Vaarbewijsplicht én economische ontwikkeling

Tegenstanders van een uitbreiding van de vaarbewijsplicht vanuit de watersportsector zijn vooral bang dat een uitbreiding van de vaarbewijsplicht een extra drempel opwerpt om te gaan varen. Eerder wees ik er in deze nieuwsbrief al op dat echter veel watersporters het meer dan normaal vinden dat je voor het varen een vaarbewijs nodig hebt. Een meerderheid van de mensen die op bijvoorbeeld een steekproef van de Vaarkrant reageerde was bijvoorbeeld voor een algemeen verplicht vaarbewijs.

In een international vakblad voor de sector las ik dat de watersportsector in Duitsland een flinke zet in de rug kreeg door juist een versoepeling van de vaarbewijsplicht bij onze Oosterburen. Door de grens voor een vaarbewijsplichtig schip op te schroeven naar 15 pk steeg met name het aantal verkopen van kleinere boten met kleinere motoren.

Eén en één is twee. En ik zou daarom onze regering het volgende willen aanreiken.
Kondig volgende week op Prinsjesdag aan dat over bijvoorbeeld 3 jaar aan algemeen verplicht vaarbewijs wordt ingevoerd. Maar dat iedereen die op dat moment langer dan één jaar een vaarbewijsplichtig schip bezit in een overgangsregeling het nieuwe vaarbewijs kan krijgen. Volgens mij zou dat de verkopen van tweedehands en nieuwe schepen flink stimuleren en past dus helemaal in het straatje van onze premier die ons vooral oproept om niet op ons geld te blijven zitten. En beter allemaal aan het (water)sporten dan allemaal nieuwe auto's en televisies kopen. Is veel gezonder. En omdat watersport veelal landelijk en vaak zelfs erg regionaal is komt het ook nog eens de landelijke en regionale economie ten goede in de jaren die daarna volgen.

Ongetwijfeld kleven hier allerlei haken en ogen aan. Maar het gaat om het idee en voor de uitwerking kunnen we nog even de tijd nemen.

Reageren kan bij uw politieke partij of natuurlijk onder dit stukje ...

10 opmerkingen:

  1. Men moet eens ophouden over die vaarbewijsplicht. Het wordt alleen maar bedacht door mensen die aan deze bureaucratie willen gaan verdienen.
    Het is prima zoals het is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar denken de mensen die op de steekproef van de Vaarkrant reageerden dus anders over. De meerderheid lijkt wel te staan achter een verdere uitbreiding van de vaarbewijsplicht.

      Verwijderen
  2. Hier een reactie op uw voorstel om iedereen die nu al langer dan een jaar een vaarbewijsplichtig schip bezit, zomaar een vaarbewijs te schenken.

    U gaat ervan uit dat die mensen allemaal de kennis volgens inhoud van het vaarbewijs hebben? Ik heb net het vaarbewijs I + II gehaald, om mijn kinderen te stimuleren en veilig het water op te kunnen. Ook zij hebben zo het examen met succes gedaan. Nu kennen ze in ieder geval het theoretisch deel van regels, veiligheid enzo. Over kosten wil ik het hier niet hebben, maar wel over de verantwoordelijkheid die het vaarbewijs met zich meebrengt. Nu is het zo dat iedereen met een vaarbewijs kennis heeft genomen van alle zaken die nodig zijn om theoretisch veilig op het water te begeven. En ookal vaar ik al ruim 20 jaar, ik was niet op de hoogte van de regels op de rivieren en kanalen (omdat ik er nooit kom). Maar met een gekregen vaarbewijs had ik er zó heen kunnen gaan, zonder te weten dat daar specifieke regels gelden...

    Kortom, het degradeert het vaarbewijs en draagt niet bij aan de veiligheid op het water.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zoals u en uw familie zijn er gelukkig velen; mensen die zich goed voorbereiden voor ze het water op gaan. Maar laten we niet vergeten dat er nu slechts een beperkte verplichting is voor het hebben van een klein vaarbewijs. Dus al die andere mensen gaan nu ook zonder kennis het water op. Door die mensen een "vrijstellings bewijs" te geven wijs je ze er op dat dit ze niet ontslaat van de verplichting om de regels te kennen en je hebt bij handhaving wel een stok achter de rug want het vaarbewijs kan wel worden ingenomen.

      Verder zeg ik niet het huidige vaarbewijs geven, maar een basis nieuw soort van instap vaarbewijs. En trek ik dit idee verder los van een discussie over de veiligheid op het water. Het gaat mij om het kennen van de regels en de bestedingen in de watersport vlot te trekken.

      Verwijderen
    2. Overigens was er ook een vrijstellingsregeling toen het huidige klein vaarbewijs werd ingevoerd. Onder bepaalde voorwaarden kon men dan in het bezit komen van een klein vaarbewijs. Ook toen meer recent het Groot Pleziervaartbewijs werd ingevoerd was er een dergelijke vrijstelling voor bezitters van een groot pleziervaartuig.

      Verwijderen
  3. In Nederland is het vaarbewijs gebonden aan snelheid en lengte.
    Een grens leggen bij 15 PK is toch discutabel omdat het een verschil maakt waar hang je hem achter. Met 15 PK achter een jolletje kan het behoorlijk hard gaan, vooral omdat een 15 PK uit de oude serie’s motoren
    veel minder hard gaan als de de nieuwe generatie.
    Waar trek je dan een grens waar je toch vaarbewijs plichtig wordt.
    Het blijft altijd moeilijk om iedereen het naar de zin te maken.
    En het vaarbewijs versoepelen om economische reden en dan concessies te doen aan de veiligheid is ook een discussie waard.
    Toen rond de 70e jaren op het water kwam, was het toch een beetje een elitair gebeuren, maar kwamen de voorvallen zoals het vloeken en schelden in sluizen niet voor. Nu varen vele met dure (motor)schepen, maar dit zijn mensen die een boot aanschaffen omdat ze het kunnen betalen, maar
    geen echte watersport liefhebbers zijn. Dus moet er wel een streng vaarbewijs regime blijven om ze de regels bij te brengen.
    Anders wordt het net als op de weg dat er te veel aso vaarders komen.
    Het blijft moeilijk waar de grens, maar dat houdt het spannend.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het getuigt van zinnig verstand om een vaarbewijsplicht in te stellen voor allen die zich op het water begeven om de watersport te bedrijven.Uw voorstel zoals vermeldt in uw vaarwijzer getuigt van een visie welk jaren geleden ingevoerd had moet worden.
    Als we naar het landverkeer kijken moet je voor bijna alles een certificaat bezitten. Op het water is dit alleen verplicht voor beroepsvaart en de vaarbewijsplichtige schepen zoals vermeldt in het BPR.
    Dankzij het doortastend optreden van de toenmalige minister van Verkeer en Waterstaat Mw. Anja Mayweggen hebben we een vaarbewijsplicht voor snelle motorboten en schepen langer dan 15 meter.
    Hoe eenvoudig is het deze lengte in te korten naar 7 meter of kleiner, zeker voor die schepen die zich op de grote doorgaande vaarwegen begeven. Gedacht kan worden aan Klein Vaarbewijs A = algemeen. Dit is de basis van het Vaarbewijs noodzakelijk voor hen die met kleinere vaartuigen het water op gaan. Geen moeilijke examenstof.
    Vaarbewijs B =beperkt vaargebied,iets uitgebreider dan het vaarbewijs A.
    Voor de grote doorgaande hoofdvaarwegen heeft men Klein Vaarbewijs 1 nodig.
    Ik spui wat gedachtenspinsels. Dat dit onderwerp bij deze regering wat meer voeten in aarde heeft is mij duidelijk.
    Wat ik eigenlijk stel, ik steun uw idee voor de volle 100%.
    Wij hebben al heel wat watersporters voor beide Vaarbewijzen opgeleid en met veel succes. Ik wens u en de uwen heel veel succes met het indienen van dit voorstel.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Met belangstelling volg ik altijd wat er gebeurt op het water en lees elke week Uw niewsbrief.
    Het verbaast mij altijd weer dat een ieder nog steeds het water op kan met een boot van 14.95 meter en met een boot die 5 cm langer is moet er ineens een vaarbewijs zijn, speedboten worden in de handen van de verkeerde lieden ineens dodelijke wapens[vooral met drank op].
    Het lijkt erop dat de meeste mensen die in de problemen komen geen idee hebben wat water eigenlijk is, ze nemen varen niet serieus, met alle gevolgen van dien, wat mij betreft, iedereen op het water moet een opleiding hebben en examen doen, voordat ze aan varen etc. kunnen deelnemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hierbij mijn korte reactie op het onderstaande artikel.

    Om de economie op deze manier een boost te geven is het onderstaande zeker een goed idee. Bij het invoeren van zo’n maatregel heeft de aspirant koper 2 jaar de tijd om een schuitje te kopen en kan er dan vervolgens een jaar mee varen om in aanmerking te komen voor een vaarbewijs. Waar ik geen voorstander van ben is om met een vaarbewijs plichtige boot zonder vaarbewijs te laten varen. Gezien de wet loop je tegen de beperking aan dat een vaarbewijs verplicht is voor een boot vanaf 15 meter en/of die harder kan dan 20 km.

    Ik zou er meer voor pleiten om dit in te voeren voor elke schuit waarbij er nu nog geen vaarbewijsplicht geldt. Hier zit volgens mij nu ook het grootste probleem. De meesten weten gewoon domweg niet hoe te handelen op het water. Heeft stuurboord vanuit een nevenvaarwater nu voorrang of niet. Ook deze zomer heb ik weer meerdere ongelukken kunnen voorkomen door gebruik te maken van mijn hoorn of door een noodstop te maken. Voorbeelden ervan kennen we allemaal wel.

    Het idee wat ik al een ruime tijd opper tegen vrienden en familie is om bij kleine bootjes, zoals sloepjes en fluisterbootjes e.d., een verplichte kleine of lichte certificaat te laten halen voorafgaand aan het huren van een bootje. Dit zou op internet afgenomen kunnen worden of eventueel door het verhuurbedrijf. Dit voorkomt in recreatieve gebieden veel ellende. Door het verplicht stellen van een lichte certificaat brengt dit mijnsinziens minder schade aan de economie dan het verplicht stellen van minimaal vaarbewijs 1.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met "vaarbewijsplichtig" schip bedoel ik precies wat jij zegt. Dus niet een vrijstelling voor de schepen waar nu al een vaarbewijs voor verplicht is, maar voor die nieuwe groep die straks onder een uitgebreide vaarbewijsplicht komen te vallen. Juist dan is er een stimulans om snel zo'n schip/scheepje te kopen en zo straks de vrijstelling te krijgen.

      Verwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.