Geen nieuwe ANWB Waterkaarten voor de PC

Juni 2013: De ANWB heeft inmiddels weer nieuwe Digitale Waterkaarten uitgebracht. Er zijn ANWB Waterkaarten App's beschikbaar voor iOS, oor Android en voor Windows. Meer informatie op de website www.anwbwaterkaart.nl

Origineel bericht:

De ANWB heeft besloten om dit jaar geen nieuwe digitale waterkaarten voor de PC uit te brengen. De afgelopen jaren bracht de ANWB digitale versies van de populaire waterkaarten op de markt die gebruikt konden worden in het WinGPS computerprogramma van de firma Stentec. Aan deze samenwerking komt nu dus een eind. Omdat de ANWB de waterkaarten elk jaar de helft van de kaarten vernieuwd, zijn de 2010 versies van de digitale waterkaarten ook dit jaar nog wel bruikbaar. Wij raden echter aan om dit alleen te doen als u een recente versie van de papieren waterkaart er naast heeft. Om deze reden heeft de Vaarwinkel - net als de ANWB - besloten om de digitale Waterkaarten niet meer aan te bieden. Consequentie van dit besluit is wel dat er momenteel geen recente digitale waterkaarten voor de Nederlandse binnenwateren beschikbaar zijn.

Eerder kondigde de ANWB al aan te komen met een App voor iPad en iPhone. Deze App is op dit moment nog niet leverbaar via de App store van iTunes. Ook werkt deze App alleen op de iPad, iPhone en iPod Touch van Apple en niet op een PC of andere computer. Wij houden u op de hoogte over verdere ontwikkelingen.

12 opmerkingen:

 1. Naam bij redactie bekend8 april 2011 om 10:07

  Wat zijn we nu aan het doen? We zijn toch niet afhankelijk van de ANWB met z'n dure spullen, en Stentec een prima programma, maar heeft nu niemand door in dit landje dat je voor een paar € ries ook een programma kunt downloaden wat elke keer de BAZ bijwerkt?
  Wel eens van Yahnav gehoord, nee? dan maar snel kijken op hun site en dan wil je helemaal geen ANWB of ander zooi.
  Succes en veel mooi weer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Genoemde programma kende ik destijds nog niet. Werkt met de gratis kaarten van Rijkswaterstaat. Prima voor de doorgaande wateren, maar geen gegevens voor de wateren waar weinig tot geen beroepsvaart komt, maar des te meer pleziervaart.

   Verwijderen
 2. Er bestaan verschillende diensten voor digitale BAZ's. Met BAZ kan je alleen de laast verschenen editie van een kaart bijwerken, maar dan moet je die kaart wel hebben. Verder verschijnen de BAZ alleen voor het karteergebied van de Dienst der Hydrografie. Dat is de kust, de Zeeuwse wateren, Waddenzee en IJsselmeer. Voor de andere binnenwateren maakt de Hydrografie geen kaarten en waren de ANWB kaarten de enige die beschikbaar waren. Voor de ANWB kaarten verschijnen geen BAZ. Wel zijn er de scheepvaartberichten, maar die zijn niet te gebruiken om de kaarten duurzaam bij te werken.

  Overigens heeft Rijkswaterstaat een digitale kaart voor de binnenwateren, maar deze haalt het niet wat betreft extra bruikbare informatie voor de watersport, zoals op de ANWB kaarten te vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weet jij ook waarom de ANWB ermee stopt? Navigatie gaat steeds vaker elektronisch, dus zou de vraag groter moeten worden. Op diverse internetforums wordt de roep om meer en betere updates van kaarten alleen maar groter.
  Zou het iets te maken hebben met de iENC's die RWS hier gratis beschikbaar stelt: http://www.risserver.nl/ENC . Check b.v. de publicatiedatum.
  Zoals aangegeven heeft inland ENC de prioriteit voor RWS: http://www.risserver.nl/node/111

  BeantwoordenVerwijderen
 4. m.b.t. de digitale waterkaarten die door de ANWB dit jaar niet worden uitgegeven, misschien is het handig voor mensen om te weten dat ze altijd de papieren kaarten [zouden] moeten gebruiken[ dit naast de digitale, als men zo zou willen, zo luidt de wet dacht ik, vanuit het punt van goed zeemans-schap en als zodanig handelen, moet je uiteraard deze regel snappen Hieruit blijkt weer eens de noodzaak voor een vaarbewijs voor iedereen die het water opgaat. Als men de digitale kaarten gebruikt, naast de papieren kaarten, dan is men toch wel verantwoord bezog, o.a. koers en snelheid zijn goed weerge-geven op het beeldscherm, alsmede het bewijs dat men het traject heeft gevolgd, omdat het in een log wordt opgeslagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. er is geen verplichting voor papieren kaart voor beroepsvaart (ben ik)
   alleen voor kaart, net als wetgeving zoals bpr en rpr moet de kaart echter direct te tonen zijn

   Verwijderen
  2. Zie ook mijn onderstaande reactie. Voor de beroepsvaart bestaat de verplichting een actuele kaart te gebruiken. Dat mag een digitaal exemplaar zijn mits altijd beschikbaar. Voor het systeem waar deze kaart op draait betekent dat nogal wat en die apparatuur moet dus aan bepaalde eisen voldoen.

   Verwijderen
 5. @Harry: er is geen wet die voor de pleziervaart kaarten voorschrijft. Helaas. Voor de beroepsvaart is dat wel zo, maar mogen bepaalde klassen van zeevaartschepen op digitale kaarten varen mits deze voldoen aan een aantal zeer strenge regels. Overigens ben ik het wel met je eens dat je altijd een actuele en bijgewerkte kaart zou moeten hebben. Beroeps en amateur.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik begrijp wat U bedoelt, wat ik eigenlijk bedoel is, dat wie dan ook, die het water opgaat een kaart aan boord zou moeten hebben van het gebied waarin men vaart, of dit nou werttelijk verplicht is of niet, als een schip/ boot uitvaart, het spreekt als vanzelf dat het zeer noodzakelijk is om kaarten te hebben en de nodige kennis om er mee om te gaan, er is dus nog wat werk voor de wetgever op het gebied van de watersport, de instanties m.b.t. de cursussen o.a. VAMEX xouden ook meer info en les moeten geven over allerlei zaken zoals, goed gedrag en vriendelijkheid op het water en wat goed zeemanschap eigenlijk betekent, m.i. iets wat je alleen maar kan leren door je goede verstand te gebruiken.
  Overigens als vergelijking, mensen raken in de auto al van de kook met de tomtoms/ GPS, dus op een water in handen van de doorsnee watersporter, wordt het al helemaal niks.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Inmiddels al weer bijna twee jaar verder. De Waterkaarten app voor de iPhone en iPad zijn recent in 2e editie verschenen en werken heel fijn. Ook gaat het gerucht dat de ANWB binnenkort ook weer met ANWB Waterkaarten voor op de pc komt. Nog even wachten maar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is zo ver de ANWB Waterkaarten zijn nu ook weer voor Windows beschikbaar. Nieuwe software en nieuwe kaarten. Te downloaden op www.anwbwaterkaart.nl
  Ook is de ANWB App voor de iPhone en iPad in de nieuwe (3e) versie verschenen. En om de reeks compleet te maken verscheen vorige week ook een app vcor Android. Genoeg keuze dus weer (of eindelijk)!

  BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.