Vaarwijzer Nieuwsbrief - 2025 week 26


NAVO Top, ook op zee goed gegaan

De NAVO Top zit er al weer op. De beveiliging was voor Nederlandse begrippen ongekend en het was voor het eerst dat een groot gebied van de kustwateren geheel waren afgesloten. De inzet van de Koninklijke Marine, politie, Rijkswaterstaat en andere handhavende instanties was groot. Gelukkig waren er op het water nauwelijks incidenten en Nederland heeft zich van haar gastvrije kant laten zien.

Bijzonder was de inzet van het patrouilleschip DSS Galatea. Bijzonder omdat dit een schip is met een marinetaak, maar ingehuurd van een particulier bedrijf. Defensie huurt het civiele schip in afwachting van twee multifunctionele ondersteuningsvaartuigen. Die arriveren naar verwachting in 2027. De bemanning van de Galatea bestaat uit burgers van het Nederlandse bedrijf Fugro, gespecialiseerd in onder meer bodemonderzoek. De civiele bemanning wordt eventueel aangevuld met militairen van de marine. Dat verschilt per inzet. 


Vaarregelcampagne SAIL 2025

Het aftellen naar SAIL 2025 is begonnen. Van 20 tot en met 24 augustus vormt het IJ en Noordzeekanaal het decor van het grootste nautische evenement van Nederland, waarbij we schepen, bemanningen en bezoekers vanuit de hele wereld ontvangen in onze jarenlange hoofdstad. Miljoenen bezoekers en duizenden (plezier)vaartuigen worden verwacht. Om ervoor te zorgen dat iedereen veilig en verantwoord van SAIL kan genieten, is een goede voorbereiding cruciaal. Daarom vooraf SAIL 2025, Rijkswaterstaat, de gemeente Amsterdam, de politie, Varen doe je Samen! en Port of Amsterdam gezamenlijk een voorlichtingscampagne over de specifieke vaarregels tijdens het evenement.


Zeiljacht Bayesian gelicht

Voor de noordkust van Sicilië is op vrijdag 20 juni, een belangrijke mijlpaal bereikt in een van de meest complexe bergingsoperaties van de afgelopen jaren. Het 55,9 meter lange zeiljacht Bayesian is succesvol van de zeebodem gelicht. Het jacht zonk in augustus 2024 en sindsdien is gewerkt aan een grootschalige bergingsactie.

De berging werd uitgevoerd door een team van gespecialiseerde bergers, met ondersteuning van het Nederlandse zware hijsschip HEBO LIFT 10 (5.695 GT). De operatie vergde wekenlange voorbereiding en nauwkeurige planning. Zo werd onder andere de 72 meter lange carbon mast van de Bayesian zorgvuldig losgemaakt en werden acht versterkte stalen hijsbanden onder de romp aangebracht. Het jacht lag op een diepte van 50 meter op de bodem van de Tyrreense Zee.


Proef elektrisch draagvleugelschip

Sinds kort is er in de haven van Rotterdam een bijzonder nieuw schip te zien: het volledig elektrische draagvleugelpatrouillevaartuig van Havenbedrijf Rotterdam. Het vaartuig is onderdeel van een pilot voor de vlootvernieuwing van de vaartuigen van het Havenbedrijf.


Vaarwijzer Scandinavië en Oostzee

De Vaarwijzer Scandinavië en de Oostzee is een praktische vaargids voor de vaargebieden in Scandinavië en de Oostzee tussen Borkum, Bergen, Stockholm en Gdansk. Inclusief de Duitse Oostzeekusten en Polen tot en met Gdansk. Tussen de Noorse fjorden, de Deense eilanden, de Noord-Duitse kust, de Poolse kust en de uitgestrekte Zweedse scheren ligt een gevarieerd en uitdagend vaargebied. Zowel korte dagtochten als lange stukken over volle zee zijn er mogelijk. Niet voor niets varen veel Nederlandse watersporters elke zomer die kant op. Met deze editie van de 'Vaarwijzer Scandinavië en de Oostzee' kunt u goed voorbereid het water op.


Bodemvisserij blijft toegestaan

Er komt geen wereldwijd verbod op zogenoemde trawling-visserij, waarbij grootschalige sleepnetten over de bodem van de zee schrapen. Voorafgaand aan een VN-top over oceanen in Nice was daartoe opgeroepen door wetenschappers, omdat door trawlers een groot deel van het zeeleven kapotgaat. Wel zijn de problemen in de oceaan, zoals plastic vervuiling of de rol die oceanen spelen bij klimaatverandering, beter op de kaart gezet. Dat zegt directeur Han Dolman van het NIOZ, het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Ook is afgesproken zeer voorzichtig om te gaan met diepzeemijnbouw en daarbij het voorzorgsprincipe toe te passen. Maar tot een algeheel verbod op zogenoemde trawling-visserij, waarbij op industriële wijze zeeën worden leeggevist, kwam het dus niet.


Foto: Vaarwijzer

40e Hiswa te Water komt er aan

De grootste watersportbeurs van Noordwest-Europa viert dit jaar haar veertigste verjaardag met een vernieuwde opstelling en sterke focus op duurzaamheid. Van 3 tot en met 7 september ontvangt de Bataviahaven in Lelystad weer tienduizenden watersportliefhebbers voor vijf dagen vol nautische verwennerij, slechts een week na Sail Amsterdam.

Beursdirecteur Arjen Rahusen kondigt een extra feestelijke editie aan: "Eigenlijk is de Hiswa te Water altijd al een feest, dus de liefhebbers van nautische lifestyle komen elk jaar wel aan hun trekken. Dit jaar hebben we de entreetent opnieuw laten ontwerpen, zodat iedereen nog chiquer wordt ontvangen."


Jelmer van Beek koopt VO65

De Nederlandse oceaanzeiler Jelmer van Beek heeft een flinke stap gezet: hij is de nieuwe eigenaar van de VO65 waarmee hij vorig jaar nog The Ocean Race Sprint Cup voer onder de vlag van Team JAJO. Een opvallende zet in een carrière die al aardig op stoom ligt – en eentje die hij niet alleen voor zichzelf maakt.

"Ik was nooit klaar met deze boot," zegt Van Beek. "Het is een waanzinnig schip. Keihard en competitief, maar ook perfect om mensen mee te nemen die nog nooit hebben gezeild."


Nacra 50 jaar

De Nederlandse bouwer van snelle opencatamarans Nacra bestaat dit jaar 50 jaar en dat wordt op verschillende manieren gevierd. Zo kreeg Joyrider TV een exclusieve blik achter de schermen bij het bedrijf dat aan de haven bij Scheveningen zit. Het enthousiasme van Joe is aanstekelijk.

Nacra onstond 50 jaar geleden in Amerika als North American Catamaran Race Association. Al weer heel wat jaren terug is het merk overgenomen en sindsdien gevestigd in Scheveningen. De spectaculaire foilende Nacra 17 is de catamaran zeilboot voor de Olympische Spelen. 


Bedientijden Groningen en Drenthe in folder

De provincie Groningen en Drenthe hebben de bedieningstijden van bruggen en sluizen opgenomen in een overzichtelijke brochure voor de recreatievaart. Deze tijden gelden van 1 mei tot 1 oktober 2025. De brochure kan waterrecreanten helpen bij een goede reisvoorbereiding.

Alle bedientijden vindt u uiteraard ook in de Waterkaarten App.


Nautische badlakens

Kent u ze al? De badlakens met een opdruk van een fragment van verschillende ANWB Waterkaarten. Een praktisch en lekker groot badlaken die nog snel droogt ook. Licht van gewicht en ziet er toch prachtig uit. Kan gewassen worden op 40°C. Omdat het badlaken heel snel droogt is machinaal drogen niet nodig.

Een mooie nautisch kado en ook leuk om om uw eigen vaargebied op het dek uit te spreiden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Schrijf uw reactie. Na controle wordt deze op de website geplaatst.

Een reactie schrijven is eenvoudig:
Hou het kort een zakelijk. Geef duidelijk uw eigen mening en ervaringen. Welke informatie kunt u aan andere lezers geven die voor hen belangrijk kan zijn? Gebruik geen slechte of kwetsende woorden, geen onjuistheden en vermeld geen persoonlijke (contact)gegevens.

Stel hier geen vragen. Als u ons iets wilt vragen klik dan hier ...

Alle reacties worden eigendom van Vaarwijzer.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf douane drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie kustwacht leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politie politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf visserij waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.