Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2022 week 27


Wordt deze e-mail niet goed getoond? Bekijk online.


Landschapsjournalist Fokko Bosker ging de uitdaging van directeur Rita Braam van gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren aan om een gids met wandel- en fietsroutes samen te stellen vanuit de havens en aanlegplaatsen van de Randmeren. Op dinsdag 7 juli overhandigde Fokko Bosker in het Bottermuseum van Harderwijk in het bijzijn van een brede groep ambassadeurs en mede-initiatiefnemers aan Rita Braam en schrijfster Eva Vriend het 1e exemplaar van 'Rondjes langs de Randmeren'. Een gids met verrassende fiets- en wandeltochten tussen het oude en nieuwe land.

Rita Braam bij de presentatie van de routegids: "Gastvrije Randmeren schrikt niet terug voor een uitdaging. Grote en kleine uitdagingen zijn allemaal belangrijk. Wandelen en fietsen in interactie met het water, dat hoort bij elkaar. We zijn blij dat Fokko de uitdaging voor het samenstellen van deze routegids is aangegaan. De volgende stap is dat deze mooie gids overal bij verkooppunten verkrijgbaar is."

Fokko Bosker "Ik heb het boek geschreven voor de mensen die aanleggen in de havens langs de Randmeren maar zeker ook voor de inwoners van deze regio. We vergeten vaak om onze eigen achtertuin te verkennen. Ik heb alle mogelijke landen bezocht, maar moet bekennen dat ik bij het schrijven van dit boek voor het eerst van mijn leven op Pampus ben geweest. Zo zal het velen van ons gaan. We kennen lang niet altijd de plekken dichtbij. Ik hoop met de gids ook bij te dragen aan het besef dat we zorgvuldig moeten omgaan met landschap en het moeten behouden en versterken".


Steeds meer containers verloren op zee

Het aantal containers dat op zee wordt verloren neemt toe. In 2020 en 2021 lag het gemiddelde aantal op zee verloren containers op 3.113. De World Shipping Council (WSC) houdt de cijfers bij in periodes van steeds 3 jaar. Het aantal over boord geslagen containers ligt momenteel zo'n vier keer hoger als in de voorgaande periode (2017 tot 2019).

Bron: Nieuwsblad Transport


Beeld: KNRM

Hotspots vol problemen

Met het vakantieseizoen in aantocht heeft de KNRM een hotspotkaart gemaakt. Op de kaart staan vijf gebieden op zee en binnenwateren waar watersporters vaak in de problemen komen en hulp nodig hebben van de KNRM.

De zogenaamde 'hotspotkaart' is onderdeel van KNRM's watersportcampagne "Wij helpen…bij nood en problemen op het water". Met flyers in jachthavens, informatie op social media en op de website informeert de KNRM watersporters wat te doen bij pech of noodsituaties op het water en hoe ze te voorkomen. Sander Kuipers, coördinator niet-spoedeisende hulp bij de KNRM. Motorproblemen is reden nummer één waarvoor watersporters ons inschakelen. Dat zien we door het hele land, en dus ook in deze vijf gebieden. Maar deze hotspots hebben zo nog extra aandachtspunten, waardoor watersporters in de problemen komen.


Op naar Engeland

De redactie van Zeilen zet nog eens op een rijtje waar u wat betreft Douane rekening mee moet houden als u de oversteek naar Engeland waagt.

In de Vaarwinkel vindt u alle boeken en kaarten voor de oversteek naar Engeland. 

Om te beginnen is de Cruising Almanak 2022 onmisbaar. Hierin alle gegevens van havens, faciliteiten, getijden, vaaraanwijzingen, etc.. Voor de oostkust van Engeland is de East Coast Pilot een goede aanvulling op de gegevens in de almanak.

Daarna moet u de kaarten kiezen. Minimaal kiest u voor een overzeiler en een aantal kustkaarten met meer details voor het deel van de Engelse kust dat u aandoet. U kunt kiezen voor een officiële zeekaart. Deze zijn tegenwoordig printed-on-demand en dus al bijgewerkt tot het moment van printen, maar zijn wel duurder. De meeste schippers kiezen dan ook voor de kaarten van Imray of NV Verlag. Beiden zijn heel goed, maar het kaartbeeld van Imray wijkt wat af van de kaarten die we in Nederland gewend zijn. De kaarten van NV Verlag zien er daardoor meer vertrouwd uit. Ons advies is om zo veel mogelijk kaarten van één uitgever te kiezen, omdat u dan de gehele tocht vaart met hetzelfde kaartbeeld.

De kaarten van NV Verlag komen als sets in een atlas. Een atlas beslaat een bepaald gebied en omvat overzichtskaarten, kustkaarten en detailkaarten. Met één atlas heeft u alle kaarten voor het betreffende gebied. Bijvoorbeeld UK5 voor de Oostkust van de monding van de Thames tot Great Yarmouth. NV Verlag maakt geen echte overzeilers, maar heeft wel overzichtskaarten zoals de NV Pilot 2. Deze bieden echter te weinig detail voor het maken van een oversteek, maar als aanvulling op gedetailleerde kaarten in een kaartplotter biedt deze kaart wel een mooie aanvulling en de mogelijkheid om ook op papier uw oversteek te plannen en te volgen.

Imray biedt sets van losse kaarten voor bepaalde vaargebieden. Bijvoorbeeld Imray 2000 voor ongeveer hetzelfde gebied als de UK5. Als overzeiler biedt Imray daarnaast losse kaarten. Bijvoorbeeld de C25 en de C30.

Voor alle kaarten geldt dat u ze voor vertrek moet bijwerken met de Berichten aan Zeevarenden. NV Verlag en Imray bieden hiervoor eigen updates op de eigen websites. En bestel de boeken en kaarten ruim op tijd. Corona, gestegen grondstofprijzen, gebrek aan personeel allemaal zaken die ook meespelen bij het maken van boeken en kaarten. Als u op tijd uw bestelling plaatst dan heeft de winkel voldoende tijd om alles voor vertrek bij u in huis te krijgen.


Foto: ANP

Rotterdam stopt met NAP

De Rotterdamse haven neemt na 200 jaar afscheid van het Normaal Amsterdams Peil (NAP). Vanaf 1 juli gebruikt de haven het internationaal gangbare Approximate Lowest Astronomical Tide (ALAT) als referentie voor waterdieptes en waterstanden.

Een anti-Amsterdams sentiment in Rotterdam zou geen rol hebben gespeeld bij de beslissing om van NAP af te stappen. Zeekaarten werken met LAT (Lowest Astronomical Tide) en een internationaal gebruikte norm moet de communicatie makkelijker maken. Zo'n 200 jaar gold het NAP als de basis voor de scheepvaartbegeleiding in de Rotterdamse haven. "De aanpassing past in het streven van het Havenbedrijf naar verregaande internationale standaardisatie omdat dit een belangrijke voorwaarde is voor de digitalisering van de scheepvaartbegeleiding", aldus René de Vries, (rijks)havenmeester van Rotterdam.

ALAT is het laagste getijdeniveau voorspeld onder astronomische omstandigheden. Het nieuwe referentievlak is tot stand gekomen in overleg met Rijkswaterstaat en de Dienst der Hydrografie. Op de uitgaven van het Havenbedrijf Rotterdam staan de waterdieptes en waterstanden voorlopig nog zowel in ALAT als NAP.

Op de site van Defensie staat een goed uitleg over de verschillende referentiestelsels die in gebruik zijn; klik hier ...

Het NAP is meer dan 300 jaar geleden ontstaan in Amsterdam. Destijds kwamen overstromingen en wateroverlast vaak voor. De Allerheiligenvloed van 1675, waarbij grote delen van Noordwest-Nederland getroffen werden, was de aanleiding om tot betere bescherming te komen. Daarvoor was het wel nodig om te weten wat de waterstanden zijn. Een jaar lang werd daarop de waterstand in het IJ gemeten, deze stond toen nog in verbinding met de Zuiderzee. Het gemiddelde van deze metingen was de basis van NAP, dat in eerste instantie het Amsterdams Peil werd genoemd. Deze meting werd de basis voor verbeteringen van dijken en waterkeringen.
In de loop van de tijd werd het Amsterdamse Peil ook landelijk steeds meer de standaard. De norm werd door de koning in 1818 bekrachtigd. Latere aanpassingen zorgden voor een verbetering van het Amsterdamse Peil wat tot het NAP leidde. Deze naam dateert uit 1875. Bijna de helft van Nederland ligt onder het NAP.


Nieuwe bondscoach

Na zes jaar als hoofdcoach van het Watersportverbond kiest Jaap Zielhuis ervoor om zijn taak over te dragen aan Arnoud Hummel. Zielhuis voerde de regie over de Nationale selectie vanaf de Olympische Spelen van Rio de Janeiro in 2016. Arnoud Hummel die al geruime tijd betrokken is bij vele coach-ontwikkelingstrajecten, neemt Zielhuis zijn taken over voor tenminste twee jaar tot en met Parijs 2024. Zielhuis blijft werken voor het Watersportverbond in een nog te nader te bepalen rol.


Aantal ongevallen binnenwateren gedaald

Het aantal ongevallen in de Nederlandse binnenvaart is voor het derde jaar op rij afgenomen, rapporteert Rijkswaterstaat. Het aantal ernstige ongevallen is ook gedaald ten opzichte van 2020. Op de Noordzee is het aantal ernstige scheepsongevallen iets gestegen, en blijft daarmee binnen de trend van voorgaande jaren.

De afname van het aantal ernstige ongevallen is vooral te zien in de beroepsvaart en in mindere mate in de recreatievaart. Het aantal ernstige scheepsongevallen tussen beroepsvaart en recreatievaart steeg van 3 in 2020 naar 5 in 2021. In totaal zijn in 2021 5 dodelijke slachtoffers en 12 zwaargewonden geregistreerd als gevolg van scheepsongevallen. Dit betrof met name recreatievaart. De 5 slachtoffers vielen bij 4 eenzijdige ongevallen en 1 ongeval betrof een overvaring van een persoon door een recreatievaartuig.


Actie tijdens Oerol

Waterscooters die over het water varen, een stuk of 4 snelle motorboten en 2 patrouillevaartuigen. De gezamenlijke handhavingsactie van Rijkswaterstaat, de politie, Inspectie Leefomgeving en Transport en Agentschap Telecom tijdens het afgelopen Oerol festival (10 - 19 juni) zag er indrukwekkend uit.

Mobiel Verkeersleider Johan van den Akker vertelt over de actie: Met zo'n groot evenement weet je dat het druk wordt. Veel drukte betekent veel kans op overtredingen én een grotere kans op incidenten. Dus we pakken het groots aan. Deze handhavingsactie tijdens Oerol Festival doen we nu een jaar of 6. Uit ervaring weten we dat het druk is op het water. Hotelschepen, traditionele zeilschepen van de bruine vloot, maar ook snelle motorboten en watertaxi's varen op de Waddenzee richting Terschelling. Het is een groot gebied, dus je hebt veel mensen nodig en de juiste vaartuigen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.