Plezier(boot)belasting ?

Gisteren werd ik opgeschrikt door het avondjournaal met het nieuws over het advies van een werkgroep die de regering heeft geadviseerd om een belasting voor de pleziervaart in te voeren.
De werkgroep, onder voorzitterschap van oud-staatsecretaris Gabor, stelt voor om af te zien van een algemene vaarbelasting, maar vindt dat een deel van de watersporters moet meebetalen aan het onderhoud en de verbetering van de infrastructuur voor de watersport. Zij stellen de regering voor om de naar schatting 210.000 kleine niet-gemotoriseerde vaartuigen van onder de 10 vierkante meter vrij te stellen. De groep van ongeveer 300.000 "grotere" jachten en gemotoriseerde kleinere vaartuigen (dus ook een jetski valt onder het voorstel) zou dan wel een belasting of heffing moeten betalen. (Bron: Ministerie van LNV)

Wie een boot bezit, of er een huurt, moet de belasting betalen, ook buitenlanders. Gabor denkt aan een jaartarief van acht euro per vierkante meter boot. In ruil daarvoor moeten brug-, sluis- en tolgelden verdwijnen. Over de (plaatselijke) toeristenbelasting wordt niets gezegd.
De werkgroep met de wat bijzondere naam "Taskforce Versterking Recreatietoervaart" wijst er op dat hiermee ook de plannen van diverse gemeentes en provincies voor diverse eigen heffingen voor de watersport geen doorgang meer mogen vinden.

Om de plezierbootbelasting te kunnen heffen zou er een kentekenplicht kunnen komen voor die vaartuigen die belastingplichtig zijn. Deze kentekens zouden ook gebruikt kunnen worden bij snelheidcontroles, , criminaliteitsbestrijding en opsporing van belastingontduiking en fraude. De werkgroep geeft aan dat een systeem van vaarstickers voor de heffing zelf voldoende effectief kan zijn, maar dat handhaving daarvan wel lastiger is.

Gabor stelt voor de inkomsten uit de heffing te storten in een stimuleringsfonds, het zogeheten Blauwfonds, voor extra projecten naast het reguliere onderhoud. Organisaties kunnen subsidieverzoeken indienen, voor bijvoorbeeld het uitbaggeren van vaarwegen, het toegankelijker maken van oevers en het verbeteren van de vaarveiligheid.
Het kabinet heeft in een eerste reactie aangegeven nog voor de zomer een besluit te willen nemen.

Werden we de laatste weken al vaker opgeschrikt door oproepen voor een registratieplicht van vaartuigen. Noteerde afgelopen zaterdag de Vaarkrant van de Telegraaf uit de mond van een PvdA politica dat een verplichte vaartuigregistratie in het belang van de veiligheid op het water is. Zie ook mijn eerdere bericht hierover. Nu komt de aap uit de mouw. De overheid heeft ons als watersporters in het oog als nieuwe melkkoe.

De werkgroep schat de opbrengst op zo'n 44,8 miljoen euro per jaar. Bruto, want daar moeten de kosten voor het innen van de heffing nog wel af. Ook gaat men er vanuit dat er zo'n 3 miljoen euro als compensatiee voor de weggevallen bruggelden ed. naar de betreffende vaarbewegbeheerders zal gaan. Men gaat er vanuit dat er netto en bedrag van 36,3 miljoen euro per jaar in het Blauwfonds gestort wordt. Uitgaande van de doelstellingen waar dit geld voor bestemd is schat men echter in dat er zo'n 42 miljoen euro nodig is. Bij de start al een tekort? Het is dus aannemelijk dat de heffing uiteindelijk 8 miljoen euro hoger uit moet vallen.

Veel geld. Maar of je daar de recreatietoervaart nu structureel mee versterkt?
De sector moet het bedrag zelf opbrengen. Er komt geen geld van buiten bij. Voor de watersporters betekent het een lastenverzwaring en meer bureaucratie. Er liggen voldoende onderzoeken die aangeven dat het watertoerisme een belangrijke economische peiler is voor menig watersportplaats. En vergeet niet de werkgelegenheid en toegevoegde waarde die de watersportsector bijdraagt aan de Nederlandse economie. Zo zet de Nederlandse watersportsector 2,3 miljard euro per jaar om, is de toegevoegde waarde ruim 4 miljard euro en werken er ongeveer 30.000 mensen (Bron: Stichting Recreatietoervaart Nederland).

In 1999 heeft de door de voormalig staatssecretaris van Financiën ingestelde Werkgroep Vaarbelasting (Commissie Kamminga) geconstateerd dat een vaarbelasting voor recreatievaartuigen niet wenselijk was. Toch blijft het onderwerp terugkomen en gaat men voorbij aan het bijna vergeten feit dat destijds besloten is dat jachten geen belastingvrije diesel meer mochten tanken. Hiermee kon de staat al een aanzienlijke hoeveelheid extra geld binnenhalen.

Natuurlijk is er iets te zeggen voor het argument "de gebruiker betaald". Maar voor de autobezitter denken we dan aan kilometerheffing. Is een belasting op "bezit" al niet achterhaald?
Het rapport op de website van LNV en de reactie van de minister .

Lees de reacties van diverse organisatie ...

Wat is uw mening? Reageren kan door hierondeer op REACTIES te klikken. Ik zal het rapport zelf uitgebreid lezen en kom er dan op terug.

11 opmerkingen:

  1. Kenteken plicht vind ik wel een goede zaak, de belasting heffing niet, en indien wel ingevoerd waarom dan niet iedereen, ook kleine boten zouden dan moeten betalen, de bruggen en sluizen moeten dan zeker gratis zijn, het is door de regering weer een gecreerde regel voor een melkkoe.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze hebben weer een melkkoe gevonden...

    Leuk dat er dan geen geld meer hoeft te worden betaald voor bruggen, maar voor de gemiddelde sloep hoeft deze toch al niet open...

    Ik heb zelf een zeilboot met een ligplaats in vinkeveen en kom bijna de plas niet af (alleen in vakanties). De boot is 9 x 3, dus 216 Euro vaarbelasting. Ik vervuil bijna niet (buiten de haven worden meteen de zeilen gehesen) en heb net voor een vermogen (>1000 eur) een vuilwatertank laten installeren (die ik overigens nog nergens kan laten leegzuigen omdat er in vinkeveen nog geen zuiginstallaties zijn).

    En hoe zit het met de andere europese landen ? Als het hier te duur zou worden is het misschien een overweging om het schip in Duitsland of Belgie te stallen ?

    Is het een optie om dan een inflatable (rib) o.i.d. met een grote buitenboordmotor te nemen ? Dan zou ik deze in theorie leeg kunnen laten lopen (is hij kleiner dan 10 vierkante meter)

    Het wordt er zo niet leuker op...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Sinds een paar maaden ontvangen we de nieuwsbrieven - waar veel bruikbare info in vermeld wordt . Nu jullie ook via een blog deze info wat uitgebreider en meer achtergrond gegevens vermelden - vinden we geheel bij deze tijd horen. Onze complimenten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hans Hoogkarspel
    Kortzichtig van onze politici, ik besteed ook mijn hele vakantie budget in Nederland. Laat dat bruggengeld maar lekker bestaan, vervolgens besteed ik een hele boel geld aan de verzekering nog meer aan onderhoud als daar een vaarbelasting overheen komt,kan ik mijn net aangeschafte motorboot wel weer te koop aanbieden. want mijn budget is beperkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. We zijn in het bezit van een gebruikte kajuitzeilboot, de boot kost aan liggeld en onderhoud al genoeg geld. Wij besteden ons vakantie geld in nederland, als deze belasting doorgang vind dan zal dit voor ons betekenen om de boot te verkopen en we de zon in Turkeije opzoeken en daar een zeilboot huren om 3 weken vakantie door te brengen. Moet je eens uitrekenen hoeveel geld dan over de grens verdwijnt, ze kunnen in Den Haag niet echt rekenen. Ook erg jammer voor de werkgelegenheid in Friesland, en dat in de tijd van economische resesie. Dom en anders niets.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Roy & Sandra uit Medemblik

    Volgens mij is er al een identificatie-plicht in Nederland, en als men dus op het water zich misdraagt, moet men zich identificeren.
    Qua fraude controle lijkt het mij dat de belastingdienst al genoeg weet te achterhalen:
    de boot van Bruinsma hadden ze hier in de haven
    al lang in de smiezen..
    Geld in het laatje brengen is voor iedereen belangrijk, en helaas lijkt mij dit een geval
    van een wit voetje halen, en de drang om 'iets neerzetten' van een oud staats secretaris met geldingsdrang. Ik tel dat Gabor al in 8 andere commissies zit - tja, al die schnabbels kosten de staat nou eenmaal geld; dan kan deze belasting misschien de werkgroepjes van Gabor dekken..
    En nu, met iedereen die het hierover heeft,
    van gemeenten die zich nerveus maken over het mogelijk uitvallen van gelden voor het onderhoud
    van sluizen en bruggen, en wij die idd nog maar net onze vakantie te water kunnen veroorloven, wordt het nog op de kaart gezet ook..
    Handige jongens, die politici.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Gekkenwerk! Hoe willen ze dat handhaven dan? Ik ben de gelukkige eigenaar van een bootje van 4,65 meter (dus geen miljonair, en zeker NIET rijk) ik kan en durf niet normaal op vakantie door mijn gezondheid! Hier vlak bij huis af en toe varen en de ellende vergeten op het water is het enigste wat er voor ons gezinnetje is. En dat willen ze ook nog afpakken op deze manier!

    Dan het handhavenop zich: Twee van mijn buren verderop hebben ook ongeveer zo,n zelfde bootje, en zo zijn er nog een paar hier in deze wijk aan het randmeer! De buren hun bootje licht op een trailer bij hun huis, maar die van mij ligt in een haven waar ik liggeld en belasting voor betaal! (ik heb geen trailer en verveor) Mij kunnen ze dus traceren! maar hoe gaat het met dezelde bootjes die geen ligplaats of registratie nummer en rompnummer (hullnumber) hebben? Hoe willen ze dit aanpakken? En de norm? prijs van de nieuwaarde? Dagwaarde van de boot? Gewicht netto of bruto? lengte en breedte van de boot? en dat de kosten van registreren en handhaven van dit alles! Hou toch op, dit is toch een compleet onzinnig en onuitvoerbaar idee!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een akelige gedachte dat vele pleziervaarders straks hun bootje moeten verkopen
    Omdat het niet meer te betalen valt. Ook ik zal hier slachtoffer van worden. Hard werkend en voor de ontspanning een zeilbootje is straks niet meer mogelijk. We betalen al liggeld toeristenbelasting als we in een andere haven komen. Weer een melk koe gevonden ik doe mijn bootje wel weg jammer voor de werkgelegenheid.Watersportwinkels enz. Jammer voor meer ziekteverzuim door dat mensen zich niet meer lekker kunnen ontspannen. Schofterig van de politiek om mensen veel plezier af te nemen.
    Lodewijk uit Zoetermeer

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ineens is een oude discussie weer actueel. Leren politici dan nooit van de lessen van eerdere discussie? Vaartax of plezier(vaart)belasting was altijd al een onzinnig idee. Te duur om in te voeren, te duur om te handhaven en dus levert het te weinig op. En tegelijkertijd worden vele duizenden mensen die nu lekker in eigen land recreeren afgeschrikt. De economische betekenis van de watersportrecreatie is groot, de bijdrage aan de belastingen dus ook (BTW, accijnzen etc). Er is en zal nooit draagvlak zijn voor een dergelijke heffing en de netto opbrengst is te verwaarlozen. Dus handen af van de watersport!
    Mijn oproep aan iedereen; benader direct uw politieke partij waarop u overweegt te gaan stemmen. Vraag hen om hun standpunt en maak duidelijk dat uw stemkeuze daar mede door bepaalt wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik denk dat er draagvlak genoeg is voor een progressieve vaarbelasting. Hoe groter de boot hoe hoger de belasting. De 15% rijken zullen hier zeker steen en been over klagen.klagen.Maar de schade aan het milieu, de lozing van koelwater en andere rotzooi die overboord wordt gegooid,de schade aan de oevers,het water wat vervuild wordt, en wat te denken van de crinaliteit en de belasting ontduiking.Aanpakken die duizenden boten die zomers potsierlijk in al onze havens liggen te pronken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat er zo veel jaren later toch nog een extra reactie komt. Maar ... als ik je reactie zo lees ben je duidelijk geen vriend van de recreatie op het water waar zo velen elke keer plezier aan beleven.
      Op basis van welke feiten denk jij dat er draagvlak is voor een progressieve vaarbelasting? De pleziervaart is juist een relatief vriendelijke manier van recreëren. Al jaren geldt er een verbod op het lozen van afvalwater van pleziervaartuigen en koelwater is gewoon water dat uit de vaarweg opgepompt is. Hierin zit geen vuil of zo.
      Afval dumpen gebeurt overal en is strafbaar, de meeste watersporters doen aan watersport omdat ze ook van de natuur houden en deze dus juist zo netjes mogelijk willen achterlaten.

      Verwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.