BTW Verklaring

Een lezer wees ons er op dat er veranderingen van kracht zijn geworden voor de BTW Verklaring. Daarop heb ik contact opgenomen met de Douane om te vragen hoe het ook al weer zit. Een BTW Verklaring wordt afgegeven door de Douane en is een verklaring dat er ooit in Nederland over uw schip de verplichte BTW is betaald. Omdat de Douane bij aankomst in een Nederlandse haven niet zeker kan weten waar u vandaan komt, kan men u naar de fiscale status van uw schip vragen. Dit doet men steeksproefsgewijs en ook binnen Nederland is de Douane gerechtigd om uw schip op dit punt te controleren. In dat geval is een BTW Verklaring het geeigende document en hoeft u aan boord geen aankoopfactuur en andere administratie te bewaren. Voor schepen gebouwd voor 1985 gaat men er overigens vanuit dat er ooit BTW is betaald. Toch is ook voor deze oudere schepen aan te raden een BTW Verklaring aan te vragen. Een BTW Verklaring is dus eigenlijk altijd nodig, zeker als u op zee vaart of als u naar een ander land vaart.

Recent zijn er inderdaad een aantal veranderingen doorgevoerd. Een en ander met name om de BTW Verklaring in lijn te brengen met Europese afspraken. De veranderingen zijn al wel van kracht, maar nog erg recent en er is nog nauwelijks over gecommuniceerd. Een "primeur" voor de Vaarwijzer Nieuwsbrief dus.

Ten eerste is de afgifte van de BTW Verklaring voor Pleziervaartuigen tegenwoordig gecentraliseerd en ondergebracht bij de Douane in Vlissingen. Hier zetelt het Landelijk Team Jachten (e-mail). Alle aanvragen komen hier terecht. Het model van de BTW Verklaring is ook aangepast en heeft nu een A4-formaat en wordt geplastificeerd.Informatie en een aanvraagformulier vindt u op de website van de Belastingdienst ...

De belangrijkste wijziging is echter dat de BTW Verklaring nu nog maar drie jaar geldig is. De oude verklaringen hadden geen geldigheidsduur. In principe betekent dit dat als u nu een BTW Verklaring aanvraagt, u dat over 3 jaar weer moet doen. De Douane was zo eerlijk om aan te geven dat nog niet precies bekend is hoe men dat in de toekomst wil regelen en of nu iedereen met een oude verklaring meteen een nieuw exemplaar moet aanvragen. Waarschijnlijk wordt het de bedoeling dat u drie jaar de tijd krijgt om uw oude verklaring om te laten zetten. Wij begrijpen dat de Douane hierover nog met de belangenorganisaties en de branche in gesprek is. De behulpzame medewerkers bij het Landelijk Team Jachten gaven wel aan dat men er klaar voor is als veel jachteigenaren nu al besluiten om maar meteen een nieuwe verklaring aan te vragen.
Daarom mijn advies om toch nog even te wachten als u een oudere BTW Verklaring heeft zonder geldigheidsduur. Vertrekt u echter binnenkort met uw schip voor langere tijd naar het buitenland, heeft u net een tweedehands schip gekocht met een erg oude verklaring of wilt u uw schip verkopen. Dan is het raadzaam om nu meteen een nieuw model BTW Verklaring aan te vragen.

24 opmerkingen:

  1. Belachelijke regeling, als de BTW betaald is, is dat voor altijd, waarom dan om de 3 jaar vernieuwen. Amtenaren logica!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is niet helemaal waar. Het is namelijk mogelijk om de betaalde BTW terug te vragen als het schip naar het buitenland verkocht wordt. Omgekeerd komt echter ook voor; een schip wordt door een Nederlander in het buitenland gekocht. Hij vordert dan de BTW terug in dat land, maar laat de boot daar liggen en betaald nooit de BTW in Nederland.
    Ook met schepen die door particulieren in het buitenland werden gekocht, een paar jaar daar verhuurd werden en zo werd dan de BTW teruggevraagd. Vervolgens kwamen deze jachten zonder BTW naar Nederland. Ben dus bang dat de regels de gevolgen zijn van misbruik uit het verleden, zoals met zo veel regels.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nou ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren.Ik heb deze verklaring vorige week aangevraagd.
    Het is de eerste keer dat ik ervan hoor. Ik ben voor het vaarbewijs opgegaan, ik heb marifooncertificaat gehaald, heb op wat fora's rondgeneusd. En nu wil ik mijn boot verkopen en een potentiele dutse koper vraagt naar dit formulier. Paniek! Ik heb deze boot tegen een marktconforme prijs gekocht en wat als ik nu niet zo'n verklaring krijg?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vroeg me af hoe dit is afgelopen, ik zit namelijk in het zelfde schuitje....

      Verwijderen
  4. Het is niet 'fair play' Het is gewoon niet eerlijk omgaan met je burgers om zo, ineens iedereen te vereisen dat ze een BTW verklaring hebt voor boten jonger dan 20 jaar. Ik zit een mooi boot te kopen van 20 jaar oud, en er ontbreekt een BTW verklaring, ook een oorspronkelijke aankoopfactuur is er niet meer, die eerste eigenaar is overleden, de verf is er niet meer, en de boot bouwer is ook failliet gegaan. Het is niet eerlijk van mij om van de verkoper een extra 10 000 eur korting te vragen en ook niet eerlijk om te verwacht dat ik een boot koopt voor die prijs in de kennis dat ik er altijd gevraagde kan worden om de BTW op te hosten op de dagwaarde. Landelijke Team Jachten van de Douane in Vlissingen kan ook niets doen.

    Wat nu? vergeet het maar?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo, hoe is dit afgelopen meneer Anoniem? Wij hebben namelijk hetzelfde probleem?

      vr.gr. Karin

      Verwijderen
    2. @Kaatje hoe hebben jullie dit uiteindelijk opgelost? Heb namelijk hetzelfde probleem.

      Verwijderen
  5. Ik zit hier ook mee. oplossing is een 'vaststellingsovereenkomst' aan te vragen bij de Douane. Je krijgt de dagwaarde minus de kosten van de aangebrachte verbeteringen. In mijn geval wordt er voor dezelfde boot weer BTW betaald. Oorzaak? Ik kan geen aankoopnota overleggen of nog krijgen. Ja, ik kan er zelf één maken in de hoop dat er naar de andere kant wordt uitgekeken :) Zeer pijnlijk, want het kost me 10.000 euro (lelijk woord).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik kocht een oud schip dat op zinken lag. 15 jaar stil gelegen. Prijs oud ijzer 5000 euro.
    Ik heb naar de douane in Vlissingen gebeld.
    verteld dat het schip in Nederland is gebouwd in 1986.
    Werf bestaat niet meer.
    Ik vroeg om een BTW verklaring.
    Helaas kan ik die niet krijgen.
    Ik moet eerst het schip opknappen en dan pas aanvragen.
    De bonnetjes bewaren van de opknap aankopen.
    Die BTW wordt er dan afgetrokken.
    Belachelijk dat ik nu geen BTW verklaring krijg.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. BTW aftrekken is alleen mogelijk bij een zakelijke aankoop. Dus dat staat verder los van een BTW verklaring. Trekt u de BTW zakelijk af dan krijgt u terecht geen BTW verklaring, want u betaalt immers geen BTW.

      Gaat het om een prive schip dan zal eerder meespelen dat er geen of nauwelijks documentatie is van uw schip. U kunt niet aantonen dat er ooit BTW is betaald. Alleen een bouwjaar en een werf noemen is niet voldoende, u moet met bewijzen komen.

      Verwijderen
    2. Er is veel documentatie over het schip behalve rekeningen van de eerste eigenaar. Maar waar het mij om gaat, is het feit dat ik geen BTW verklaring kan krijgen. Ook als ik de BTW wil betalen voor de renovatie van het schip.
      Waarom eerst opknappen en kan dan pas de BTW verklaring krijgen?

      Verwijderen
    3. U noemt 1986 als bouwjaar. Bij schepen van voor 1985 gaat men er vanuit dat BTW betaald is. Wellicht dat dit bouwjaar dus het probleem is.
      Als de Belastingdienst stelt dat u wel een verklaring kan krijgen na het opknappen dan denk ik dat u daar dus op moet wachten.

      Verwijderen
    4. Die BTW verklaring krijg je dan pas als ze de waarde komen vaststellen en daarover moet je dan belasting betalen.
      Dus niet als ik het schip koop. Dat slaat volgens mij nergens op. Ik moet damn BTW betalen op mijn eigen werk.

      Verwijderen
    5. Vreemd. Heb je het schip in het buitenland gekocht dan? En heb je echt een BTW verklaring nodig? Zo lang je niet naar het buitenland gaat en het schip niet wil verkopen heb je die verklaring eigenlijk niet nodig.


      Verwijderen
    6. Ik het het schip in Nederland gekocht, maar wil er wel mee op zee varen.
      En ook naar het buitenland. Als ik van Den Helder naar Rotterdam vaar buiten om, dan heb ik al een probleem. Als ik binnendoor ga niet. Nogmaals ik begrijp at men BTW wil zien. Maar ik bepaal graag wanneer. En niet als ik het schip eerst moet opknappen.

      Verwijderen
  7. Ja met die plannen heeft u een BTW verklaring nodig.
    Elk schip van na 1985 kopen zonder BTW verklaring blijkt dus riskant. Zelfs als het een opknapper is. Heeft u het schip van een bedrijf gekocht dan kunnen zij u wellicht een BTW bon geven. Dan heeft u in ieder geval iets. Vervolgens met de papieren ed. die u heeft een BTW verklaring aanvragen. Wordt die afgewezen of wordt zwart op wit uitgelegd hoe de procedure werkt dan heeft u in ieder geval iets om de regels ook zelf na te lezen en eventueel bezwaar aan te tekenen.

    Het komt mij allemaal een beetje vreemd over. U investeert geld in het opknappen en daarover betaald u als consument sowieso BTW. Dan komt men langs en constateert dat het schip x waard is en daarover rekent men dan 21% BTW, maar daar moet de al door u betaalde BTW af. Blijft te betalen 21% over de met uw eigen inspanningen gerealiseerde waardestijging. Die kan echter ook negatief uitvallen.
    Kortom het roept bij mij alleen maar meer vraagtekens op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het probleem als volgt opgelost!
      Ik heb het schip in Estland geregistreerd
      Daar hebben ze nog nooit van een btw verklaring gehoord .
      Btw werd trouwens pas ingevoerd in 1992.
      We gaan zien hoe het afloopt.
      Maar ik denk dat ze in de rest van Europa hieraan niets kunnen doen.

      Verwijderen
    2. Goed om te horen dat er een praktische oplossing is gevonden. Succes met het opknappen. En Estland en omgeving is natuurlijk wel een erg mooi vaargebied om straks ook echt heen te varen.

      Verwijderen
  8. Veel te omslachtig allemaal.
    Boot gekocht voor 5000 euro. BTW niet aantoonbaar.
    Opknap kosten 5000 euro. BTW wel aantoonbaar (alle bonnen bewaren en zelf optellen).
    Berekening belastingdienst:
    5000 + 19% -/- 5000 + 21%
    Kortom je betaald over de aankoop van de opknapper geen btw. Immers, € 950, btw plicht over de oorspronkelijke waarde maar € 1050,- btw betaald over de opknapkosten.
    Op basis hiervan wordt zonder problemen de btw verklaring afgegeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dear Mr van Gent

    If someone needs a certificate that he/she has paid VAT for certain vessel in Estonia - today we conduct such proceedings case-by-case. Such kind of certificates have asked from the Estonian Tax and Customs Board very seldom and because of that we don't have common guidelines for this procedure.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Dus ook in Estland registreren is niet echt een oplossing.....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik woon in Estland en heb het schip op Estlandse registratie. Alle apparatuur is ook op Estische registratie.Er is nog nooit een Estisch schip in het buitenland op BTW gecontroleerd. Ik heb het schip van een Est gekocht. Estland had helemaal geen BTW in die tijd. Het aankoopbewijs heb ik aan de Estische belastingdienst gestuurd. En alles is in orde verklaard. Estische BTW verklaringen voor jachten bestaan niet.

      Verwijderen
    2. Alles is in Estland geregistreerd. Alle apparatuur. En in Estland was geen BTW in de tijd. Dus alles voor 1992 is niet BTW verplicht.

      Verwijderen
  11. Theoretisch heb je binnen de Eu geen BTW-verklaring nodig (volgens de Douane). Zolang je de 12-mijlszone maar niet verlaat en dit ook kunt aantonen (dus plotter, AIS oid). Dan voer je namelijk niets in en is er geen BTW-probleem. Maar op zee (Middellandse zee bijvoorbeeld) kan het nog wel eens moeilijker zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.