Klassiek zeiljacht Aries online geveild

Het volledig gerestaureerde schip uit 1952 moest minimaal €50.000 euro opleveren. Bieden kon tot en met 20 augustus. Bezichtigen kan zowel in Italië, waar het schip ligt, maar ook via een 360 graden tour op de website van Troostwijk Veilingen. Het veilen van het 35-meter lange vaartuig was een bijzondere aangelegenheid. ‘Naast de gebruikelijke industriële veilingen is de Aries een uitzonderlijk project’, aldus Frank Adam, commercieel directeur van Troostwijk Veilingen. ‘Het feit dat het zeiljacht in Italië ligt is dankzij het internet geen probleem, wij hebben een 360 graden tour laten maken, waarmee geïnteresseerden via de website virtueel door het schip kunnen lopen.’ In Italië ligt het schip voor uitgebreid onderhoud. Iets wat het afgelopen decennium elke twee jaar gebeurde. De romp en bodem worden onderhanden genomen, zodat de nieuwe eigenaar er direct mee het water op kan. Adam: ‘Op ons verzoek blijft het schip langer op de kade. Geïnteresseerden kunnen hier het schip zowel boven als onder de waterlijn inspecteren.’ Na afloop van de veiling volgt de tewaterlating.
Nadat de Aries in een storm in de Caraïben haar mast verloor is deze in 1996 vervangen tijdens een grootschalige restauratie in Nederland. Hierbij zijn vier slaapvertrekken gerealiseerd. Twee personeelsvertrekken met stapelbedden en twee grote suites met ieder een eigen badkamer. Frank Adam: ‘Via onze virtuele tour kan iedereen de ongekende luxe van de Aries ervaren en bijvoorbeeld de jacuzzi aan boord bekijken.’ Het schip is voorzien van alle moderne navigatie- en communicatie apparatuur. Sinds haar restauratie heeft de Aries als charterschip gediend in de Caraïben, Panama en Costa Rica. De laatste jaren was Cannes de thuishaven. Van hier voer het schip als succesvol charterjacht over de Middellandse Zee.

De bouw van het zeiljacht startte in 1939, maar werd dankzij de Tweede Wereldoorlog pas in 1952 voltooid. De eerste eigenaar was tabaksindustrieel R.J. Reynolds. Na zeven jaar schonk hij het schip aan de American Geographic Society die het gebruikte als onderzoeksschip in de arctische zeeën. Nadat het schip begin jaren zestig werd overgenomen door scheepmagnaat John Theodoracopoulos is de geschiedenis van het vaartuig onduidelijk. In de jaren tachtig knapte een Canadese tandarts de Aries helemaal op om het te verhuren. Nadat het in 1989 zwaar door een storm werd getroffen kwam het schip in Nederlandse handen. Dankzij financiële problemen moest het werk aan het schip worden stilgelegd en werd het in 1996 geveild. De Nederlandse koper heeft het schip in zijn huidige staat gebracht.

De veiling is inmiddels gesloten. Onbekend is wat de opbrengst was en of de koper ook het schip gegund wordt. Alle documentatie, de video tour en vele foto's zijn nog wel online te bekijken ...

Hiswa te water is er bijna klaar voor

De bouwwerkzaamheden op het terrein van de HISWA te water verlopen nu in een heel hoog tempo. Enkele dagen geleden werden tonnen asfalt gestort voor het kadeterrein waar over enkele weken de stands van exposanten een plek krijgen. De jachthaven krijgt snel vorm nu bijna alle vaste steigers er liggen.
Ondertussen worden ook de contouren van het HISWA Nautisch Centrum Amsterdam, dat in het voorjaar van 2013 wordt opgeleverd, goed zichtbaar. Kortom, stelt de organisatie, de voorbereidingen voor de HISWA te water 2012 verlopen voorspoedig. Lees verder op de website ...

In het HISWA Kenniseiland op de HISWA te water draait alles om leren en werken in de watersport. Het kenniseiland heeft als thema: Maritieme Techniek Werkt. Jongeren kunnen er terecht voor informatie over allerlei opleidings- en beroepsmogelijkheden. Watersportbedrijven hebben dringend behoefte aan personeel. Vergrijzing en ontgroening spelen hier een substantiële rol. Ondanks de huidige lastige economische situatie heeft de watersport altijd behoefte aan vakmensen. Nieuwe instromers – vooral met een technische achtergrond - zijn zeer welkom in de watersportindustrie. Mensen zonder opleiding kunnen een baan en het volgen van een opleiding combineren. Klik hier ...

Zeilen op de Paralympics

Van zaterdag 1 tot en met donderdag 6 september vindt in Weymouth and Portland (Dorset) het zeilen van de Paralympics plaats. In drie categorieën zijn er medailles te winnen: Sonar, 2.4mR en SKUD 18. In de eerste twee categorieën zijn er Nederlandse deelnemers in de persoon van Thierry Schmitter, Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen. In totaal strijden 80 sporters om de medailles, zeilspektakel gegarandeerd.
Klik hier ...
Dichter bij huis: Stichting Plons en KR & ZV de Maas organiseren, samen met Rotterdam Sport op Maat, op zondag 9 september a.s. zeilactiviteiten op de Kralingse Plas in Rotterdam. Het zeilen is een van de activiteiten tijdens het Paralympisch Weekend Rotterdam. Lees verder op de website ...
Wij wensen onze zeilers uiteraard veel succes.
En bent u nu ook in de ban geraakt van het Olympisch zeilen? Dit jaar verscheen hier een mooi boek over ... te bestellen in de Vaarwinkel ...

Lobke en Lisa bedanken de fans

Lobke Berkhout en Lisa Westerhof wisten voor Nederland brons binnen te halen in de 470-klasse op de Olympische spelen. Via hun website en nieuwsbrief bedanken zij de fans en supporters. "Superblij zijn we met onze bronzen medaille. Wat was het spannend! Met onze aanval op goud, verspeelden we bijna brons. Maar dat is topsport en dat maakt het zo mooi! Brons bleek het hoogst haalbare. Vier jaar lang hebben we er keihard voor gewerkt en alles opzij gezet. Zonder jullie steun was dit allemaal niet mogelijk geweest. Het heeft ons energie gegeven op de momenten dat het iets minder ging. Daar zijn we oprecht dankbaar voor. Dank voor alles!"
Meer leest u op hun website ...

De Olympische spelen waren zeer succesvol voor de Nederlandse zeil- en watersport. Goud, zilver en dus brons. Een resultaat dat nooit eerder op de Spelen door Nederland werd behaald en dus een resultaat om trots op te zijn. Ik hoop dat deze resultaten vele andere Lisa's, Dorian'en, Lobke's en Marit'en zal stimuleren om door te zetten en te gaan voor hun passie. Op het water! .

Haperende ontvangst en verzending

Helaas ondervonden wij bij de verzending van de nieuwsbrief vorige week enkele problemen. Telkens stokte de teller na een paar duizend, terwijl de Vaarwijzer Nieuwsbrief inmiddels meer dan 10.000 vaste lezers heeft. Wij moesten de nieuwsbrief daarom uiteindelijk drie keer versturen. Het kan daarom zijn dat u de nieuwsbrief meerdere keren heeft ontvangen. Onze excuses daarvoor.

Ook horen wij soms van lezers dat zij de nieuwsbrief niet elke week ontvangen. De Vaarwijzer Nieuwsbrief wordt elke donderdag verzonden. Soms in de ochtend en soms, zoals vandaag pas tegen de avond. Uit de terugmelding van lezers horen wij dat het dan soms tot zondag duurt voordat de mail met de nieuwsbrief bij u binnenkomt. Dat de bezorging niet rechtstreeks is heeft een meer technische reden en heeft te maken met de wijze waarop het internet is georganiseerd en hoe het verkeer wordt geregeld tussen de verschillende schakels, verbindende partijen, internet en hosting bedrijven etc.. Zo ver wij kunnen nagaan hebben wij daar geen directe invloed op.

Als u de nieuwsbrief wisselend ontvangt dan kunt u het beste het eerste de instellingen voor spam en ongewenste mail in uw mailprogramma controleren. Vervolgens controleert u of daarvoor ook nog aparte instellingen bestaan bij uw internet provider. Soms is het mogelijk om met een "positieve lijst" te werken. In plaats van een lijst met bronnen waarvan u geen mail wenst te ontvangen, kunt u dan aangeven dat u mail verzonden van het domein vaarwijzer.nl altijd wenst te ontvangen.
Mocht dat niet of onvoldoende resultaat hebben dan kunt u uw hosting provider vragen om na te kijken dan wel in te stellen om mail van vaarwijzer.nl door te laten.

Begin dit jaar merkten wij dat een server van onze eigen hosting provider op een zwarte lijst was terecht gekomen. Wij zijn toen meteen naar een andere mailaccount overgestapt om de Vaarwijzer Nieuwsbrief te versturen. Tot op heden gaf dat geen problemen, dus gaan wij er van uit dat dit niet de oorzaak is van mogelijk haperende ontvangst aan uw kant.

Ik realiseer mij dat het vreemd is om dit bericht in de nieuwsbrief te plaatsen. Immers als u die niet ontvangt dan leest u dit ook niet. Daarom plaatsen wij dit bericht ook direct op het online archief, zodat ook de bezoekers van www.vaarwijzer.info dit kunnen lezen. Hier kunt u overigens ook altijd de berichten uit eerdere nieuwsbrieven nalezen.

Tips voor het examen Klein Vaarbewijs

Op de website van Vamex staan een paar voorbeelden van examens voor het Klein Vaarbewijs. Sinds de meest recente wijzigingen heeft Vamex tussen de vragen van deze oefenexamens een aantal nuttige tips voor examenkandidaten "verstopt'. Ben Ros van VBO Vaarbewijsopleidingen heeft voor ons deze tips gevonden.

  • Leer niet de antwoorden uit het hoofd. Vamex wijzigt regelmatig de bestaande vragen waardoor ook de (goede) antwoorden veranderen.
  • De computer shuffelt in elk examen de volgorde van de antwoorden door elkaar. Het heeft geen zin om uit het hoofd te leren dat bij een bepaalde vraag bijvoorbeeld antwoord C het juiste antwoord is.
  • Wees kritisch op de inhoud van boekwerken en oefenvragen. De examenstof is beschreven in de ‘afbakening van de exameneisen’. Die kunt u lezen of downloaden op de website van Vamex. Bestudeer de examenstof goed en controleer of het oefenmateriaal deze eisen wel volledig dekt. Het komt helaas incidenteel voor dat bepaalde onderdelen uit de afbakening in sommige boeken of oefenvragen niet, onvoldoende of zelfs foutief zijn uitgewerkt. Vamex kan daar geen verantwoordelijkheid voor nemen omdat opleiders en uitgevers volledig zelfstandig bepalen welke inhoud hun cursusmateriaal en -boeken krijgt.
  • Beweringsvragen; dit zijn vragen met twee beweringen of stellingen. Lees eerst de bewering I en bedenk of het wel of niet waar is wat daar staat. Bewering I is niet waar (dus ‘onjuist’). Tip: schrijf op uw kladpapier: “I is onjuist”. Dan vallen de antwoorden a en b af, want daar staat dat bewering I juist zou zijn. Het goede antwoord is dus c of d.
    Lees nu bewering II en bedenk of het wel of niet waar is wat daar staat. Bewering II is wel waar (dus ‘juist’). Tip: schrijf op uw kladpapier: “II is juist”. U leest nu op uw kladpapier: “I is onjuist. II is juist”. Het juiste antwoord is dan bijvoorbeeld D.

Al het lesmateriaal voor het examen Klein Vaarbewijs kunt u bestellen in de online Vaarwinkel ...

Concert op het water

In het weekend van 31 augustus tot en met 2 september geeft een projectorkest een aantal optredens op en aan het water in Friesland. Het orkest vaart op tjalk “De Nieuwe Onderneming”. Online verder lezen ...

Open dag Hoekse Watersport Vereniging

Op zaterdag 8 september organiseert de Hoekse Watersport Vereniging een open dag in samenwerking met de Surfschool Hoek van Holland en de kano vloedwatersport. Heeft u zin in een leuke en sportieve dag? Kom dan naar de open dag. Meer informatie: www.hwsv.nl

Vriesdrogen

Meer dan 300 jaar geleden bestonden de Verenigde Staten nog niet en waren er vele landen die de verschillende gebieden van wat nu de USA zijn, wel aan hun eigen koninkrijk wilden toevoegen. Zo probeerde Frankrijk rond 1684 om delen van het nieuwe land te bezetten. Het was namelijk de Franse ontdekkingsreiziger en avonturier La Salle die als eerste Europeaan de gebieden rond de Mississipi bezocht en voor Frankrijk claimde. Om deze claims inhoud te geven vertrok hij enkele jaren later met 300 kolonisten naar de monding van de Mississipi met als doel zich daar permanent te vestigen. Uit kaarten van die tijd blijkt dat men dacht dat deze gebieden vlak bij Mexico lagen. Erg goed navigeren konden de kolonisten niet want ze misten de Mississipi met enkele honderden mijlen en landen ergens in Texas waarna ze het binnenland introkken. La Salle zou de Mississipi nooit meer bereiken want hij werd uiteindelijk door zijn eigen mensen vermoord.

Een van de expeditieschepen was de La Belle, een schip dat tijdens een storm in de buurt van Galeston zonk. In 1995 werd het wrak in slechts 12 voet diep water gevonden. Snel daarna ontstonden er plannen om het wrak te bergen en trachten na te bouwen. Het probleem was dat het hout van het wrak vol met water zat en eenmaal bovenwater meteen zou gaan rotten. Tot op heden werd het wrak daarom in een speciale oplossing bewaard. De kosten van chemicalien en olie liepen echter steeds verder op. Om kosten te besparen en het schip na te kunnen bouwen is men nu van plan het wrak te vriesdrogen om zo al het water uit het hout te krijgen. Klik hier ...

Klustips op BoatUS

Gratis klustips op BoatU.S.BoatUS, een samenwerkingsverband van Amerikaanse booteigenaren, lanceert een nieuw site-onderdeel met een uitgebreid archief aan klustips. De informatie is samengebracht op BoatUS.com/BoatTech waar bijvoorbeeld praktische verhalen te vinden zijn over hoe je een omvormer installeert, glasvezelreparaties uitvoert en hoe je een trailer moet onderhouden. De artikelen lopen uiteen van loodgieters- tot poetswerk, en dat alles voorzien van foto’s en bijgewerkt waar nodig. Volgens de site zijn er honderden van dit soort artikelen te vinden met technische-, reparatie-, onderhouds- en andere praktische informatie voor watersporters.Website: www.BoatUS.com/BoatTech
BoatUS zegt hiermee het grootste gratis archief van de V.S. te hebben. Lees verder op de website ...

150 boten te koop op de Gebruikte-Botenbeurs in Hoorn

Toegenomen aantal bedrijfsinschrijvingen duidt op aantrekkende handel. Een week voor aanvang van de grootste gebruikte-botenbeurs van Nederland is de 150e boot ingeschreven. Daarmee wordt de vooraf gestelde ondergrens van honderdtwintig boten royaal overtroffen bij deze vierde editie van de Hoornse beurs. Het aantal inschrijvingen van bedrijven ligt met 113 iets boten hoger dan in voorgaande jaren, de overige boten komen van particulieren. De kades in Hoorn zijn volgeboekt, maar in de Karperkuil is op dit moment nog ruimte voor een tiental boten dankzij een extra drijvende steiger.

Dit jaar zijn er meer sloepen en sportboten. Toch blijven als vanouds de kajuitboten in de meerderheid, gelijkmatig verdeeld over zeiljachten en motorjachten. De beurs heeft een echt landelijk karakter met tal van bedrijven die van verre komen, zoals Fairline uit Zeeland, Linssen Yachts uit Limburg, Consonant Yachts uit Twente en Waarschip Werf uit het Groningse Delfzijl. Jan-Pieter Oosting van YachtFocus zegt: “De groei onder bedrijven is opmerkelijk. Eerder dit jaar moesten enkele gebruikte-botenbeurzen worden geannuleerd wegens gebrek aan belangstelling. Nu lijkt die tendens te keren. Jachtmakelaars zitten niet bij de pakken neer in crisistijd, maar gaan actief op zoek naar de kopers via een groots evenement als de Hoornse beurs. De prijzen zijn laag dus het is een goed moment om te kopen.”

Wijkagent te water

De KLPD te Water heeft sinds enige tijd bij de diverse afdelingen van de waterpolitie wijkagenten aangewezen om naast de gewone taken tevens bijzondere taken uit te voeren. De wijkagent te water wil graag geïnformeerd worden over zaken die wij als watersporter dagelijks meemaken, zoals onveilige situaties, "visstroperij", waterverontreiniging, maar ook overlast van snelvaarders. Samen met "onze ogen en oren" wil de wijkagent te water een veilige situatie op het water bevorderen. Lees verder op de website ...

Zelf uw boot verkopen zonder courtage

Geen courtage, blijven varen totdat je boot verkocht is, onafhankelijk verkoopadvies, gebruik maken van een internationaal netwerk, profiteren van de centrale ligging en als kosten alleen het liggeld totdat de boot verkochten is, en een kleine toeslag. Dat zijn de belangrijkste voordelen van De Verkoopsteiger; een initiatief van Flevo Marina en bedoeld voor particulieren die hun schip willen verkopen.
“Etaleren doet begeren”, zegt initiator Peter de Vries van Flevo Marina “Bij ons op de Flevo Marina hebben we alle faciliteiten om een schip op een goede manier te presenteren. Bovendien ligt onze jachthaven in het midden van het land, is hij gemakkelijk te bereiken en kunnen verkooponderhandelingen en contractbesprekingen in alle rust plaatsvinden in ons kantoor.” Meer informatie op de website ...

Natuur in de Rotterdamse haven

Er is iets vreemds aan de hand in en om de Rotterdamse haven. Een van de grootste havens ter wereld en een van de grootste aaneengesloten industriele complexen, maar de laatste tijd lijkt het voornamelijk de natuur te zijn die er welvaart. Een paar voorbeelden. Dagenlang domineerde een of twee zeehonden het nieuws rond de sluiting van de zeewering van de Nieuwe Maasvlakte. Nadat de Koningin de handeling had verricht om de zeewering rond Maasvlakte 2 te sluiten zouden er een of meerdere zeehonden in het nu afgesloten deel van de nieuwe havens gezien zijn. Maar wellicht dat het een stunt was om meer passagiers naar de rondvaarten te krijgen? Klik hier ... en hier om het nieuwe land uit de lucht te zien. De zeehonden zelf zijn echter niet meer gezien. Op zee voor de Maasvlakte en langs de stranden leven diverse zeehonden en deze worden regelmatig gezien. Surfers die bij Hoek van Holland de zee op gaan zien tegenwoordig ook met regelmaat bruinvissen, een kleine soort van dolfijnen.

En deze week was er meer natuurnieuws te melden. Ten eerste waren er de twee havinkjongen die in de haven groot gebracht worden. Klik hier ... Maar wellicht meest spectaculair was de melding van een bultrugwalvis voor de Maasmond. Klik hier voor de video ...

Binnenvaart verandert snel door ICT aan boord

In snel tempo ondergaat de binnenvaart diepgaande veranderingen, als gevolg van ICT-toepassingen die worden ingebouwd aan boord van binnenschepen. De veralgemeende introductie van PC’s, internettoegang, en automatische systemen voor identificatie (AIS) bevestigt de professionalisering, modernisering en innovatie die al enkele jaren merkbaar zijn in deze transportsector. Dat blijkt uit de nieuwste ICT-enquête van Promotie Binnenvaart Vlaanderen. Nagenoeg alle binnenschepen (97 procent) hebben tegenwoordig een of meerdere PC’s aan boord. Meer dan 80% gebruikt de pc ook voor het dagelijkse werk. Digitale vaarkaarten en navigatie zijn de belangrijkste toepassingen. Meer dan 84% van de schepen heeft ook toegang tot het internet. Lees verder op de website ...

Vaaratlas 2.0 (tussenstand)

Eerder schreef ik u dat wij in de maand augustus druk doende zouden zijn om de Beta versie van onze nieuwe navigatie software voor de pc te testen. Zo halverwege de maand is het tijd voor een tussenstand. De eerste testen waren dusdanig succesvol, dat besloten is de software ook verder in de praktijk te testen. Onder andere aan boord van de Tijgerhaai, het redactieschip van de ANWB Waterkampioen. Als meer mensen met nieuwe software gaan werken, dan pas komen alle onvolledigheden en punten die beter kunnen boven water. Ons lijstje van zaken die we anders of beter gaan doen is inmiddels al weer aardig gegroeid. Wij gaan deze punten nu aanpakken.

Vaaratlas op Tomtom? Er komt ook een nieuwe versie van de Vaaratlas voor de Tomtom. En voor Garmin autonavigatie, Mio, etc.. Lastig daarbij is dat al deze navigatiesystemen hun eigen manier hebben om data van derden te kunnen gebruiken. Bij elk merk is dat net weer anders en begint de zoektocht hoe de data te installeren opnieuw. Wij hebben inmiddels al een aardige collectie van verschillende kastjes staan. Gelukkig is het meeste data-werk gedaan en hebben wij de collectie van nuttige plaatsen voor de watersporter flink kunnen uitbreiden. Zo zal de nieuwe Vaaratlas voor autonavigatie bijvoorbeeld ook adressen van watersportwinkels en vaarscholen bevatten. Ook handig als u niet op de boot zit, maar naar de meest nabije winkel wilt rijden. En dus ook handig buiten het vaarseizoen.

In een volgende Vaarwijzer Nieuwsbrief meer hierover ...

Goud, zilver en brons historische prestatie

Nederland kan een groot zeilland worden, zei voormalig Bondscoach Jaap Zielhuis in 2008. Met twee zilveren medailles in dat jaar was dat een te rechtvaardigen visie van Zielhuis. Die visie vertaalde zich onderweg naar London 2012 al snel in het motto ‘Hoger en Harder’. Met andere woorden in London 2012 was het streven, ‘meer dan twee keer zilver’.
Goud, zilver en brons scoorden de Nederlandse zeilers in London. Goud voor windsurfer Dorian van Rijsselberge, zilver voor Laser zeilster Marit Bouwmeester en brons voor 470 zeilsters Lisa Westerhof en Lobke Berkhout. De beste prestatie in de naoorlogse Olympische zeilwereld, een historische prestatie. Bron: Watersportverbond

Nederland in de volgende Volvo Ocean Race?

Hij is zeker van: aan de volgende Volvo Ocean Race doet minimaal één Nederlandse boot mee. VOR-veteraan Tom Touber meent dat er geen drempels meer bestaan tegen Nederlandse deelname. Wat denkt u? Lees verder op de website ...

Nieuwe kanaal-indeling op het Noordzeekanaal

De scheepvaart op het Noordzeekanaal krijgt vanaf 12 september te maken met een nieuwe indeling van de marifoonkanalen. Dit houdt verband met de invoering van het nieuwe walradarsysteem. Klik hier om verder te lezen ...
Wij raden u aan om de komende wijzigingen vast te noteren en bij de betreffende waterkaart te bewaren.

Drukke zondag

Recreatievaarders op de Noordzee, Waddenzee, IJsselmeer en Zeeuwse en Zuid Hollandse Stromen hebben afgelopen zondag ruim 20 keer de hulp ingeroepen van het Kustwachtcentrum Den Helder vanwege problemen. Daarvan meldden negen jachten motorproblemen. Meer leest u online ...

Geen kentekens voor pleziervaartuigen

Er ging al enige tijd het gerucht dat er een algemeen verplicht kenteken voor pleziervaartuigen aan zat te komen. Het idee was geoppert door een wethouder en enkele politici in Amsterdam (verkiezingstijd?). Het kabinet ziet de varende registratieplaatjes echter niet zitten, omdat burgers er onnodig mee op kosten worden gejaagd. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) gooit het plan dan ook resoluut overboord. Klik hier ...

ErVAARingstocht van Watersportverbond was leuk en leerzaam

Twaalf motorboten plus twee begeleidingsboten deden mee aan de erVAARingstocht over de Zeeuwse wateren, die van 14 t/m 21 juli werd georganiseerd. Alle deelnemers kunnen terugkijken op een geslaagde tocht, die niet alleen leuk maar ook bijzonder leerzaam was. Lees verder op de website ...

Vaaratlas 2.0

Het idee: voorzie op een eenvoudige manier in de behoefte aan vaarinformatie aan boord en gebruik daarbij de vaarkaart als onderlegger om de informatie ruimtelijk te presenteren. Of zoals ik vorige week schreef: de nieuwe software wordt een programma met wellicht maar 20% van alle functies die bedacht (en gemaakt) kunnen worden, maar waaraan meer dan 80% van de watersporters meer dan voldoende heeft. Een eenvoudig idee dat echter nog al veel werk met zich meebrengt.

Ongeveer een half jaar na het faillissement van de makers van de Vaaratlas hebben wij deze van de curator over weten te nemen. Dat wil zeggen de software, databestanden, gegevens van de klanten een beeldmateriaal. De oorspronkelijke software was gemaakt in Java en bestond uit een samenstelling van verschillende onderdelen die bij derden waren ingekocht. Al snel besloten wij om de software zelf opnieuw en helemaal vanaf de grond op te bouwen. Wij denken dat het alleen dan mogelijk is om een nieuw software product te maken waar ook in de toekomst uitbreidingen op mogelijk zijn. Na verdere bestudering van de databestanden bleken deze al lang niet te zijn bijgewerkt. Dit bijwerken is inmiddels gebeurt, maar ten koste van veel tijd en energie. Deze databestanden zijn echter nodig om straks een versie voor de Tomtom te kunnen maken.

De afgelopen maanden zijn wij vrijwel continu bezig geweest met het schrijven van de nieuwe software. Ook dit bleek veel werk. Technisch uitdagend en wij hebben veel geleerd. Een navigatieprogramma vraagt immers kennis van navigatie (die hadden wij al ruim voorhanden), geografie (een vak apart) en grafische technieken (en op zichzelf al een vakgebied). De nieuwe software is echter op een paar kleine details na gereed. Deze werken wij de komende dagen bij en volgende week gaat de software in Beta. Beta in software ontwikkeling wil zeggen dat de software eigenlijk productiegereed is, maar voordat deze in productie gaat eerst onder een brede groep getest gaat worden. De beta test zal bestaan uit testen door deskundigen en uit testen door gebruikers. In deze testfase willen wij ook de lezers van de Vaarwijzer Nieuwsbrief en de gebruikers van de "oude" Vaaratlas betrekken. Hierover volgende week meer. Maar een paar details kunt u wel alvast zien op onze website zien.

Tijdens de onderhandelingen met de curator was al gebleken dat de rechten op het kaartmateriaal niet eigendom waren van de firma die failliet was, maar ook dat dit kaartmateriaal behoorlijk oud was. Software voor aan boord kan uiteraard niet zonder goede, actuele en betrouwbare kaarten. In Nederland beschikt alleen de ANWB over waterkaarten van bijna alle voor de pleziervaart bevaarbare wateren. En als je, zoals wij, al sinds 1996 samen met de ANWB software voor bijvoorbeeld het examen Klein Vaarbewijs maakt, is de keuze snel gemaakt. En in een moeite worden gegevens van havens, bruggen en sluizen uit de ANWB Wateralmanak deel 2 dan ook in de software opgenomen.

Twee keer goed nieuws. De nieuwe software komt er aan en de digitale waterkaarten komen ook weer op de pc. Maar ... helaas nu nog niet. De hele maand augustus zullen wij gebruiken voor de Beta testfase en slechts een exclusieve groep van gebruikers zal de software in die periode mogen testen en kunnen gebruiken. Pas daarna komen software en kaarten op de markt. En hebben wij de rest van de winter om alle ervaringen te verwerken in versie 3.0 !

Gelukkig hoeft u dit seizoen niet zonder digitale waterkaart het water op te gaan. De ANWB Waterkaarten app voor de iPhone en iPad is in een nieuwe versie leverbaar. Deze app bevat alle waterkaarten voor Nederland en de gegevens uit de Wateralmanak deel 2 voor 2012. De app is gratis uit te proberen en daarna kunt u een abonnement nemen. Naar wens kan dat voor kortere tijd of voor een heel jaar. Nieuw is dat het abonnement na een jaar automatisch vervalt en dat u een herinnering krijgt om eventueel een nieuw abonnement af te sluiten.

Gebruikte-Botenbeurs Hoorn gaat door

Deze week werd de 105e deelnemende boot aan de Hoornse beurs genoteerd, zo meldt organisator YachtFocus. Het evenement kan daarmee doorgang vinden zoals altijd in het laatste weekend van augustus. In totaal worden 150 boten te koop verwacht op deze botenbeurs die onderdeel is van de Westfriese Waterweken. Hoewel de aanmeldperiode voor standhouders pas 6 weken geleden begon, blijkt de animo groot. 78 boten zijn door jachtmakelaars en werven ingeschreven, 27 direct door particuliere eigenaren die de verkoop zelf ter hand nemen. De plekken aan het Baatland en de Oude Doelenkade zijn inmiddels uitverkocht. Wel zijn nog plaatsen beschikbaar aan de Veermanskade en Karperkuil. In deze laatste haven wordt een drijvende steiger aangelegd voor extra ligplaatsen. Voorts is een maximale scheepslengte van 17 meter toegestaan zodat méér boten een plekje kunnen vinden. Van diverse bedrijven zijn de inschrijvingen onderweg, evenals van particulieren, die traditioneel later aanmelden in de hoop vóór de beurs begint op een andere manier te verkopen. Inschrijven via de website www.gebruiktebotenbeurs.nl is mogelijk zolang er plek is. Op de site staan alle deelnemers vermeld, waaronder gerenommeerde leden van de brancheorganisaties HISWA, Nederlandse Bond van Makelaars in Schepen NBMS en de Nederlandse Jachtbouw Industrie NJI.
Jan-Pieter Oosting van YachtFocus zegt: “We zijn blij dat de aanmeldingen goed lopen. Het zijn zware tijden voor de botenbranche en daar lijdt de beursdeelname onder. Maar Hoorn lijkt de dans te ontspringen. Het is de grootste botenbeurs in z’n soort van ons land. Hoorn is een mooie en gezellige locatie en heeft in voorgaande jaren een goede naam opgebouwd.”

Clippervloot uitgezwaaid

De tien grote clippers die deelnemen aan de Clipper Round the World Yacht Race hebben deze week Den Helder aangedaan. Hiermee is de offshore- en marinestad de enige haven op het Europees continent die de racevloot heeft bezocht. De race duurt nu al bijna een jaar. Vorig jaar juli begonnen de clippers in Southampton aan hun 40.000 mijl tellende wereldreis, de langste oceaanzeilrace ter wereld. Hiervoor werden stops gemaakt in Madeira, Rio de Janeiro, Kaapstad, Geraldton, Singapore, Qingdao, San Franscico, New York, Halifax en Londonderry. Den Helder werd aangedaan omdat dit de ‘homecoming port' is van de ‘De Lage Landen Embraces the World', de enige Nederlandse deelnemer. De Nederlanders staan momenteel op de tweede plaats in het klassement.
Vanmiddag zijn de schepen weer vertrokken voor het volgende en laatse deel van de race naar de finish in Southampton.


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.