een oefen CD-rom koopt kan zonder veel problemen het basiscertificaat behalen. Een echte marifoon lijkt mij veel zinvoller.

  F. van Schaik

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dus als ik het goed begrijp waren mijn cursus en examen niet nodig geweest en had ik zonder basis certificaat een atis nummer kunnen krijgen? Dus onnodig kosten gemaakt daarvoor?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Fred Bervoets: Het stukje begint met: "Voor het bedienen van een marifoon is een registratiebewijs en een bedieningscertificaat vereist. De registratie is makkelijk en gratis. Voor het bedieningscertificaat moet u een examen afleggen."

  U heeft dus nog steeds een persoonsgebonden bedieningscertificaat nodig en u heeft dus zeker geen geld weggegooid.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Piet van Roozendaal12 februari 2010 om 16:18

  Ik ben nautisch verkeersleider (en ook beroepsmatig veel op open water en op de vaarwegen) voor de vaarweg tussen de sluizen van IJmuiden en het Houtrak, een deel van het Noordzeekanaal. Jachten hebben daar de verplichting, indien zij beschikken over een marifoon, uit te luisteren op VHF kanaal 3.
  Mijn stelling is dat er daar een verplichting zou moeten zijn voor het aan boord hebben van een marifoon om, in geval van een noodsituatie, dit te kunnen melden op dit kanaal.
  Voorbeeld:
  Afgelopen najaar had een jacht motorproblemen en dreef stuurloos rond op 1000 meter voor de sluizen.
  Uit de grote sluis kwam op dat moment een bovenmaats zeeschip die voor dit jacht moest uitwijken omdat er niet om hulp of assistentie werd gevraagd over de marifoon en ik en de loods de schipper niet kon bereiken per marifoon.

  Mijn punt is dat de marifoon van vitaal belang is voor een veilige vaart op zowel open water alswel op de vaarwegen, maar deze moet dan ook wel gebruikt worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben van mening dat iedereen deze marifoon moet hebben, ook al kan je er alleen maar mee uitluisteren,en het draag toch al een beetje mee aan de veiligheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In België mag je niet uit luisteren als je geen marifoonvergunning hebt. Dit ter informatie .

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @Luc Pattyn: Daar zegt u iets interessants. Hoe zit dat dan met mensen aan boord die zonder papieren met de vergunninghouder kunnen meeluisteren? Vroeger moest je voor het verkrijgen van de vergunning "plechtig" beloven dat alles wat je via de marifoon zou horen vertrouwelijk te behandelen. Immers iedereen kan meeluisteren. Tegenwoordig is dat niet zo formeel, maar geldt deze bepaling nog wel. Bij mijn weten is het uitluisteren (in Nederland) vergunningvrij. Immers iedereen met een geschikte ontvanger kan deze frequenties uitluisteren. Wie weet daar meer over?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Uitluisteren mag iedereen (in nederland), met een daarvoor geschikt apparaat, zoals de scanners, en bovengenoemd radiotje.
  Het bedien certificaat geld voor een marifoon waar ook mee gezonden (en dus gecommuniceerd) kan worden.

  Echter, wat heb je aan luisteren, als het gehoorde vragen op roept, die je niet beantwoord kunt krijgen omdat je domweg niet kunt communiceren met degene die je gehoord hebt? Nouja, je weet dan in ieder geval iets, en kunt ergens naar handelen indien nodig.

  Zelf vaar ik regelmatig op de grote rivieren, en luister uit op de blok kanalen die daar zijn. Zo nu en dan kan ik dan ook communiceren met de scheepvaart en/of verkeerspost, indien nodig. Dit werkt zowel voor mij als recreatie schipper, als voor de beroeps schipper en de verkeerspost wel zo prettig. Alle partijen weten wat er aan de hand is, en gaat gebeuren.

  Waar ik mij mateloos aan irriteer: Vooral op kleiner water hoor je steeds meer gesprekken over vrouw en kind, kat en hond over (notabene!) kanaal 10. Soms zelfs over een brugs/sluiskanaal met de ambtenaar die het object bedient. Erg vervelend, als je met dikke wind achterop een sluis probeert aan te roepen die het te druk heeft met de zwangere hond van de buren...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik wil even reageren op de marifoon aan boord en ben van mening dat ondanks dat het met een mobiele telefoon ook wel gaat, dat de marifoon toch de voorkeur heeft.
  Dit ivm het verkeer bij bijvoorbeeld, sluizen en bruggen,want soms ben je zo bezig met het manouvreren dat je de telefoon niet hoort en als de marifoon goed funcioneerd je directer een verbinding hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb een sloepje gekocht ,, en daar zat een marifoon bij ... de huidige eigenaar liet deze zitten ,,,
  Doordat het sloepje door iemand anders werd verkocht ,,en die er geen verstand van had en ik ook niet ,,,, wat moet ik met dat ding mag ik er gewoon mee rondvaren op me sloepje of thuis laten leggen ?????
  wie heeft er een antwoord op ....
  Alvast bedankt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Om een marifoon te mogen gebruiken moet je een marifoon certificaat hebben. Minimaal het basiscertificaat marifonie. Verder moet de eigenaar de marifoon deze registreren bij het Agentschap Telecom, dat is gratis, maar wel verplicht.
   Als je de marifoon dus niet nodig hebt en geen bedieningscertificaat hebt moet je de marifoon van boord halen. Ook al gebruik je de marifoon niet, je mag deze zonder de juiste papieren niet aan boord hebben.

   Verwijderen
  2. Hallo, maar wat als de eigenaar niet meer te achterhalen is en de marifoon wel al geregistreerd staat?
   ik heb een zeil boot gekocht met een marifoon. de vorige eigenaar heeft hem jaren gebruikt zonder bedienings certificaat.

   Verwijderen
  3. Registratie van een marifoon zonder bedieningscertificaat is en was niet mogelijk. Als de marifoon een ingeprogrammeerde code heeft en de oude eigenaar is niet te achterhalen dan moet u voor u zelf een nieuwe registratie doen bij het Agentschap en vervolgens uw nieuwe en eigen code in laten programmeren bij de dealer of een gespecialiseerd bedrijf.

   Verwijderen
 12. mee eens dat het voor de veiligheid oke is, echter ik heb alleen wat aan marcom-a. maar dat is een hele dure cursus. blijft niet anders over dan buiten territoriaal de atisloze marifoon en de korte golfzender stiekum weer te pakken en dan maar bestemmingen te kiezen zonder rare wetten omtrend veiligheidsbevorderende zaken. en niet vergeten alles weer te verstoppen bij terugkomst

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Kan iemand mijn de deatils van dit apparaat verschaffen. Mijn vriend heeft marifooncertificaten, maar geen eigen boot. Wij wonen aan het water en zoude graag wel uitluisteren. Dat kan dan met dit apparaat begrijp ik?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. wat voor mij onbegrijpelijk is, is dat je zonder eigen vaartuig geen marifoon mag registreren. De boten die ik huur hebben over het algemeen geen marifoon en ik zou dan het liefst een handmarifoon gebruiken. Dat is dus niet toegestaan. Ik heb dus alleen iets aan mijn certificaat als ik toevallig die zeldzame huurboot tegenkom die uitgerust is met een marifoon. Als ik me vergis dan hoor ik het graag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat een handheld marifoon eigenlijk pas sinds kort als enige marifoon is toegestaan is de registratie bij het Agentschap daar misschien nog niet helemaal klaar voor. Registreer dan met een denkbeeldig schip en u krijgt dan toch een roepnaam ed..

   Verwijderen
  2. Bedankt Jaap.
   Ik heb maar eens gebeld met het Agentschap Telecom en ik kreeg een duidelijk antwoord. Als er bij de registratie om een naam van een vaartuig wordt gevraagd vul je daar "diverse schepen" in. De ATIS-code is dan bedoeld voor een handheld-marifoon. Als er al een vaste marifoon aan boord is moet je die gebruiken en de handheld mag alleen in Nederland worden gebruikt.

   Verwijderen
 15. In 3 jaar tijd de registatie van 31 naar 38 eur absurt !!!

  BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.