Docententbijeenkomst Klein Vaarbewijs

Gisteren was de jaarlijkse bijeenkomst Klein Vaarbewijs voor docenten en uitgevers. Deze bijeenkomst wordt elk jaar georganiseerd door de examencommissie Vamex en heeft als doel om docenten en uitgevers van lesmateriaal te informeren over de afgelopen examens en verdere ontwikkelingen met het klein vaarbewijs.

Vamex neemt ook de examens voor het Groot Pleziervaartbewijs en het basiscertificaat marifonie af. Hier kom ik volgende week op terug.

In 2009 zijn er ruim 26.000 examens voor het klein vaarbewijs afgenomen. In 2008 waren dat er nog ruim 22.000. Het klein vaarbewijs mag zich dus in een stijgende belangstelling verheugen. Wat betreft de slagingspercentage is er niet veel verandert. Ongeveer 75% slaagt in één keer voor Klein Vaarbewijs I en ongeveer 56% slaagt in één keer voor klein vaarbewijs II. Kandidaten die eerst deel I halen en later apart examen doen voor het aanvullende examen maken een grotere kans om te slagen.

Opvallend is dat het slagingspercentage in de zomer aanmerkelijk lager ligt. In augustus en in het voorjaar ligt het slagingspercentage weer gemiddeld hoger.

De DomeinAdvies Commissie (DAC) van Vamex heeft naar aanleiding van haar discussienota een advies afgegeven aan de examencommissie en het bestuur van Vamex. Belangrijkste punt daarin is dat men geen voorstander is van een praktijkexamen. Wel is men voorzichtig voorstander van een uitbreiding van de vaarbewijsplicht, maar men wil daarvan eerst het nut onderzocht hebben. Vamex gaat nu met de overheid in onderhandeling om uit te zoeken wat de positieve effecten zouden zijn van een uitbreiding van de vaarbewijsplicht op de drukke hoofdvaarwegen.

Sinds de invoering van het beeldschermexamen in 2008 zijn de examens niet meer openbaar. Sindsdien wordt er door de opleiders geklaagd dat de Vamex onvoldoende inzicht geeft in wat nu werkelijk op het examen aan bod komt. De exameneisen, afbakening, toetsmatrijs en voorbeeldexamens zijn onvoldoende om goede lessen en boeken te schrijven. Op het gebied van de vaarregels zijn de exameneisen wel voldoende duidelijk, maar juist op het vlak van techniek, veiligheid, vaarpraktijk en dergelijke is het onvoldoende duidelijk wat moet worden onderwezen. Jeroen Rosier van de uitgeverij van de ANWB trok een vergelijking met de rijbewijzen en de informatievoorziening van het CBR. CBR geeft jaarlijks naast de exameneisen een toelichting uit over hoe men als examinator aankijkt tegen de inhoud achter de eisen. Hiermee weten uitgevers beter wat wel en niet relevant is en dus in het lesmateriaal terecht moet komen.

Vamex reageerde heel positief op deze suggestie en men zal onderzoeken of er zo'n opzet ook voor het klein vaarbewijs haalbaar is.

Wellicht aardig om te weten is dat er in Nederland momenteel ruim 330.000 klein vaarbewijzen zijn uitgegeven.

Tijdens de bijeenkomst ontspon een levendige discussie over de wijze waarop examenkandidaten zich op het examen voorbereiden. Met een cursus, online cursus, zelfstudie met boek en cd, etc.. Ik ben nu ook wel eens benieuwd hoe onze lezers zich op hun examen hebben voorbereid, welke leermiddelen u heeft gebruikt, wat u daarvan vond? Of nam u deel aan een cursus? Etc.. Reageren kan onder aan dit artikel.

Volgende week kom ik nog terug op de exameneisen, Groot Pleziervaartbewijs en het examen marifonie.

16 opmerkingen:

  1. Ik heb vijf jaar geleden vaarbewijs I en II in een keer gehaald na een cursus van 6 avonden via onze watersportvereniging Aeolus in Amsterdam. Het meeste voordeel heb ik echter gehad aan de online vragen die genadeloos duidelijk maakten waar de gaten in mijn kennis zaten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb mijn vaarbewijs VB1 en VB2 (VBA) los van elkaar behaald en voor beide examens heb ik uitsluitend het studiemateriaal Klein Vaarbewijs van de Hiswa gebruikt.

    Ook had ik het studiemateriaal van de ANWB tot mijn beschikking maar deze vond ik minder duidelijk en heb ik ook niet gebruikt.

    Lessen heb ik niet gevolgd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Remko: de HISWA is een branche-organisatie voor de watersportbedrijven. HISWA geeft zelf geen lesmateriaal uit. Ik denk dat je het materiaal van VBO Vaarbewijsopleidingen bedoelt. Zij zijn de enige uitgever die lid is van de HISWA en dat duidelijk op de boeken en cd's zet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toevallig gisteren de boeken in mijn handen gehad en je hebt volkomen gelijk Jaap.

      Groeten Remko Ebbeling

      Verwijderen
  4. Mijn vaarbewijs deel 1 en 2 heb ik behaald na een groepscursus van 8 avonden met cursusboek.
    Daarnaast de schriftelijke examentrainingen en een aantal oude examens. Ik ben in 1x geslaagd.
    Ik vind dat iedereen die het openbare water op gaat een vaarbewijs moet hebben net als een rijbewijs voor de openbare weg.

    Ik heb al ca. 10 jaar mijn vaarbewijs.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik wil je laten weten dat ik mijn cursus kleinvaarbewijs gevolgd heb via een cursusproject in Houten. Er was veel belangstelling ongeveer 15 mensen en volgens mij was iedereen geslaagd.

    Ps, De vaarwijzer nieuwsbrief vind ik erg goed en geeft veel informatie. Ik hoop dat de nieuwsbrief lang blijft bestaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Igno: Dank voor het compliment over onze nieuwsbrief. Wij gaan er zeker mee door, zeker als we zoveel leuke reacties blijven krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. A van den Boogert30 april 2010 om 12:47

    Ook wij hebben pas de examens gedaan van klein vaarbewijs (februari vaarbewijs 1 april vaarbewijs 2). We (ik en mijn man) hebben het met zelfstudie gedaan van de ANWB en de cd met oefeningen. De cd heb je echt nodig als je het goed wil halen.
    Wel waren er wat vragen waar geen uitleg bij was en moeilijk was te achterhalen wat je fout had gedaan. Het weer vond ik het zelf erg moeilijk, en heb het hoofdstuk en de cd meerdere keren uit mijn hoofd geleerd, maar begrijpen is toch wat anders.
    Toch zijn we zeer tevreden over de curcus ANWB, en ja op het examen krijg je ook vragen die niet in het boekje staan, maar als je de rest weet kan je toch slagen.
    We zijn allebei met vaarbewijs 1 en 2 in 1 keer geslaagd.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Cursus, plus 5 avonden training.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Eisso J. Koenders1 mei 2010 om 12:55

    Voor VBI kocht ik in eerste instantie het ANWB boek ter voorbereiding op VBI en VBII (VBA). Ik vond echter dit boekje teveel in verhaalvorm geschreven met niet ter zake doende informatie. Op zoek naar iets met meer exacte informatie kwam ik terecht bij de 'online cursus' van Laurens Leeuwenberg (www.vaarbewijs.nl). Deze cursus is ontdaan van alle franje en goed afgesteld op het examen. Te samen met bepaalde informatie uit het ANWB boek is de stof meer dan compleet.
    Met bovenstaand materiaal heb ik mij voorbereid op het examen welke ik met vlag en wimpel afrondde.

    Voor VBA ging ik dezelfde weg m.a.w. het ANWB boek en een cursus VBA wederom via de cursus van Leeuwenberg. Ook hier geen probleem en weer met vlag en wimpel geslaagd.
    Als toevoeging hieraan, het is wel belangrijk om navigatie te oefenen op de oefenkaartjes van het IJsselmeer en de Wadden. Het is uiteraard belangrijk om dit technisch correct uit te voeren maar het is ook erg belangrijk om in nauwkeurigheid te oefenen gezien de zeer marginale toleranties die worden gehandhaafd op het examen. Als voorbeeld, een beetje dikke potloodlijn kan een afleesfout/ doorrekenfout veroorzaken die buiten de tolerantiemarge ligt. Nauwkeurigheid is dus zeker een additioneel aspect van VBA (VBII).

    Persoonlijk vond ik beide examens niet moeilijk, zeker niet het VBI welke ik, gezien de eenvoudige, gelimiteerde inhoud en vraagstelling, beschouw als een 'opstap/ gewenningsprocedure'. Goede voorbereiding is altijd een eerste vereiste en daarom is in mijn optiek de 'on line' cursus van Laurens Leeuwenberg zeker het geld waard (als ik mij goed herinner, betaalde ik € 69.00 voor een cursus welke dan 6 maanden kan worden gebruikt). Deze cursus geeft onder meer uitgebreid alle bekende navigatie vraagstukken compleet met volledige uitwerking.

    Als ik een suggestie mag doen ter verbetering (VBA/VBII) dan zou ik iets meer nadruk op veiligheid willen leggen, zeker betreffende het varen op ruim water. Hiermede bedoel ik niet dat men alleen maar hoeft te weten wat er zoal aan materiaal aan boord moet zijn maar ook hoe hiermee moet worden omgegaan (vuurpijlen, reddingsvlotten, joon, etc). Als voorbeeld trek ik hier een parallel met het examen Marcom-B waar ook sinds kort een operationeel vaardigheidsonderdeel in is verwerkt waarbij men 'hands on' met materiaal omgaat zoals SART, EPIRB, etc. Persoonlijk zie ik dit als zeer nuttig.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Herman Traudes2 mei 2010 om 12:10

    Had examen VB2 in 2009 willen doen toen ik drie weken in NL kwam varen. Heb toen wel marifoon - basis - gedaan, maar had het verder te druk met varen.
    Volgend jaar gaan we weer varen in NL en wil ik alsnog eerst even VB2 doen. Boot ligt in Heerenveen, dus ik denk dat ik volgend jaar bij Vamex in Zwolle langsga.
    Voorbereiding:
    1: On-line cursus bij Albatros in Hoorn. www.vaarschoolalbatros.nl Gelukkig kocht ik daar alleen de cursus VB1; die was samen met marifoon en testvragen-CD al 110 euro. Duur genoeg. Examens kosten ook al een klein vermogen, vind ik. Gelukkig daalt de koers van de euro weer even dankzij de fiscale onverantwoordelijkheid van de zuidelijke EUlanden, anders was e.e.a. voor ons gewone dollar-volk onbetaalbaar.
    Albatros website was nogal onder de maat. Weinig meer dan korte tekst en plaatjes zoals je in klas via Powerpoint zou krijgen voorgeschoteld. Waarschijnlijk niet onvolledig, maar houterige website, minimaal van inhoud in hinderlijke spreektaal, veel taalfouten en nogal knullige plaatjes, waarschijnlijk OK als ondersteuning van klassikaal onderwijs, maar geen echte online ervaring. Goeie online cursussen zijn interaktief en hebben veel vraagstukken aan het eind van elk hoofdstuk. Eventuele vragen via email werden ook heel kortaf beantwoord. Zou de cursus niemand aanraden. Naar examenresultaten en/of hoe ik de cursus vond werd nooit gevraagd. Er werd ook niet aan enige voortgangscontrole gedaan. Gewoon een tijdlang toegang tot een site in ruil voor je euro's. Dat was alles.
    De CD met examenvragen voor destijds nog 10 euro extra was bruikbaar. Ook wat houterig, maar de vragen waren een aardige aanvulling op die van de ANWB cursus.
    De 'verkoop'site van Albatros ziet er nu nog gelikter uit en je kunt nu via Ideal betalen, maar ik durf te wedden dat de cursus qua materiaal en ondersteuning zelf nog steeds even rudimentair en primitief is. Ik vermoed dat de heer Cromjongh geen onderwijskwalificaties heeft, een 'bedrijf' pretendeert te zijn, maar alles in zijn eentje doet.
    2. Tweedehands heb ik het ANWB cursusboek met CD - 15e editie - aangeschaft. Volgens vrienden op www.zeilersforum.nl is deze editie nog steeds goed genoeg als voorbereiding voor VB2.
    Ik sta open voor andere suggesties, mits het in de sfeer blijft van 'een paar tientjes'.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. @Herman: De 15e druk is nog bruikbaar, maar haal dan wel even ons erratum op via de website van de Vaarwinkel. www.vaarwinkel.nl en zoeken op erratum. Is gratis en dan ben je helemaal bij. Updates voor de cd kan je weer ophalen op www.promanent.com

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ik deed in oktober vorig jaar in een week de examens VB1, VBA en Baiscertificaat Marifoon. Slaagde voor alle 3 met 88%, waar ik best tevreden over was aangezien het de eerste keer in zo’n 35 jaar was dat ik examen deed!
    Voorbereiding: Zelfstudie met de ANWB boeken en de VB CD, ook gebruik gemaakt van Almanak deel 1 met de afbakening zoals in een eerdere editie van de Vaarwijzer (die ik elke week met plezier lees) werd gepubliceerd.

    (Woonachtig in Kaapstad maar met een boot in Nederland.)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ik heb de cursus in zelfstudie gedaan met het cursusmateriaal van de ANWB. Eerste keer geslaagd.

    Ik vond het examen anders dan de stof in de boeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Reactie van Remko Ebbeling op de reactie van Jaap van Goor

    Klopt helemaal Jaap, mijn studieboeken zijn inderdaad niet afkomstig van de brancheorganisatie Hiswa maar van de VBO (Vaarbewijsopleidingen). Alleen het logo van de HISWA staat op de voorkant van hun studieboeken.

    Overigens heb ik onlangs de studieboeken voor Marifonie gekocht en wederom een exemplaar van de ANWB en een exemplaar van VBO. Die van de ANWB ligt inmiddels weer in de kast want is gewoonweg minder leervriendelijk dan die van de VBO.

    Overigens is het argument dat mensen de vragen uit het hoofd leren onvoldoende basisbagage zouden opdoen, echt grote onzin. Ik ben namelijk één van die cursisten die op deze wijze de lesstof tot zich heeft genomen en ik heb inmiddels toch redelijk wat parate kennis in huis. Overigens moet je om sommige vragen te begrijpen altijd even teruggrijpen naar de lesstof en zo neem je dus automatisch voldoende kennis tot je.

    Groeten Remko Ebbeling, www.RibX.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.