Lozen toiletwater

Enkele maanden terug nam de Tweede Kamer een motie aan van D66 over het lozen van toiletwater door de pleziervaart. Directe aanleiding was het afbreken van de Elfstedentocht door zwemmer Maarten van der Weijden. Hij zou ziek zijn geworden door de slechte kwaliteit van het oppervlakte water en vormde daarmee de inspiratie voor D66 kamerlid De Groot om een motie in te dienen om de minister te dwingen het lozingsverbod voor de pleziervaart beter te handhaven.

Achteraf bleek dat Van der Weijden niet zo zeer ziek werd van de kwaliteit van het water, maar juist door het steeds inademen van de uitlaatgassen van de langzaam meevarende begeleidingsboten en boten van toeschouwers. Door weinig wind in de relatief smalle kanalen bleef deze vlak boven het water hangen.

Door de motie gedwongen kondigt de minister nu een deel van een pakket van maatregels aan. Op dit moment is het lozingsverbod voor de pleziervaart absoluut. Afvalwater van het toilet mag niet op het oppervlakte water geloosd worden. Dat betekent dat het op de één of andere manier opgevangen moet worden en aan de wal afgegeven moet worden of op open zee geloosd moet worden. In de praktijk blijkt dat lastig te handhaven omdat een overtreder op heterdaad betrapt moet worden. In de nu aangekondigde regels wil de minister het toestaan dat schepen die aan boord het toiletwater kunnen zuiveren dit dan wel mogen lozen. De huidige regels staan dat niet toe.

Op zich niets mis mee. In plaats van een vuilwatertank kan men straks dus ook kiezen voor een zuiveringsinstallatie aan boord. Er zitten echter een paar addertjes onder het gras. Installaties die aan de in de regels gestelde normen kunnen voldoen blijken nog niet te bestaan dus kan er ook geen prijs aan gehangen worden. De minister verwacht echter dat zij met deze regels het kip-ei probleem doorbreekt. Als de regels duidelijk zijn ontstaat er vraag naar dergelijke installaties en zal de industrie daarin willen voorzien. De vraag is of dat zo zal zijn. Ontwikkeling van nieuwe installaties is niet goedkoop en het gaat om een relatief gering aantal schepen. Onduidelijk is waarom de minister er bijvoorbeeld niet voor kiest om bestaande installaties die in de Verenigde Staten te koop zouden zijn (*) als uitgangspunt neemt. Bijkomend nadeel is dat de regels voorschrijven dat de installatie periodiek gecontroleerd moet worden door een erkend bedrijf, dat niet de producent mag zijn. Dus naast de aanschaf en installatie zijn er ook nog terugkerende kosten. Bij de invoering van het lozingsverbod in 2009 waren er ook nauwelijks installaties om de vuilwatertank te legen. Dat is inmiddels wel anders (zie hier …). Onbekend is echter hoeveel schepen een vuilwatertank hebben en hoe vaak zij gebruik maken van een dergelijke installatie. Als schippers massaal overstappen op een zuiveringsinstallatie zullen de havenexploitanten de investeringen in de afzuiginstallaties versneld moeten afschrijven en worden deze mogelijk zelfs weer weggehaald.
Het andere addertje onder het gras is toch wel dat de minister van plan is het lozingsverbod beter te gaan handhaven en daarvoor denkt aan een verzegeling van de afsluiter van het scheepstoilet. Tenzij men dus een goedgekeurde zuiveringsinstallatie aan boord heeft. En hiermee benadeelt zij niet alleen de kwaadwillende schipper zonder vuilwatertank, maar ook al die schippers die wel een vuilwatertank hebben en die ook altijd netjes laten afpompen bij een walinstallatie. Hoe dit deel van de regels er komt uit te zien is nog niet bekend gemaakt, maar ik kan u verzekeren dat straks alleen commerciële bedrijven die verzegeling mogen aanbrengen en dat die vervolgens om de zoveel tijd vernieuwd en gecontroleerd moet worden. De kosten zijn voor de eigenaar van het schip. En de al zwaar belaste handhavers op het water krijgen er een taak bij; elk schip controleren op de aanwezigheid van een boordtoilet en de verzegeling.

Voor de eerste stap; de regels voor een zuiveringsinstallatie is de internetconsultatie geopend. Probleem is dus dat deze consultatie echter niet gaat om de volgende stap de verzegeling en handhaving. Ondanks dat roep ik toch iedereen op om zijn of haar mening te geven.

Schoon oppervlakte water gaat ons allen aan, maar de manier waarop nu alleen de pleziervaarder er voor opdraait komt mij niet fair over. De binnenvaart mag nog steeds lozen en zo lang er nog op veel plaatsen overstorten van de riolering op het oppervlakte water lozen wordt de waterkwaliteit niet alleen door de pleziervaart bepaald. Misschien dat het goed is de markt eerst zijn werk te laten doen en te zien of de nieuwe zuiveringsinstallaties aan boord in de praktijk ook echt werken.

(*) De markt voor zuiveringsinstallaties op jachten is nog nauwelijks bestaand. Er zijn enkele leveranciers, maar over prijzen, normen ed. is maar mondjesmaat informatie beschikbaar. Kamerlid De Groot stelde in zijn motie dat zuiveringsinstallaties in de Verenigde Staten soms al verplicht zijn en daar dus gemeengoed zouden zijn. In Amerika bestaan inderdaad wel normen. Ook verder van huis in Australië en Nieuw Zeeland. Installaties zoals die nu op de markt zijn, zijn vooral voor superjachten bestemd en dus te groot voor het gemiddelde plezierjacht. De nieuwe regels gelden straks tot 24 meter. Of bestaan uit een behandelingsinstallatie in combinatie met een vuilwatertank omdat de behandeling van het afvalwater immers ook tijd kost. Hiermee komen deze installaties niet tegemoet aan wat de minister noemt als één van de nadelen van een vuilwatertank, namelijk de tank zelf en alle luchtjes die daarbij horen. Ook is maar de vraag of een boordzuiveringsinstallatie straks vrij is van dergelijke luchtjes. Iedereen die wel eens bij een rioolwaterzuivering is wezen kijken weet dat hier onder andere bacteriën voor nodig zijn, dat er reststoffen bij ontstaan en dat het niet altijd even fris ruikt. En voor andere oplossingen zijn vaak juist weer chemicaliën nodig.

12 opmerkingen:

  1. heb een vuilwatertank maar ga deze nu ''niet'' gebruiken. ik ga nu voor een chemisch toilet, dat kan namelijk zonder problemen geleegd worden op een camperplaats zonder bijkomende kosten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat meneer van der Weijden is ziek geworden van het zwemmen door kanalen, singels en sloten in Friesland is echt heel vervelend, temeer nog dat hij dat met een goed doel voor ogen heeft gedaan.

    Was van te voren niet duidelijk dat het water daar besmet was met bacillen waar je na lang verblijf ziek van kon worden.


    Dat het ziek worden van, van der Weijden aanleiding was voor meneer de Groot van D 66 kamer vragen te stellen en een motie indiende die vervolgens is aangenomen is naar mijn mening wel een hele grote bocht.

    150.000 pleziervaart schepen lozen echt niet allemaal te gelijk en op de zelfde plek het vuile water.
    Er zijn schepen die alleen in de vakantie periode van de ligplaats loskomen .

    Waar haalt meneer de Groot trouwens 150.000 schepen vandaan, is hij ze wezen tellen of zo

    er is geen geen enkele organisatie die weet hoeveel schepen er nu echt zijn, niemand niet.
    Er bestaat zelfs de mogelijkheid een schip 2 of 3 maal te verzekeren, en hoeveel zijn er niet eens verzekert.
    Die schepen zijn op een wijze aangeschaft dat verzekeren niet aan de orde kan zijn.
    Dus je kan je afvragen of de vervuiling van de pleziervaart nu echt zo groot is, meneer de Groot van D 66.

    De handhaver zal moeten aangeven dat het controleren een totaal ondoenlijke en onmogelijke zaak is.
    Dus eerst een betaalbare installatie. voldoende inname plaatsen bij vereniging en particulieren havens en als laatste een duidelijke wet en regelgeving van wat de wetgever aan boord van de schepen wil zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Onze politiek besluit over zaken en wordt daarbij niet gehinderd door enige kennis van zaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Allemaal leuk en aardig en zeker nuttig, echter mis ik hier toch wat. Ik ben zelf in het bezit van een klassiek kofferdekkruisertje uit 1934 met een toilet die rechtstreeks in het water loost. Deze wordt door mij uitsluitend voor "kleine" boodschapjes gebruikt, gaan die nieuwe regels dan ook voor dit soort klassiekers gelden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Historische schepen zijn vrijgesteld in het lozingsverbod.

      Verwijderen
  5. Laten we eerst eens beginnen met goed sanitair aan de wal.We leven nog in stenentijdperk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Weer een politieke maatregel die alleen dient om geld op te halen, maar niet voor het gemeengoed, of het waterprobleem zal oplossen als niet Alle betrokken partijen hun deel doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Er zijn nog veel teveel jachthavens waar je de tank niet kan laten afzuigen

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Beste Vaarwijzer, uw artikel lezende wil ik graag opmerken dat er voor kleine schepen wel degelijk een zwart water bio reactor te verkrijgen is onder de naam ENTERON, voorzien van alle maritieme keuringen. Ik ben zelf werkzaam in de scheepsbouw sector en heb deze unit al mogen bekijken. Prijs is alleen nog aanzienlijk (ca. 8000 euro). Maar ik verwacht als er meer concurrentie gaat komen dat dat wel gaat zakken. Helaas handelt de overheid weer als een olifant in de porseleinkast zonder zich eerst eens te verdiepen in overige vervuilingsaspecten. Maar de burger is de gemakkelijkste prooi, maar niet de vervuilendste factor. dat is nog altijd de industrie. Daarmee wil ik niet zeggen dat men maar onbeperkt zijn rioolwater moet gaan lozen, maar het zou fijn zijn als de overheid eens een stimulans brengt in de vorm van een korting op bijv. je rioolheffing als je gaat voorzien in een bioreactor en niet alleen maar mensen gaat beperken in de franjes van hun leven. Overheid, denk eens verder dan de neus kort is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de reactie. Er bestaan verschillende systemen. Dit is de eerste die ik binnen Europa zie. De vraag is of het ook aan de nieuwe Nederlandse eisen zal voldoen.
      En 8.000 euro lijkt mij heel erg duur. Maar wel een mooi bewijs dat er dus geen installaties voor een redelijke prijs te koop zijn.

      Verwijderen
  9. Begrijpen de mensen die een wet maken niet dat op een oud schip een vuilwater installatie maken bijna niet te doen is zonder het halve schip te slopen, ik kan niet eens een kabel van voor naar achter trekken, laat staan een pijp voor een vuilwatertank aanbrengen.
    Voor oldtimers hebben ze de wet ook aangepast dat ze geen APK meer verplicht zijn, dat hadden ze ook met oude schepen moeten doen en dan niet van voor 1950, maar vanaf de nieuwe schepen de verplichting kregen om een vuilwatertank in te bouwen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor uw reactie. De wetgever ziet het anders. Er is immers geen verplichting voor een vuilwatertank; er is een loosverbod.

      Verwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.