De hervorming van de pleziervaart in België zet door moet tegen de zomer rond zijn. Dat kondigt staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) aan naar aanleiding van de Belgian Boat Show. De pleziervaart in België is populair. Zowel op de binnenwateren als op zee worden er elk jaar meer vaartuigen ingeschreven. Maar de huidige regels voor de pleziervaart zijn hopeloos verouderd. “Met moderne regels wil ik onze Noordzee nog meer promoten als topbestemming voor recreatie en watersport”, aldus De Backer. De staatssecretaris voor de Noordzee kondigde vorig jaar een herziening aan van de wetgeving, in nauw overleg met de sector en alle betrokkenen.
Hoewel de hervorming nog niet is afgerond doet De Backer enkele veranderingen uit de doeken. “Superjachten, jachten langer dan 24 meter, zullen onder Belgische vlag kunnen ingeschreven worden zodat ze niet meer naar het buitenland moeten trekken. Vanaf 2019 krijgen alle vaartuigen ook dezelfde uniforme registratie.” Zo komt er een einde aan de vaak omslachtige dubbele registratie om met de boot zowel op de binnenwateren als op zee te mogen varen.
Tegelijkertijd wordt er gesproken over het invoeren van een echt praktijkexamen voor het behalen van een Stuurbrevet. Tot op heden is het voldoende om - naast het theorie examen - middels een verklaring aan te tonen dat men tenminste 12 uur onder begeleiding van een deskundige heeft gevaren met een snelle motorboot of minimaal 6 uur les heeft gevolgd bij een erkende Belgische vaarschool. Echter een eerder aangekondigde deadline is in ieder geval niet gehaald, waarmee het allemaal nog onzeker lijkt.
Waar België mogelijk kiest voor een praktijkexamen gaan er in Nederland ook vrijwel elk jaar geruchten rond dat er een praktijkexamen komt voor het Klein Vaarbewijs. Daarvan is echter geen sprake. Wel zal de examinering op termijn van de Vamex overgaan naar het CBR.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.
Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.
Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...
Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.