Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2021 week 10

Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Wachttijd loopt op

Dat de wachtlijsten bij het CBR voor de examens voor de recreatievaart en binnenvaart zouden oplopen viel te verwachten. De examens hebben lange tijd stilgelegen, afspraken voor examens moesten noodgedwongen verzet worden en ondertussen bleven de aanmeldingen gewoon door gaan. En daarnaast blijkt de interesse om het klein vaarbewijs te groeien. 

Van diverse opleiders en kandidaten horen wij dat als je nu een nieuwe datum voor het examen Klein Vaarbewijs wilt afspreken je pas in augustus terecht kan. Dat geldt overigens niet voor kanidaten van wie het examen al een keer verzet is. Zij krijgen voorrang om een nieuwe datum af te spreken.

Het CBR zet alles op alles om de capaciteit zo groot mogelijk te maken, maar dat moet uiteraard wel mogelijk zijn binnen de huidige corona maatregelen.

Al eerder gaven wij het advies om eerst een datum te reserveren en op basis van deze datum uw studietraject te plannen. En als tip om maar direct iets meer tijd te nemen en gelijk te leren voor het examen Klein Vaarbewijs 2.
De praktijk zal helaas voor veel kandidaten die nog geen datum hebben staan wel zijn dat zij pas na het vaarseizoen aan de beurt zijn.

Wat als u nu wel een vaarbewijsplichtig schip heeft? Bij snelle motorboten is het toegestaan om de motor te begrenzen zodat de maximaal te behalen snelheid niet boven de 20 km/uur kan komen. Er bestaan oplossingen die niet al te veel aanpassingen vragen en feitelijk begrenzen hoeveel gas gegeven kan worden en daarme het aantal toeren en maximaal vermogen van de motor begrenzen. Die begrenzing mag onder het varen niet te verwijderen zijn.

Is uw schip langer dan 15 meter dan is een tijdelijke oplossing niet mogelijk, maar kunt u uw heil zoeken bij het uitnodigen van een familielid of kennis die wel een Klein Vaarbewijs heeft. Zij hoeven niet eens zelf te varen, maar hoeven alleen maar aan boord te zijn met hun vaarbewijs. Er zijn zo'n 500.000 vaarbewijzen uitgereikt dus we kennen allemaal wel iemand die een vaarbewijs heeft. En samen varen is nog gezellig ook. En uiteraard is dat ook een oplossing als u de motor van uw snelle motorboot niet wilt of kunt begrenzen.


Examens marifonie

Voor het gebruiken van de marifoon is een bedieningscertificaat nodig. Hiervoor moet u ook een examen doen. De examens voor de bedieningscertificaten zijn ondergebracht bij door het Agentschap Telecom aangewezen instellingen. Soms zijn dat nautische scholen, maar soms ook commerciële opleiders. Zij kunnen examens organiseren op het moment dat er voldoende interesse is. Daardoor kunnen de exameninstellingen flexibel inspelen op de behoefte en het aantal mensen die een marifooncertificaat wil halen is altijd al een veel kleinere groep. Wij horen op dit moment dan ook geen geluiden over grote wachttijden voor deze examens.

Op de website van het Agentschap Telecom staat welke organisatie examens mogen afnemen.


Zorg voor uw accu

Goede accu's zijn een belangrijk onderdeel aan boord. Vaak zijn ze niet goedkoop, dus wil je het liefst dat ze zo lang mogelijk meegaan. Hoe draagt u goed zorg voor de accu's aanboord? De redactie van Zeilen vroegen het aan Tom Verlinden van Vetus.


Virtueel bedrijfsbezoek

In tijden van corona moet je creatief zijn. Bijeenkomsten en presentaties vinden eigenlijk alleen nog online plaats. En er worden zelfs online bedrijfsbezoeken georganiseerd. Netherlands Maritime Technology bezocht één van haar leden; Van Oossanen Naval Architects, het architectenbureau dat zich onderscheidt op het gebied van aerodynamica en innovatieve scheepsrompvormen, vooral ook in de superjachtbouw. Perry van Oossanen, Managing Director en eigenaar, vertelt er alles over. 

Peter van Oossanen oprichter van het bureau schreef vier dikke boeken over de theorie achter het zeilen. Onlangs verscheen het vierde deel van de reeks. Als u echt alles wilt weten over aerodynamica, snelheidsoptimalisatie etc..


Europese variant

The Ocean Race (voorheen Volvo Ocean Race) komt met een klein broertje of zo u wilt zusje. De Ocean Race Europe is een Europese mini-versie van de bekende zeilrace. Gepland voor mei en juni van dit jaar en ook in deze versie mogen de twee nieuwe klassen van VOR'65 en Imoca's meedoen. De finish is net als de grote versie straks in Genua. De start is op 28 mei en de startplaats is Lorient in Frankrijk en in ieder geval wordt ook Cascais in Portugal aangedaan. Niet geheel toevallig ook de thuishaven van de MiriPuri Foundation Racing Team. Andere tussenstops worden later bekendgemaakt. In mei wordt in de Oostzee ook al een proloog gevaren door de VOR'65s. Het is onzeker of de Europese Race ook onze kant op komt, maar Scheveningen ligt in ieder geval wel op de route van Oostzee naar Lorient. 

Het doel is het Europese publiek warm te maken voor sport, de groene duurzame boodschap van The Ocean Race en de Europese boodschap. Daarnaast biedt het de teams de kans om zich te presenteren aan publiek en mogelijke geldschieters.


Jong talent krijgt plek aan boord

Team Childhood I is het tweede team dat zich heeft ingeschreven voor The Ocean Race Europa. De race voert de deelnemende schepen van de Atlantische kust van Europa naar de Middellandse Zee, met maximaal vier haltes onderweg. De Ocean Race Europe wordt voorafgegaan door een proloog in Noord-West-Europa met minimaal drie stops.

De VO65, genaamd Childhood I, voormalig Team Brunel, vaart onder de vlag van de Wereldkindstichting. Kindertijd, opgericht door H.M. Koningin Silva van Zweden, zet zich in om kinderen te beschermen tegen geweld en seksueel misbruik. De stichting biedt ondersteuning aan lokale organisaties die nieuwe en innovatieve methoden ontwikkelen om kwetsbare kinderen en gezinnen te helpen.


Het Zeekadetkorps Maassluis vaart met de voormalige loodsboot Rigel. De Rigel is een varend monument en inmiddels al weer langer in gebruik als korpsschip dan destijds als loodsboot.
De jaren beginnen te tellen en dat betekent dat klussen soms groots aangepakt moeten worden. Zo is de afgelopen jaren in fases gewerkt aan een complete renovatie van het dagverblijf voor de kadetten. Het dagverblijf is het grootste verblijf aan boord en was vroeger de ruimte waar de loodsen aan boord konden eten en wachten op een volgend schip. Het verblijf wordt nu gebruikt voor de zeekadetten om te eten, ontspannen en als leslokaal.

Om de laatste puntjes af te werken is nog wat extra werk en dus ook geld nodig. Daarom dat de opbrengst van de jaarlijkse collecte voor Jantje Beton door het ZKK Maassluis gebruikt zal worden voor het afmaken van deze klus. De helft van de opbrengst is voor de clubkas van het ZKK Maassluis en 50% is voor Jantje Beton.

Vanwege corona is aan de deur collecteren niet mogelijk en daarom een digitale collectie.

De collectie loopt tot en met 13 maart. Het is ook (altijd) mogelijk om 'Vriend van de Rigel' te worden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.