Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 38


Kiters zamelen meer dan 1 miljoen in

De zesde editie van de langste kitesurftocht ter wereld, Hoek tot Helder, werd gisteren gevaren. Ruim 500 kiters namen deel aan de 130 kilometer lange race tussen Hoek van Holland en Den Helder. Vorig jaar verbrak Hoek to Helder record na record. Voor de Hartstichting werd toen een recordbedrag van 650.000 euro opgehaald. Dit jaar werd dit record al weer gebroken. In totaal werd meer dan € 1 miljoen opgehaald voor de Hartstichting. "Deze editie was een loodzware tocht, maar met een geweldig resultaat", melde bedenker en organisator van Hoek tot Helder Martijn van Dijk van de Hartstichting en voorzitter van stichting Kite 4 Charity.

De langste eendaagse kitesurftocht ter wereld was vandaag volgens Martijn vanwege de zuid zuidwestenwind een échte 'downwinder'. "Deelnemers hebben dus de hele tocht wind in de rug en dat vraagt meer van kiters. Veel deelnemers trainen slechts korte stukken downwind, je moet immers ook weer terug. En dan is 130 kilometer toch echt andere koek. Deze editie was echt een hele pittige en voor een aantal deelnemers een loodzware tocht."

Vaarwinkel.nl was één van de sponsoren van Team Hoekers en wij zijn super trots op onze 'team riders' Taco en Hugo die in een groepje van vier kiters als eerste in Den Helder aankwamen.


Prinsjesdag

Wat brengt Prinsjesdag en de Miljoenennota voor de scheep- en pleziervaart? Net als alle voorgaande jaren keken wij wat er in de plannen van de demissionaire regering te vinden is waar wij iets aan hebben. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat legt in 2024 vooral de nadruk op het onderhoud aan de infrastructuur, waaronder de vaarwegen. Hiervoor is 4,6 miljard euro uitgetrokken, maar slechts een deel vloeit naar de vaarwegen. De plannen voor de regering geven niet direct antwoord hoe men het personeelstekort bij vaarwegbeheerders, sluis- en brugwachters denkt op te lossen. Ook het tekort aan personeel bij natte aannemers en stijgende prijzen voor materialen betekent wel dat er voor het uitgetrokken budget minder gedaan kan worden dan bijvoorbeeld enkele jaren terug.

Voor elke Nederlander is echter het belangrijkste nieuws dat de regering probeert de koopkracht zo veel als mogelijk in stand te houden. Dat is goed nieuws voor elke burger en dus ook voor de varende burger en de sector. Als een watersporter ongeveer net zo veel voor zijn/haar euro krijgt als dit jaar dan mogen we verwachten dat de bestedingen aan vrijetijdsbesteding en luxe goederen ongeveer gelijk zullen blijven. De consument zal immers daar het eerste op besparen als de beurs krapper wordt. De regering is van plan om de belasting op vermogen, de zogenaamde 'box 3 belastingen' te verhogen. Plezierjachten zijn (nog) onbelast en het kan dus interessant zijn om uw spaargeld in de boot te steken. En omdat het kabinet schenkingen aan (klein)kinderen voor het aanschaffen van een eigen woning aan banden gaat leggen, wordt het weer aantrekkelijker om te investeren in een schip waar u met de hele familie plezier van heeft.

Nederland moet in 2050 voldoen aan het klimaatakkoord en daar horen veel transities bij. Elektrische auto's, bestelbusjes en vrachtwagens hebben volop aandacht. Minder aandacht is er voor elektrisch varen. Voor de binnenvaart zijn er diverse innovatieprojecten en subsidies, maar aan de andere kant wordt men gedwongen steeds meer te investeren in schonere (diesel)motoren.


Resultaten Netwerkanalyse Noordzee

Onderzoekscentrum MARIN brengt van 2021 tot en met 2025 elk jaar de scheepvaart op de Noordzee in kaart. Uit de nieuwste Netwerkanalyse blijkt dat in 2021 meer schepen gebruik maakten van de diepwaterroute aan de west- en noordzijde van het Nederlands Continentaal Plat (NCP). De koopvaardij nam licht toe op de hoofdroutes en het werd drukker in de ankergebieden, onder meer bij Scheveningen en IJmuiden. Verder voeren er minder passagiers- en recreatieschepen bij de haveningangen en nam het aantal driftende schepen licht af. Op de plekken van toekomstige windparken was meer 'doorvaart' dan in de bestaande windparken. De noodsleepboten (ERTV's) waren meestal onderweg of lagen voor anker op zee. Tot slot is de invloed van weersomstandigheden in beeld gebracht voor scheepsreizen bij Rotterdam en ten noorden van de Waddeneilanden.
Bron: Nieuwsbrief Scheepvaartveiligheid Wind op Zee (RWS)


Back to school

Komend najaar en winter zijn de tijd om u verder te bekwamen. Vandaar dat wij de komende weken aandacht zullen besteden aan de diverse onderwerpen en opleidingen waaruit u kunt kiezen. Deze week Kustnavigatie en Dieseltechniek.


Vaarbewijsfilmpjes.nl

Iedereen leert op zijn of haar manier. Vroeger waren er eigenlijk maar drie keuzes. Zelfstudie, les van een opleider in een groep of privéles. Dankzij nieuwe technieken zijn daar nog andere opties bijgekomen en is het mogelijk om lesmateriaal op allerlei manieren tot u te nemen. De één leest het liefste een boek, de ander heeft de stimulans van medecursisten nodig en weer een ander ploetert het liefste zoveel mogelijk oefenexamens door. In de Vaarwinkel vindt u het grootste aanbod van lesmateriaal voor de watersport. Van Klein Vaarbewijs, Marifonie tot Kustnavigatie en Astro-Navigatie of dieseltechniek.

Sinds deze week bieden wij ook de online cursussen van Vaarbewijsfilmpjes.nl aan. Deze cursussen onderscheiden zich van andere aanbieders doordat uitgebreid gebruik wordt gemaakt van animaties. In leuke animaties wordt steeds één onderwerp beet gepakt en uitgelegd. Hierdoor is de leerstof voor het Klein Vaarbewijs of Marifonie opgeknipt in logische kleine lessen. En omdat de leerstof online staat heeft u vrijwel overal toegang tot het lesmateriaal. Zo kunt u tussen vergaderingen of tijdens de lunch nog even leren over de cardinale betonning en 's avonds op de bank leert u over het nood- en spoedverkeer op de marifoon.
Het geleerde oefent u vervolgend met interactieve vragen en elke cursus rondt u af met een proefexamen.

De online cursussen van Vaarbewijsfilmpjes zijn prima geschikt voor de beginnende watersporter en leuk om te volgen. In principe biedt elke cursus al het materiaal dat u nodig heeft en is een apart boek niet nodig. Voor wie een boek toch prettig vindt zijn er uiteraard de reguliere leerboeken en ook nog enkele aanvullende boeken met extra uitleg en oefenmateriaal.
Alleen voor de online cursus Klein Vaarbewijs 2 heeft u naast de cursus nog een koersplotter, kaartpasser en de leskaarten nodig. 


Groeigeld voor Healix

Marcel Alberts heeft het Limburgse fonds Liof gestrikt voor Healix, de startup waarmee hij grondstof voor nieuwe kunststoffen maakt uit afgedankte visnetten en touwen uit de landbouw. Healix werkt daarvoor onder meer samen met The Ocean Cleanup en claimt dat zijn recyclingmethode veel 'virgin plastic' bespaart Hoeveel groeikapitaal de circulaire startup daarmee krijgt, is niet bekendgemaakt. Wel dat daarmee de fabriek in Maastricht kan worden geoptimaliseerd. Het is de bedoeling dat die fabriek ook komt te staan op locaties waar plastic wordt ingezameld.


Waterkaarten gaan internationaal

Vele tienduizenden watersporters, booteigenaren maken al gebruik van de Waterkaarten App. Om de app actueel te kunnen houden, wordt dankbaar gebruik gemaakt van de input van gebruikers. Ter afsluiting van het watersportseizoen waren een aantal trouwe gebruikers en relaties zondag in Rotterdam op de Scheepshelling Koningspoort uitgenodigd voor een barbecue. Kees van Mourik en Sven Lens lichten voor de camera van Watersport-TV de laatste ontwikkelingen en plannen rondom de Waterkaarten App toe.

De Waterkaarten App biedt al vaarkaarten voor Nederland, Duitsland, België en Engeland en daar komen volgend jaar nieuwe landen bij. De Waterkaarten App is er voor iOS, Android en Windows. Meest recente toevoeging is dat de Android versie van de app nu te koppelen is met de AIS aan boord via Wifi of het boordnetwerk. Binnenkort volgt de iOS versie. In de Windows versie was het al mogelijk om rechtstreeks of via Wifi/boordnetwerk te koppelen met GPS en AIS.

Foto: Jaap van Goor

De scheepshelling Koningspoort is een museale scheepshelling die in 1983 is gebouwd op de plaats waar vroeger de doorgang was van de Maas naar de Oude Haven van Rotterdam. De scheepshelling is afkomstig van de opgeheven scheepswerf "De Koningspoort" in Hoogkerk (Groningen) van Barkmeijer Shipyards. Sinds 1 januari 2020 is de werf in handen van de Stichting Stadswerf Koningspoort (SWKP) en weer volop in bedrijf. Scheepswerf Koningspoort is open voor bezoekers als er op de werf gewerkt wordt.
Bron: Wikipedia

Naast onderhoud aan historische schepen en de werf bezoeken is er ook gelegenheid om groepen te ontvangen en beschikt de werf sinds kort over een vergaderlocatie in het ruim van een Tjalk.


Gemanipuleerde bacterie eet plastic

Onderzoekers hebben een manier gevonden om een micro-organisme uit de zee genetisch te manipuleren, waardoor het plastic in zoutwater kan afbreken. Is dit de oplossing voor het plasticprobleem?

De genetisch gemanipuleerde bacterie is een soort van kruising van twee bacteriën en kan in een zoutwateromgeving bij kamertemperatuur pet afbreken. En dat is een doorbraak, zeggen de onderzoekers. "Het is wetenschappelijk spannend, omdat dit de eerste keer is dat het iemand is gelukt."


Nieuwe almanakken leverbaar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.