Nieuwe KNRM Wimpel leverbaar

Vorig jaar heeft de Koninklijke Reddingsmaatschappij (KNRM) besloten om elk jaar een nieuwe wimpel uit te brengen. Zo kunt u elk jaar opnieuw laten zien dat u het goede werkt van de reddingsmaatschappij steunt. En wij verwachten dat elke jaarwimpel wel eens een collectors item zou kunnen worden. Daarom adviseer ik u om er meteen twee te bestellen! Een voor in de mast en een voor in de kast.
De KNRM Jaarwimpel 2012 is vanaf nu in de Vaarwinkel te bestellen. Van elke verkochte wimpel gaat 5 euro naar de KNRM.

Vergrijzende watersport

Nagenoeg alle westerse landen hebben er mee te maken; de vergrijzing. We worden steeds ouder en krijgen gemiddeld minder kinderen. Gevolg stijgende kosten voor medische zorg, pensioenfondsen die minder in kas hebben als ze naar verwachting moeten uitkeren etc.. Ook heeft de vergrijzing effect op onze watersport. Het blad Zeilen schreef daar een aardig stukje over.

Het Duitse Bundesverband Wassersportwirtschaft ( BVWW ) heeft als enige onderzoek gedaan naar vergrijzing in de watersport. Uit dit onderzoek blijkt een aantal interessante zaken. Zo is de gemiddelde booteigenaar 56 jaar oud. Tachtig procent van de bootbezitters kocht zijn boot voor zijn veertigste levensjaar.
De teruglopende belangstelling, zo becijfert het BVWW, heeft grote gevolgen voor de toekomst. Onder invloed van de al genoemde demografische trend zal het aantal bootbezitters in 2017 met 31% zijn gedaald. In 2027 zal dat zelfs 49% zijn. Voor Nederland betekent dat er in 2017 zo'n 60.000 minder boten rondvaren en een kleine 100.000 in 2027!

En dan maken we ons nu zorgen over dalende verkoopcijfers en de lastige tweedehands markt! Wil de sport overleven dan zullen we de jongeren voor de watersport moeten interesseren en hen ook op allerlei manieren bij de sector moeten betrekken. Wil de sector in Nederland overleven dan denk ik dat we met name naar nieuwe markten moeten kijken en bijvoorbeeld massaal onze tweedehands schepen naar Polen, Roemenie en wellicht nog verder gaan exporteren.

Water fun zone op de Hiswa 2012

Zeilen, surfen en varen is hartstikke leuk! Zou u ook eens samen met een jong gezinslid en/of zijn of haar vriendje of vriendinnetje willen zeilen? Dat kan nu! We nodigen u graag uit, om samen met een jong gezinslid, vriendje of vriendinnetje een zeiltraining te gaan volgen in de Water Fun Zone op de HISWA Amsterdam Boat Show, van dinsdag 6 maart tot en met zondag 11 maart in de Amsterdam RAI.

Een deelnemer aan een zeiltraining mag samen met één volwassen begeleider helemaal gratis naar de HISWA en de Water Fun Zone komen. In de Water Fun Zone kunt u ook wakeboardwedstrijden kijken, zeilclinics van Laura Dekker volgen en nog veel meer spetterende activiteiten volgen. Lees meer op: www.hiswa.nl/vaarscholen

Aanmelden kan tot 28 februari. Snel aanmelden dus, want er zijn maar beperkt kaartjes beschikbaar en: op is op!
Op www.hiswa.nl/vaarscholen staat ook een programma met de tijden waar de kinderen zich op kunnen inschrijven.

Varen op de Noordelijke ijszee

Vier jaar met je gezin door het Noordelijk poolgebied varen, je moet er maar zin in hebben. Kapitein Eric Brossier vaart sinds 2011 met zijn familie aan boord van de Vagabond voor wetenschappelijk onderzoek door het ijs. Pas in 2014 wordt hun missie afgerond. Lees verder op de website ...

Sluizen en bruggen te kraken

U heeft vast wel eens een spannende actiefilm gezien waarbij de 'goeden' of de 'slechterikken' in staat waren een hele stad naar hun hand te zetten door met een slimme wizzkid in te breken in het besturingssysteem van luchthavens, verkeersregulering etc.. Of dat allemaal kan? Op het water in Nederland kennelijk wel.
Bedieningssystemen van sluizen, gemalen, rioleringspompen en bruggen zijn met een computer eenvoudig te kraken waarna ze via internet op afstand kunnen worden bediend. Dat blijkt uit een afgelopen dinsdag uitgezonden televisiereportage van EenVandaag. Lees het complete bericht op de website en bekijk daar ook de uitzending ...

Een beetje hacker heeft dus helemaal geen ANWB Wateralmanak meer nodig. Die zet de brug gewoon zelf open als hij er met zijn schip aankomt. Alleen wordt het dan wel verwarrend als een andere hacker in zijn auto het wachten te lang duurt en besluit om via zijn smartphone de brug maar weer dicht te doen.

Overigens was het vele wachten voor de Spijkenisserbrug wel de inspiratie voor een slimme programmeur om een app te maken die laat zien waar de bruggen open staan. Klik hier... Nog niet leverbaar, maar al wel een prijs gewonnen.

Superjacht Yogi zinkt bij Griekenland

Vorige week vrijdag 17 februari zonk het 60 meter lange superjacht Yogi in een storm voor de kust van Griekenland. De bemanning van acht kon met helikopters in veiligheid gebracht worden. Meer leest u op de website ... en ook hier (met video) ...

Beurs voor watersporters in Rotterdam

Rotterdam heeft de grootste haven van Europa. Met al het water oefent Rotterdam dan ook een grote aantrekkingskracht uit op watersporters, die elk jaar in grotere getale de vaarwegen en havens van Rotterdam bezoeken. Daarom verdient de Maasstad ook (weer) een eigen Watersportbeurs. Een bijzonder informatieve beurs dit keer, waar watersporters volop worden geïnformeerd hoe zij veilig en vlot door de havens kunnen varen.

Tijdens de beurs op het mps Horizon geven Port of Rotterdam en organisator Vaarschool Warekoers uitleg over het varen met een pleziervaartuig op vaarwegen waar ook de beroepsvaart actief is en over de (noodzakelijke) communicatie. Ook de stichting ‘Varen doe je samen’ – speciaal opgericht om meer wederzijds begrip te bevorderen tussen beroepsvaart en pleziervaart – is aanwezig om watersporters voor te lichten.
Mensen van Brandweer Rotterdam-Rijnmond zijn op de Horizon om te vertellen over brandveiligheid aan boord van recreatievaartuigen. Port of Rotterdam geeft uitleg over het marifoongebruik en Vaarschool Warekoers doet dat over vaarbewijzen en het marifooncertificaat. De vaarschool heeft ook nog wat aanbiedingen in petto.

Organisator is de oprichter van Vaarschool Warekoers, Rinus de Bruin. Hij kent de dagelijkse praktijk in en rondom Rotterdam als geen ander. De beurs wordt gehouden voor de start van het vaarseizoen. Het Rijncruiseschip Horizon zal 24 maart afgemeerd zijn bij de Kop van Zuid aan de Wilhelminakade, tussen het Nieuwe Luxor en LantaarnVenster. De beurs duurt van 9.30 uur tot 17.00 uur en de toegang bedraagt 4 euro per persoon.
Meer informatie kunt u vinden op de website ...

Wat leren voor het examen Klein Vaarbewijs?

Wij krijgen vaak vragen wat men moet leren voor het Klein Vaarbewijs. Velen hebben daar zo hun eigen mening over, maar er is maar één instantie die bepaalt wat u moet weten voor het examen en dat is de examencommissie Vamex. Formeel is het natuurlijk de minister en dus de overheid die de exameneisen vaststelt, maar de deskundigen van de Vamex zijn degenen die de eisen schrijven en het dus eigenlijk voor het zeggen hebben. De afgelopen jaren heeft Vamex haar organisatie op dat vlak flink uitgebreid. Er is een adviescommissie met vertegenwoordigers van verschillende instanties en ook staat Vamex namens de minister onder toezicht van de Examenkamer. Dit alles moet maken dat de exameneisen goed in elkaar steken en dat de examens dus voldoen aan deze norm. Er zijn verder allerlei regels en procedures, bijvoorbeeld hoe te handelen als een examenkandidaat het niet eens is met de uitslag.

Binnenskamers heeft Vamex haar organisatie dus prima op orde en mogen wij er op vertrouwen dat het afnemen van de examens goed en zorgvuldig verloopt. Ook is men druk doende de examenlocatie te vernieuwen en deels te verplaatsen, zodat u deze nog dichter in de buurt zult vinden.
Een punt van voortdurende zorg is echter hoe de opleiders en producenten van lesmateriaal toegang krijgen tot die informatie die nodig is om goede lessen te geven en goed lesmateriaal te maken. Het standpunt van Vamex is simpel. "Exameneisen, afbakening, toetsmatrijs en een setje voorbeeldexamens staan op de website voor iedereen toegankelijk en omdat onderwijs en examinering strikt gescheiden moeten zijn is dat alles wat u te zien krijgt".

Persoonlijk ben ik van mening dat dit een zeer strikt standpunt is en dat de geboden informatie onvoldoende is om goed lesmateriaal te maken. Als je echt alles zou moeten weten wat binnen de afbakening past dan zouden de meeste cursusboeken te dik worden of past de cursus Klein Vaarbewijs I niet meer in vier avonden. Tegenwoordig hebben veel examenkandidaten geen zin om meer tijd aan een dergelijke cursus te besteden. Als opleider moet je dus wel iets doen en ook een uitgever kan zijn boek niet nodeloos dik (en dus duurder) maken. De rol van de opleider is meer en meer die van studiebegeleider geworden en van cursisten wordt verwacht dat zij ook thuis leren uit boek en veel oefenen met bijvoorbeeld een oefen-cd. Met een dergelijke aanpak is het nog steeds mogelijk om het juiste niveau te bereiken en een cursus van een redelijke omvang aan te bieden.
Aan de andere kant zie je ook dat opleiders dankzij de jarenlange ervaring wel ongeveer weten waar de focus op het examen ligt. In de lessen spitsen zij zich dan ook op die zaken toe, dat pas bij hun rol als studiebegeleider. Erg effectief: leer wat je moet weten, zodat je slaagt op het examen. Aan deze aanpak kleeft natuurlijk wel een risico. Als de examencommissie een keer de randen van de afbakening opzoekt, zullen er ook meer kandidaten op het examen tot de ontdekking komen dat deze onderwerpen niet of onvoldoende in de cursus aan bod zijn gekomen. Cursisten teleurgesteld, opleiders boos en Vamex geïrriteerd "waarom leren jullie niet genoeg?"

En dat raakt dan weer aan de grote geslotenheid van de Vamex. Het examen is niet meer openbaar en de communicatie is minimaal. Naar mijn idee moet het mogelijk zijn om de communicatie tussen opleiders en examencommissie te verbeteren, met respect voor ieders positie en zonder dat de Vamex haar 'geheim' hoeft bloot te geven. Goede communicatie is altijd een voorwaarde voor succes en voorkomt verkeerde verwachtingen. Binnen de Vamex wordt gewerkt aan nieuwe exameneisen. Naar mijn idee zouden deze pas ingevoerd mogen worden als de communicatie met het veld is verbetert. Nieuwe eisen invoeren zonder dat daarover goed gecommuniceerd wordt met de opleiders en uitgevers is vragen om problemen.

Voor ons als maker van de diverse cd's voor examentraining biedt dit overigens wel weer een leuke uitdaging. Cursussen kunnen niet veel langer worden, boeken kunnen niet ongestraft dikker worden. Onze software kan echter een onbeperkte hoeveelheid vragen en data aan. Het belang van de cd's voor examentraining neemt daarom alleen maar toe, want alleen digitaal kunnen wij nu en straks onbeperkt lesmateriaal blijven aanbieden.

Spektakel in Rotterdam

Van 2 tot 8 april kiest de vloot van de Race of the Classics voor de 24e keer het ruime sop. De vloot van de regatta bestaat uit 19 klassieke zeilschepen die een wedstrijd varen van de Rotterdamse Veerhaven naar Amsterdam en onderweg aan zullen meren in België en Engeland. De boten worden gezeild door ruim 550 studenten uit het hele land en is hiermee het grootste studenten zeilevenement van Nederland. Het snelste team wint na een week van zeilen en feesten de Challenge Cup, een van de vier prestigieuze prijzen die te winnen zijn tijdens het evenement.
Lees verder op de website ...

IJspret van invloed op Boot Holland

De 22ste editie van Boot Holland in het WTC Expo heeft het watersportseizoen geopend met 32.554 bezoekers. Gemiddeld genomen brengen 45.000 mensen een bezoek aan de grootste botenbeurs van ons land. Dat er minder bezoekers de kassa passeerden komt volgens de organisatie door het strenge winterweer van vorige week.
Pieter Fokkema, beursmanager van Boot Holland: “Op de vrijdag en in het weekend had het prachtige schaatsweer - gevolgd door waarschuwingen voor gladde wegen - grote invloed op de beurs. Dit zijn normaliter de drukst bezochte dagen waarbij de gangpaden overvol met bezoekers zijn. Dit hebben we dit jaar helaas niet zo ervaren. Daar staat dan wel weer tegenover dat de laatste drie dagen van de beurs juist weer drukker waren dan voorgaande jaren, de weersomstandigheden voor een beurs waren die dagen ook aanzienlijk beter. Maar dat maakt het verlies van het weekend helaas niet goed. Zo zie je maar weer dat we niet altijd alles in de hand hebben." Deze editie heeft minder watersportliefhebbers mogen verwelkomen maar de organisatie kijkt ondanks dat terug op een zeer geslaagde beurs.

Opvallend was de uitstekende stemming onder de exposanten. Ze waren te spreken over het gerichte publiek, "veel kopers, niet alleen kijkers", was een veelgehoorde uitspraak van exposanten. Het aanbod was deze editie bijzonder vernieuwend. Er waren veertig nieuwkomers onder de exposanten en zo'n zeventig wereldprimeurs die op grote publieke belangstelling hebben mogen rekenen. Opmerkelijk was verder dat onze oosterburen zich niet lieten tegenhouden door het winterweer en er meer Duitsers dan vorig jaar een bezoek aan de beurs brachten.

Foto om niet te vergeten (2)

Wij kregen veel vragen over de schitterende foto waar ik u vorige week op wees. Bij deze de link naar de bron, waarmee denk ik de meeste vragen beantwoord zijn ... Ook iets moois gezien of iets leuks online gevonden; laat het ons weten ... Reageren kan onder dit stukje.

Voortgang nieuwe Vaaratlas

Nog steeds zijn wij druk aan het werk om een nieuwe versie van de digitale Vaaratlas voor pc en Tomtom te maken. Gelukkig vordert het werk gestaag. De afgelopen maanden is veel werk verzet. Zo hebben we een complete 'software engine' geschreven om een kaart op het scherm te toveren. Verder hebben we verschillende databases ontworpen en technieken gebouwd om de data straks ook naar bijvoorbeeld de autonavigatiesystemen van Tomtom of Garmin te kunnen exporteren. Gelukkig bleek er een geschikte component (bouwsteen van de software) te bestaan voor de communicatie met een GPS, zodat u straks tenminste ook kunt zien waar u vaart. We zijn nu bezig om de verschillende bouwstenen samen te voegen tot een compleet nieuw computerprogramma. Uiteraard komen ook wij daarbij voor soms onverwachte zaken te staan.

Tomtom versie
De mogelijkheid om voor de watersport relevante informatie op het scherm van een eenvoudig autonavigatiesysteem als de Tomtom te tonen blijkt voor veel mensen toch een gouden idee.

Vanuit de Tomtom versie kunt u straks op uw pc eerst een selectie maken welke informatie u naar de Tomtom wilt exporteren. De online afbeelding laat voor een klein stuk van Nederland zien hoeveel informatie beschikbaar is. Als u goed kijkt ziet u ook hoeveel werk er nog te doen is. Veel data uit de database die wij van het failliete Cosmic Navigation hebben overgenomen blijkt niet goed te kloppen. Tonnen horen immers niet in een weiland te liggen (uitzonderingen daargelaten). Kennelijk dat gebruikers van de oude Vaaratlas dat al varend nooit gemerkt hebben. Op het kleine scherm van de Tomtom ziet u immers niet die plekken waar u met uw boot toch niet kwam. Overigens is het niet zo erg als het op de afbeelding lijkt. Wij hebben nog niet voor alle te tonen punten een geschikte icoon gemaakt. Sommige locaties en bedrijven worden daarom met de icoon van een ton getoond. In werkelijkheid gaat het dan om bijvoorbeeld een watersportwinkel of een cafe aan een surfstrand.
De uiteindelijke versie zal straks niet alleen een geschoonde database bevatten, maar ook veel extra informatie, zoals de adressen van een groot aantal watersportbedrijven, toeleveranciers etc.. De Tomtom is immer ook een navigator voor op de weg en zo rijdt u straks in een keer naar bijvoorbeeld de watersportwinkel met die ene mooie aanbieding.

Als u al deze informatie op het kleine scherm van uw autonavigatiesysteem wilt tonen, zal dat een veels te druk beeld geven. Daarom dat wij er voor kiezen dat u in de software op uw pc een selectie maakt, afhankelijk van wat u gaat doen. Bijvoorbeeld een tocht door de grachten van Utrecht of een bezoek per auto aan diverse verkoophavens. Exporteer uw selectie naar uw Tomtom en neem deze mee in uw voer- of vaartuig.

Voor het gemak hebben wij het hier steeds over de Tomtom versie. Deze 'Tomtom' versie zal echter ook gegevens kunnen exporteren naar andere merken autonavigatiesystemen, zoals die van Garmin.

Het is ons onlangs gebleken dat er nog steeds enkele 'slimmerikken' zijn die kopietjes van de oude Vaaratlas cd op websites als Marktplaats aanbieden. Ga daar niet op in. Een illegale kopie is immers diefstal (wij hebben de rechten op de Vaaratlas overgenomen), maar in dit geval dubbel fout omdat het oude data betreft en omdat de webserver van het failliete bedrijf niet meer actief is. Installatie van de cd naar uw Tomtom is daardoor niet meer mogelijk. Beter uw geld nog even vasthouden om straks de nieuwe versie te bestellen !

Windows of pc versie
De pc versie vordert goed, zoals u op deze online afbeelding kunt zien. Als het goed is ziet u duidelijk de verschillen met de eerder getoonde snapshots van afgelopen oktober. Het grootste verschil is ongetwijfeld de basiskaart die wordt gebruikt. Wij hebben er voor gekozen om een basiskaart te gebruiken die is gebasseerd op de OpenSeaMap. Deze zogenaamde opensource kaarten zijn vrij te gebruiken. Hierdoor zijn wij straks in staat een goedkope basis versie van de Vaaratlas te maken. De kaart bevat behoorlijk veel informatie, alleen dieptelijnen ed. ontbreken. Daarom zullen wij daarnaast de mogelijkheid bieden om kaarten van andere uitgevers en van diverse online bronnen te gebruiken.
Verder ziet u op de afbeelding dat de database met jachthavens uit de papieren Vaaratlas inmiddels onderdeel is van de software. Klik op de kaart op het symbool van de jachthaven en extra informatie verschijnt. Ook de bedieningstijden van bruggen en sluizen zijn straks met een klik van de muis op te roepen.

Samengevat: er is veel werk verzet, maar we zijn er nog niet.

Gratis proefles voor het Klein Vaarbewijs

Gaat u deze zomer varen of denkt u er al langer over om het klein vaarbewijs te halen? Volg dan op zaterdag 25 februari de introductie les Klein Vaarbewijs in Montfoort (bij Utrecht). Deze les is voor iedereen en helemaal gratis. Ben Ros, auteur van diverse watersportcursusboeken, vertelt u dan alles wat u moet weten over het Klein Vaarbewijs.

Nice to know, need to know:
Wat moet je wel en niet kennen voor het examen. Elke watersporter heeft zo zijn eigen spannende verhalen die vaak ook heel leerzaam zijn. Maar wat leuk is voor een zeiler kan heel saai zijn voor waterskier of zeevisser. Er is maar één instantie die bepaalt wat u moet weten voor het examen en dat is de Vamex examencommissie. Ben loopt met u het examenprogramma door en laat aan de hand van een beamerpresentatie zien hoe het examen in elkaar steekt.

Leer niet te veel:
Een cursus kan u helpen Daarom zal er op deze ochtend ook aandacht besteed worden aan leerstrategieën. Leer vooral niet te veel. Bij het leren van dingen die veel op elkaar lijken, is de kans groot dat je alles door elkaar gaat halen. Met een paar slimme leer strategieën kun je dat voorkomen.

Het klein vaarbewijs is gecombineerd met het internationaal vaarbewijs, het International Certificate of Competence (ICC) inland of coastal waters. U kunt het vaarbewijs dus ook heel goed in het buitenland gebruiken.

De gratis vaarbewijs les is op zaterdag 25 februari 2012, 10.00 – 12.00 uur, Montfoort (regio Utrecht). Het programma en locatie ontvangt u bij inschrijving. Laat deze leerzame ochtend niet aan u voorbij gaan en schrijf u nu in, vol is vol.

ANWB Waterkaart en -atlas voor Friesland


 
Hoewel het schaatsen langs de steden van Friesland helaas (nog even) niet doorgaat, zal het zeker nog even duren voor we weer in Friesland gaan varen. Toch brengt de ANWB alvast twee nieuwe kaarten voor Friesland op de markt. ANWB Waterkaart B is al jaren de vaarkaart voor Friesland. De nieuwe editie 2012-2013 is verschenen en in de Vaarwinkel te bestellen. Gemaakt van scheur- en watervast papier. Toch kan zo'n grote vouwkaart aan boord onhandig zijn. Daarom komt de ANWB dit jaar ook met een Wateratlas voor Friesland. Hetzelfde karteergebied, maar opgedeeld in handige losse bladen die in een ringband zijn samengebracht. Makkelijk dubbelslaan en de kaart neemt weinig ruimte in en legt u makkelijk op het juiste kaartblad open. De nieuwe ANWB Wateratlas voor Friesland kunt u nu ook in de Vaarwinkel bestellen.

Watersporters welkom in Londen

Ligplaatsen in hartje Londen tijdens Olympische Spelen nu te reserveren.
Tijdens de spelen in Londen zijn er op drie centrale plekken in hartje Londen ligplaatsen te huur voor zeil- en motorboten. De organisatie van Sail Royal Greenwich is er in geslaagd ruim 100 ligplaatsen te claimen voor watersporters die met hun eigen boot naar Londen willen varen.
Uniek om te Theems op te varen en dan met uitzicht op de City of Londen de sfeer mee te maken van dit sportieve spektakel. Er zijn 4 aankomstdata te weten: 25-07, 31-07, 05-08 en 10-08. De eerste aankomst valt gelijk met de Parade of Sail waardoor de deelnemers samen met de tall-ships de Theems opvaren tot aan de Tower Bridge, als officiële start van Sail Royal Greenwich.

De drie locaties die aangeboden worden zijn:

  • South Dock Marina, voor zeilboten
  • Greenwich Yacht club voor zeilboten
  • MillWall Dock voor motorschepen

Tijdens de spelen is uitgebreid en intensief toezicht op het verkeer op de Theems. Elke boot zonder gereserveerde ligplaats wordt teruggestuurd.
Boekingen worden verzorgd in samenwerking met Channel Cruises Holland.

Honderd jaar ANWB Wateralmanak

Watersport zag er in 1912 heel anders uit als nu. Een ding is echter hetzelfde gebleven, namelijk de ANWB Wateralmanak. Hoewel hetzelfde? In de basis wel, namelijk een handig naslagwerk met informatie die u nodig heeft als u het water op gaat.
Tijdens Boot Holland verschijnt de 100e editie van de ANWB Wateralmanak (deel II) met daarin een compleet overzicht van vaarwegen en watersportplaatsen in Nederland en België. Met onder andere informatie over jachthavens, brandstoftankplaatsen en bedieningstijden van bruggen en sluizen. Een must voor de pleziervaarder.
Deel II is dit jaar weer dikker geworden en bevat 900 pagina's bomvol nuttige informatie. En deze speciale jubileum uitgave bevat daarnaast een aantal kortingsbonnen die u recht geven op € 250 aan korting bij verschillende watersportbedrijven, waaronder de Vaarwinkel.
ANWB Wateralmanak deel 2 2012 is nu al te bestellen in de Vaarwinkel ...

Verwachte boeken van De Alk

Goed nieuws; Uitgeverij De Alk heeft momenteel een aantal boeken in herdruk waar altijd veel vraag naar was. Zo rond maart verwachten wij de meeste daarvan weer te kunnen leveren. Het gaat om de volgende uitgaven:

  • Reeds Schippers Handboek: Het handboek is een geheugensteun voor alle zeil- en motorbootschippers die op groot water varen. Alle denkbare navigatiemethoden, van het werken met de sextant, AIS, elektronische navigatie en elektronische kaarten worden overzichtelijk uitgelegd.
  • De overtocht naar Engeland: Vaaraanwijzingen van The Wash tot Dover en van Den Helder tot Calais. Met achtergrondinformatie van havens en rivieren, anekdotes en persoonlijke indrukken. Tevens adviezen over zeewaardigheid, zeeziekte, uitrusting, getijgevens, waypoints en aanbevolen routes.
  • Zeil- en tuigtrim: Zeil- en Tuigtrim helpt u sneller te varen. Dit boek gaat over het optimaal trimmen van zeilen en tuigage.
  • De golf van Biskaje: Geen herdruk, maar een nieuwe titel. De bekende zeezeiler en journalist Ben Hoekendijk vaart ditmaal vanuit Nederland over de Noordzee langs de Engelse zuidkust en door de Golf van Biskaje op ontdekkingsreis naar boeiende individuen en interessante culturen om uiteindelijk Noord-Spanje te bezoeken. Het bekende pelgrimsoord Santiago de Compostella is daar zijn doel. Niet over land, de traditionele route die door veel wandelaars wordt gelopen, maar over zee.

Kan ik u gelijk wijzen op een handige functie op de website van de Vaarwinkel. Als wij een boek tijdelijk niet op voorraad hebben, bijvoorbeeld omdat het in herdruk is, en de levertijd nog niet goed is in te schatten, zetten wij de voorraad op 0 en kunt u het boek (tijdelijk) niet bestellen. In plaats van de knop 'In winkelwagen' verschijnt bij dit artikel in de winkel dan een link 'Bericht mij wanneer op voorraad'. Klikt u op die link dan kunt u uw e-mailadres achterlaten. Zodra het product dan bij ons binnen krijgen alle klanten die dat hebben aangegeven een e-mail met een linkje die u rechtstreeks naar het betreffende product op de website stuurt.

Canarische eilanden en Madeira

Wilt u dit jaar wat verder weg? Dan zijn de verschillende eilandgroepen in de Atlantische Oceaan wellicht een optie?
Als u een goede vaargids zoekt met details over de beschikbare faciliteiten of u zoekt juist suggesties voor de planning van uw vaarvakantie, dan is de Atlantic Islands Pilot het boek dat u moet bestellen. Klik hier ...

Bootje kopen

Op de website TheYachtAuction.com worden jachten in het hogere segment geveild. En als ze boven uw budget gaan, is het toch leuk om door te klikken en rond te kijken.

Nieuwe waypointgids voor het Kanaal

Bijna iedereen die elektronische navigatiemiddelen gebruikt, maakt gebruik van waypoints. Voor het plannen van een oversteek of een vaarroute zijn waypoints die al door anderen zijn geselecteerd daarom erg handig. Door deze waypoints te gebruiken vaart u zeg maar op de gebaande paden van andere watersporters die plaatselijk goed bekend zijn. Zeker in gebieden waar u minder bekend bent of waar druk ander scheepvaartverkeer is kan dat handig en ook veilig zijn. Om u te helpen het Engelse Kanaal over te steken of een vaartocht langs de kusten van Frankrijk of Engeland uit te zetten heeft Imray een handige waypointgids uitgebracht. U kunt de Channel Waypoint Guide nu in de Vaarwinkel bestellen ...

Boot Holland morgen van start

Een bruisend seizoen begint op Boot Holland. Met ruim 47.000 bezoekers uit binnen- en buitenland in 2011, is Boot Holland de belangrijkste beurs aan de start van het watersportseizoen. Meer dan 350 exposanten laten hun beste producten zien en kiezen juist voor Boot Holland om hun wereldprimeur voor het eerst aan het grote publiek te tonen. De 22ste editie van Boot Holland is van 10 t/m 15 februari 2012. Meer op de website ...

Vaarwijzer Biskaje

De Golf van Biskaje lijkt populair op dit moment. Als u de Waterkampioen leest dan staat in het huidige nummer een leuk artikel van de hand van Clemens Kok, auteur van de eerder verschenen Vaarwijzer Biskaje. Bij het artikel vindt u ook een kortingsbon waarmee u deze nieuwe Vaarwijzer met 6 euro korting kunt aanschaffen. Uiteraard kunt u deze bon ook in de Vaarwinkel verzilveren. Klik hier ...

Nederland vaart op herhaling

Voor de mensen die het televisieprogramma Nederland Vaart hebben gemist is er goed nieuws. Voortaan wordt elke aflevering een week later op zondagmorgen op SBS 6 rond 11.30 uur herhaald. En alle afleveringen zijn op de computer te bekijken op www.SBS6.nl/nederlandvaart en op de website van de Vaarkrant.

Nieuwe naam voor zeilschool Nautix

Vanaf nu gaat de CWO erkende zeilschool Nautix in Zeewolde verder onder de naam De Zeilschool. U kunt hen vinden op een compleet vernieuwde website opwww.dezeilschool.nl En iedereen die nu voor 1 maart een zeilcursus boekt krijgt 10% vroegboekkorting. Ook zoekt men nog nieuwe instructeurs voor het komende seizoen.

Goede cijfers voor 'Varen doe je samen'

Steeds meer vaarweggebruikers kennen het project ‘Varen doe je samen’ en zij waarderen het met het cijfer 7. Dat blijkt uit enquêteresultaten. De campagne om de veiligheid op het water te vergroten loopt inmiddels vijf jaar, en duurt tot en met 2014.

Varen doe je samen! is van 6 tot en met 11 maart weer met een eigen stand aanwezig op de HISWA Amsterdam Boat Show 2012. Als u zelf een usb stickje meeneemt, zetten de mensen van Varen doe je samen de meest recente Knooppuntenboekjes en folders er voor u op!

Lees het gehele bericht op de website ...

Online cursus marifonie vernieuwd

Op uw gemak in uw eigen tempo thuis studeren.VBO Vaarbewijsopleidingen heeft haar online cursussen voor de maritieme radiocommunicatie vernieuwd. En bij de online cursussen marifonie, GMDSS of Marcom-B ontvangt u voortaan ook het boek Studiewijzer Marifonie en GMDSS. Meer informatie leest u op de website ... Het cursusboek volgt de online cursus en de cursus sluit weer naadloos aan op het boek. En als u boek en cursus netjes doorwerkt krijgt u van VBO een slaaggarantie.

Vaarverbod voor Friesland

Buiten vriest het op sommige plekken dat het kraakt. Onder andere de provincie Fryslân heeft daarom een vaarverbod ingesteld dat geldt vanaf dinsdagavond zes uur. De maatregel moet voorkomen dat schepen de nog broze ijsvloer kapot varen. Slechts op enkele scheepvaartroutes is nog scheepvaart toegestaan. Ook in andere provincies zijn vaarverboden voor bepaalde wateren van kracht.

Nederlandse ‘Bullit’ officieel tender voor Olympische Spelen in Londen

Alumax in Meppel verzorgt watertransport tijdens de Olympiade.
Tijdens het grootste sportevenement van het jaar komende zomer in London, wordt het transport over water verzorgd door Alumax in Meppel. De aluminium tenders Bullit en Bronson zijn door Water Chariots, dat exclusief het watertransport tijdens de Olympische Spelen verzorgt, verkozen boven andere inschrijvingen.
De redenen om voor de Bullit en Bronson te kiezen, worden door Peter Coleman van Water Chariots als volgt samengevat: “De aluminium constructie is sterker en lichter dan polyester. Daardoor zijn de tenders sneller en minder kwetsbaar. Bovendien is de Bullit voorzien van een keiharde coating die krasvast is. Daarnaast is Alumax, dat deze boten in samenwerking met Steeler Yachts uit Steenwijk ontwikkelde, in staat om aan al onze specifieke eisen te voldoen.
Tijdens de proefvaart op 17 januari bleek bovendien dat de Bullit zeer weinig buiswater produceert, waardoor onze VIP-gasten droog blijven ook bij harde wind op de Thames.” Remko Germeraad, Jarno Visscher en Hans Webbink van Alumax zijn uiteraard zeer vereerd met de uitverkiezing. Webbink: “Tijdens de London Boat Show in London was ik met Steeler Yachts vertegenwoordigd. Daar we werden uitgenodigd om met Alumax mee te strijden om deze opdracht. In Nederland hebben Remko en Jarno alles op alles gezet om de Bullit 660 op tijd voor de testdag in London te krijgen. Tijdens het weekend werden er voorzieningen aangebracht waar wij van dachten dat ze nodig waren voor een tender voor 24/7 intensief gebruik. Dit meedenken met Water Chariots heeft voor een groot deel ons de order opgeleverd.”

 Intussen is de Bullit 660 weer terug in London voor testdagen met verschillende nationale Olympische delegaties, eigenaren van mega-jachten en grote bedrijven. Het aantal benodigde boten kan oplopen tot veertig stuks. Remko Germeraad: “Voor ons als relatief klein bedrijf zijn dat grote aantallen, maar in samenwerking met Steeler Yachts en onderaannemers ook een fantastische kans in een economische periode waar dit soort kansen niet voor het oprapen liggen. Bovendien is een opsteker dat de Bullit, als relatief nieuw merk en outsider, heeft gewonnen van vele gerenommeerde merken. Voor ons een enorme stimulans en een bevestiging dat we met onze kleurrijke aluminium tenders de goede weg zijn ingeslagen.”

Informatie: www.bullittenders.nl en www.bronson-marine.com

Schepen van Sir Francis Drake ontdekt

Meer dan vier eeuwen na de dood van de legendarische Engelse avonturier Francis Drake (1540-1596), denken archeologen dat ze twee van zijn schepen hebben ontdekt voor de kust van Panama.
Lees verder op de website ...

Informatiedag van het KIM

"Zit jij in de 4e, 5e of 6e klas van het VWO of in de 4e of 5e klas van de HAVO? Of ben je al met een HBO- of WO-opleiding bezig? Zoek je een opleiding die uitgebreider en diepgaander is dan elders? Wil jij je wereld vergroten? En wil je jouw opleiding ook combineren met werken in de praktijk? Vind jij het een uitdaging om op je 21e een fregat te varen of een marinierspeloton te leiden? En hou je van varen? Of kent u iemand waar dit op van toepassing is? Dan is de infodag van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) dé plek om een kijkje te nemen." Meer op de website ...


aanbiedingen activiteiten adn adnr Adriatische zee afval agentschap telecom ais almanak ankeren anwb app's apparatuur Atlantische oceaan automatic identification system autonoom varen avontuur baz bedieningstijden beginners belangenbehartiging belastingen Belgie bemanning beperkt groot vaarbewijs beroepsvaart besparing betonning bijzonder binnenvaart binnenvaartexamens binnenvaartnieuws binnenwater boeken boekennieuws boordboeken boot delen boot kopen boot verkopen boothuur bootverhuur boten te koop bpr brexit brugbediening buitenboordmotor buitenland caledonia cartografie catamaran cbr certificaten cevni communicatie cruises cursus cvo cwo deeleigendom denemarken dieselmotor diploma discussie doe-het-zelf drenthe Duitsland duurzaamheid ecdis economie ehbo el elektriciteit elektrisch varen enc engeland erfgoed Europa evenementen examen financieel fiscaal Frankrijk friesland gadgets geschenk getijden gevaarlijke stoffen gmdss goede doelen golfsurfing gps griekenland groningen groot motorschip groot pleziervaartbewijs groot vaarbewijs grote pleziervaart handhaving historie hiswa hydrografie ICC icp IJsselmeer ilent imray inland-ECDIS innovatie internationaal internationaal vaarbewijs internet Italie jachtbouw jachthavens jachtmakelaar jachtontwerp jeugdboeken jeugdzeilen kaartinstrumenten kaartpassen kado kajuitjachtzeilen keuring kielbootzeilen kinderen aan boord kiteboard kitesurfing klassieke schepen klein vaarbewijs klussen knrm kombuis kroatie kustnavigatie leesboeken leren lesmateriaal ligplaatsen logboek m magazines manoeuvreren marcom marifonie marifoon marine markermeer marktontwikkelingen marrekrite medisch meteorologie middellandse zee milieu moezel motorbootvaren motorboten museum natuur nautische publicaties navigatie navigator nederland nie nieuwe schepen noordzee noorwegen oceaan olympische spelen onbemand varen onderhoud ondernemerschap oosterschelde Oostzee opmerkelijk overheid passagiersvaart pilot plannen plastic soup platbodem plezierbootbelasting Polen politiek portugal problemen productnieuws promanent provincie radar recycling reddingsbrigade reddingsmiddelen regelgeving reisvoorbereiding reizen rijkswaterstaat rijnpatent rijnvaart river information system rivieren rondvaartschipper rpr RYA sabathical satnav scandinavie scheepsbouw scheepsonderhoud scheepvaart scheepvaartboeken scheepvaartnieuws schiemannen schoonmaken sectornieuws slecht weer sloepvaren sluizen snelle motorboot software spanje spiegel der zeilvaart src sre srw staande mastroute storm stremmingen stuurbrevet SUP superjachten surfing surfschool techniek tips TKN toekomst toerisme toerzeilen topsport trends tuigage Turkije tweedehands uitrusting vaaratlas vaarbelasting vaarbewijs vaardocumenten vaargebieden vaargegevens vaargids vaarinformatie vaarkaart vaaropleiding vaarpraktijk vaarregels vaarreglementen vaarroutes vaarschool vaartax vaartberichten vaartocht vaartuigregistratie vaarvakantie vaarwater vaarweg vaarwijzer vaarwinkel vamex varendoejesamen veiligheid verhuur verkeersbegeleiding vhf waddenzee wadvaren wateratlas waterkaart waterkampioen waterland waterrecreatie watersport watersportbeurzen watersportbladen watersportboeken watersportnieuws watersportopleiding watersportvakantie watersportverbond wedstrijden weer wereldomzeiling Westerschelde wetenswaardig wetgeving windsurfing winterberging winterklaarmaken winterstalling zeekaarten zeeland zeemanschap zeevaart zeevaartschool zeezeilen zeilbewijs zeilboot zeilen zeilheld zeilles zeilschepen zeilschool zeiltrim zwaar weer

Google banner

NIEUWSBRIEF

E-mail adres:

 

Blijf op de hoogte; abonneer u op de gratis nieuwsbrief

Blogarchief

Google side

Vaarwijzer weblog

Vaarwijzer™ is een website met infomatie voor watersport en scheepvaart. Informatie die u helpt om beter voorbereid het water op te gaan. In de Vaarwijzer Weblog vindt u actuele berichten en het archief van alle berichten die eerder in de Vaarwijzer Nieuwsbrief zijn verschenen.