Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 21CBR geeft plekken vrij

Niet alle plekken voor inhaalexamens bij het CBR worden gebruikt. Daarom start het CBR vanaf 20 mei met het vrijgeven van deze plekken voor nieuwe kandidaten. Nu weer alle soorten van theorie-examens mogelijk zijn, ziet het CBR dat 92 procent van de door de lockdown geannuleerde examens opnieuw zijn ingepland. Ook ziet men dat niet alle beschikbare plekken voor inhaalexamens worden gebruikt. Het plan was deze plekken tot juni vast te houden voor wie in wil halen. Het CBR maakt bekend dat vanaf nu stapsgewijs de plaatsen vrijgeven worden voor alle kandidaten – dus ook voor nieuwe en dus ook voor de examens voor de pleziervaart.

Kandidaten die gaan inschrijven op de website van het CBR zullen zien dat er steeds vaker ook eerdere examenmomenten beschikbaar zijn. Maar zorg wel dat u goed voorbereid naar het examen gaat. Het blijft erg druk en de wachtlijsten zijn nog groot. Als daar ook nog herexamens bij komen dan duurt het nog langer voor de wachtlijsten zijn weggewerkt.

Sinds deze maand is het overigens ook mogelijk dat uw opleider u voor het examen inschrijft. Opleiders kunnen zicht bij het CBR registreren en daarna kunt u uw opleider machtigen om u in te schrijven. Vraag dit na bij uw opleider als u daar gebruik van wilt maken.


Wijzigingen examen Klein Vaarbewijs

Niet schrikken, maar inderdaad er komen dit jaar nog een paar kleine wijzigingen in het examen voor het Klein Vaarbewijs. Medio oktober zal het CBR twee nieuwe soorten vragen op het examen introduceren; de sleepvraag en de hotsportvraag. 

Als u recent nog examen deed voor het theorie-examen voor het Rijbewijs dan heeft u al gezien dat het examensysteem van het CBR een grotere variatie aan soorten vragen kent naast de vertrouwde meerkeuze vragen en enkele open vragen voor Klein Vaarbewijs 2. Nieuwe soorten vragen die de techniek mogelijk maakt en door kandidaten als zeer plezierig en soms ook duidelijker worden ervaren. Plezierig omdat ze bijvoorbeeld veel minder tekst bevatten. 

De 'sleepvraag' gaat niet over het slepen van een ander schip, maar toont bijvoorbeeld een kruising van vaarwegen waar drie schepen vanuit verschillende richting tegelijk komen aanvaren. De vraag is dan om aan te geven in welke volgorde men mag doorvaren. U geeft dat aan door drie cijfers 1, 2 en 3 te slepen naar het schip dat respectievelijk als eerste, als tweede of als laatste door mag varen.

De 'hotspotvraag' is ook een vraag met een tekening. U geeft dan het antwoord door op de juiste plaats op de tekening iets aan te wijzen. Dat kan een tekening zijn met 4 verschillende boeien en u moet aanwijzen welke boei bij het juiste antwoord hoort. Hieronder ziet u een voorbeeld uit de presentatie die het CBR onlangs hield voor een klankbordgroep met opleiders en ook heeft gepresenteerd aan de uitgevers en makers van lesmateriaal.

De nieuwe soorten vragen worden vanaf oktober opgenomen in de examen. Vooralsnog alleen twee in het examen Klein Vaarbewijs 1 en alleen één nieuwe soort vraag in het examen Klein Vaarbewijs 2. Het totale aantal vragen blijft gelijk evenals de puntentelling. En alleen vragen die zich er voor lenen zullen op deze wijze gesteld worden.

Tot slot wijzigt er per 1 januari 2022 iets in de exameneisen voor de verkorte examens voor het Klein Vaarbewijs. Kandidaten die in het bezit zijn van diploma's voor de zeevaart kunnen namelijk vrijstelling krijgen voor diverse onderdelen van het Klein Vaarbewijs. Onder andere voor het onderdeel over de verkeerstekens en -borden langs de vaarweg. Dat wordt gezien als een omissie en de exameneisen worden zo aangepast dat dit onderwerp straks wel verplicht wordt voor deze kandidaten.


Zonder geluk 'vaart' niemand wel

Met enige regelmaat krijgen wij reisverslagen en persoonlijke verhalen aangeboden. De wekelijkse Vaarwijzer Nieuwsbrief leent zich daar toch vaak wat minder voor. Aan de andere kant weten wij dat persoonlijke verhalen het vaak wel goed doen.

Door deze verhalen een plekje te bieden op de Vaarwijzer website en er dan in de nieuwsbrief naar te verwijzen hopen wij toch een mogelijkheid te hebben gevonden om dergelijke verhalen toch een podium te bieden.

Wij trappen af met het verhaal van Jakob Brederveld en Hanny Vlaskamp. Na hun pensioen begonnen zij aan hun wereldreis en hebben inmiddels samen zo'n 25.000 zeemijl afgelegd.

Geluk! Dat geldt voor ons. De Corona crisis heeft veel ellende veroorzaakt voor cruisers. Voorbeelden daarvan waren al te lezen op verschillende zeilplatforms. In onze directe omgeving zagen we ze ook. Onze US-vrienden gingen in februari 2020 'even' naar huis, maar konden nooit meer terug naar hun boot die vlak bij Sydney ligt. Zweedse vrienden ging thuis kerst 2020 vieren en kunnen ook nog steeds niet terug in Australië. Wat hebben wij dan toch een geluk gehad. Een jaar geleden waren we met onze boot, Jonas, in Australië en nu varen we op de Middellandse zee. Dat heet geluk! En dat gebeurde niet zomaar.


Rondje Atlantic met Laura Dekker

In 2010 begon Laura Dekker haar soloreis rond de wereld, als jongste ooit. Een decennium later stortte de zeilster zich in een nieuw avontuur. Ze stichtte de Laura Dekker World Sailing Foundation op, kocht een groter schip (ook Guppy genaamd) en ontwierp zeilreizen voor jongeren, samen met haar vriend Sander Vogelenzang en hun zoontje Tim. Begin mei kwamen ze terug van een eerste, zes maanden durende Atlantic Roundtrip met een groep van zeven jongeren. Hoe was die ervaring? Zeilen sprak met haar over deze nieuwe ervaring en haar plannen.


Tekort aan superjachten dreigt

Dat jachtwerf Oceanco in Alblasserdam druk aan het timmeren is aan een jacht voor Amazonbaas Jeff Bezos, wistu wellicht al. En ook dat 'Project Y721' een driemaster van 127 meter betreft, waarvoor hij volgend jaar meer dan 500 miljoen dollar gaat aftikken. Maar dat het exemplarisch is voor de oververhitte markt voor superjachten, beschrijft Bloomberg nu eens goed. De vraag explodeert, want de superrijken bleken coronaproof. Zó vol zitten de orderboeken van de werven, dat mindere goden het met een tweedehandsje moeten doen. Opmerkelijk is ook de populariteit van expeditiejachten: schepen die zonder bijtanken 10.000 mijlen kunnen varen.


Plek voor Groningse scheepvaartsector

Het was schrikken voor Groningse ondernemers aan het Eemskanaal en in de zogenoemde Scandinavische havens in de stad Groningen toen ze onlangs Groningse woningbouwplannen onder ogen kregen. Waar nu nog bloeiende bedrijvigheid is gevestigd, staan luxe kadewoningen, appartementengebouwen, parken en speelplekken ingetekend. 'De stad offert beroepsvaart op aan woningbouw.'
De plannen onder de naam Stad aan het Water zijn na druk vanuit de bedrijven en de ondernemersverenigingen ietsje bijgesteld. Dat wil zeggen: een deel zal niet op korte termijn worden gerealiseerd. Maar het perspectief is niet veranderd en de bezorgdheid bij de bedrijven evenmin. Want waar nu ondernemers hun geld verdienen, huizen straks stadsbewoners. De stad Groningen met haar grote scheepvaarthistorie lijkt daarmee de deur op slot te doen voor bedrijven die afhankelijk zijn van het water.


Amsterdam krijgt nautisch kwartier

Amsterdam krijgt zijn eerste nautische kwartier, genaamd Nautix. In Baaibuurt Oost, naast de witte Enneüs Heermabrug direct aan de A10 (Oost), wordt een nieuwe nautische hotspot ontwikkeld, die in 2023 gereed is. De jachthaven van Nautix opent al in juli 2021. Nautix wordt hét nautische hart van Amsterdam. Een levendige verzamelplaats voor alles wat met watersport en waterrecreatie te maken heeft, inclusief enkele gezellige horecaconcepten met grote zonneterrassen aan het water. Nautix biedt uitvaarmogelijkheden naar onder meer de Amsterdamse grachten en het IJmeer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.