Bewijs dat je kunt varen

Het Binnenvaartpolitiereglement schrijft voor dat een schip alleen mag varen met een "daartoe bekwaam" persoon aan het roer. Diegene die dus aan het roer staat moet kunnen varen. Maar hoe kan je laten zien dat je kan varen? Op de weg is dat redelijk makkelijk; iedereen die een gemotoriseerd voertuig stuurt moet een rijbewijs hebben. Op het water is dat helaas anders. Een beroepsschipper moet een (beperkt) groot vaarbewijs hebben. Een pleziervaarder op een jacht langer dan 15 meter of een motorboot die sneller kan varen dan 20 km/uur moet een klein vaarbewijs hebben. Maar de schipper van een boot (met of zonder motor, met of zonder kajuit) kleiner dan 15 meter en die niet harder kan dan 20 km/u - en dat zijn de meeste - hoeft helemaal geen klein vaarbewijs te hebben. Hoe kan je dan bewijzen dat je kan varen?

Niet voor niets denk ik dat de discussie over een algemene vaarbewijsplicht weer actueel is. Steeds meer instanties spreken zich uit voor een uitbreiding van de vaarbewijsplicht. Eigenlijk zijn alleen de overkoepelende watersportbonden nog terughoudend en aarzelt men tussen "misschien op drukke vaarwaters" en "maar dan wel met een praktijktoets". In de recent gepubliceerde toekomstvisie voor de watersport tot 2025 wordt duidelijk stelling genomen dat de watersport toegankelijker moet worden. Een uitbreiding van de vaarbewijsplicht en een mogelijk praktijkexamen staan daarmee op gespannen voet. Dat verklaart wellicht ook de terughoudendheid ten aanzien van een uitbreiding van de vaarbewijsplicht.

Ik denk echter dat geen van alle betrokken instanties terughoudend is als het gaat om het vergroten van de veiligheid op het water. Naar mijn mening wordt de veiligheid op het water vergroot als alle watersporters de regels voor het varen kennen en weten hoe te manoeuvreren, het schip veilig kunnen afmeren, de vaareigenschappen van hun schip begrijpen, enige kennis van de techniek aan boord hebben, weten wat te doen bij pech of een ongeval, etc.. Kortom min of meer die onderdelen die zijn voorgeschreven als leerstof voor het Klein Vaarbewijs I. Ik zou daarom willen zeggen: "bewijs dat je kan varen, haal je vaarbewijs!"

Reacties zijn altijd welkom. Reageren kan onderaan dit artikel.

11 opmerkingen:

  1. In reactie op uw stelling “bewijs dat je kan varen, haal je vaarbewijs” nog even een aanvullende reactie.

    Wat te denken van (gebrek aan) kennis van markeringen zoals vaarwegmarkering, aanvullende markering en bijzondere markering? Maar ook kennis van optische tekens van schepen.
    Ik herinner me een voorval waarbij iemand diens motorjacht tegen het donker worden en dus min of meer uit nood geboren vastlegde langszij een schip wat blauwe kegels/lichten voerde, omdat het een goedje vervoerde waarbij ontplofbare gassen vrijkwamen. Deze werden vervolgens via snuivers naar buiten gevoerd en vielen naar beneden omdat het soortelijk gewicht zwaarder was dan dat van lucht. Vervolgens kwam dit gas in de kajuit van het jacht terecht, waar een koelkast stond welke op butagas werkte. Een explosie en dodelijke slachtoffers waren het gevolg.
    Als de watersport toegankelijker gaat worden wil dat zeggen dat er nog meer verkeer op het water komt dan nu al het geval is en het zal slechts een kwestie van tijd zijn en van genoeg kalveren die zullen verdrinken eer men de put zal dempen door middel van verplichting tot het voeren van een vaarbewijs, vrees ik.

    Toen ikzelf voorzichtig begon met varen in Friesland had ik ook geen vaarbewijs, maar ben er snel aan begonnen toen ik bemerkte wat er allemaal bij komt kijken op het water om zo veilig en prettig mogelijk met elkaar om te kunnen gaan.

    Tijdens de cursus met vele praktijkvoorbeelden was iedereen er eigenlijk verbaasd over dat het vaarbewijs niet verplicht is voor alles wat met watersport te maken heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kennis van borden, tonnen en vaarwegmarkering zit ook in de leerstof voor het Klein Vaarbewijs I en II

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zelf heb ik vaarbewijs 1 en 2, toch ben ik tegen een verplichting voor iedereen op het water.
    Onder het motto niet nog meer regels. Kinderen zouden dan nooit meer kunnen varen in roei- of zeilboot. En welke ongelukken gebeuren er nou die met een vaarbewijs niet zouden gebeuren?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @Harry: ik ben het met je eens dat kinderen moeten kunnen blijven varen. Daar hebben we al meteen dus de eerste uitzondering.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Klein vaarbewijs...., oké, maar wat te denken van "vaarmoraal"
    Ik zit al heel wat jaartjes op het water en het meest beducht ben ik voor de "aso's", die het wel weten, maar gewoon, net als op de weg, lak hebben aan hun mede-vaarweggebruikers. En helaas moet ik dan ook constateren, dat "hoe groter hoe asocialer" en dat zijn nu juist de schippers mét vaarbewijs.
    Een papiertje zegt naar mijn mening dus ook niet alles.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. een praktijk bewijs is wel zeer essentieel, er varen genoeg gekken rond met vaarbewijs 1 en 2, het blijft theorie. De praktijk is voor velen een hele andere ervaring!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. de oplossing hebben we al lang bij scouting: bij de waterscous/ zeeverkenners leer je al vroegvaren, daar horen ook praktijkdiploma's op verschillende niveaus bij. Van roeien, buitenboordmotor, kielboot tot motorboot. Vaarbewijs halen word ook gestimuleerd, maar daarbij dus ook een praktijkdiploma.

    Wordt allemaal waterscout! :-)
    www.waterscouting.com
    www.scouting.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Anton van den Berg17 maart 2011 om 21:08

    Steeds weer schrijft u over het verplicht stellen van een vaarbewijs.
    Belangrijke reden van u zijn vaarregels kennen oke, maar manoeuvreren-- afmeren --vaareigenschappen van je schip-techniek aan boord dat leer je toch niet met het vaarbewijs deel 1. Voor de meeste voldoende.
    Ik vaar zelf nu 7 jaar met mijn boot boot, volgens velen staan ze verbaasd dat ik zonder boegschroeven zo kan manoeuvreren en aanleggen. Techniek leer je aldoende- de vaareigenschappen weet ik goed van mijn boot want als je vaak vaart op verschillende vaarwegen en
    moet manoeuvreren dan weet je snel genoeg wat wel en niet kan.
    Heb geen vaarbewijs en trouwens hoeveel ongelukken gebeuren er nu echt in een seizoen. Wat ik heb gehoord zijn dat de mensen die ongelukken veroorzaken ook vaak in bezit zijn van een vaarbewijs.
    Het zijn niet alleen maar mensen zonder vaarbewijs maar daar hoor ik niets over.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @Anton: Er zijn mij geen cijfers bekend over ongelukken met of zonder vaarbewijs. Dus ook niet dat "zoals u gehoord heeft" dat het juist vaak mensen zijn met vaarbewijs. Er zijn gewoonweg nooit cijfers over bekend gemaakt. Of het wordt gewoonweg niet geregistreerd en niemand dus die het weet.
    Wat wel bekend is dat veel mensen zonder voldoende kennis het water op gaan. Dat geven watersporters zelf ook aan in onderzoeken.
    Ik ben het met u en andere schrijvers eens dat je varen uiteindelijk in de praktijk leert, maar je moet wel eerst bij de basisprincipes beginnen. Voor mij is dat het Klein Vaarbewijs I. Mag zelfs nog iets minder, maar een stukje basis theorie moet je beheersen alvorens je de theorie in praktijk kan brengen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Harry Schaafsma18 maart 2011 om 13:55

    Wat betreft het halen van een vaarbewijs b.v. ten behoeve van de veiligheid op het water, dat is zeker een goed uitgangspunt.
    Er zijn allerlei dingen die men zou kunnen doen en kennis van de wetten en kundigheid m.b.t. tot het feitelijke varen, dat zijn prachtige zaken, wat moeilijk te leren is, de ethic van het schipper zijn en verantwoordelijkheid dragen voor het schip en alle andere zaken die er bij komen kijken om op de juiste manier een “verantwoordelijk persoon” te zijn, ook het bekend maken met de gebruiken op het water en op schepen, daar lees ik niks of heel weining over in de beschikbare lesboeken.

    Het zou goed zijn om de mensen die een vaarbewijs willen hebben/halen, ook zodanig te scholen en op te voeden, dat ze ook werkelijk begrijpen waar het allemaal om gaat op het water, m.i. niet alleen maar om het vaarbewijs te halen, omdat men een vaarbewijs wil hebben en zodoende toevallig het goede anrwoord geeft of handig is in het doen van examens met meerkeuze vragen.

    Men zou b.v. na het behalen van het vaarbewijs, een proefperiode moeten hebben om te mogen varen in een bepaald daarvoor aangewezen gebied en daarna eraan verbonden, ook een praktijkexamen moeten doen o.l.v. bevoegde autoriteiten c.q. examineurs/leraren.ervaren schippers etc. om uiteindelijk dan echt te mogen varen, als een goed opgeleide schipper.

    Het vaarbewijs zou dan ook meer betekenis hebben, ik heb b.v. eens een Dr/huisarts horen zeggen, oh, ja..... dat cursusje heb ik ook eens gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Leuk idee; een vaarbewijs op proef of voorwaardelijk vaarbewijs. Zie je straks allemaal bootjes varen met een grote L op het dek. Toch is het zeker een idee om te overwegen, een soort van punten vaarbewijs wellicht, waarbij je in het eerste jaar punten kan kwijtraken voor overtredingen of wellicht juist punten kan winnen als je in een praktijkles/-toets aantoont iets te kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.