De toekomst van de papieren zeekaart

Vorig jaar maakte de Nederlandse Dienst der Hydrografie bekend de, onder jachtschippers populaire, Hydrografische kaarten niet meer vanzelfsprekend elk jaar in een nieuwe versie uit te brengen. Alleen de 1811 en 1812 voor de Waddenzee en de 1801 voor de Noordzee zouden in 2013 nieuw verschijnen. Deze kaarten zijn gedurende het vaarseizoen verschenen.

Onlangs maakte de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) Office of Coast Survey, zeg maar de Amerikaanse tegenhanger van de Hydrografische Dienst, bekend helemaal te stoppen met het zelf uitgeven van papieren zeekaarten. De NOAA zal zich nog met ingang van april 2014 uitsluitend nog bezig houden met het maken en actueel houden van de digitale gegevens nodig om betrouwbare (digitale) zeekaarten te maken. De NOAA maakt straks nog wel zelf (gratis) digitale versies van hun zeekaarten. Het op voorraad drukken van papieren zeekaarten laat zij in het vervolg over aan gecertificeerde partners. Ook is het mogelijk bij een klein aantal speciale partners zogenaamde "printed-on-demand" zeekaarten te bestellen. Deze laatsten worden nog wel door de NOAA geprint en zijn dan de wekelijks helemaal bijgewerkte afdrukken van de zeekaarten. Klik hier voor meer informatie ...

Toen de Nederlandse Dienst der Hydrografie vorig jaar bekend maakte de Hydrografische kaarten niet meer elk jaar opnieuw uit te brengen hebben wij in de Vaarwijzer Nieuwsbrief een oproep gedaan dat het ons verstandig leek als de Dienst zich voortaan alleen zou bezig houden met het up-to-date houden van de digitale masterbestanden en het drukken van de kaarten inclusief het voorraadrisico zou overlaten aan commerciële partijen. Het afgelopen seizoen maakte duidelijk dat er voor te kiezen de papieren kaarten minder frequent uit te brengen eigenlijk een halfwassen oplossing is. Mensen blijven overwegend varen met hun oude - niet goed bijgewerkte - kaarten en martpartijen brachten een soort van doe-het-zelf correctie-oplossingen die echter maar nauwelijks gebruikt werden. De Amerikaanse NOAA laat zien hoe het wel zou kunnen.

Wij zijn uiteraard benieuwd naar uw mening. Hoe heeft u de beschikbaarheid van de kaarten het afgelopen seizoen ervaren. Hoe beviel het bijwerken met de nieuwe hulpmiddelen? Reageren kan rechtstreeks naar redactie@vaarwijzer.nl.
Tijdens de komende Navigatie Update zal de Hydrografie zelf een presentatie geven over het uitgeven van de zeekaarten. Als u dus wilt weten wat dit betekent voor het volgende seizoen komt u op 29 november naar Rotterdam. Klik hier ...

11 opmerkingen:

  1. Als zeekajakker wil ik perse een kaart op papier (of ander tastbaar medium). Echter kan ik die ook prima zelf printen. Mijn voorkeur zou zijn om kaarten digitaal ter beschikking te hebben maar dan wel graag als png, gif of jpeg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Terecht wijst u op een doelgroep die denk ik vaak vergeten wordt. Hoewel er natuurlijk ook goede waterdichte plotters, handheld GPS'en en covers voor tablets en smartphones bestaan.

      Verwijderen
  2. Reactie per e-mail ontvangen31 oktober 2013 om 11:07

    Ik navigeer via een Yeoman. Een apparaat wat zeer handig en betrouwbaar is vooral als je veel solo zeilt. Een ander kan het gemakkelijk leren te bedienen. Dus ik gebruik papieren kaarten en wil daar niet vanaf.

    De updates op een transparant per kaart waarop per jaar de wijzigingen staan die je dan zelf kan aanbrengen, is voor mij een prima oplossing. Dus graag zo houden

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Reactie per e-mail ontvangen31 oktober 2013 om 11:08

    Over digitaal versus analoog op het gebied van zeekaarten.

    Ik denk dat als er iemand zou gaan meten hoeveel papieren kaarten er (minstens voor het eigen vaargebied) bijgewerkt worden op basis van BAZ e.d. en hoeveel elektronische kaarten middels updates bijgehouden worden, dan denk ik dat de uitslag heel simpel is; volgens mij ligt dat laatste in relatieve aantallen beduidend hoger.
    En dát zijn gegevens waar een Hydrografische dienst moeilijk omheen kan. Dan bewijs je de veiligheid van digitale kaarten als basissysteem.
    Alhoewel ik meer het gevoel heb dat het willen blijven hangen in het "oude" systeem meer gebaseerd lijkt op ambtelijke instelling van de dienst dan op goed zeemanschap.
    Maar dat laatste heb ik natuurlijk nooit gezegd.

    Zo'n onderzoek lijkt een prachtig afstudeerproject en de uitkomst een goede PR voor je bedrijf.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed idee, gaan we wellicht nog een keer iets mee doen. Omgekeerd hebben we wel al een keer een enquete gedaan wat onze lezers verwachten van een navigatie programma. Actuele kaarten stonden daarin met stip op nummer één. En ik denk dat deze wens/eis ook één op één door te vertalen is naar de papieren kaarten. Men wil graag actuele kaarten hebben en zo min mogelijk daarin zelf nog iets moeten bijwerken.

      Verwijderen
  4. Reactie per e-mail ontvangen31 oktober 2013 om 11:09

    Stoppen met het produceren van papieren kaarten ten gunste van electr.nav.systemen ( scherm-navigatie) is zeer gevaarlijk.Het gebruik van schermnavigatie dient altijd een back-up systeem te hebben in de vorm van papieren waarop de positie wordt bijgehouden.

    Zelf heb ik twee GPS, maar ik heb op zee altijd de koerslijn en positie op de kaart, terwijl in het journaal koers, snelheid, logstanden en tijden worden genoteerd. Schermnavigatie duurt net zolang als de accu’s, storingen nog maar daargelaten. Schermnavigatie is meer iets voor motorboten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In de beroepszeevaart mag men onder bepaalde voorwaarden tegenwoordig alleen op digitale kaarten varen. Voor de watersport gelden dergelijke eisen niet, maar het is onverstandig om zonder actuele kaart en dus ook zonder backup uit te varen. Zelf ben ik meer een en-en gebruiker. Digitale navigatie voor het gemak en om apparatuur (bijv. ware koers en snelheid) uit te lezen en papier voor het overzicht en ook voor de planning.

      Verwijderen
  5. Reactie per e-mail ontvangen31 oktober 2013 om 11:10

    Hoe heeft u de beschikbaarheid van de kaarten het afgelopen seizoen ervaren?

    Wij hebben de papieren kaarten gemist en hebben verder gevaren op de 2012 exemplaren.
    We zijn wel een paar keer in situaties verzeild waar de kaart en de betonning niet meer klopten.

    Hoe beviel het bijwerken met de nieuwe hulpmiddelen?

    bijwerken zit er niet in. Beroepsvaarders kunnen dat in betaalde tijd doen. Jachtschippers moeten dat in hun vrije tijd doen. Ik heb geen idee welke tijd je daarvoor zou nodig hebben:
    •kaarten mee naar huis nemen
    •opzoeken of er aanpassingen zijn
    •die aanpassingen aanbrengen

    het lijkt me een heel gedoe.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook in de beroepsvaart staan de officieren op de brug onder tijdsdruk en moet men echt tijd maken voor het bijwerken. Waarbij de beroepsvaart meestal de bijgewerkte kaarten voor een nieuw gebied via de scheepsagent aangeleverd krijgen. Ook de pleziervaarder mag zich niet aan deze belangrijke taak onttrekken door er geen tijd voor te maken, dat het in de praktijk er vaak niet van zal komen is echter een gegeven en leveranciers kunnen daar weer op inspelen met extra diensten, hulpmiddelen en updateservices. De pleziervaarder die dat gemak wil zal er echter wel vaak voor moeten betalen.

      Verwijderen
  6. In Zilt Magazine deze maand een artikel hoe Michiel Scholtes op het IJsselmeer vastloopt buiten de vaargeul. Hij schrijft onder meer: "Maar er komt iets bij. Ik ben gewend kaarten van de 1800-serie jaarlijks te vernieuwen. Dit jaar kon dat niet, ik werd geacht de IJsselmeerkaart van 2012 aan de hand van BAZ’s bij te werken. Dat heb ik niet gedaan. Wie wel?" Michiel dacht plaatselijk goed bekend te zijn en liet het sturen over aan een niet ervaren bemanningslid. Omdat hij geen bijgewerkte kaart had kon Michiel niet zien dat de plaatselijke situatie drastisch verandert was. Met als gevolg een verkeerde opdracht aan de roerganger. "Hou rood aan bakboord." Alleen waren rood en groen omgedraaid. Het liep gelukkig nog goed af, maar toont wel aan dat u nooit zonder bijgewerkte kaart kunt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooi, kan iedereen overkomen. Maar de discussie over de papieren kaart laait weer op, nu in de VS de papieren kaart door de overheid uitgegeven afgeschaft wordt. Las vanmorgen een artikel vrouw in Chaam tegen boom gebotst omdat ze haar navigatie systeem volgde. Wordt de papieren kaart in de auto ook weer verplicht?


    Voor de veiligheid laten we eens de volgende 4 situaties onder de loep nemen:
    1 Zoals beschreven door Michiel, de kaart niet up to date met BaZ en de instructies aan de roerganger. Met de beschreven afloop.
    2 Met een upto date kaart aan boord met BaZ , blijft voor deze beschreven situatie een lastige voor een nog on ervaren roerganger. Maar had bij twijfel direct geroepen en er waren de instructies juist geweest.
    3 Met een kaartplotter, zichtbaar voor de roerganger maar niet bijgewerkt met laatste BaZ.. Dan had de roerganger, direct opgemerkt, dat hij met de gekregen aanwijzingen buiten de geul was gaan varen en had Michiel er bij geroepen en kunnen corrigeren.
    4 Met de kaartplotter up to date, dan was er correct de geul in gevaren.

    Met de papieren kaart wel of niet bijgewerkt een 50 / 50 kans.
    Met de plotter duidelijk zichtbaar in de kuip, een 100 % kans dat het was goed gegaan of eerder ingegrepen.

    Dus mijn pleidooi zou als volgt zijn:
    de 1800 serie blijft up to date per jaar.BaZ bijwerken gaat in de recreatie vaart niet werken. Het wordt niet gedaan, men heeft geen tijd of vertrouwd op de digitale kaart.

    Kan dat niet dan overstappen op elektronische kaarten, bijgewerkt en up to date aan boord. Geen verplichting meer van papieren kaart en voor op zee een overzeiler erbij.
    Eventuele randvoorwaarde een backUp GPS of smartphone met kaart.

    Welke kant gaan we op ?

    BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.