Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2023 week 39


Bruine vloot niet veiliger

De boodschap is hard; de bruine vloot is sinds 2017 niet aantoonbaar veiliger geworden. Dat is de pijnlijke conclusie in het rapport Veiligheid historische zeilvloot. Dit rapport verscheen gisteren en diverse media brachten de boodschap breed naar buiten. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is tot de conclusie gekomen dat de historische zeilvloot niet aantoonbaar veiliger is geworden, ook al is er op een aantal aspecten wel vooruitgang geboekt.
Zo krijgt de brancheorganisatie BBZ wel complimenten omdat men op eigen initiatief een branchenorm heeft opgesteld. Helaas wordt deze norm niet door elke schipper gehanteerd.

Gebruik aan kennis bij bemanning, schippers, eigenaren, certificeerders en toezichthouders is de meest schrikbarende conclusie. Aan gebrek aan kennis is immers goed iets te doen.

Kennis ontbreekt bij toezichthouder

Er is nog onvoldoende toezicht op de veiligheid aan boord van schepen van de historische bruine vloot. Dat komt door een gebrek aan kennis bij de toezichthoudende instanties. Dat is de conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die twee dodelijke ongevallen met zeilschepen in 2022 onderzocht. Volgens de onderzoeksraad is er te weinig prioriteit bij de Inspectie Leefomgeving en Transport voor toezicht op de historische vloten. Er wordt door drie keuringsinstanties toezicht gehouden op de schepen, maar die missen volgens de raad dus de juiste kennis.

Demissionair minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat biedt zijn excuses aan aan de nabestaanden. "Alle betrokken partijen hebben gezamenlijk niet de veiligheid geboden die opvarenden mogen verwachten. Dat vind ik erg en raakt mij diep", schrijft Harbers in een brief. Ook laat hij weten de conclusies en aanbevelingen over te nemen. Voor het nieuwe vaarseizoen, dat begint in april, moet er een begin gemaakt worden met maatregelen die de vloten veiliger maken. Het huidige seizoen duurt nog tot november.

Kunnen schoolklassen nog gaan varen?

Ook bij Nieuwsuur was er aandacht voor het onderwerp of schoolklassen nog wel veilig met historische schepen mee kunnen varen.


DutchSail selectie bekend

Coaches Annemieke Bes en Pieter-Jan Postma hebben de twaalfkoppige DutchSail-selectie voor de Puig Women's America's Cup en Youth America's Cup bekendgemaakt. Beide evenementen vinden in 2024 achtereenvolgens plaats in september en oktober tijdens de America's Cup in Barcelona, Spanje. De wedstrijden worden gevaren in 4-persoons foiling AC40 boten. Om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op het zeilen in deze spectaculaire racemachines heeft DutchSail de beschikking over een eigen simulator. Deze werd dinsdag tijdens de presentatie bij Van der Zwan in Scheveningen officieel in gebruik genomen. Van der Mark: "Als JAJO willen wij laten zien dat dromen uitkomen als je doorzet en samenwerkt. De Nederlandse deelname aan de America's Cup bij de vrouwen en de jeugd is zo'n droom die we graag ondersteunen en waarmee we generaties willen inspireren. Inspireren met ondernemerschap, innovatie en lef."


Verhuurder schuldig aan dood huurders

Een ondernemer met een botenverhuurbedrijf in Heerenveen is onlangs in een strafzaak bij de rechtbank Noord-Nederland schuldig bevonden aan dood door schuld. In de nacht van 20 op 21 april 2021 kwamen twee huurders van een kruiser om het leven in Bolsward. Aan boord van de huurboot bleek veel niet te kloppen en noodzakelijk onderhoud werd stelselmatig niet uitgevoerd.


Back to school

Komend najaar en winter zijn de tijd om u verder te bekwamen. Vandaar dat wij de komende weken aandacht zullen besteden aan de diverse onderwerpen en opleidingen waaruit u kunt kiezen. 


Communicatie is de sleutel

Zoals in veel situatie is communicatie de sleutel. Zo ook op het water. Aan boord, tussen schepen onderling en tussen schepen en de wal. Communicatie helpt om te weten wat de intenties van een ander schip zijn en maakt het daardoor mogelijk om hier rekening mee te houden. Kortom communicatie maakt het veiliger op het water. De VHF of marifoon is bij uitstek het communicatiemiddel voor communicatie tussen schepen en voor communicatie met de wal.

Om een marifoon te gebruiken en aan boord te hebben is het verplicht deze zender te registreren en moet er minimaal één persoon aan boord zijn met een bedieningscertificaat. Om een bedieningscertificaat te krijgen doet u eerst examen. Er zijn verschillende examens voor verschillende types marifoons. Het Basiscertificaat is voldoende voor een zogenaamde binnenvaartmarifoon, maar ook minimaal vereist als u een AIS Transponder aan boord heeft. Een transponder is namelijk ook een zendinstallatie. Voor een zeevaartmarifoon is Marcom-B verplicht. Marcom-B bestaat uit het basiscertificaat aangevuld met het examen GMDSS-B. Dit laatste examen bestaat uit een theoretisch én een prakijk examen. 
Hoewel de naam binnenvaartmarifoon anders doet vermoeden kunt u daarmee ook uit de voeten in de kustwateren en is het basiscertificaat daar ook voldoende voor. U moet zich alleen realiseren dat een binnenvaartmarifoon een kleiner bereik kan hebben.

De theorie examens voor de radiocommunicatie worden afgenomen door het CBR, afdeling recreatievaart. Praktijkexamens worden afgenomen door aangewezen exameninstellingen.

Het basiscertificaat is prima te halen met zelfstudie met een boek en eventueel een examentraining. Voor het praktijk gedeelte van GMDSS-B geven opleiders vaak een dag of dagdeel praktijkles, waarna u dan aan het einde het examen doet. Diverse opleiders zijn aangewezen als exameninstelling of werken met een instelling samen.

De meeste leerboeken bevatten de complete leerstof voor het basiscertificaat en voor GMDSS. Uiteraard is al het lesmateriaal voor de maritieme radiocommunicatie te bestellen in de Vaarwinkel.


Examentarieven stijgen

Het CBR heeft alvast bekend gemaakt de tarieven voor theorie- en praktijkexamens vanaf 2024 te willen verhogen met 8,5 procent. Dit voorstel wordt eind deze maand nog voorgelegd aan het kabinet. Als u dus nog zocht naar een argument om nu werk te maken van een studie Klein Vaarbewijs of Marifonie, dan is nu hét moment. Volgend jaar bent u zeker duurder uit.


Noordzee-vis dreigt te verdwijnen

De cijfers uit het jaarlijkse rapportage Visserij in Cijfers van Wageningen Economic Research stemmen weinig vrolijk. Opnieuw maakt de Nederlandse kottervisserij miljoenen verlies. Over 2022 komt het verlies uit op €12 miljoen. De al jarenlange trend naar beneden leidt er wellicht zelfs toe dat de Noordzeevis uit de Nederlandse visverwerking en -handel verdwijnt. De hoge brandstofprijs was ook in 2022 de belangrijkste factor voor het verlies van €12 miljoen in de kottervisserij.


Bootonderhoud

Het najaar is bij uitstek de periode om uw boot te onderhouden, kleine of grotere reparaties te doen en alles klaar te maken voor de winterstalling. Klussen op te pakken waarvoor u tijdens het seizoen geen tijd had omdat u liever op het water zat. Stel alleen dat uit waar u niet niet aan toe komt. Des te eerder kunnen de trossen volgend jaar weer los.

In de Bijbel voor bootonderhoud vindt u tal van praktische adviezen en tips om uw schip in een tiptop conditie te krijgen en te houden. De auteurs helpen met stap-voor-stapinstructies, maar ook met meer ingewikkelde herstelwerkzaamheden en reparaties uit te voeren. Duidelijke schema's en tekeningen, prachtige instructieve foto's en heldere uitleg ondersteunen u bij het onderhoud van elk type schip, of dat nu een sloep, zeiljacht, open boot of motorschip is. Met meer dan 300 bladzijden en honderden duidelijke foto's en tekeningen mag dit boek niet missen in uw boordbibliotheek.

Heeft u een schip van polyester of gaat u met epoxy aan de slag. Kijk dan eens naar het Praktijboek Kunststoffen. Dé bron van informatie voor het werken met alle kunststoffen die in de watersport gebruikt worden.


Land en zee volgen wiskundige wetten

Het verdwijnen van buitendijkse stukken natuur in de beukende golven, maar zeker ook het terugkeren van veerkrachtige natuur op de grens van land en water, houdt zich aan veel meer regels dan je op het eerste gezicht zou denken. Natuurbeheerders die deze wetmatigheden kennen, kunnen daar hun voordeel mee doen. Dat blijkt uit het proefschrift met de titel 'Worstelen & Bovenkomen', van NIOZ-onderzoeker Jim van Belzen, waamee hij 8 september promoveerde aan de Universiteit Utrecht.

Van Belzen deed de afgelopen jaren onder andere onderzoek op de schorren langs de oevers van de Westerschelde. Daar keek hij naar de zogeheten kantelpunten die bestaan in het krachtenspel tussen golven, planten en slib. "Een schor, zoals een kustmoeras in de Delta wordt genoemd, of een kwelder in het noorden van het land, remt de energie van de aanstormende golven en het getij. Daardoor beschermen die stukken buitendijks land met planten de dijken tegen de kracht van het water. Maar die golven kunnen de schorren en kwelders ook langzaam afbreken. Als de kracht van de golven te groot wordt of de stevigheid van de wortelmat van planten te gering, dan kantelen de verhoudingen en kan het land in zee verdwijnen."


Golf van milieuregels

Van CO₂-boekhouding tot emissielabel voor motoren en van verplicht varen op biodiesel tot CO₂-tax; de binnenvaart krijgt te maken met tal van nieuwe milieuregels. Dat werd duidelijk tijdens het Scheepsmotoren Event 2023 van Schuttevaer. Naast alle aanstaande milieuregels, wil het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het invoeren van een verbod op varend ontgassen versnellen. Ook wordt er gewerkt aan het afbouwen van de acijnsvrijstelling op brandstof voor de binnenvaart. Een maatregel die de scheepvaart honderden miljoenen kan gaan kosten.


Boote kalender

Kalenders komen er aan

Hoewel het einde van dit jaar nog ver weg lijkt, zijn wij al bezig met de komende feestdagen en het begin van het nieuwe jaar. Elk jaar zijn de schitterende kalenders van Beken of Cowes een groot succes, maar wel erg gericht op zeilers. Daarom hebben wij het aanbod van kalenders dit jaar uitgebreid en bieden wij voor elk wat wils. Zeilers, motorbootvaarders, surfers, scheepspotters, etc.. En wat zij gemeen hebben zijn de schitterende foto's. Elke maand een waar kunstwerk aan de muur.

Een groot aantal kalenders voor 2024 is al leverbaar. Maar nog niet alle kalenders zijn direct leverbaar.  Als u bij de kalender van uw voorkeur uw mailadres opgeeft dan sturen wij u bericht zodra deze wel leverbaar is.


2 opmerkingen:

  1. Het artikel over de marifoon ofwel het gebruik daarvan is leuk maar het zou nog leuker kunnen worden als het personeel op bruggen en sluizen het ook gaan gebruiken.

    Het is mij al meerdere malen overkomen dat je geen enkele reactie krijgt.

    Dan zoeken naar een telefoonnummer op een of ander minimaal leesbaar bordje of de waterkaartenapp raadplegen.

    Schaf de dure marifoon en cursus maar af; dat is een stuk goedkoper en geeft minder ergernis.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas horen wij dat wel vaker, maar wij zijn het beslist niet met u eens om de marifoon dan maar af te schaffen. De marifoon is en blijft het middel om met andere schepen te communiceren. En uiteraard ook met de wal.

      Helaas is het een feit dat brugwachters steeds meer bruggen centraal moeten bedienen en dan maar met één object tegelijk bezig kunnen of mogen zijn.
      Daarbij komt dat sluizen en bruggen onder verantwoordelijkheid van verschillende partijen vallen waardoor contactopties ook wisselen. Rijkswaterstaat, gemeentes, provincie, ProRail, hoogheemraadschap etc.. De één werkt met VHF, de ander weer met telefoon. De ander weer met speciale tijden of een blauwe golf en een andere regio weer niet, etc.. Hoewel er beslist getracht wordt de doorvaart overal te optimaliseren is en blijft er altijd ruimte voor verbetering.

      Verwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.