Bavaria E-Summer tour


Met de ontwikkeling van het nieuwe model, de Bavaria E40 is het designteam van de werf Bavaria
er absoluut in geslaagd is de optimale combinatie van twee verschillende werelden te creëren.

De mooie styling, het comfort en slimme ruimtelijke oplossingen zijn de speerpunten in het ontwerp.
Met de E40 is het manoeuvreren eenvoudig en bovendien heeft zij een zeer zuinig draaiende motor.
Het nieuwe model is niet alleen geschikt voor de particuliere watersportliefhebber maar biedt ook
zeker aantrekkelijke mogelijkheden voor de charter bedrijven.

Voor de presentatie van de wereldprimeur, de Bavaria E40 organiseert Jansma Jacht samen met de werf Bavaria de E-Summer Tour.

T/m zondag 03.07.2016 ligt de E40 Sedan afgemeerd in verschillende plaatsen. Het schema ziet er als volgt uit:   

Woensdag        29.06                           Mastenbar, Compagnieshaven 3, Enkhuizen

Donderdag       30.06                           (onder voorbehoud) Binnenhaven, Lemmer

 

Vrijdag             01.07                           Jansma Jacht, Zwolsmanweg 24-28, Sneek

Zaterdag          02.07                           idem

Zondag                        03.07                           idem

Eten en koken aan boord

De liefde gaat door de maag en u als schipper weet het als geen ander: Muiterij voorkom je door de bemanning goed te voeden. Via Facebook vroeg de ANWB Waterkampioen naar het favoriete recept aan boord. De 18 lekkerste of opvallendste gerechten staan op de website ... En meteen werden ook even de lekkerste snelklaar maatijden getest. Dat leest u hier ...

Goed koken aan boord is niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig zijn er kookboeken om u op weg te helpen.

Koken op de golven laat zien hoe je aan boord de smakelijkste gerechten kunt bereiden. Weinig kookboeken combineren de specifieke behoeften en beperkingen van het leven aan boord met heerlijke, eigentijdse recepten.

Het kombuis kookboek: Over echt lekker eten aan boord. Dankzij dit boek aan boord geen saai eten meer. Geweldige en makkelijke recepten, allemaal te maken met minimale moeite en maximale smaak.

Tien talen

Een nautisch woordenboek is altijd handig als u de grens over vaart. Het Tien Talen Scheepswoordenboek is helaas bijna uitverkocht. Bij de uitgever zijn ze al op en wij hebben er nog 4 liggen. Voor de snelle beslisser nu voor slechts € 9,95.

Delfsail begint

In Delfzijl is het grote maritieme spektakel Delfsail begint met de Sail In, een parade van schepen die van de Eemshaven naar Delfzijl varen. In de Zuiderhaven in de stad verzamelden zich de afgelopen dagen al diverse schepen om aan de parade deel te nemen.
Het is de zesde keer dat Delfsail wordt gehouden. De laatste keer was zeven jaar geleden. Delfsail is tot en met zondag te bezoeken. Online verder lezen ...

Is Delfzijl te ver weg? De tallships komen straks naar Antwerpen. Klik hier ...

Atlantische eilanden

Van Imray verscheen de nieuwe editie van de pilot Atlantic Islands. Deze nieuwe editie is nu uitgebreid met Bermuda. Niet naast de deur, maar nu het rondje Atlantische Oceaan steeds populairder wordt logisch om ook dit eenzame eiland in de Atlantische Oceaan op te nemen. Dus op naar de Azoren, Madeira, Canarische Eilanden, Kaap Verdische eilanden en dan misschien oversteken naar Bermuda.

Integrale vaarcontrole

De politie-eenheid Den Haag hield op zondag 12 juni tussen 10.00 en 19.00 uur in samenwerking met de Landelijke Eenheid, De Provincie Zuid Holland, de Belastingdienst en de gemeente Leiden een integrale vaarcontrole op de wateren in de omgeving van Leiden en Leidschendam. In totaal werden 100 boten gecontroleerd tijdens deze controle.
Het viel op dat veel schippers de zaken goed op orde hadden en er werd veelal enthousiast op de controle gereageerd. Lees online verder ...
Ook elders in het land werd gecontroleerd en was het helaas soms ook nodig om bekeuringen uit te delen. Er zijn nog steeds schippers die met een snelle motorboot het water op gaan zonder een klein vaarbewijs. Een 'grap' die u letterlijk duurt komt te staan.

Nieuwe zakboekje BPR

Op de Nederlandse wateren gelden verschillende regelementen. Het Binnenvaart Politiereglement (BPR) geldt echter op de meeste binnenwateren inclusief bijvoorbeeld het IJsselmeer en zelfs op de Waddenzee. Begin dit jaar is het regelement op een aantal punten gewijzigd en omdat u verplicht bent om de meest actuele tekst aan boord te hebben is het dus goed dat nu het zakboekje met het BPR in een nieuwe editie verschenen is.

Het zakboekjes met het nieuwe Binnenvaart Politiereglement is te bestellen in de Vaarwinkel ... Alleen bij Vaarwinkel.nl krijgt u bij uw bestelling ook een digitale versie van het BPR als extra. U kunt deze versie op uw tablet, pc of smartphone zetten.

Bloggershut op de Eendracht

Bij het horen van het woord "bloggershut" denk ik eerder aan uitgestrekte bossen in Canada, Rusland of Alaska. Maar een blogger houdt zich niet bezig met hout en hakbijlen, maar schrijft met regelmaat over een bepaald onderwerp op een (eigen) website. Het online archief van de Vaarwijzer Nieuwsbrief is ook zo'n blog en dat maakt mij dus een blogger.

Deze zomer opent Zeilschip Eendracht de eerste bloggershut aan boord van een zeilschip; een speciale hut voor bloggers en vloggers (weblog maar dan met video) uit binnen- en buitenland! Hiermee is de Eendracht het eerste schip die ter promotie van de zeilvaart een hut ter beschikking stelt voor de nieuwe media. Zeilschip Eendracht nodigt bloggers en vloggers uit om zich aan te melden voor een actieve zeilreis. Onderweg doen zij veel plaatsen aan in binnen- en buitenland. Denk aan Antwerpen, Sevilla, Vigo, Mindelo, maar ook veel onbekende plekjes waar nog nooit iemand over geschreven heeft. Zo kunt u als Blogger kennismaken met het concept en de bijzondere bijdrage die het zeilschip geeft aan de samenleving. Maar ook als u geen blogger of vlogger bent kunt u uiteraard een keer met de Eendracht meevaren ...

Geheimtaal met vlaggen

Kent u nog de betekenis van de één-letter-seinen met seinvlaggen? Soms is een jeugdboek echter zo leuk dat het eigenlijk gewoon voor iedereen een need-to-have is. Het net verschenen boek Alfa Bravo Charlie is naar mijn mening zo'n boek. Dit prachtige boek laat zien hoe men op zee communiceert via vlaggen, morsecode en semafoor. Het internationale maritieme vlaggenalfabet stamt al uit de 19de eeuw en wordt tot op de dag van vandaag over de hele wereld gebruikt. Elke vlag staat voor een letter én een belangrijke zin die zeelui gebruiken. Bijvoorbeeld de vlag H voor 'Ik heb een loods aan boord'.

Kortom een schitterend boek dat eigenlijk niet mag ontbreken in de boordbibliotheek, zeker als er wel eens kleine kinderen meevaren. En natuurlijk ook leuk om kado te zoen. Nu te bestellen in de Vaarwinkel ...

Gebruikte Botenbeurs

De Gebruikte-Botenbeurs Hoorn wordt voor de 8e keer georganiseerd in de monumentale havens van de oude Zuiderzee-stad. Drie dagen lang brengen jachtmakelaars, werven en particulieren uit het hele land hun botenaanbod bij elkaar om kopers te ontmoeten. De botenbeurs neemt een centrale plek in bij de Westfriese Waterweken editie Hoorn, een evenement dat garant staat voor drukte en gezelligheid. De gemeente verwacht 40.000 bezoekers, net als in voorgaande jaren. Meer informatie op de website ...

Naar Duitsland

Als u dit jaar naar Duitsland vaart moet u er rekening mee houden dat Duitsland een bepaling voor alle schepen langer dan 12 meter uit de internationale overeenkomst ter voorkoming van vervuiling van de zee (Marpol) heeft overgenomen in lokale regels. Deze regel geldt ook voor pleziervaartuigen en bepaalt dat aan boord een document moet zijn met een aantal teksten uit het Marpol. Hierin de regels over het wel en niet overboord gooien van afval en de bepaling dat u de bemanning voor vertrek van deze regels op de hoogte moet stellen. Een handzame versie is te vinden op het internet ... Uitprinten en mee aan boord nemen bij de andere documenten. Er schijnt op gecontroleerd te worden.

Toen hierover op het Zeilersforum gesproken werd heb ik de achtergrond even uitgezocht. In Bijlage V artikel 10 lid 1 van het Marpol staat:
"Elk schip met een lengte over alles van 12 meter of meer en elk vast of drijvend platform dient plakkaten te tonen die de bemanning en de passagiers informeren over de lozingsvoorwaarden in de voorschriften 3, 4, 5 en 6 van deze Bijlage, voor zover van toepassing."
Duitsland heeft deze bepaling overgenomen in lokale regels en de Duitse Watersportbonden hebben hier een praktische invulling aan gegeven door een tweetalig document op te stellen dat u aan boord moet meenemen. De tekst is met het verantwoordelijke ministerie afgestemd en accoord bevonden.

Nederland is ook ondertekenaar van het Marpol, maar heeft echter het Marpol niet letterlijk en zeker niet compleet overgenomen in nationale wetgeving. Nederland heeft een "Wet voorkoming verontreiniging door schepen" en ook nog een "Besluit voorkoming verontreiniging door schepen". Hierin staan de diverse verplichtingen die voorkomen uit het Marpol verdrag. Ook voor pleziervaartuigen, maar niets specifiek voor schepen langer dan 12 meter en ook niet de verplichting een dergelijk document aan boord te hebben. Ook in Nederland is het dus goed om uw bemanning te informeren over de noodzaak om zorg te dragen voor een schone zee en dat afval bewaard wordt tot u weer in de haven bent en het daar in de afvalcontainer kan.

Navigatie technieken

Lang voor de uitvinding van radar en GPS en zonder kompas of klok voeren de Polynesiërs al van eiland naar eiland en bevolkten zij zo de eilanden ver verspreid over de Stille Oceaan. Tegenwoordig varen twee grote catamaran kano's van Hawaii rond de wereld om aandacht te vragen voor een duurzame wereld. Helaas komen ze niet naar Europa, maar ze zijn inmiddels aangekomen aan de oostkust van de Verenigde Staten. Klik hier om meer over deze reis te lezen ... en lees vooral ook de informatie over de navigatievaardigheden van de oude Polynesiërs ... En bekijk ook het Exploratorium Never Lost...
Een reis overigens met een verrassende Nederlandse inbreng. Lees hier ...

Samenwerking voor windparken op zee

Negen landen rondom de Noordzee gaan intensief samenwerken om meer windparken op zee te bouwen. Dit is goedkoper en er wordt hiermee een belangrijke bijdrage geleverd aan het doel om de CO2-uitstoot in 2050 met 80-95% terug te dringen op Europees niveau. Laten we hopen dat hierdoor ook meer ruimte op het water blijft. Lees verder op de website ...

Plastic soepveger op Noordzee

The Ocean Cleanup, een initiatief van de 21-jarige Boyan Slat, heeft de financiering rond gekregen om de test voor The Ocean Cleanup uit voeren. Het prototype van de zuiveringsinstallatie wordt 22 juni op 23 kilometer uit de kust van Scheveningen geplaatst. De voornaamste sponsors zijn Boskalis met € 1 miljoen en Ministerie van Infrastructuur en Milieu met een half miljoen. Online verder lezen ...

Nieuwe IJsselmeerkaart

De lang verwachte nieuwe editie van de kaartenset voor het IJsselmeer en Markermeer van de Dienst der Hydrografie is verschenen. De 1810 kaartenset bevat zowel overzichts- als detailkaarten voor het IJsselmeer, het Markermeer, de Randmeren en het IJ compleet met het Noordzeekanaal. Bestel kaartenset 1810 het IJsselmeer nu in de Vaarwinkel ...

Grote Jachthavenenquête

Voor een uitgebreid artikel wil de redactie van de Waterkampioen graag uw mening weten over jachthavens. Onder de deelnemers verloten zij twaalf mooie prijzen. Ook wanneer u géén gebruik maakt van een jachthaven, nodigt de redactie u van harte uit mee te doen. Hoe is de prijs-kwaliteitverhouding van de services, zoals vaste ligplaats en stalling? Is het er wel gezellig? Zijn er bij voorbeeld horeca faciliteiten en is de jachthaven ook goed ingericht voor de wat oudere bootbezitter? Deze en meer vragen stellen we in de Grote Jachthavenenquête en de resultaten van dit onderzoek kun je in de zomer teruglezen in een uitgebreid artikel in het augustusnummer van de Waterkampioen. Lees online verder en doe mee aan de enquête ...

Cursussen voor de watersporter

Bij Yachtconsult kunt u kiezen uit een groot aanbod van verschillende cursussen voor bijvoorbeeld het Klein Vaarbewijs, het basiscertificaat marifonie en het gebruik van GPS en elektronische zeekaarten. Daarnaast worden ook speciale examentrainingen gegeven. Nuttig als u zelf uw studie doet, maar voor het examen toch nog eens even extra wilt oefenen onder begeleiding van een ervaren docent. Informatie vindt u op de website ...

Millingen krijgt eigen marifoonkanaal

VTS Sector Millingen communiceert al jaren met de scheepvaart op marifoonkanaal 10. Vanwege het regionale drukke marifoonverkeer is de behoefte aan een eigen VHF kanaal de laatste jaren toegenomen. Van Agentschap Telecom heeft Rijkswaterstaat daarom een nieuw marifoonkanaal toegewezen: VHF 5. Online verder lezen en bekijk het handige kaartje met de nieuwe indeling ...

Geen vrouw en een kip

Het gezegde is "een vrouw en een kip is de pest op een schip". Maar als je geen vrouw meeneemt kan je gewoon met een kip aan boord de wereld rond. En met bijna elke dag een vers eitje kies je natuurlijk niet voor de makkelijkste route. Bekijk de video ...

Feadship naar Amsterdam

Royal van Lent gaat vanaf 2019 luxe superjachten tot 160 meter bouwen op een nieuw te realiseren locatie in de haven van Amsterdam. De internationaal gerenommeerde werf, partner in het samenwerkingsverband Feadship, heeft dit op 31 mei bekend gemaakt. Royal Van Lent kiest voor uitbreiding van de werffaciliteiten om aan de vraag naar steeds langere en grotere, hoogwaardige jachten te voldoen. Lees online verder ...

De jongste kapitein voor de Eendracht

Vandaag vaart zeilschip Eendracht met haar jongste kapitein ooit. Jan-Willem van Ouwerkerk is 28 jaar en vaart een dagtocht in thuishaven Rotterdam met sponsors en relaties aan boord. Zeilschip Eendracht is een stichting die jongeren enthousiast maakt voor het leven op zee. Het schip wordt voor 90% gevaren door vrijwillige bemanningsleden. Ook Jan-Willem kwam op deze manier voor het eerst aan boord. Nadat hij de zeevaartschool afgerond heeft is hij in dienst van de stichting gekomen als stuurman. Door de overige vrijwillige kapiteins is hij de afgelopen periode klaargestoomd om zelf aan het 'roer' te staan. De in Rotterdam woonachtige kapitein zegt zelf over zijn promotie; "Het is een eer om als jongste gediende dit prachtige schip te mogen varen. Ik kijk vooral uit naar de speciale reizen die wij voor de jongeren organiseren". Nanda Overdevest, General manager van Stichting Zeilschip Eendracht: "Het is geweldig om met een kapitein van 28 jaar jong onze doelstelling te kunnen onderstrepen. Jan-Willem begrijpt als geen ander wat er speelt bij de jeugd. Hij is een van onze talenten en wij verwachten nog vele mooie reizen met hem te mogen maken". Meer informatie over de Eendracht en haar reizen op de website ...

Omvaren op Prinses Margrietkanaal

Van 13 juni tot en met 29 juli 2016 is er een hoogtebeperking op het Prinses Margrietkanaal bij de brug Uitwellingerga. In verband met urgente herstelwerkzaamheden kan de brug in deze periode niet worden geopend. Schepen hoger dan 7.10 m moeten vanaf 13 juni omvaren. Voor de scheepvaart zijn verschillende omvaarroutes beschikbaar, afhankelijk van de scheepsafmetingen. Op Vaarweginformatie vindt u een factsheet over de werkzaamheden inclusief de alternatieve route ... Hier vindt u ook informatiebladen over andere werkzaamheden aan de vaarwegen.

175 blauwe vlaggen

De Internationale Jury voor de Blauwe Vlag heeft dit jaar in Nederland 175 Blauwe Vlaggen toegekend: 113 jachthavens en 62 stranden. Dat zijn er vijf meer dan vorig jaar. De Blauwe Vlag is een internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn. Online verder lezen ...

Onderwaterschip reinigen

Bijna elke week lezen we wel iets over zelfrijdende auto's, drones ed. kan de scheepvaart niet achterblijven. Er zijn serieuze plannen voor onbemande schepen en de Amerikaanse marine schijnt al een onbemande mijnenveger te hebben. Varende robots om dieptemetingen te doen zijn al niet eens bijzonder meer. En nu is er een soort van robot die uw onderwaterschip schoonmaakt, zonder dat uw schip daarvoor het water uit moet. Een uitkomst voor iedereen die net als ik wel eens tijdens het seizoen zwemmend om het schip aangroei heeft proberen te verwijderen. Online verder lezen ...

Orkanen in kaart gebracht

Het Amerikaanse NOAA heeft meer dan 150 jaar aan orkanen in kaart gebracht. Als u een positie invoert krijgt u een interactieve kaart. Klik hier ....

Verplichte reddingsvesten bij kou

Op een poll van de Vaarkrant over het verplichten van reddingsvesten bij varen in koude omstandigheden, reageerden 2.276 lezers. Ze vinden in grote meerderheid dat een reddingsvest dragen verstandig is en bijna de helft wil zelfs een verplichting.
Het is uiteraard om zo vaak als nodig is een reddingsvest te dragen. Een verplichting om alleen een reddingsvest bij koud weer te dragen lijkt mij geen goed idee, omdat daarmee de indruk wordt gewekt dat het onder andere omstandigheden niet nodig is. Lees het artikel op de site van de Vaarkrant ...

Nederlandse superjachten winnen World Superyacht Awards 2016

Waar een klein land groot in kan zijn. Nederlandse jachtbouwers hebben tijdens de World Superyacht Awards in Florence de prijs voor zowel het motorjacht als het zeiljacht van het jaar in de wacht gesleept. Lees verder op de website ...

Meezeilen met eigen schip

Voor diverse tochten kunt u inschepen of meezeilen (flottielje)met uw eigen jacht. Een unieke vakantie zeiltocht die voor iedereen geschikt is. U kan met uw eigen schip voor het eerst de oversteek maken of aanmonsteren. Ook voor de meer ervaring zeiler is de overtocht een leuke en uitdagende tocht, waarbij u onder andere meer leert over navigeren, hoe plant en organiseert u een oversteek en waar moet u allemaal rekening mee houden. Ook is het een zeiltocht die passend is voor het hele gezin die van een actieve vakantie houden. Er is veel afwisseling en er is geregeld tijd voor het bezoeken van alle leuke plaatsen die we aandoen. Aan boord kunt u over alle facetten van het zeilen iets leren, maar ook genieten van het vrije leven in de natuur en op het water.

In juli heeft Demarage een 5 daagse tocht naar de Belgische kust gepland. Op donderdag 7 juli 2016 kan worden ingescheept en wordt naar Middelburg of Breskens gezeild. Doel is om vervolgens naar Oostende te zeilen om daar een dagje te blijven liggen om te genieten van de bijzonder leuke stad en het Bourgondische leven. Daarna zal de terugtocht worden aanvaard en eindigd de tocht op maandag 11 juli 2016 in Dinteloord.
Van 16 tot 25 september 2016 is een 10 daagse tocht gepland naar Engeland. Afhankelijk van de wensen van de deelnemers en uiteraard het weer kan het doel onder andere Ramsgate en/of Londen zijn.

Aan deze ervaringstochten kan iedereen deelnemen, met of zonder zeilervaring. Een ieder kan op haar of zijn wens en niveau werken aan het uitbreiden van kennis en genieten van een heerlijke zeiltocht/flottielje tocht. Meer informatie op de website ...

Maas en Waal

Met een oud binnenvaartschip varen door het land van Maas en Waal. In ons eigen waterland is nog veel moois te zien en te beleven. Bekijk de serie op Youtube ...

Rijkswaterstaat pakt kruising Hollandsch Diep met Dordtsche Kil aan

Rijkswaterstaat neemt maatregelen ter verbetering van de veiligheid op de vaarwegkruising Hollandsch Diep en Dordtsche Kil. In overleg met gemeenten Moerdijk, Cromstrijen en Strijen, de veiligheidsregio’s Zuid-Holland, Zuid en Midden- en West-Brabant, het havenschap Moerdijk en het Loodswezen wordt het knooppunt aangepakt. Online verder lezen ...

Maasmond

Gisteren op excursie met het Nederlands Instituut voor Navigatie. Varen door de nieuwe havens van Maasvlakte 2 en een bezoek aan het Loodswezen. Een boeiende dag en wist u dat u met een beetje geluk in de grootste haven van Europa gewoon zeehonden op een strandje kan zien liggen? Daarvoor hoeft u al lang niet meer naar de Wadden.
Veel watersporters zoeken in de vakantie een ander vaargebied op. Watersporters uit de Zeeuwse en Hollandse Delta trekken naar het Noorden en omgekeerd bezoeken schippers uit het Noorden juist de Delta. De monding van de Maas bij Hoek van Holland is dan een serieus te nemen hindernis. Sommigen omzeilen deze door de Staande Mastroute binnendoor te pakken. Anderen wachten om een gunstige wind en tij en gaan over zee. De route binnendoor is verrassend en nodigt uit om hier en daar van de route af te wijken en een leuke plaats of plas te bezoeken. Veel meer binnenlandse bestemmingen blijken met een staande mast gewoon bereikbaar. Over zee is voor velen nog een uitdaging en vraagt om een gedegen planning omdat de Nederlandse kust tussen Den Helder en Hoek van Holland nu eenmaal niet zo veel havens heeft. Het traject IJmuiden - Stellendam is echter goed in één dag te doen, waarbij het oversteken van de Maasmond eigenlijk de enige echt serieuze drempel is.

Een drempel die met de juiste voorbereiding prima te nemen is. Bestudeer vooral ook de aanwijzingen van het Havenbedrijf Rotterdam en zorg dat u een recente en bijgewerkte kaart heeft. Het kan erg druk zijn met grote zeeschepen die de haven in en uitvaren. Daarom gelden er speciale regels voor de communicatie. Zorg dat u een marifoon aan boord heeft en gebruik deze. De verkeersbegeleiders van de post Maasmond zitten er ook voor u. De regels vindt u op de website van het Havenbedrijf.

Bij het Loodswezen stond gisteren een groot scherm aan met daarop alle door de radarstations waargenomen schepen geplot op een grote kaart. De operators hebben dus goed zicht op alle schepen die in het gebied varen, maar zij kunnen geen gedachten lezen en weten dus niet wat uw bedoeling is. Als u zich via de VHF meldt dan krijgt uw schip op dat grote scherm ineens een naam. En bedenk dat ook alle loodsen aan boord van de grote schepen een laptop hebben met daarop hetzelfde beeld. Dat maakt het voor hen makkelijk om u op te roepen of zij weten meteen wie u bent op het moment dat u het schip oproept.
Zie ook de afbeelding op Facebook ...

Interessant is ook dat men in principe kijkt naar het scherm met de echo's van de radar geplot op de kaart. Dus niet naar een scherm met AIS. Hoewel steeds meer schepen AIS hebben is dat op zee niet voor iedereen verplicht. Men kiest er dus voor om naar het samengestelde beeld van de echo's van de verschillende radarposten én AIS te kijken en de operator kan zelf informatie aan een echo toevoegen.

Belangrijk punt uit de presentatie van het Loodswezen vond ik vooral de menselijke factor. Computers kunnen alles weergeven en berekenen en soms zelfs voorspellen, maar juist de interactie tussen de loodsen, schippers en verkeersbegeleiders maakt dat het scheepvaartverkeer dag in dag uit op een veilige en efficiënte manier verloopt. Zo zagen wij een containerschip vanuit de nieuwe Maasvlakte de Waterweg opdraaien en toen zij eenmaal open zee vooruit had ging het gas er letterlijk op. De accelaratie van een dergelijke massa deed mij, maar misschien zelfs Max Verstappen versteld staan. Ik schat in dat dit containerschip met deze snelheid in 10-20 minuten van de Maasmond al bij de voor de pleziervaart aanbevolen oversteekplaats kan zijn. Verwarrend is dat vanuit de Maasvlakte een schip eerst richting stad koerst. Zij torent hoog boven de Maasvlakte uit en is dus vanuit uw kuip of op uw AIS ontvanger te zien. Vervolgens draait zij 180° en gaat het gas er op. Het is dan wel handig als u contact heeft met de Post Maasmond en zij ook weten van uw aanwezigheid.

Naar België

Onlangs verscheen de nieuwe kaartenset met de vaarkaarten voor de Belgische binnenwateren. Deze kaartenset is een minder gedetailleerde en ook goedkopere variant op de Atlas voor de Belgische Binnenwateren

Onze leverancier heeft echter ook nog een aantal sets van vaarkaarten voor België uit 2014. Dit is de vorige editie van deze kaartenset. In principe zijn ook deze kaarten nog bruikbaar voor uw vaartocht naar België. U kunt deze 2014 editie nu bestellen met € 9,- korting ... En op = op.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.