Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 23


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Foto: Waternet

Staande Mastroute gestremd

Het blijft dit jaar tobben met de staande mast route. Vanaf 8 juni worden de bruggen op de Staande mastroute door Amsterdam op de Kostverlorenvaart en Oosterdoktoegang van maandag tot en met woensdag 's nachts niet bediend. Dat betekent dat het op deze dagen niet mogelijk is deze route door Amsterdam te varen en dat u de route via Haarlem moet nemen.

Door een storing in de bediencentrale worden de bruggen in Amsterdam sinds 1 april lokaal bediend. De brugwachter fietst mee met het konvooi. Het lukt op deze manier niet om alle openingen te verzorgen. Daarom gaan de bruggen van de Staande Mastroute in Amsterdam tot 1 oktober drie dagen van de week 's nachts niet open.

Bron: Watersportverbond

Het advies is om u vooral goed voor te bereiden. Zorg dat u de Staande mastroute atlas van de ANWB op tijd in huis heeft en bekijk met regelmaat de scheepvaartberichten om te zien of er op de door u te varen route stremmingen zijn. De actuele scheepvaartberichten worden getoond in de Waterkaarten app (iOS, Android en Windows) en zijn ook online te vinden op de website van Vaarweginformatie.

De Staande mastroute is een route om met staande mast van noord naar zuid of omgekeerd te varen. Afgezien van het Marker- en IJsselmeer voert de route over beschut binnenwater. Voor diverse trajecten bestaan er alternatieven. Voor de doorvaart door Amsterdam is de route via Haarlem een oplossing.

Aan de staande mastroute liggen ook diverse aantrekkelijke vaargebieden waar het met de mast op premie varen is. Het boek Met staande mast door Nederland laat dit zien.


Stank rotte eieren aan boord = gevaar!

De stank van rotte eieren kennen we waarschijnlijk allemaal. Een ondragelijke geur die u niet snel zult vergeten, maar wist u ook dat het gas dat deze stank veroorzaakt in hogere concentraties levensbedreigend is? Het gaat hier om H2S gas, beter bekend onder de namen waterstofsulfide en zwavelwaterstof. Ruikt u rotte eieren aan boord? Open deuren en ramen en verlaat direct de boot.

H2S is een gas dat onder andere vrijkomt bij rotting van zwavelhoudende, organische stoffen en komt voor in riolen, tankwagens, waterzuiveringsinstallaties, bierbrouwerijen, boerderijen (giertanks) en scheepsruimtes. Hoewel H2S gas een relatief onbekend fenomeen is, zijn de schadelijke effecten die ontstaan bij blootstelling aan dit gas levensgevaarlijk! Verzekeraar EOC heeft de belangrijkste feiten op een rij gezet.


Hull Vane op de Zr.Ms. Groningen

Vandaag, 8 juni, is in Den Helder de eerste Hull Vane voor de Nederlandse Marine opgeleverd. Deze Nederlandse uitvinding bestaat uit een onderwatervleugel die schepen efficiënter en stiller maakt, en daarbij het vaargedrag verbetert. De Hull Vane zal begin 2023 geïnstalleerd worden op het achterschip van de Zr.Ms. Groningen, een zeegaand patrouilleschip van 108 meter uit de Holland Klasse serie.
Een interessante ontwikkeling die op termijn ook in de pleziervaart toegepast kan worden.


Nederland tegen EU-identificatienummer

De Europese Commissie wil dat iedere burger en elk bedrijf een Europese digitale identiteit (eID) kan aanvragen. In deze 'wallet-app' kunnen dan zaken als een paspoort, rijbewijs, huwelijksakte of ander document, zoals een klein vaarbewijs of marifooncertificaat veilig worden opgeslagen. Daar staan kabinet en Kamer achter. Tegen het bijbehorende nummer maken ze echter bezwaar. "We vrezen om de veiligheid", zegt Van Huffelen over het verzet tegen het identificatienummer. Volgens haar zijn er ook alternatieven mogelijk. Daarbij wijst ze op de Nederlandse DigiD, waarmee ook al bij instanties in België kan worden ingelogd.

Het is niet duidelijk wat de Nederlandse positie betekent voor de verdere invoering van de Europese digitale identiteit en vanaf wanneer u uw vaarbewijs en andere officiële papieren digitaal kunt gaan bewaren.


Foto: René Quist

Wat gebeurt er in de Waterkamer

De scheepvaartberichten zijn onmisbaar als u op de Nederlandse binnenwateren vaart. Maar wie maakt die berichten eigenlijk en hoe worden ze verspreid. In Schuttevaer een informatief artikel over de werkzaamheden van de Waterkamer van Rijkswaterstaat.

Ergens diep verscholen in een typische jaren '70-kantoorkolos bevindt zich het kloppende hart van het Nederlandse watermanagement. In deze Waterkamer in het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) in Lelystad buigt een team van vaarwegspecialisten zich dagelijks over de waterstanden en de zogeheten 'Berichten aan Scheepvaart' (BAS). Operationeel adviseur Water en Scheepvaart Eize Boonstra van de Waterkamer weet als oud-schipper maar al te goed het belang van deze reeks getallen en mededelingen.


Westlander Zeildagen gaan niet door

Helaas kunnen de Westlander Zeildagen van 11 en 12 juni niet door gaan.. Er zijn slechts 5 inschrijvingen voor de beurtveerwedstrijd op zaterdag en 7 deelnemers voor de hardzeilwedstrijd. Zeker voor de beurtveerwedstrijd is dat te ver van het minimum aantal van 8 deelnemers om er een spannende strijd van te maken.


Grote drukte verwacht bij Kornwerderzand

Rijkwaterstaat verwacht dit vaarseizoen tot en met september meer hinder en vertragingen bij Kornwerderzand. Hoewel Rijkswaterstaat haar best doet de hinder zoveel mogelijk te beperken, worden vaarweggebruikers geadviseerd hun reis goed voor te bereiden, de drukste momenten te vermijden en rekening te houden met langere wachttijden bij het passeren van de bruggen en sluizen bij Kornwerderzand.

In de komende periode is voor werkzaamheden aan de A7 een deel van de weg ter hoogte van de bruggen bij Kornwerderzand afgezet. Hierdoor kunnen weggebruikers maar van één van de twee rijstroken per richting gebruik maken. Er is minder ruimte voor het wegverkeer om na een brugdraaiing weg te rijden, waardoor op de weg langere files dan gebruikelijk kunnen ontstaan. Omdat er meer recreatievaart is in de zomer, moeten de bruggen vaker draaien. Om de langere files op de A7 weg te werken, kan het gebeuren dat de bruggen minder vaak gedraaid worden en de wachttijden op het water oplopen.


Gecrashte server zorgt voor problemen

Niet alleen laat de techniek in Amsterdam ons in de steek (zie hierboven over de Staande mastroute door Amsterdam. Ook elders zorgen falende systemen voor problemen en creatieve oplossingen.

De videocamera's van Wilheminasluis in Andel werken door een gecrashte server niet naar behoren en dat is niet zomaar te verhelpen. Daarom zet Rijkswaterstaat een steward in die vanuit de sluis communiceert met de sluismeester. Zo kan de sluis tussen 08:00 en 16:00 uur nog wel worden bediend.


Laat erfgoed varen

We krijgen steeds strengere milieumaatregelen. En dat is goed, want we willen immers allemaal bijdragen aan een schonere wereld. Echter, strengere regels vormen een bedreiging voor het voortbestaan van ons unieke Varend Erfgoed.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat de emissies van het Varend Erfgoed – ca. 2.500 schepen – afgezet tegen de totale recreatievaart, marginaal zijn. Daarom wil de FVEN komen tot een uitzonderingspositie voor deze historische recreatief varende vloot.
Willen we het varend erfgoed behouden, dan moet het ook blijven varen.


Vaarroutes door Nederland

In het populaire boek Toertochten door Nederland vindt u een groot aantal toertochten voor motorboot en sloep. Dagtochten, maar ook complete vaarvakanties zijn met de routes in dit boek te plannen. Handig is dat de routes uit het boek ook digitaal zijn te downloaden zijn te gebruiken in diverse programma's, zoals de Waterkaarten software en app.
Maar hoe werkt dat dan?

De 35 vaartochten die in het boek Toertochten voor motorboot en Sloep worden gesproken zijn beschikbaar in verschillende bestandsformaten en zijn te downloaden op de website van de uitgever. GPX is een formaat dat enkele navigatieprogramma's gebruiken en ook sommige GPS' en en kaartplotters kunnen hiermee overweg. De routes zijn ook beschikbaar als KMZ bestand. Dat formaat wordt gebruikt door de Waterkaarten App (iOS en Android) en software (Windows).

In de Waterkaarten software gaat u naar het hoofdmenu en u kiest dan Routes. U vindt daar de optie om KMZ bestanden te importeren. Vanaf dan zijn de routes in de Waterkaarten beschikbaar en kunt u ze ook zelf aanpassen.

Een app op telefoon of tablet heeft geen bestandsbeheer zoals een computer dat wel heeft. Om de routes toch in de app te gebruiken kunt u een of meerdere routebestanden per e-mail naar uzelf sturen per e-mail. Open die e-mail daarna op uw smartphone of tablet. Als u een van de bestanden in de bijlage bij de mail selecteert krijgt u de vraag wat u daar mee wilt doen. U kiest dan voor openen met de Waterkaarten app. De route wordt dan ingelezen en is vanaf dan beschikbaar in de app.

De Waterkaarten app en software zijn gratis 7 dagen uit te proberen. U beslist daarna of u tot aanschaf overgaat en voor hoe lang; een maand, drie maanden of een heel jaar.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.